tłuszcz - 4436 przepisów (strona:142/296)

Pieczeń rzymska 213

gałki muszkatałowejpieprz, sól4 jaja ugotowane na twardomasło lub oliwa do smażeniaprzygotowanie:Boczek pokroić w kostkę , chwilę  podsmażać na patelni, przełożyć do miseczki i odstawić na bok. Do  tłuszczu z boczku dodać łyżkę masła, wrzucić cebulę i podsmażać przez ok 5 min na niewielkim ogniu, aż cebula zacznie się lekko złocić. Dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki i posiekany czosnek

Stare Gary
Placek pasterski czyli shepherd’s pie 195

190st.CO zmielenie mięsa najwygodniej poprosić rzeźnika u którego jagnięcinę kupujemy. Jeśli jednak kupiliśmy w całości - należy je pociąć na mniejsze kawałki i  zmielić ( po usunięciu dużych kawałków tłuszczu i błon). Umieść mielone mięso w misce , następnie dodać mąkę sól i pieprz , dokładnie wymieszać.Rozgrzać dużą patelnię , dodać oliwę ,mielone mięso i smażyć aż jagnięcina zbrązowieje. Do mięsa dodać

Stare Gary
Kapuśniak na golonce z wolnowaru 253

grzybów1500 ml bulionu mięsnego1 listek laurowykilka ziarenek pieprzupo kilka  ziarenek jałowca i ziela angielskiegoolej do smażeniaprzygotowanieWolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Boczek podsmażyć, zdjąć z patelni, na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę. Ziemniaki ugotować w bulionie. Bałam się ,że z kwaśną kapustą nie zrobią się miękkie. Wszystkie składniki włożyć do misy

Stare Gary
Bułeczki mleczne - Petit Pains Au Lait 207

będzie gładkie i elastyczne. Pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 12 części, uformować z nich kulki, poukładać na lekko posmarowanej tłuszczem blaszce, w dość dużych odstępach. Każdą kulkę naciąć ostrym nożem na krzyż, przykryć ręczniczkiem i pozostawić znów do wyrośnięcia na około 20 minut.Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem (pominęłam) i piec

Stare Gary
Wolno pieczona karkówka 196

wymaga zbyt wielu zabiegów. Przepis ze strony Mniam Mniamskładniki1 i 1/2 kg chudej karkówki3 czubate łyżki soli2 łyżki grubo zmielonego pieprzuprzygotowanieKarkówkę dokładnie umyć, osuszyć, ewentualnie odciąć kawałki tłuszczu. Zagotować 2 litry wody, do wrzącej dodać sól. Wymieszać, odstawić do wystudzenia. Karkówkę zalać w naczyniu zimną solanką. Mięso musi być całe zanurzone (jeśli trzeba położyć na nie wyparzony talerzyk

Stare Gary
Chleb żytnio-pszenny z tartym jabłkiem i ziołami 182

minuty drewnianą łyżką lub mechanicznie. Na koniec wrzucić pocięty owies lub ulubione zioła. Mieszać jeszcze chwilę do dobrego połączenia składników. Pozostawić ciasto, aby odpoczęło na 20-30 minut.Posmarować tłuszczem i ewentualnie wysypać mąką razową, 2 foremki o wymiarach 25x12 i 23x12. (piekłam w innych formach, trzeba dobrać to, co mamy w domu ) Wyłożyć  ciasto do foremek, łyżką

Stare Gary
Cordon Bleu z bakłażana 164

zdaniem bakłażany ostatnio rzadko mają goryczkę.Posmarowane lekko oliwą plastry grillować z obu stron - można na grillu elektrycznym lub na patelni grillowej. Położyć na papierowym ręczniku, aby usuniąć nadmiar tłuszczu. Posypać pieprzem, solą i ziołami. Na czterech plastrach bakłażana położyć po plasterku sera i szynki.Przykryć pozostałymi czterema plastrami bakłażanów.Panierować w bułce tartej, roztrzepanym jajku i jeszcze

Stare Gary
Brukselka pieczona z boczkiem i rodzynkami 180

obsmażyć boczek na patelni na średnim ogniu, aż stanie się lekko chrupki - 6 do 8 minut. Przenieść na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz. Na patelni zostawić 1 - 2 łyżki wytopionego tłuszczu. Na patelnię dodać cebulę i smażyć  na średnim ogniu do miękkości -5 do 6 minut. Dodać brukselkę, rodzynki, i boczek - wymieszać. Podawać ciepłe. Smacznego

