curry w proszku. Zupę miksujemy blenderem na krem. Kiełbasę chorizo smażymy na suchej patelni, do uzyskania chrupiących chipsów. Wyjmujemy na kawałek ręcznika papierowego, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Zupę podajemy z chipsami z kiełbasy, pestkami dyni, pokrojoną papryczką chilli i listkami świeżej bazylii
Smakowity Blog Kulinarnyteż świeże i suszone zioła śródziemnomorskie: bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn, które nadają całości charakterystycznego aromatu. To pyszne francuskie danie wzbogaciłam produktem białkowym w najczystszej postaci, którym jest Newella, bez tłuszczu, glutenu, laktozy. To zdrowe i kolorowe danie urozmaici i wzbogaci dietę dbających o zdrowie i smukłą sylwetkę:)Składniki:1 cukinia podłużna 4 okrągłe cukinie1 mały bakłażanstrąk czerwonej, zielonej
Smakowity Blog Kulinarnypuściły za dużo soku. To samo radzę zrobić z wiśniami. Śliwki układamy na cieście skórką do dołu.Blachę (używam standardowej blaszki) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą, pamiętając o bokach. Wyrośnięte ciasto rozkładamy na blaszce. Na nim układamy owoce i posypujemy je kruszonką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzałka dolna oraz górna. Ciasto pieczemy około
Mania Gotowaniamięsa). Dodajemy jajko, przyprawy i masę mieszamy dokładnie. Na gorący olej kładziemy łyżką ciasto, formując małe placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku
Walijskie Pichcenieciastek3 łyżeczki kakao70 g stopionej margaryny Palmy maślany smakWykonanie:Ciastka mielimy w blenderze razem z Palmą i kakao. Dno tortownicy (26 cm) wykładamy folią aluminiową, boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą bułką. Na spód wykładamy ciastka, dociskamy je do dna tortownicy i wkładamy do lodówki.Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. W misce ucieramy żółtka w cukrem. Dodajemy twaróg, mascarpone, śmietanę
Kulinarne przygody Gatitymieszając, by nie powstały nieapetyczne grudki. Następnie wsypać proszek do pieczenia, wlać sklarowane masło i dobrze wymieszać. Odstawić na 15 minut. Rozgrzać patelnię. Smażyć na wolnym ogniu, bez dodatkowego tłuszczu. Gdy ciasto trochę urośnie i na wierzchu pojawią się bąbelki, przewrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć jeszcze jedną minutę. Podawać tradycyjnie z syropem klonowym, miodem lub ulubionymi konfiturami. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracjinią mięso. Dodać jajko, cebulę oraz musztardę i znowu wyrobić. Doprawić solą, majerankiem, pieprzem i zielem angielskim., dokładnie wymieszać. Z masy uformować małe kulki. Klopsiki smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Przyrządzić sos. Roztopić masło na małym ogniu i połączyć z musztardą. Stopniowo dodawać śmietanę, cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem i dodać koperek
W poszukiwaniu inspiracjikwasku cytrynowego, dzięki czemu groszek zachowa piękny zielony kolor. Gotujemy 15-20 minut do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania doprawiamy pieprzem cytrynowym i solą. Zupę studzimy i zbieramy nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem. Miksujemy zupę na gładką masę, podgrzewamy. Na rozgrzanej patelni prażymy migdały. Zupę nalewamy do talerzy i do każdego dajemy łyżkę śmietany, mieszamy i posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracjimargaryny i cukru, po czym zestawić z ognia. Wystudzić.Do wystudzonej margaryny z cukrem i wodą dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować.Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej blachy wylać ciasto. Na wierzch ciasta wyłożyć delikatnie rabarbar, układając go w niewielkich odstępach od siebie, aby ciasto mogło wyrosnąć.Ciasto piec
Gospodyni Miejskajest konieczne (choć można to zrobić), gdyż przyprawa do kurczaka nadaje jej smak, choć wszystko zależy od osobistych preferencji.Majonez można zastąpić lub wymieszać z kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, a oleju ze smażenia kurczaka można nie dodawać do sałatki.Smak sałatki można wzbogacić o drobno pokrojone ogórki konserwowe lub groszek konserwowy.Ilość
Gospodyni Miejskabędzie pyszny. Ja wstawiałam sam schab, tak jak w orginale przepisu.Można użyć dowolnych, ulubionych przypraw do przyprawienia mięsa.Najlepiej użyć mleka o 2 lub 3,2 % zawartości tłuszczu.Schab nie przesiąka smakiem mleka podczas pieczenia.W ten sam sposób można także przygotować filet z piersi indyka.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaśrednia cebula;1 ząbek czosnku;3 łyżki przyprawy gyros/kebab;2 łyżki oleju;100 g żółtego sera;1 kg frytek;Sól;Pieprz.Sos czosnkowy:200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 ząbek czosnku;Pęczek koperku;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Frytki usmażyć na głębokim oleju, zgodnie z przepisem na opakowaniu.Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę.Pieczarki dokładnie
Gospodyni Miejskamikserem, przy pomocy mieszadła).Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 10 minut.Po tym czasie chleb posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać słonecznikiem po wierzchu i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Gospodyni MiejskaProsta, szybka i tania.Idealna do dań z grilla.Polecam!Składniki:1 kg młodych ziemniaków;2 średnie ogórki konserwowe;Pęczek koperku;4 łyżki majonezu;4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Ziemniaki wyszorować pod bierzącą wodą (jeśli są młode to nie obierać). Większe poprzekrajać na pół lub na ćwiartki. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić
Gospodyni Miejskazatopione jajka.Pyszny, bezmięsny obiad.Polecam!Składniki:50 g margaryny;1 łyżka mąki pszennej;500 ml zimnej wody;2 łyżki drobno posiekanego koperku;150 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;4 - 6 jaj (u mnie 5);Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Na dużej patelni rozpuścić margarynę.Do rozpuszczonej margaryny, energicznie mieszając (aby nie powstały grudki) wsypać łyżkę mąki. Stale mieszając
Gospodyni Miejska