tłuszcz - 4436 przepisów (strona:139/296)

Tort Świąteczna Skarpetka p. Aurelii – danie konkursowe 158

ubij z 0,5 szkl. cukru na puch. Dodaj kakao i budyń czekoladowy, miksując dolewaj olej. Masę połącz z mąką tortową i białkami delikatnie mieszając. Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tortownicy. Piecz 45 minut w 180 st.C. Krok 23. Po upieczeniu ciasto odstaw do wystudzenia, następnie przekrój na 4 krążki. 4. W 0,5 szkl. mleka wymieszaj

CoolinarniePL
Racuchy z ricotty 114

rozgrzać.Używając dwóch łyżek formować z ciasta podłużne kawałki i wrzucać na rozgrzany olej. Przewracać w trakcie smażenia. Smażyć na złoty kolor.Racuchy wykładać na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.Przed podaniem posypać cukrem pudrem.Z podanych składników wychodzi ok. 10 racuszków

Mix smaku
Pączki 151

Pierwsze 2,5-3 min. smażyć pod przykryciem, nie odwracając pączków, następnie odkryć i odwrócić, smażyć na złoty brąz, do brązu. Pączki wyjmować na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.Jeżeli pączki nadziewamy po upieczeniu, najlepiej poczekać, aż przestygną i szprycą do dekorowania ze specjalną końcówką wcisnąć nadzienie do każdego pączka.lukierDo rondelka wlać wodę, ocet i wsypać cukier. Wszystko

Mix smaku
Pączki na piwie 124

dnie rozgrzać olej (zrobić próbę wrzucając kawałek ciasta), wrzucać po tyle pączków, aby swobodnie pływały, smażyć na złoty brąz, do brązu z obu stron (nie smażyć w zbyt gorącym tłuszczu gdyż wtedy z wierzchu będą usmażone, ale w środku mogą być surowe).Osączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem lub polukrować.Z tej ilości ciasta wychodzi około 27 pączków

Mix smaku
Krewetki na ostro 128

limonki, sól i pieprz, odrobina oliwy. do tego wszystkiego dodajemy krewetki i odstawiamy na ok 10 minut. Nabijamy na patyczki i smażymy na patelni grilowej już bez żadnego tłuszczu. Pamiętajmy, żeby krewetki tylko zmieniły kolor na różowy, wtedy zachowają swoją soczystość.Podajemy jeszcze ze świeżym sokiem z limonki.Smacznego

Kulinarna rozmowa
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami 159

trzema ciastami.Kroić w mniejsze kawałki, aj obiłam to za pomocą nitki, poszło szybciutko, a do noża, może podklejać się farsz.Nasze paszteciki (stroną sklejenia) kładziemy na cienko wysmarowaną tłuszczem blachę i odstawiamy na 20-30 minut. Posmarować rozmąconym jajkiem.Piekarnik nastawić na 220 stopni i piec nasze paszteciki 25 minut.Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Markizy z kremem ajerkoniakowym 128

ciasto nie wyschło. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, na grubość ok. 2,5 mm (grubiej, niż na poduszeczki). Wycinamy foremką (lub szklanką) kółka i smażymy je na rozgrzanym tłuszczu (jak faworki). Smażymy na złoto z obu stron. Wyjmujemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Krem ajerkoniakowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zamiast tego kremu możemy dać ubitą śmietanę

mojewypiekiinietylko
Sałatka z kurczakiem i szynką dojrzewającą, idealna na Sylwestra 886

miseczce wszystkie składniki. Odstawiamy do lodówki. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy bazylią, oregano, solą, pieprzem ziołowym i słodką papryką.Szynkę kroimy w paski, podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu do momentu aż będzie chrupiąca. Przekładamy szynkę do miski.Na tej samej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy kurczaka.  Pomidorki kroimy w ćwiartki, ogórki w kosteczkę.Ser ścieramy na tarce

Mania Gotowania
Karkówka duszona w winie z suszonymi śliwkami 157

obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy ząbek czosnku, obsmażamy kotlety z obu stron do zarumienienia (ok. 4 minuty z każdej strony). 2. Mięso przekładamy wraz z tłuszczem i czosnkiem do garnka, wlewamy wino, wrzucamy ząbek czosnku i śliwki, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dolewamy tyle wody, żeby pokryła mięso i dusimy pod przykryciem około 40 minut.3. Mięso

My Culinary Art
Ciasteczka w kolorze Słońca czyli Ciasteczkowa Seria odc.kolejny 166

napiszę o nich coś więcej mam do Was pytanie. Z czego zrobione są te ciastka??? dla ułatwienia powiem , że nie ma w nich mąki, jaj, mleka ani żadnych tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Jestem ciekawa czy ktoś zgadnie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Genialne ciastka bakaliowe z lodowki czyli Slodki Czwartek odc.40 119

odmówić i zaraz ląduje w kuchni. Tak stało się wczoraj wieczorem a dziś od rana zajadamy... bez cukru, bez glutenu, bez spulchniaczy i drożdży, same bakalie i trochę kokosowego tłuszczu. Co Wy na to??? ja pożeram nie tylko oczami :)8 łyżek mieszanych pestek

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rogaliki z różą 147

Nasze rożki robi się szybko, znikają szybko...i zostaje po nich tylko słodkie wspomnienie...oraz pytanie " żono ma kiedy będą kolejne??";))))Składniki;1 kg mąki,1/2 kg tłuszczu,szklanka mleka,szklanka cukru,10 dkg drożdży,2 żółtka,2 całe jajka,Wykonanie;Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki w folii na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy

Anioły w kuchni
Krem czekoladowo-kokosowy 174

Zdrowy, bez góry utwardzonego tłuszczu i własny!, taki będzie nasz krem. Solidna porcja magnezu i kwasów omega 3 postawi was na nogi. Przedstawiam wam autorski przepis na krem czekoladowy o idealnej konsystencji i naturalnym smaku. Czas przygotowania: 15minut + schładzanie w lodówce na nocSkładniki:1,5 tabliczki czekolady deserowej bądź gorzkiej 100gr1 tabliczka czekolady białej 100grŁyżka miodu3 łyżki oleju

Kuchnia PROzdrowotna
Racuchy kukurydziane z pieczonym bakłażanem 213

Odświeżamy racuchy! i zrobimy je w zupełnie nowej odsłonie :). Zamiast mąki pszennej kukurydziana, zamiast jabłek pieczony bakłażan na górę kleks ze śmietanki i posypka z podsmażonego

Kuchnia PROzdrowotna

Proponowane wyszukiwania