tłuszcz - 4436 przepisów (strona:133/296)

Karnawałowe róże z konfiturą malinową 172

około 165-170 stopni i wrzucamy różyczki małym płatkiem do spodu. Smażymy do zarumieniania i przewracamy różyczki by spód się dopiekł.  Wyciągamy na papierowy ręcznik, który wciągnie nadmiar tłuszczu.  Podajemy dekorując cukrem pudrem i konfiturą z malin

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Makaron z mąki durum ze szpinakiem, camembertem i czosnkiem 130

Dzisiaj kolejny makaronowy pomysł na obiad. Do przygotowania tego dania użyłam makaronu z pszenicy durum. Jest on bogatym źródłem białka, tłuszczy jak i wielu witamin i składników mineralnych. Polecany jest do spożywania przez wielu dietetyków. Czosnek i ser camembert podkreślą smak całego dania.  Obiad ten jest smacznym, szybkim i cieszącym podniebienie pomysłem.   Makaron

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Filet z kurczaka z jajkiem i szpinakiem 473

zwijamy w roladę.  W miseczce roztrzepujemy pozostałe jajko doprawiając solą i pieprzem.  Roladki panierujemy w jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na złoto na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu roladki przenosimy do parowara na 10 minut. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - roladki z kurczaka z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami 137

przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a efekt zdaje się być dość odświętny. A do tego są zdrowsze od tradycyjnych kotletów, gdyż są bez panierki i z minimalną ilością tłuszczu. A o tym, że orzechy włoskie są zdrowe chyba nikogo nie muszę przekonywać.  Do roladek wykorzystałam orzechy włoskie Helio, które dostałyśmy do przetestowania od tej firmy. Roladki z kurczaka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Sałatka z bobem i prażonymi ziarnami 212

ramach współpracy. Skład tej mieszanki to łuskany słonecznik, konopia siewna i pestki dyni. Pomysł na takie mieszanki prażonych ziaren bardzo mi się podoba, są one przygotowywane bez użycia tłuszczu ani konserwantów. Połączenie słonecznika z dynią udane, jednak jak dla mnie dodatek konopii siewnych jest tu zbędny, to twarde ziarenka, i uważam, że nie wnoszą ciekawego smaku do mieszanki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Sałatka brokułowa z prażonymi ziarnami 347

potraw, można ją dodawać zarówno do słodkości jak i sałatek czy dań wytrawnych.  Pomysł na takie mieszanki prażonych ziaren bardzo mi się podoba, są one przygotowywane bez użycia tłuszczu ani konserwantów.  To połączenie składników jest w mojej opinii bardzo udane i będę do tej mieszanki wracać niejednokrotnie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Tort brzoskwiniowy z mascarpone i czekoladą 160

jedno żółtko stale miksując, na koniec dodajemy po łyżce mąki (mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy do jednego naczynia) - miksujemy na najmniejszych obrotach, wylewamy do formy nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą. Pieczemy w nagrzanym do około 180 stopni piekarniku przez 25-30 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy biszkopt w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na około

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gotowane roladki z sosem curry z ogórkiem i papryką 170

Dzisiaj chciałyśmy zaproponować Wam przepyszne gotowane roladki drobiowe. Zostały one ugotowane po wcześniejszym zawinięciu w folię spożywczą. Tym samym pozwoliło nam to uniknąć niepotrzebnych tłuszczy w daniu.  Do przygotowania ich użyłam Sosu Kieleckiego Curry, który świetnie wkomponował się w całość podkreślając smak mięsa. Sos ten był jednym z produktów, które kilka dni temu otrzymałyśmy w paczce do przetestowania

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Oponki pieczone w piekarniku 240

oponki, po których nie wyrośnie nam opona na brzuchu. ;-) Nawet one doczekały się swojej wersji light, choć efekt końcowy jest zupełnie odmienny od tych smażonych w głębokim tłuszczu. Oponki są dość twarde i chrupiące, były nawet kojarzone ze słodkimi precelkami. ;-) Ale są bardzo smaczne a w przyszłym roku upiekę je w wersji faworków, bo to ich smak mi przypominały. :-) Przepis

Szefowa kuchni
Donaty - amerykańskie pączki z dziurką 179

donaty. Smażymy taką ilość, by swobodnie pływały w naczyniu. Smażymy pączki z obu stron na rumiano, po czym wyciągamy na tackę wyłożoną papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. 5. Jeszcze ciepłe pączki lukrujemy i posypujemy posypką. Można je także oblać polewą czekoladową lub roztopioną czekoladą. Smacznego!!! Źródło: Kuchnia u Krysi

Kuchnia domowa Ani
Babka krówka 1156

przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dalej miksować. Wlać do ciasta olej, po połączeniu się składników. Formę do baby o średnicy 22 cm (mierzone na górze ) nasmarować tłuszczem i posypać kaszą manną. Wlać ciasto i piec około 45 min w 180 stopniach C. Po przestudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem

O kuchni z uczuciem
Pięciominutowe ciasteczka biszkoptowe 232

dżem Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce. Przelewamy do głębokiego talerza ("rosołowego") lub innego dość płytkiego i szerokiego naczynia, które możemy włożyć do mikrofalówki. Naczynie uprzednio smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką , aby nasz placek łatwo z niego wyciągnąć). Wstawiamy do mikrofali na około 3 minuty (, gdy placek podrośnie trzymamy go jeszcze chwilkę i sprawdzamy - czas zależy od mikrofali

Słodkie okruszki
Sposób podania obiadu 2 145

Sposób wykonania : Ugotowane ziemniaki dokładnie tłuczemy na jednolitą masę.Dużą łyżką nakładamy dwie kupki obok siebie i formujemy w kształt listka.( Tak jak na zdjęciu ) Teraz łyżkę zanurzamy w tłuszczu i robimy czubkiem fale na ziemniakach ( nerwy listków ). Ziemniaki posypujemy mieloną słodką papryką i pokrojoną natką pietruszki.Następnie po jednej stronie nakładamy przygotowane wcześniej mięso a z drugiej sałatkę. Prawda

Przepisy i porady kulinarne
Kotlety mielone z czosnkiem i natką pietruszki. 153

tartej ponieważ będzie się ona nam przypalać podczas smażenia!! Olej wlewamy na patelnię,rozgrzewamy i smażymy kotleciki na złoty kolor z obu stron. Gdy są już usmażone wyjmujemy z tłuszczu i układamy je na czystym talerzu. Teraz należy je zjeść aby nam nie wystygły

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto na pizzę z majerankiem. 125

drożdżami , wymieszać to wszystko z mąką. Na końcu dodajemy olej i dokładnie wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Rozwałkowujemy nasze ciasto na cienki placek i wkładamy na blaszkę posmarowaną tłuszczem lub olejem. Zostawiamy na parę minut do wyrośnięcia a następnie smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy warzywami ,pieczarkami w zależności jaką chcemy pizzę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania