drobną kostkę lub starte na tarce pieczarki.Poddusić krótko razem z cebulą,tak ,by nie puściły wody.Odstawić do przestudzenianamoczyć czerstwa bułke w mleku lub ciepłej wodzieposiekać ziołaforemkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartamielone mieso delikatnie wymieszać z pieczarkami,odciśnietą bułką,przyprawami ,ziołami i rozkłóconymi jajkami.Delikatne wymieszanie mięsa to gwarant puszystej pieczenimasę mięsną przełożyć do przygotowanej foremki i piec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sztuk:28 orzechów laskowych10 g masła150 g cukru pudru300 g masy marcepanowej40 g posiekanych migdałów3 łyżki soku z pomrańczyDo dekoracji:120 g białej czekolady50 g ciemnej czekolady10 g tłuszczu z kokosaWykonanie:orzechy laskowe z odrobiną masła podprażyć na rozgrzanej patelni .Wyłożyć na papierowy ręcznik ,odsączyć i pozbawić orzechy skórkipuder cukier przesiać i razem z masą marcepanową,migdałami i sokiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przeziębienia,a nawet bezsennośćpotas pomaga w pozbyciu się nadmiaru wody z organizmu,likwidując tym samym obrzęki i nadmierne łzawienie oczukwas octowy odgrywa ważną rolę w przemianie węglowodanów i tłuszczów w organiźmieoczyszcza organizm z toksyn oraz niszczy wiele szkodliwych mikroorganizmów
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pomidorów nałożyć łyżkę farszu, na wierzch plaster sera. Zebrać wszystko do środka, Obsznurować nicią tworząc płatki gwiazdy.Kwiatki obsmażyć na 1 łyżce masła, odstawić do wystygnięcia.Na tym samym tłuszczu obsmażyć marchewkę i pora pokrojone w talarki. Wystudzone mięso obrać delikatnie z nici włożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch wsypać warzywa.Piec w temperaturze 180 stopni około 1 godzinęPod koniec pieczenia
W kuchennym oknie Ewydrobnego cukru1 łyżeczka cynamonu3 łyżki płatków migdałowych Ubijam jajka z cukrem i dodaję pozostałe składniki na koniec dodaję startą dynię.W miseczce mieszam składniki na posypkę.Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 25 cm przekładam masę.Piekę w temperaturze 180 stopni ok 40-50 min., ale sprawdzam patyczkiem przed wyjęciem czy jest upieczone.W orginalnym przepisie
UgotujmyTo.plszklanki mleka (przegotowanego zimnego)sok z połowy cytrynyPianka:3 białka1/2 szklanki cukru1 łyżka proszku budyniowego 1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść i wyłożyć na blachę (spód i boki) wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Wszystkie składniki masy zmiksować a na koniec dodać zimne mleko. Wylać na ciasto (masa będzie dość płynna, ale tak ma być
UgotujmyTo.plsolą, pieprzem, majerankiem. Dobrze wszystko wymieszać a gdy masa jest za sucha to trzeba dodać do niej trochę wywaru z mięsa, żeby była luźniejsza.Przełożyć do 2 foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą lub wyłożonych papierem. Wierzch można posypać bułką tartą.Piec w temperaturze 180 stopni około godziny.Smacznego Post Pasztet domowy ze śliwkami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plnależy rozdrabniać, na możliwie jak najmniejsze kawałeczki (tak jak do spaghetti). Pietruszkę drobno posiekać i dodać do mięsa. Doprawić solą, pieprzem i zdjąć z patelni, pozostawiając na niej nadmiar tłuszczu (im mniej go zostanie w mięsie tym lepiej, ponieważ później z tego powodu mogą nam się placki "rozpadać").Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce dokładnie tak samo
Świat Domowej Kuchnipokroić w kostkę. Wszystkie składniki na marynatę wymieszać i dodać do kurczaka. Odstawić w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę.Następnie kurczaka usmażyć na patelni, nie dodając większej ilości tłuszczu niż ta, którą jest obtoczony kurczak z marynaty.Sałatę lodową posiekać na drobne paseczki, pomidorki przekroić na ćwiartki, kukurydzę odsączyć, paprykę pokroić na drobną kostkę a cebulę na piórka
Świat Domowej Kuchnistopniowo do mokrych składników, cały czas energicznie mieszając. Ciasto musi być gęste, ale lekko lejące. Jeżeli będzie zbyt gęste, można dodać jeszcze odrobinę maślanki.Formę do muffinek dokładnie wysmarować tłuszczem. Ciasto wlać do foremek, do wysokości 3/4. Następnie w środku każdej muffinki umieść kawałek parówki.Piecz 10-15 minut, do osiągnięcia złotego koloru. Po upieczeniu odstawić muffinki na 5 minut
Świat Domowej Kuchnitylko od święta.Polecam! Składniki:500 g filetów z ryby morskiej (świeżej lub mrożonej) - u mnie mrożone filety z dorsza;500 g pieczarek;250 ml śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36 % (tzw. kremówki);Mąka pszenna do obtoczenia ryby;1/2 pęczka natki pietruszki;Olej do smażenia;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Rybę (jeśli jest mrożona, odmrozić), odsączyć papierowymi ręcznikami
Gospodyni Miejskakońcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia sodę, przyprawę do piernika, kakao. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Rozwałkować i wykrawać foremką różne kształty pierniczków. Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce i upiec. Po ostudzeniu polukrować lub przybrać wg własnego uznaniaLukier: 2 białka30-40 dag cukru pudruszczypta kwasku cytrynowego Sposób wykonania: Ucierać białko z cukrem pudrem tak długo, aż masa
RAROSSAszkl. mąki pszennej25 dag masła1/2 szkl. cukru 1 jajko50 dag truskawek mrożonych1/2 torebki kisielu truskawkowego1 łyżka cukruBeza.2 białka1/2 szkl. cukru1 łyżeczka soku z cytrynyWykonanie.Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać cukier i jajko. Zagnieść ciasto i odstawić na 1h do lodówkiTruskawki wsypać do rondla z 1 łyżką cukru,1 minutę podgrzewać mieszając. Wlać kisiel rozmieszany z 2 łyżkami wody
Kulinarny karnet ChristopheraNadchodzą Święta... szukamy przepisów wyjątkowych, takich, których nie robimy na co dzień. Późna jesień i początek zimy to sezon na dziczyznę. Dzicze mięso jest doskonałe, zawiera mało tłuszczu i posiada niesamowite walory smakowe. Dzięki dobrym duszyczkom weszłam w posiadanie świeżego mięsa z dzika i jak co roku, postanowiłam zrobić z niego pasztet. Czasami jak mam mniej mięsa robię
Kulinarne przygody Gatityłyżce dodajemy twaróg ciągle mieszając. Gdy masa osiągnie jednolitą konsystencje należy delikatnie wmieszać ubite na sztywną pianę białka. Tortownice (23 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem. Wylewamy powstałą masę sernikową i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni. Pieczemy przez godzinę, a następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na kolejną godzinę w piecu.W sytuacji gdy sernik
Słodka Strona