upieczeniu, kaczkę wyjąć z naczynia i odłożyć na bok ( możemy okryć ją folią żeby nie wystygła) Z powstałego sosu odłowić owoce, wrzucić do blendera, dodać nieco marynaty i tłuszczu który wytopił się podczas pieczenia. Miksować . Jeśli sos jest zbyt gęsty dodać jeszcze odrobinę marynaty i ocet balsamiczny. Doprawić do smaku.Kaczkę przybrać świeżą kolendrą, podawać z ryżem
Stare Garyłyżkę oliwy i 1 łyżkę masła. Obsmażyć mięso z obu stron. Gdy lekko się zrumieni - wyjąć i ułożyć na ziemniakach. Na wierzchu ułożyć pozostałe ziemniakiDo rozgrzanego tłuszczu dodać 2 łyżki mąki, smażyć przez ok minutę,energicznie mieszając.Cały czas mieszając dodać wino ,stopniowo wlewać wywar, sok z cytryny. Gotować do zgęstnienia, mieszając. Na koniec wmieszać
Stare Garysól i pieprz. gdyby masa była zbyt rzadka - dodać bułkę tartą Z masy formować placuszki , panierować w jaku i bułce i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Można też placuszki smażyć bez panierowania co i ja popełniłam
Stare GaryBardzo smaczne! Lubię klopsy pieczone w piekarniku, nie potrzebują dużo tłuszczu i bałagan jakby mniejszy .Sos prosty do zrobienia Przepis ze strony BBC Food Recipesskładniki (3 większe - 4 mniejsze porcje)na klopsiki600g mielonego mięsa wieprzowego ( użyłam szynki)1 średnia cebula, starta1 jajko, lekko roztrzepane50g bułki tartej1 długa czerwona chili,pozbawiona nasion i drobno posiekana
Stare Garygałki muszkatałowejpieprz, sól4 jaja ugotowane na twardomasło lub oliwa do smażeniaprzygotowanie:Boczek pokroić w kostkę , chwilę podsmażać na patelni, przełożyć do miseczki i odstawić na bok. Do tłuszczu z boczku dodać łyżkę masła, wrzucić cebulę i podsmażać przez ok 5 min na niewielkim ogniu, aż cebula zacznie się lekko złocić. Dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki i posiekany czosnek
Stare Gary190st.CO zmielenie mięsa najwygodniej poprosić rzeźnika u którego jagnięcinę kupujemy. Jeśli jednak kupiliśmy w całości - należy je pociąć na mniejsze kawałki i zmielić ( po usunięciu dużych kawałków tłuszczu i błon). Umieść mielone mięso w misce , następnie dodać mąkę sól i pieprz , dokładnie wymieszać.Rozgrzać dużą patelnię , dodać oliwę ,mielone mięso i smażyć aż jagnięcina zbrązowieje. Do mięsa dodać
Stare Garygrzybów1500 ml bulionu mięsnego1 listek laurowykilka ziarenek pieprzupo kilka ziarenek jałowca i ziela angielskiegoolej do smażeniaprzygotowanieWolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Boczek podsmażyć, zdjąć z patelni, na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę. Ziemniaki ugotować w bulionie. Bałam się ,że z kwaśną kapustą nie zrobią się miękkie. Wszystkie składniki włożyć do misy
Stare Garybędzie gładkie i elastyczne. Pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 12 części, uformować z nich kulki, poukładać na lekko posmarowanej tłuszczem blaszce, w dość dużych odstępach. Każdą kulkę naciąć ostrym nożem na krzyż, przykryć ręczniczkiem i pozostawić znów do wyrośnięcia na około 20 minut.Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem (pominęłam) i piec
Stare Garywymaga zbyt wielu zabiegów. Przepis ze strony Mniam Mniamskładniki1 i 1/2 kg chudej karkówki3 czubate łyżki soli2 łyżki grubo zmielonego pieprzuprzygotowanieKarkówkę dokładnie umyć, osuszyć, ewentualnie odciąć kawałki tłuszczu. Zagotować 2 litry wody, do wrzącej dodać sól. Wymieszać, odstawić do wystudzenia. Karkówkę zalać w naczyniu zimną solanką. Mięso musi być całe zanurzone (jeśli trzeba położyć na nie wyparzony talerzyk
Stare Garyminuty drewnianą łyżką lub mechanicznie. Na koniec wrzucić pocięty owies lub ulubione zioła. Mieszać jeszcze chwilę do dobrego połączenia składników. Pozostawić ciasto, aby odpoczęło na 20-30 minut.Posmarować tłuszczem i ewentualnie wysypać mąką razową, 2 foremki o wymiarach 25x12 i 23x12. (piekłam w innych formach, trzeba dobrać to, co mamy w domu ) Wyłożyć ciasto do foremek, łyżką
Stare Garyzdaniem bakłażany ostatnio rzadko mają goryczkę.Posmarowane lekko oliwą plastry grillować z obu stron - można na grillu elektrycznym lub na patelni grillowej. Położyć na papierowym ręczniku, aby usuniąć nadmiar tłuszczu. Posypać pieprzem, solą i ziołami. Na czterech plastrach bakłażana położyć po plasterku sera i szynki.Przykryć pozostałymi czterema plastrami bakłażanów.Panierować w bułce tartej, roztrzepanym jajku i jeszcze
Stare Garyobsmażyć boczek na patelni na średnim ogniu, aż stanie się lekko chrupki - 6 do 8 minut. Przenieść na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz. Na patelni zostawić 1 - 2 łyżki wytopionego tłuszczu. Na patelnię dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu do miękkości -5 do 6 minut. Dodać brukselkę, rodzynki, i boczek - wymieszać. Podawać ciepłe. Smacznego
Stare Garyoliwy1 łyżeczka musztardy1 łyżka miodu2 łyżki ziół - szczypiorek, pietruszkasól, pieprzprzygotowanieKaszankę pokroić w plastry. Podsmażyć plasterki na maśle, z obu stron, na rumiano. Zdjąć z patelni i osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym. Odstawić na bok. Wymieszać składniki sosu ( najwygodniej w słoiku - zakręcić i dobrze wstrząsnąć), doprawić solą i pieprzem. Na patelnię dolać oliwy i usmażyć na niej grzanki
Stare GaryDelikatne w smaku mięsne kuleczki na kaszy mannie zamiast bułki tartej, przełożone cukinią.Szaszłyki pieczone są w piekarniku, bez zbędnego tłuszczu, przez co są o wiele zdrowsze niż wersja z patelni.No i ziemniaczki, z solą i tymiankiem, chrupiące i boskie :)Do tego idealnie komponujący się i wyśmienity sos czosnkowy.Gorąco zachęcam do przygotowania tej prostej i smacznej propozycji obiadowej, albo
Kraina Miodem Płynącaróżyczki brokułu, następnie kroimy je na mniejsze kawałki (można użyć również mrożone brokuły :)). Do garnka z wrzącą, osoloną wodą wrzucamy różyczki brokułu i gotujemy bez przykrycia.Na patelnię (bez tłuszczu) dodajemy boczek, smażymy, mieszamy. Do boczku na patelni dodajemy cebulę, całość mieszamy.Do kolejnej miski wlewamy śmietankę, wbijamy 2 całe jajka, mieszamy widelce, następnie dodajemy sól i pieprz.Małe pomidorki
Kredowe Menu