tłuszcz - 4436 przepisów (strona:147/296)

PLACKI ZIEMNIACZANE Z MARCHEWKĄ 235

mięsa). Dodajemy jajko, przyprawy i masę mieszamy dokładnie. Na gorący olej kładziemy łyżką ciasto, formując małe placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku

Walijskie Pichcenie
Sernik pomarańczowy 191

ciastek3 łyżeczki kakao70 g stopionej margaryny Palmy maślany smakWykonanie:Ciastka mielimy w blenderze razem z Palmą i kakao. Dno tortownicy (26 cm) wykładamy folią aluminiową, boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą bułką. Na spód wykładamy ciastka, dociskamy je do dna tortownicy i wkładamy do lodówki.Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. W misce ucieramy żółtka w cukrem. Dodajemy twaróg, mascarpone, śmietanę

Kulinarne przygody Gatity
Amerykańskie pancakes 188

mieszając, by nie powstały nieapetyczne grudki. Następnie wsypać proszek do pieczenia, wlać sklarowane masło i dobrze wymieszać. Odstawić na 15 minut. Rozgrzać patelnię. Smażyć na wolnym ogniu, bez dodatkowego tłuszczu. Gdy ciasto trochę urośnie i na wierzchu pojawią się bąbelki, przewrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć jeszcze jedną minutę. Podawać tradycyjnie z syropem klonowym, miodem lub ulubionymi konfiturami. Smacznego

W poszukiwaniu inspiracji
Kottbullar w sosie śmietanowo - musztardowym 185

nią mięso. Dodać jajko, cebulę oraz musztardę i znowu wyrobić. Doprawić solą, majerankiem, pieprzem i zielem angielskim., dokładnie wymieszać. Z masy uformować małe kulki. Klopsiki smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Przyrządzić sos. Roztopić masło na małym ogniu i połączyć z musztardą. Stopniowo dodawać śmietanę, cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem i dodać koperek

W poszukiwaniu inspiracji
Zupa krem z zielonego groszku 159

kwasku cytrynowego, dzięki czemu groszek zachowa piękny zielony kolor. Gotujemy 15-20 minut do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania doprawiamy pieprzem cytrynowym i solą. Zupę studzimy i zbieramy nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem. Miksujemy zupę na gładką masę, podgrzewamy. Na rozgrzanej patelni prażymy migdały. Zupę nalewamy do talerzy i do każdego dajemy łyżkę śmietany, mieszamy i posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego

W poszukiwaniu inspiracji
Proste ciasto z rabarbarem 338

margaryny i cukru, po czym zestawić z ognia. Wystudzić.Do wystudzonej margaryny z cukrem i wodą dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować.Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej blachy wylać ciasto. Na wierzch ciasta wyłożyć delikatnie rabarbar, układając go w niewielkich odstępach od siebie, aby ciasto mogło wyrosnąć.Ciasto piec

Gospodyni Miejska
Sałatka z kurczakiem, kapustą pekińską, kukurydzą i papryką 1084

jest konieczne (choć można to zrobić), gdyż przyprawa do kurczaka nadaje jej smak, choć wszystko zależy od osobistych preferencji.Majonez można zastąpić lub wymieszać z kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, a oleju ze smażenia kurczaka można nie dodawać do sałatki.Smak sałatki można wzbogacić o drobno pokrojone ogórki konserwowe lub groszek konserwowy.Ilość

Gospodyni Miejska
Schab pieczony w mleku 617

będzie pyszny. Ja  wstawiałam sam schab, tak jak w orginale przepisu.Można użyć dowolnych, ulubionych przypraw do przyprawienia mięsa.Najlepiej użyć mleka o 2 lub 3,2 % zawartości tłuszczu.Schab nie przesiąka smakiem mleka podczas pieczenia.W ten sam sposób można także przygotować filet z piersi indyka.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Kurczak z pieczarkami, papryką i sosem czosnkowym 358

średnia cebula;1 ząbek czosnku;3 łyżki przyprawy gyros/kebab;2 łyżki oleju;100 g żółtego sera;1 kg frytek;Sól;Pieprz.Sos czosnkowy:200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 ząbek czosnku;Pęczek koperku;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Frytki usmażyć na głębokim oleju, zgodnie z przepisem na opakowaniu.Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę.Pieczarki dokładnie

Gospodyni Miejska
Chleb pszenno - żytni ze słonecznikiem 195

mikserem, przy pomocy mieszadła).Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 10 minut.Po tym czasie chleb posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać słonecznikiem po wierzchu i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Gospodyni Miejska
Grillowa sałatka ziemniaczana z ogórkami konserwowymi 430

Prosta, szybka i tania.Idealna do dań z grilla.Polecam!Składniki:1 kg młodych ziemniaków;2 średnie ogórki konserwowe;Pęczek koperku;4 łyżki majonezu;4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Ziemniaki wyszorować pod bierzącą wodą (jeśli są młode to nie obierać). Większe poprzekrajać na pół lub na ćwiartki. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić

Gospodyni Miejska
Jajka w sosie koperkowym 181

zatopione jajka.Pyszny, bezmięsny obiad.Polecam!Składniki:50 g margaryny;1 łyżka mąki pszennej;500 ml zimnej wody;2 łyżki drobno posiekanego koperku;150 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;4 - 6 jaj (u mnie 5);Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Na dużej patelni rozpuścić margarynę.Do rozpuszczonej margaryny, energicznie mieszając (aby nie powstały grudki) wsypać łyżkę mąki.  Stale mieszając

Gospodyni Miejska
Sałatka kalafiorowa z kukurydzą i czosnkiem 1747

średni kalafior (waga około 500 g);Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odcedzeniu 285 g);Pęczek koperku;2 ząbki czosnku;4 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;4 czubate łyżki majonezu;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Kalafior umyć, osuszyć, podzielić na małe różyczki.Kukurydzę odcedzić z zalewy. Dodać do kalafiora. Wymieszać.Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać

Gospodyni Miejska
Sałata lodowa z pomidorami i sosem czosnkowym 440

pyszne trzy razy.Idelana do mięs z grilla i nie tylko.Smacznego! Składniki:Główka sałaty lodowej;4 średnie pomidory;2 ząbki czosnku;300 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18 %;3 łyżki majonezu;Szczypta białego cukru;Sól;Pieprz ziołowy;Pieprz czarny.Sposób przygotowania:Sałatę umyć, osuszyć, porwać/pociąć na kawałki.Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w ósemki.Ząbki czosnku obrać

Gospodyni Miejska
Mizeria 231

śmietany.Doprawione cukrem, solą, pieprzem i ocetam.Smaczny smak dzieciństwa.Zapraszam! Składniki:3 duże ogórki wężowe;1/2 pęczka szczypiorku wraz z dymką;3/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 łyżeczka soli;1 łyżka białego cukru;2 łyżki octu spirytusowego 10%;Pieprz.Sposób przygotowania:Ogórki umyć, osuszyć, obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry, posypać solą i odstawić

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania