można również małą łyżeczką.Czapeczek robimy, tyle na ile wystarczy nam składników.Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut.*Papier do pieczenia nasmarowałam małą ilością tłuszczu, ale przy pieczeniu dżem, który się delikatnie rozpływa i przykleja się do formy, więc najlepiej zdjąć ciasteczka, póki nie zastygł dżem, ale delikatnie, żeby ich nie połamać.Może
Moje pyszne gotowaniedokładnie zagnieść ciasto. Ciasto mocno się klei więc trzeba go troszkę podsypać mąka.Następnie rozwałkować ciasto 3-4 mm i wycinać z niego placuszki (chlebki). Rozgrzać patelnie natartą tłuszczem, jak już pisałam na górze najlepiej taką do naleśników, i smażyć po 2 minutki z każdej strony. Przekładać na talerzyk.Smacznego :)Jak widać "chlebek sodowy", można zjadać sam, na słodko
Moje pyszne gotowaniejajko połączą się z masłem i mąką. Następnie zakasać rękawy i ugniatać ciasto ręcznie (w taki sposób ciasto tak bardzo nie klei się do rąk). Tortownice nasmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.3/4 ciasta dać na spód i boki tortownicy (średniej wielkości). Tą mniejszą cześć ciasta na chwilę odłożyć.Nadzienie jabłkowe:Jabłka obrać, usunąć gniazda i pokroić w kostkę
Moje pyszne gotowaniełyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody1/2 szklanki brązowego cukru100 g miękkiego masłałyżeczka kakao4 łyżki mleka2 łyżki miodu2 łyki przyprawy do piernikaWykonanie:Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.Blachę lekko smarujemy tłuszczem.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, sodą, przyprawą do piernika.Dodaj masło i posiekaj nożem.Nastepnie dodaj cukier i miód. Dokładnie zagnieć ciasto.Od ciasta odrywał po kawałeczku i rób kulki (powinny być
Moje pyszne gotowanietrzcinowego60 g masłajajko100 ml mlekaMasa serowa:wiaderko serka100 g masła6 jaj1,5 szklanki cukru pudru (przesianego)cukier waniliowy2 łyzki mannyszczypta soliWykonanie:Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopniDużą formę dokładnie smarujemy tłuszczem o obsypujemy manną.Spód:Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy imbir, przyprawę do piernika, sodę, szczyptę soli,wszystko dokładnie mieszamy.Następnie w rondelku topimy masło z miodem i dodajemy brązowy cukier
Moje pyszne gotowaniemąkę z kakao. Wymieszać.Następnie dodać maślankę i znów wszystko dokładnie wymieszać.Sodę rozprowadzić z octem winnym i dodać do masy.Na spód małej tortownicy wyłożyć papier a boki posmarować tłuszczem. Następnie przelać ciasto. Wierzch wygładzić.Piec ok. 40-50 minut.Następnie przestudzić, ja położyłam go wierzchem na dół po troszkę zrobiła mi się, kopułka. Ale jak tak się studziło
Moje pyszne gotowaniekońca. Kawałek zostawiamy nie przecięty, następnie wiążemy nasze pałąki w warkocz. I tak za każdą bułeczką. Z przepisy wychodzi ich ok. 20 sztuk.Następnie przekładamy na blachę (wysmarowanej tłuszczem) i odstawiamy do wyrośnięcia.Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.Kiedy nasze bułeczki podrosną, smarujemy je po wierzchu rozbełtanym białkiem i wstawiamy do piekarnika.Pieczemy je ok. 20-25 minut.Studzimy.Smacznego :)Idealne do herbatki
Moje pyszne gotowanieposypanej mąką stolnicy, bądź tacce zlepieniem do dołu. Kiedy trochę podrosną smażymy na nagrzanym oleju, z każdej strony, aż się ładnie zarumienią. Usmażone pączki odsączamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach i przekładamy na talerze. jeszcze ciepłe obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Moje pyszne gotowaniestopni.Następnie ubić dokładnie białka na sztywno i dodać do wiórek. Dokładnie wymieszać.Następnie ręką nabierać równe porcje mieszanki i lepić z nich kuleczki. Każdą kłaść na brytfnkę wysmarowaną tłuszczem.Piec ok. 15 - 20 minut, aż nabiorą ładnego złotego koloru.Wyjąć na talerz i przestudzić.Smacznego
Moje pyszne gotowaniewyrośnięcia na ponad godzinkę.Kiedy ładnie nam wyrośnie, to formujemy kuleczki (czyli nasze bułeczki). Mi wyszło ich 8, ale były niedużej wielkości. Układamy je na blaszce lekko wysmarowanej tłuszczem i odstawiamy na jakieś 30 minut.Rozgrzewamy piekarnik na 220 stopni i pieczemy ok. 25 minut. Powinny ładnie się zarumienić.Bułeczki są gotowe. Można je wcinać na ciepło i na zimno. Pasują
Moje pyszne gotowaniestopni.Potem każdą z kulek rozwałkować i wykrawać małe kółka. U mnie był to szerszy kieliszek.Na jasne kółka nakładać po porcji marmolady, i nakrywać je ciemnym kołkiem.Blaszkę lekko nasmarować tłuszczem i układać na niej nasze ciasteczka.Piec 15 minut.Smacznego :D http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki
Moje pyszne gotowanieodrywamy nie wielkie porcje ciasta i formujemy kuleczki. Rozpłaszczamy je paluchami i nakładamy odrobinę powideł. Następnie dokładnie zlepiamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.Nasz ciasteczka układamy na delikatnie nasmarowane tłuszczem blaszki i pieczemy 15-20 minut.Smacznego
Moje pyszne gotowaniestopniMąkę przesiać z proszkiem, dodać cukier i masło posiekać. Dodać serek. Zagnieść ciasto.Podzielić na dwie części. Jedną troszeczkę większą (to będzie nasz spód).Następnie prostokątną dużą brytfankę nasmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować (to większe) i dać na dno blachy.Jabłka obrać, usunąć gniazda i pokroić w plasterki, wymieszać z cukrem i cynamonem. Delikatnie, aby nie połamać i dać na ciasto
Moje pyszne gotowaniebyło rzadkie (rzadsze niż na kluski). W chłodzie je zostawić na 30 minut. Ciasto porcjami wałkować na grubość 1/3 cm i wykrawać ciasteczka. Ciastka rozkładać na blaszkę, nasmarowaną tłuszczem. Smarować białkiem i posypywać cukrem. Ciasteczka nakłuć widelcem w wielu miejscach.Ze składników wyszły mi 3 duże blachy. Piekarnik nastawić na 200 stopni i piec na jasno złoty kolor.Przepis zaciągnięty
Moje pyszne gotowanieświat, ciasto czekoladowe, choć mimo gorzkiej czekolady dość słodkie, ale rozpływające się w ustach. Jednym słowem obłędne, najlepiej smakuje z mocnym espresso ;)Składniki:2 tabliczki gorzkiej czekoladykostka masła zawartość tłuszczu 83%1/2 szklanki mąki1 i 1/2 szklanki cukru5 jajekSposób przyrządzenia:Kostkę masła roztapiamy i rozpuszczamy w nim 2 tabliczki czekolady. Studzimy.Jajka miksujemy z cukrem, a następnie dodajemy mąkę. Do całości
upichcic