tłuszcz - 4436 przepisów (strona:138/296)

Kartoflak czyli babka ziemniaczana 265

łyżki suszonego tymiankuObieramy wszystkie ziemniaki, połowę z nich gotujemy we wrzątku z wodą a drugą połowę ścieramy na tarce. Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy (bez dodatkowego tłuszczu, boczek się wytopi).  Starte ziemniaki przekładamy na sitko,żeby odciekły z nadmiaru wody.  Do ziemniaków dodajemy boczek i cebulę oraz wbijamy jajka i wsypujemy mąkę. Doprawiamy majerankiem

Bon Appetit Małgorzaty
Tarta z wędzonym łososiem na ciepło i z suszonymi pomidorami 169

pęczek szczypiorku1 duża kulka mozzarelli250 ml śmietanki kremówki3 jajkasól, pieprzDodatkowo:1 opakowanie rukolimargaryna i bułka tarta do wysmarowania formySkładniki na kruche ciasto zagniatamy. Formę o śr. 28 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wałkujemy na duży placek i następnie wylepiamy nim dno i boki formy. Nakłuwamy widelcem i chłodzimy przez 15 minut w lodówce. Następnie samo ciasto podpiekamy

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczona kaczka faszerowana wątróbką 243

wykałaczkami. Kaczkę przekładamy do brytfanny, po bokach układamy ósemki jabłek. Pieczemy około 1,5 h w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Gdy w trakcie pieczenia wytopi się już trochę tłuszczu, polewamy kaczkę winem. Następnie co kilkanaście minut polewamy kaczkę sosem powstającym podczas pieczenia

Bon Appetit Małgorzaty
Wodzionka - zupa kryzysowa 563

niejednego kaca  WodzionkaSkładniki podstawowe:2 kromki czerstwego chleba (dziś grzanki)1 ząbek czosnkułyżka smalcu (dziś masło)sól Pokrój chleb, drobno posiekaj czosnek, dodaj sól i łyżkę tłuszczu. Zalej wrzątkiem. Gotowe!  P.S. śmietana trochę niweluje zapach i ostrość czosnku

Bon Appetit Małgorzaty
Tort brzoskwiniowy 207

ocet, wymieszać i wlać do piany, ubijać aż masa będzie jednolita.3. Stopniowo wsypywać mąkę i mieszać na najmniejszych obrotach do połączenia.4. Ciasto wylać na przygotowaną tortownicę, wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą (przepis nadaje się na tortownice wielkości od 22cm do 24 cm średnicy). Piec w 180 st. C przez 40-50 minut. Całkowicie wystudzić. (A najlepiej upiec biszkopt

Kuchnia domowa Ani
Makowiec drożdżowy 262

cukru2 jajka2 żółtkazapach migdałowy+piana ze wszystkich białek, jakie zostały z przygotowania ciasta i masy makowej (czyli 4)Sposób przygotowania:1. Mak sparzyć i zemleć dwukrotnie.2. Mąkę posiekać z tłuszczem i cukrem, dodać jajka i śmietanę wymieszaną z drożdżami i żółtkami. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy części.3. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku i żółtku. Potem

Kuchnia domowa Ani
Pierniczki czeskie 192

puszka). Pierniczki można udekorować, polukrować i posmarować polewą - wedle uznania. Dla mnie są idealne.Składniki (robiłam z połowy tej porcji):80 dag mąki pszennej25 dag cukru kryształu4 jajka12 dag tłuszczu (u mnie margaryna)2 łyżeczki sody oczyszczonej4 łyżki płynnego miodu1 przyprawa do piernikaSposób wykonania:1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i chowamy do lodówki na 24 godziny.2

Kuchnia domowa Ani
Buchty z marmoladą 166

wielkości bułeczek jakie chcemy uzyskać. Z podzielonego ciasta formułujemy kule, w każdej z nich robimy wgłębienie,  dodajemy marmoladę i ciasto zlepiamy.Buchty układamy  jedną koło drugiej do wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia. Układamy stroną zlepioną do dołu.Buchty przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 15 min.Masło topimy, studzimy i smarujemy nim buchty, co zapewni

Moniki Smakołyki
Pierogi z ziemniakami 379

zależy od wielkości), studzimy i ugniatamy (jak na puree). Cebulę drobno siekamy i smażymy na łyżce oleju aż się zeszkli. Dodajemy ją do ziemniaków wraz z tłuszczem i wszystko mieszamy.Farsz doprawiamy solą, pieprzem i paprykami. Farsz powinien mieć dosyć wyrazisty, ostry smak. Mieszamy wszystko jeszcze raz. Gdyby farsz nie chciał się odpowiednio połączyć, możemy dodać odrobinę masła lub śmietany.Ciasto

Zakręcony Widelec
Warzywna zapiekanka 266

Mrożonek - warzywa na patelnie300g mięsa mielonego z indyka330ml śmietany 30%odrobina seraolejsól, pieprz1 torebka ryżuWykonanie : ugotować ryż w osolonej wodzie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu, połączyć z mięsem mielonym i podsmażyć. Do podsmażonego mięsa dodać mrożone warzywa, dusić pod przykryciem do miękkości. Gdy warzywa będą już miękkie zalać śmietaną i zredukować do gęstego sosu. Doprawić

Garnkowe fanaberie
Tradycyjny Karp Smażony 1201

rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor (po ok. 4 minut z każdej ze stron).Usmażonego karpia przekładamy na papierowe ręczniki w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podajemy ze świeżym pieczywem. Moje posty

Słodka Strona
Ciasto kawowe z orzechami, czekoladą i gruszkami 190

rozpuścić w 4 łyżkach ciepłej wody, wlać do ciasta i dokładnie połączyć z masąPrzygotowane wcześniej orzechy i czekoladę oraz gruszki dodać i delikatnie wmieszać do całościCiasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, wyrównać ciasto ( jest gęste )Piec w w 175 *C przez około 55 min., upieczone ciasto zostawić w piekarniku z uchylonym drzwiami przez około 10 min, a następnie wyjąć

Proste Potrawy
Pierogi z mięsem 403

wielkości garnka. Gotować około 7 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.Pierogi z mięsem są wyśmienite zaraz po ugotowaniu, ale również na drugi dzień w formie odsmażanej na tłuszczu.Źródło: przepis własny

Świat Domowej Kuchni
Pierś z kurczaka, z pieczarkami w cieście francuskim 26501

kostkę, podsmażamy na maśle sklarowanym. Dodajemy pieczarki. nakrywamy chwile , by puściły wodę. Odkrywamy i jeszcze chwile smażymy,ąż woda odparuje, doprawiamy do smakuMięso z kurczaka obsmażamy na gorącym tłuszczu.Gotowe płaty ciasta francuskiego kroimy na dwie części. Na każdej układamy pieczarki, na to pierś , na górę plaster sera.Nacinamy boki i zwijamy po skosie paski. Smarujemy rozmąconym jajkiemPieczemy  w piekarniku

W kuchennym oknie Ewy
Ciastka owsiane z bakaliami 218

Kolejna odsłona ciastek z płatkami owsianymi. :-) Są bardzo zdrowe, bo zawierają mało tłuszczu. Sami decydujemy jaką mąkę dodamy. Za każdym razem są inne, bo możemy dodać do nich dowolne bakalie. Ja dodaję zwykle wszelkie "końcówki", które zostają mi niewykorzystane po innych wypiekach. Inspiracja pochodzi stąd: KLIK.2 szklanki płatków owsianych1 szklanka dowolnej mąki (u mnie mieszanka tortowa-pełnoziarnista-ryżowa)2 łyżki

Szefowa kuchni