tłuszcz - 4436 przepisów (strona:131/296)

Chrusty (faworki) 146

Środek każdego paska nacinamy i przekładamy jeden koniec przez dziurkę aby powstał faworek. Pieczemy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Upieczone faworki kładziemy na ręcznik kuchenny aby ociekły z tłuszczu. Chrusty posypujemy cukrem pudrem

Amatorka kuchenna
Pączki serowe 166

razem czyli: dłonie zwilżyć zimną wodą i formować małe kulki i dopiero wtedy wrzucać na olej. Po upieczeniu położyć je na ręcznik papierowy aby odsączyć z tłuszczu

Amatorka kuchenna
Lekki pasztet drobiowy 333

znalazłam bardzo dawno temu w internecie i robiłam z niego pasztet już wiele razy. Receptura jest sprawdzona, więc polecam z czystym sumieniem.  Pasztet jest lekki i nie zawiera tłuszczu dlatego nadaje się dla osób dbających o figurę lub odchudzających się. Składniki: 300 g wątróbki drobiowej 500 g mięsa drobiowego (ja tym razem użyłam piersi z kurczaka ale może

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Tort makowo-truskawkowy 150

Białka wymieszać bardzo delikatnie z żółtkami Proszek do pieczenia, obie mąki i mak wymieszać i delikatnie przełożyć do jajek. Również delikatnie całość wymieszać Dodać ostudzoną margarynę - wymieszać Tortownicę wysmarować tłuszczem, wysypać mąką i przelać do niej ciasto. Piec 40 minut  w 180 st. C Co zrobić, żeby ciasto nie opadło? Jest taka sztuczka, którą należy zastosować w tym przypadku

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zwykły niezwykły kotlet schabowy 126

bułce tartej. Powtórzyć namoczenie w jajku (pomijając mąkę) i znowu w bułce tartej. Taka podwójna panierka powoduje, że kotlet jest chrupiący Rozgrzać olej (niedużo, kotlet nie może pływać w tłuszczu) na patelni i smażyć mięso na małym ogniu z obu stron do mocnego zarumienienia Ja podawałam z kiszoną kapustą i ziemniakami z koperkiem. Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pulpeciki w sosie pomidorowym 151

kulki Rozgrzewamy na patelni małą ilość oleju i chwilę podsmażamy pulpeciki z dwóch stron (nie długo, dosłownie po minucie z każdej strony) Następnie przekładamy pulpeciki do garnka wraz z tłuszczem, na którym były podsmażane, zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową i dusimy na małym ogniu od 30 do 45 minut - zależy od mięsa - trzeba sprawdzać czy są miękkie Gdy już mięso

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ucierane ciasto z porzeczkami i kruszonką 144

porzeczek Składniki na kruszonkę: 1/2 łyżki masła 1-1,5 łyżki mąki 1-1,5 łyżki cukru pudru Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Przygotować blachę - ja wysmarowałam tłuszczem i posypałam mąką, ale można użyć papieru do pieczenia Jajka ubić z cukrem na puszystą masę - aż będzie biała Dodać olej i jogurt naturalny - wymieszać Połączyć mąkę z proszkiem i powoli

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Tarta z budyniem i borówkami 141

mokre i lepić sie do rąk) i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Ja tej cierpliwości nie miałam i wytrzymałam 30 minut:) Włączyć piekarnik na 200 stopni Wysmarować tłuszczem formę do tarty i wyłożyć ją schłodzonym ciastem Ciasto nakłuć widelcem na całej powierzchni, można również wyłożyć folią aluminiową i wysypać "Jaśkiem" - ja tak właśnie zrobiłam. Dół nie urósł

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Paszteciki z mięsem mielonym, cebulką i serem żółtym 176

mięsa mielonego 1 mała cebula lub 1/2 większej 4 plasterki sera żółtego 1 jajko do posmarowania pasztecików Ciasto dzielimy na pół Następnie kroimy na 8 prostokątów Na patelni, bez tłuszczu i na małym ogniu, podsmażamy mięso mielone z cebulką. Ja nie soliłam, ponieważ mięso samo w sobie było słone Na czterech prostokątach układamy podsmażone mięso, a na czterech pozostałych robimy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Bounty 152

ubijamy Na koniec dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i 2 łyżki kakao Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C (u mnie termoobieg) Blachę o wymiarach 20x35 smarujemy margaryną lub innym tłuszczem i posypujemy mąką. Możemy też, po prostu, wyłożyć papierem do pieczenia, choć ja wolę ten stary, sprawdzony sposób ze smarowaniem blach - sentymentalnie:)  Masę wylewamy na blachę i pieczemy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sałatka Cezar 374

oliwę, szczypte soli i pieprz ziołowy Pierś z kurczaka kroimy w cienkie plasterki i marynujemy w occie balsamicznym Smarujemy pierś białkiem i smażymy na patelni starając się nie używać tłuszczu. Może być patelnia grillowa albo, jeśli posiadamy - grill elektryczny Następnie usmażone plasterki kurczaka tniemy w paseczki lub kostkę Na patelni rumienimy 2-3 kromki chleba pokrojone w kostkę Pomidory kroimy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Gulasz wieprzowy z marchewką i cebulą 114

ewentualnych błonek i kroimy w kostkę Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę Cebulę obieramy i również kroimy w kosteczkę Nagrzewamy mocno patelnię i wlewamy olej Na gorącym tłuszczu i na dużym ogniu smażymy cebulę w polędwicą Dodajemy mąkę - mieszamy i dodajemy marchewkę Całość zalewamy piwem lub bulionem Zmniejszamy ogień i dusimy całość 30 minut pod przykryciem Podajemy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Tajine (tadżin, tażin) - jak przygotować do pierwszego użytku? 131

sama wybierałam wzory) cztery naczynia tajine. Takie jednoosobowe :) Tajine to nazwa jednocześnie naczynia jak i potrawy. Dania przygotowane w tym naczyniu są bardzo zdrowe, ponieważ można je dusić bez tłuszczu. Woda, która paruje, dzięki pokrywce w kształcie komina - skrapla się z powrotem do podstawki.  Poza tym pieczenie dania jest bardzo powolne i w niskiej temperaturze. Można je przygotować

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sernik w łatki 141

malaksera i mieszamy Przekładamy na blat i krótko ugniatamy Następnie formujemy gruby wałek i odkrawamy 1/3 ciasta - odkładamy na bok 2/3 ciasta wałkujemy i przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką Piecyk nagrzewamy do 180 stopni C Jajka ubijamy w malakserze na puszystą pianę i dodajemy resztę składników - dokładnie miksujemy na jednolitą masę - będzie lejąca Przelewamy masę na spód

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zapiekane ziemniaki w kształcie różyczek 130

osobę przyprawa do ziemniaków zioła prowansalskie Vegeta oliwa z oliwek do polania różyczek z wierzchu Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w bardzo cienkie plasterki Foremki do babeczek nasmarować tłuszczem Układać plasterki warstwowo ale w pionie tak, żeby powstała różyczka Nagrzać piecyk do 180 stopni C Różyczki skropić oliwą z oliwek, przyprawić ziołami prowansalskimi, Vegetą i dodać przyprawę do ziemniaków Piec

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania