tłuszcz - 4436 przepisów (strona:137/296)

Sałatka z kurczakiem i szynką dojrzewającą, idealna na Sylwestra 920

miseczce wszystkie składniki. Odstawiamy do lodówki. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy bazylią, oregano, solą, pieprzem ziołowym i słodką papryką.Szynkę kroimy w paski, podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu do momentu aż będzie chrupiąca. Przekładamy szynkę do miski.Na tej samej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy kurczaka.  Pomidorki kroimy w ćwiartki, ogórki w kosteczkę.Ser ścieramy na tarce

Mania Gotowania
Karkówka duszona w winie z suszonymi śliwkami 198

obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy ząbek czosnku, obsmażamy kotlety z obu stron do zarumienienia (ok. 4 minuty z każdej strony). 2. Mięso przekładamy wraz z tłuszczem i czosnkiem do garnka, wlewamy wino, wrzucamy ząbek czosnku i śliwki, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dolewamy tyle wody, żeby pokryła mięso i dusimy pod przykryciem około 40 minut.3. Mięso

My Culinary Art
Ciasteczka w kolorze Słońca czyli Ciasteczkowa Seria odc.kolejny 197

napiszę o nich coś więcej mam do Was pytanie. Z czego zrobione są te ciastka??? dla ułatwienia powiem , że nie ma w nich mąki, jaj, mleka ani żadnych tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Jestem ciekawa czy ktoś zgadnie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Genialne ciastka bakaliowe z lodowki czyli Slodki Czwartek odc.40 154

odmówić i zaraz ląduje w kuchni. Tak stało się wczoraj wieczorem a dziś od rana zajadamy... bez cukru, bez glutenu, bez spulchniaczy i drożdży, same bakalie i trochę kokosowego tłuszczu. Co Wy na to??? ja pożeram nie tylko oczami :)8 łyżek mieszanych pestek

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rogaliki z różą 179

Nasze rożki robi się szybko, znikają szybko...i zostaje po nich tylko słodkie wspomnienie...oraz pytanie " żono ma kiedy będą kolejne??";))))Składniki;1 kg mąki,1/2 kg tłuszczu,szklanka mleka,szklanka cukru,10 dkg drożdży,2 żółtka,2 całe jajka,Wykonanie;Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki w folii na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy

Anioły w kuchni
Golonka indyka w rozmarynie, szałwii i tymianku 154

zioła drobno siekamy a następnie wcieramy w mięso. Golonki wkładamy do rękawa do pieczenia, szczelnie zamykamy i pieczemy 180 - 190 stopniach C około 40 minut. Mięso pieczemy bez dodatkowego tłuszczu.Indyk w ziołach

Bon Appetit Małgorzaty
Tradycyjne ruskie pierogi 200

rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką.Podawać z tłuszczem i usmażoną cebulką.pierogi ruskie z cebulkąfarsz do ruskich pierogówwycinamy kółeczka zalepione pierogi gotowe to ugotowania

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczona kaczka faszerowana wątróbką 176

strony kuperka. Następnie spinamy wykałaczkami. Kaczkę przekładamy do brytfanny i pieczemy około 1,5 h w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Gdy w trakcie pieczenia wytopi się już trochę tłuszczu, polewamy kaczkę winem. Następnie co kilkanaście minut polewamy kaczkę sosem powstającym podczas pieczenia.Kaczka idealnie smakuje z sosem żurawinowym albo z pieczonymi jabłkami

Bon Appetit Małgorzaty
Mini placki ziemniaczane-karnawałowa przystawka 580

mąkę.  Mieszamy. Doprawiamy odrobinką soli i pieprzem (nie możemy przesadzić z solą ponieważ ser feta jest słony). Smażymy placuszki na oleju (albo pieczemy w piekarniku bez tłuszczu). Jeśli placuszki są niekształtne to można wyciąć z nich kółeczka przy pomocy kieliszków - ja tak zrobiłam. Ser typu feta mieszamy z jogurtem oraz pieprzem i z drobno posiekanym koperkiem. Nakładamy

Bon Appetit Małgorzaty
Zielone pesto z rzeżuchą, podane na makaronie z dodatkiem chili 168

Grana Padano  garść rzeżuchy sól do smakuDodatkowo:ulubiony makaronparę plasterków suszonych pomidorówmała cukiniaNa łyżce oliwy zrumienić orzeszki i nasiona, następnie odsączyć je z tłuszczu. Umyte i osuszone liście bazylii, rzeżuchę, czosnek i orzeszki pinii oraz migdały utrzeć w moździerzu dolewając oliwę. Ucierać aż mieszanka będzie gładka. Dodać starty ser i nadal ucierać

Bon Appetit Małgorzaty
Blok czekoladowy z suszoną żurawiną 220

proszku razem mieszamy po czym ciągle mieszając wsypujemy do margaryny z cukrem. Mieszamy. Do tej masy dodajemy pokruszone herbatniki oraz suszoną żurawinę. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Wlewamy do wysmarowaną tłuszczem formy keksowej i wstawiamy do lodówki do wystygnięcia. Kroimy jak keks :) blok czekoladowy "Sprawdzone miejsce z sadzonkami roślin owocowych www.naszekrzewy.pl

Bon Appetit Małgorzaty
Pierś kurczaka smażona w domowym pesto podana na makaronie 399

piersi z kurczakaulubiony makaron (u mnie świeży z dodatkiem chili zakupiony w lidlu)olej do smażeniaPesto: Na łyżce oliwy zrumienić orzeszki i nasiona, następnie odsączyć je z tłuszczu. Umyte i osuszone liście bazylii,  czosnek orzeszki i nasiona słonecznika utrzeć w moździerzu dolewając oliwę. Ucierać aż mieszanka będzie gładka. Dodać starty ser i nadal ucierać.  Można

Bon Appetit Małgorzaty
Pierogi ruskie z BOTWINĄ! :D 196

rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką.Podawać z tłuszczem i usmażoną cebulką.Proste? Proste i smaczne! :)pierogi ruskie z botwiną

Bon Appetit Małgorzaty