makaronu penne;150 g dobrej jakości szynki (u mnie z indyka);200 g cukinii (waga przed obraniem);1,5 czubatej łyżki masła;200 g śmietanki o zwartości tłuszczu 30 lub 36 % (tzw. kremówki);3 żółtka;1,5 łyżki oliwy;Sól;Pieprz;2 czubate łyżki drobno startego parmezanu.Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.Cukinię umyć, osuszyc
Gospodyni Miejskawaga po obraniu i oczyszczeniu z pestek);1 duża marchewka;1 średni ziemniak;1 kostka bulionowa;1 cm kawałek korzenia imbiru;2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;100 g serka topionego (u mnie śmietankowy);1 litr zimnej wody;Natka pietruszki;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Marchewkę i ziemniaka obrać, umyć, osuszyć, pokroić w drobniutką kostkę.Dynię obrać
Gospodyni Miejskazupa rozgrzać olej (2 łyżki). Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną cebulę i delikatnie podmażyć.Do podsmażonej cebuli dodać plasterki chorizo i razem podsmażać, aż z chorizo wytopi się większość tłuszczu i stanie się delikatnie chrupkie.Następnie do garnka z cebulą i chorizo dodać pokrojone ziemniaki, liść laurowy, obrany czosnek, zalać 2 litrami bulionu i gotować do miękkości ziemniaków (około
Gospodyni Miejskaśrednie pory (biała część);250 g żółtego sera,5 jaj;Puszka kukurydzy (waga netto, po odcedzeniu 285 g);4 łyżki majonezu;2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Szczypta cukru;Sól i pieprz - opcjonalnie. Sposób przygotowania:Pory umyć, osuszyć, pokroić w bardzo cienkie plasterki, posypać cukrem i odstawić, aby puściły sok. Dobrze odcisnąć z nadmiaru soków. Przełożyć
Gospodyni Miejskapomidorami2 piersi z kurczaka (ok. 0,5 kg)2 garści świeżej rukoli10-12 suszonych pomidorówkostka mozarelli (mała)ząbek czosnkuprzyprawa do kurczaka ( ja używam Prymat)olejPierś myjemy, oczyszczamy z kościi tłuszczu. Nacinamy w połowie, aby utworzyć dużą, pojemną kieszonkę. Pomidory, ser mozarella i rukolę kroimy na drobną kostkę. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy
Kuchnia moimi oczamimałym ogniu aż do uzyskania jednolitej masy. Wystudzić.W misce mieszamy suche składniki, dodajemy jajka, jogurt, olej oraz chłodną masę czekoladową – powoli i dokładnie mieszamy. Wykładamy do nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy.Pieczemy ok. 1,5 godz. Sprawdzamy patyczkiem czy jest dopieczone. Odstawiamy do wystudzenia. Krem – składniki miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej gęstej masy.Wystudzone ciasto przekrawamy
kuchcikowniaSkładniki:10 łyżek kaszy jaglanej szklanka mleka 1,5%2 łyżki miodu 1 łyżka stewii1 łyżeczka kakao o obniżonej zawartości tłuszczu1 awokado, pozbawione skórki i pestkisuszone
Mango PapajaSłodkie i podwójnie szybkie.Szybko się robi i szybko znika.Przygotowanie na imprezę andrzejkową.Klasyczne, proste, minimalistyczne.Składniki:250 g jogurtu naturalnego 2 i 1/2 szkl. mąki
CzarnawisienkaZapraszam Was dzisiaj na bardzo zdrowy obiad, kolację czy po prostu przekąskę. Moje stałe czytelniczki już wiedzą, że u mnie raczej lekko i pysznie. Unikam tłuszczów zwierzęcych, w ogóle nie znajdziecie na tym blogu czerwonego mięsa ale za to dużo "zdrowotności" tak jak na przykład dzisiejsza kasza jaglana, która ma bardzo dużo wartości odżywczych.Oczyszcza organizm, obniża poziom cholesterolu
pieprzny smaczekjabłek. Owoce pokroić na ćwiartki, przełożyć do rondla. Dodać cukier trzcinowy, sok z cytryny, galaretkę,cynamon, dusić do momentu zmiękczenia.Odstawić do przestygnięcia.Okrągłą formę posmarować tłuszczem, większą część ciasta rozwałkować, wyłożyć spód. Jabłka przełożyć na ciasto, na wierzch położyć połówki brzoskwini. Ciasto, które nam zostało "porwać" na małe kluseczki i zrobić a'la kruszonkę na cieście.Piec
pieprzny smaczekmąki ryżowej- sól- łosoś norweski plaster- 1 łyżeczka czarnego kawioru-1 łyżeczka serka śmietankowegoBiałka, żółtko, mąkę i sól wymieszaj trzepaczką na jednolitą masę. Smaż na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu (lub na minimalnej ilości oleju). Po zdjęciu z patelni omlet posmaruj serkiem, ułóż łososia i kawior, szybkim ruchem zroluj w rulon. Pokrój na równe kawałki!Już zrobione!Miłego dnia
SMYKWKUCHNIonomnom <3Pomysł zaczerpnięty z Włoch, kiedy to w hotelu na lunch podali nam właśnie takie tosty w panierce nadziane serem. Pomysł trochę uzdrowiony bo smażony na mniejszej ilości tłuszczów i podany z odrobiną warzyw, tak tęskniłam, nawet za tymi głupi pomidorami :P .... Wenecja. Taka mała, niepozorna, a w zaledwie w kilka godzin skradła moje serce
More food, love and dreamscynamon, szczypta soli, aromat1/2 łyżeczki proszku do pieczeniacoś do posłodzeniaWszystkie składniki ze sobą mieszamy, pozostawiamy w spokoju na kilka(naście) minut i pieczemy nagrzanej i wysmarowanej tłuszczem gofrownicy
More food, love and dreamskostkę marchewkę, ziele angielskie oraz liść laurowy.Mięso lekko solimy i pieprzymy, opruszamy mąką i krótko smażymy na smalcu z każdej strony.Gdy mięso się zeszkli, na tym samym tłuszczu smażymy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Po kilku minutach dodajemy pieczarki. Gdy będą gotowe - odstawiamy do innej miseczki.Mięso wrzucamy do wywaru i gotujemy ok. 30-40 minut.Gdy mięso zmięknie
Kitchens AlphabetSmażę na złoto.Pomidory kroję w kosteczkę.Rukolę płuczę pod bieżącą wodą i zostawiam, aby nieco wyschła.Tofu owijam arkusikiem Winiary Pomysł na...Papirus ze suszonymi pomidorami,smażę bez tłuszczu z każdej strony na patelni. Kroję w plastry.Mieszam w misce rukolę, cukinię z cebulką i czosnkiem, suszone pomidory.Jeśli sałatka wydaje się zbyt sucha, można dodać odrobinę oleju z pomidorów
W kuchni Karmel-itki