łyżki octu winnego sól pieprz mielony Sposób wykonania : Sałatę opłukać,osuszyć i porwać listki na kawałki. Plasterki boczku wysmażyć na suchej patelni,osączyć na kuchennej bibule. Masło roztopić w tłuszczu pozostałym ze smażenia boczku. Wrzucić pokrojone tosty i zrumienić z wszystkich stron. Pomidory umyć i pokroić w nieduże ćwiartki. Pokroić natkę pietruszki,szczypiorek oraz cebulę dymkę na deseczce. Ocet rozcieńczyć
Przepisy i porady kulinarneGotuj z głową - jak dusić ? Duszenie to idealna metoda, aby w sposób maksymalny zredukować utratę substancji odżywczych ! Dotyczy to zwłaszcza warzyw, najpierw smażymy je krótko w małej ilości tłuszczu, a potem dusimy w sosie własnym lub podlewamy niewielką ilością wody lub rosołu. Ważne: warzywa należy pokroić tuż przed samą obróbką, trzymać je na ogniu bardzo krótko
Przepisy i porady kulinarnejajko i wyrobić na jednolitą masę. Jeśli nasza masa jest zbyt rzadka możemy wsypać trochę bułki tartej. Uformować 6 kotletów, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym wcześniej tłuszczu. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Zaraz po usmażeniu podajemy na stół, aby nie ostygły. Możemy je polać sosem pieczarkowym. Są pyszne ! Dzisiaj zrobiłem je na obiad
Przepisy i porady kulinarneKaszanka z cebulką. Składniki : 30 dkg świeżej kaszanki 1 średnia cebula 1-2 łyżki oleju lub innego tłuszczu Sposób wykonania : Cebulę obrać, pokroić w cienkie paski. Olej wylać na patelnię, rozgrzać. Na rozgrzany olej wsypać pokrojoną cebulę i podsmażyć tak , aby się zeszkliła. Następnie dodać kaszankę, wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut. Gdy nasza kaszanka jest już gorąca, zdjąć
Przepisy i porady kulinarneniezastąpiony w wielu dolegliwościach. Ananasy zawierają witaminę A, C i B, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo i sód. Jest w nich także mangan - biopierwiastek, który wpływa na przemianę tłuszczów i cholesterolu, reguluje pracę układu nerwowego, zapobiega osteoporozie. Ananasy są też bogate w bromelainę - enzym, który podnosi odporność organizmu, łagodzi stany zapalne i opuchliznę, zmniejsza ból. Może wspomagać leczenia dny moczanowej
Przepisy i porady kulinarnedużą zawartością błonnika, który reguluje trawienie i może zapobiegać zaparciom, a także nowotworom okrężnicy. Jest sprzymierzeńcem osób dbających o linię oraz diabetyków. Zawiera ona bowiem dużo białka i niewiele tłuszczów. Ma niski indeks glikemiczny ( IG 46 ) , dzięki temu nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi i daje uczucie sytości na bardzo długo. Bulgur jest dobrym źródłem witamin z grupy
Przepisy i porady kulinarneutartej masy dodawać po łyżce masy bananowej i ucierać. Mąki wymieszać z proszkiem, przesiać i wsypywać po trochę do masy, delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Formę karbowaną wysmarować tłuszczem, obsypać wiórkami kokosowymi. Wylać gotowe ciasto do formy. Piec około 40-50 minut w temperaturze 175 C. Po upieczeniu, ostudzić, wyjąć z formy i lekko ciepłą babkę oblać oblać lukrem
Przepisy i porady kulinarne