Stare Gary
Sałata z grzankami i kaszanką 201

oliwy1 łyżeczka musztardy1 łyżka miodu2 łyżki ziół - szczypiorek, pietruszkasól, pieprzprzygotowanieKaszankę pokroić w plastry. Podsmażyć plasterki na maśle, z obu stron, na rumiano. Zdjąć z patelni i osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym. Odstawić na bok. Wymieszać składniki sosu ( najwygodniej w słoiku - zakręcić i dobrze wstrząsnąć), doprawić solą i pieprzem. Na patelnię dolać oliwy i usmażyć na niej grzanki

Stare Gary
Szaszłyki z kurczaka i cukinii z pieczonymi ziemniakami 202

Delikatne w smaku mięsne kuleczki na kaszy mannie zamiast bułki tartej, przełożone cukinią.Szaszłyki pieczone są w piekarniku, bez zbędnego tłuszczu, przez co są o wiele zdrowsze niż wersja z patelni.No i ziemniaczki, z solą i tymiankiem, chrupiące i boskie :)Do tego idealnie komponujący się i wyśmienity sos czosnkowy.Gorąco zachęcam do przygotowania tej prostej i smacznej propozycji obiadowej, albo

Kraina Miodem Płynąca
Włoska zapiekanka makaronowa z brokułami i mozzarellą 227

różyczki brokułu, następnie kroimy je na mniejsze kawałki (można użyć również mrożone brokuły :)). Do garnka z wrzącą, osoloną wodą wrzucamy różyczki brokułu i gotujemy bez przykrycia.Na patelnię (bez tłuszczu) dodajemy boczek, smażymy, mieszamy. Do boczku na patelni dodajemy cebulę, całość mieszamy.Do kolejnej miski wlewamy śmietankę, wbijamy 2 całe jajka, mieszamy widelce, następnie dodajemy sól i pieprz.Małe pomidorki

Kredowe Menu
Ciasteczka półkruche z cukrem i migdałami 470

cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki śmietany1 łyżeczka skórki otartej z cytryny5 dag migdałów5 łyżek cukru gruby kryształ3 łyżki cukru brązowego1 białkoWykonanie.Mąkę przesiać i posiekać z tłuszczem. Dodać cukier z proszkiem, jajo, żółtko, śmietanę, skórkę z cytryny i zagnieść.Ciasto wałkować cienko i wykrawać kółka. Posmarować białkiem. Połowę posypać kryształem, a drugą płatkami migdałów i cukrem brązowym

Kulinarny karnet Christophera
Choinka z dżemem jabłkowym 239

pudru1 /2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 laski wanilii1-2 łyżki śmietany 18%1 jajo3 łyżki dżemu z rajskich jabłek1 łyżeczka cukru brązowegoWykonanie.Mąkę przesiać z proszkiem i posiekać z tłuszczem. Zagnieść dodając jajko, śmietanę, cukier i wanilię.Ciasto rozwałkować, wyciąć dwa takie same trójkąty. Jeden posmarować dżemem, przykryć drugim. Zaznaczyć pośrodku pień i z obu stron ponacinać "gałęzie". Każdą

Kulinarny karnet Christophera
Kostka z kaszy manny 137

użyć grysiku z grubszego przemiału (Hartweizen Grieß).Składniki na 6 porcji:1 szklanka kaszy manny2,5 szklanki wodysól1 łyżka masła1 łyżka posiekanego koperku lub pietruszkiWykonanie:zagotować wode z dodatkiem tłuszczu ,osolić do smaku.Do powoli gotującej się wody sypać cienkim strumieniem kaszę przy ciągłym mieszaniu,co chroni przed tworzeniem sie grudek.Gotować około 12 minut,następnie zestawić kaszę z ognia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z dyni z gorgonzolą i orzechami włoskimi 211

zeszklić cebulę.Dołożyć posiekany czosnek,imbir pokrojony w plasterki i pokrojoną w kostkę dynię.Mocno podpieccałość zalać bulionem i gotować do miękkości około 15-20minutna suchej patelni bez tłuszczu,cały czas mieszając podprażyć kilka minut orzechy włoskie.Orzechy przestudzić i posiekaćmiekką dynie zmiksować,rozlać do miseczek.Dodać pokruszony ser gorgonzola i posypać orzechami włoskimipokruszony ser bardzo łatwo rozpuści się

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania