tłuszcz - 4436 przepisów (strona:138/296)

Sałatka z bakłażanem, cukinią, mozzarellą, awokado i płatkami parmezanu 223

połówki.Warzywa przyprawiamy solą oraz pieprzem i przesmażamy na oliwie, tak aby się ładnie zarumieniły. Możemy użyć patelni grillowej.Usmażone warzywa przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu.Na talerzu rozkładamy garść mixu sałat. Następnie na przemian układamy plastry bakłażana, cukinii, cebuli, plastry mozzarelli i awokado.Dodajemy również kawałki papryki i pomidorki cherry. Wszystko skrapiamy oliwą i posypujemy płatkami

kulinarnyJa
Kurczak w chilli z czerwoną fasolą 431

mokre obtoczyć w mieszance przygotowanej wyżej (* udek nie kroimy tylko obtaczamy). Rozgrzać olej na dużej patelni do bardzo gorącego. Usmażyć kurczaka do zrumienienia, zdjąć z patelni i osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach.Ogień pod patelnią zredukować do średniego. Wrzucić cebulę, czosnek i paprykę. Smażyć ok. 3 minuty często mieszając. Na patelnię wlać bulion, dodać krojone pomidory, koncentrat

W kuchni wieczorem
Pasztet drobiowy z żurawiną, czyli co zrobić z warzywami i ćwiartką kurczaka z zupy 394

wykorzystać inne ugotowane warzywa i uzupełniać przeróżnymi dodatkami, które zmienią jego charakter. Pasztet, który przygotowałam jest bardzo smaczny i delikatny. Nie ma w nim za dużo tłuszczu, bo użyłam tylko mięsa drobiowego. Nie jest jednak suchy, czego trochę się obawiałam. Może następnym razem dodam trochę boczku. Na pewno wypróbuję wersję z grzybami. Chodzi mi też po głowie dodanie jakiegoś

W kuchni wieczorem
Omlet z wędzonym łososiem 221

łososia w cienkich plastracholej lub masło do smażeniaJajka wbić do miseczki i lekko roztrzepać widelcem. Następnie dodać mleko, mąkę i szczypiorek.Wszystko dokładnie ubić widelcem. Patelnię dobrze rozgrzać z odrobiną tłuszczu i wlac masę jajeczną. Gdy masa będzie już prawie ścięta na wierzchu rozłożyć kawałki łososia. Smażyć jeszcze chwilkę do całkowitego ścięcia. Podawać np. z gorącym tostem

Monia miesza i gotuje
Chleb ze słonecznikiem 274

składników. Przyprawiamy odrobiną pieprzu, czosnku i zagniatamy ciasto na jednolita masę. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia (20 minut). 2. Nastawiamy piekarnik na 200 C. Formy smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Dzielimy ciasto na dwie części i wykładamy do form. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wkładamy do piekarnika i pieczemy chleb przez 2 godziny. Wykładamy

Gotuj Z Muzyką
Placki ziemniaczane z gruszką z piekarnika 108

takimi plackami, ale dodanie do nich słodyczy, podanie ze śmietaną, sprawia, że Placuszki ziemniaczane z gruszką stają się całkiem dobrym pomysłem na pochmurne dni. Do tego nie zawierają tłuszczu! Wypróbujecie? "Składniki:10 ziemniaków6 gruszek2 jajka2 łyżki cukry waniliowego2 szklanki mąkipół łyżeczki proszku do pieczeniaśmietana 12%Sposób przygotowania:Ziemniaki i gruszki ścieramy w robocie kuchennym albo tarce (małe oczka). Jajka ubijamy

Słodkie Przyjemności
Paczki Hiszpańskie zwane Wiedeńskimi 147

pomocą miksera, albo robota kuchennego). Przygotowujemy pergaminowe papierki w kształcie kwadratów (10 x 10) na które wyciskamy pączki za pomocą szprycy z końcówką w kształcie dużej gwiazdki.Smażymy w tłuszczu rozgrzanym do 180`C wrzucając kolejno każdy pączek papierem do góry. Po około minucie należy zsunąć papier. Smażymy około 4 minut z każdej strony. Odsączać na kratce wyłożonej bibułką. Ostudzone

Słodkie Przyjemności
Brioszki 144

elastyczne ciasto. Gotowe ciasto pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).Wyrośnięte ciasto zagniatamy, a następnie dzielimy na 12-16 części, formując kulki i układając na wysmarowanej tłuszczem blaszce, zostawiając lekkie odstępy.Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Ciasto posypujemy makiem/sezamem i wstawiamy do rozgrzanego do 190`C piekarnika na około 25 minut. Najlepiej smakują na ciepło.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Sakiewki szparagowe z fetą i kurkami 132

"Wczoraj słodka propozycja na makaron naleśnikowy, dziś mam dla Was wytrawny pomysł na wykorzystanie naleśników.  Sakiewki naleśnikowe z  kurkami świeżo zebranymi przez dziadka do

Słodkie Przyjemności
Torcik truskawkowy 164

cukier i ciągle mieszamy. Gdy masa będzie puszysta, dolewamy olej i dosypujemy stopniowo mąkę mieszając ręcznie łopatką albo łyżką.Przelewamy d okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia, albo wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką/bułką tartą.Pieczemy około 40 minut w 180`C do zarumienienia się ciasta. Studzimy w formie.Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i wrzucamy do blendera, zalewamy jogurtem

Słodkie Przyjemności
Brownie z malinami bez glutenu i tłuszczu 116

Wiele osób rezygnuje z pieczenia i jedzenia słodkości z różnych powodów, jedni się odchudzają i unikają tłuszczu inni nie mogą spożywać glutenu, a to przecież najczęstszy składnik wypieków. Co zrobić w takiej sytuacji? Oj, to proste! Stworzyć taką wersję ulubionego ciasta, które może zjeść każdy. Właśnie taki przepis dziś dla Was przygotowałam. Fajne, lekkie brownie, bardzo czekoladowe, z dodatkiem malin

Słodkie Przyjemności
Keks z bakaliami 176

dodajemy delikatnie do masy szpatułką lub łyżką drewnianą. Na końcu dodajemy sodę rozpuszczoną w mleku i obtoczone w mące bakalie. Ciasto przekładamy do keksówki (o długości 30cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą. Pieczemy ok. godziny do tzw. suchego patyczka w 180 stopniach. Przepis pochodzi z bloga domowe wypieki

Aga w kuchni
Kotleciki z zielonego orkiszu i płatków owsianych 216

Zielone ziarno orkiszu nie jest tuczące,odmładza i upiększa cerę.Ma oliwkową barwę,słodko-orzechowy smak i jest wyjątkowo lekkostrawne.Charakteryzuje się wysoką zawartością doskonałej jakości białka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babeczki z serowo - śmietankowym nadzieniem i owocami 169

owocelistki mięty do dekoracji    Z mąki, margaryny, jaja, cukru pudru i kakaa zagnieść szybko półkruche ciasto. Włożyć do lodówki na ok 30 min. Foremki na babeczki wysmarować tłuszczem i wylepić warstwą schłodzonego ciasta. Piec ok 15-20 min w 180st. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier (pół szklanki). Zmiksować delikatnie na małych obrotach miksera z mascarpone. Masą

happycreatiff.blogspot.com
Ciasto francuskie - świderki z serem 174

takich pasów.Kroimy jeszcze w poprzek. Zbyt długie paluszki będą się przełamywały.Każdy kawałek skręcamy z jednej i drugiej strony.Ciasto skręcamy jak świderki i układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce.Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 20 min.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy

Proponowane wyszukiwania