szczypiorkiem. By rolada z łososia wyglądała bardzie kusząco polecam dać nieco więcej łososia, by były widoczne ładne zawijasy. Ja niestety miałam w domu opakowanie 150g łososia, dlatego Wam w przepisie polecam wykorzystać 200g łososia, a nawet 250g ;-)Rolada z łososiem i twarożkiem – Składniki:Łosoś wędzony w plastrach – 200gTwarożek kremowy, śmietankowy, np. Almette – 300gChrzan – 2 pełne łyżeczkiSzczypiorek(...)ciasno w folię spożywczą i schować do lodówki na kilka godzin.Przed podaniem pokroić roladę z łososia w plastry. Można ozdobić roladę świeżym koperkiem i cząstkami cytryny. Smacznego!Polecam również przepis: Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem The post Rolada z łososiem i twarożkiem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeŚwięta.Składniki:3,5 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru100 g masła1 łyżka tłustej śmietany2 jajkaSkładniki na lukier (wystarczy zrobić go z połowy podanych w przepisie składników)+ cukierki do dekoracjiMasło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka.Składniki zagniatamy do uzyskania(...)wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.Lukier przygotowujemy według przepisu. Dekorujemy przestudzone ciastka i przyczepiamy cukierki.Smacznego!ciastkożercy
Ciastkozercybabeczkach? Efektowne (i nietrudne!) choinki można stworzyć z kremu wykorzystującrękaw cukierniczy (lub mocny foliowy worek) i dziubek do szprycy w kształcie dowolnej gwiazdki.Do upieczenia babeczek możecie użyć jednego z przepisów ze strony, np.: ten lub ten.Przestudzone babeczki dekorujemy najpierw śnieżnym białym lukrem (tu przepis) i posypujemy cukrem.Do gęstego maślanego kremu (np. takiego jak tu) dodajemy zielony barwnik spożywczy i przekładamy
CiastkozercyWalentynkowe Double Chocolate Spośród wielu babeczek, których próbowałam moim zdecydowanym faworytem ciągle zostają czekoladowe. Walentynkowe Double Chocolate, które chciałabym Wam zaproponować są super słodkim połączeniem czekoladowych babeczek (przepis znajdziecie tu) i podwójnie czekoladowego kremu. Do tego jeśli chcielibyście zrobić komuś miły prezent na pewno przyda się odpowiednia dekoracja. Składniki na babeczki czekoladowe znajdziecie tu Składniki na podwójnie(...)czekoladowy krem: 1 budyń czekoladowy1 szklanka mleka2 łyżki cukru0,5 tabliczki czekolady1 kostka masła Babeczki przygotowujemy według przepisu. 8Masło wyciągamy wcześniej z lodówki i kroimy na mniejsze kawałki. W niewielkiej ilości mleka rozpuszczamy budyń i cukier. Resztę mleka gotujemy, kiedy pojawią się bąbelki wlewamy rozpuszczony budyń i mieszamy energicznie przez kilka sekund i odstawiamy do przestudzenia. Czekoladę
Ciastkozercyprezentem. Można jednak pójść o krok dalej i okazjonalne czekoladki wykorzystać do ozdobienia własnoręcznie przygotowanych babeczek. Dziś chciałabym Wam zaprezentować taką właśnie babeczkową bombonierkę. Do przygotowania masy możecie wykorzystać przepis na proste babeczki waniliowe, każdą uzupełniając swoimi ulubionymi dodatkami, np. rodzynkami, orzechami, migdałami, żelkami, czekoladowymi dropsami lub suszonymi owocami. Możecie także postawić na wersję bez dodatków i udekorować gotowe babeczki(...)babeczki waniliowe Składniki na krem: 1 kostka masła1 budyń waniliowy3 łyżki cukru1,5 szklanki mleka 2 łyżki gorzkiego kakao2 łyżki masła orzechowego Babeczki przygotowujemy według przepisu. Masło wyciągamy wcześniej z lodówki i kroimy na kawałki. W połowie szklanki mleka rozpuszczamy budyń i cukier. Resztę mleka gotujemy, wlewamy rozpuszczony budyń i mieszamy energicznie aż pojawią się bąbelki
Ciastkozercyfarbujemy na kilka różnych kolorów.Jeśli chcemy, żeby lukier układał się w fantazyjne wzorki (jak na zdjęciu poniżej) wystarczy dodać do niego trochę więcej cukru pudru niż w przepisie i po nałożeniu na ciasteczko rozprowadzić wykałaczką.Polukrowane ciasteczka odkładamy na około godzinę do przeschnięcia, potem wkładamy do słoika lub pudełka.Smacznego!ciastkożercy
CiastkozercyBabeczki morskie zwierzątkaWakacje za pasem, sezon na rezerwowanie urlopów w pełni, dlatego dziś na blogu bardzo wakacyjne, morskie babeczki. Do przygotowania tych babeczek wykorzystałam przepis na proste babeczki waniliowe, a do każdej włożyłam po kostce czekolady. Dekoracje to masa cukrowa, krem budyniowy i pokruszone herbatniki. Zaletą morskich zwierzątek jest to, że składają się dosłownie z kilku kulek masy i bardzo(...)łatwo zrobić je samemu :)Składniki na proste babeczki wanilioweSkładniki na krem budyniowy+ masa cukrowa, herbatniki, barwniki spożywcze do dekoracjiBabeczki przygotowujemy według przepisu. Herbatniki kruszymy, wkładamy do woreczka strunowego, zamykamy i rozbijamy dokładnie wałkiem.Z masy cukrowej robimy trzy pary jednakowych oczu. Jeśli chcemy, żeby były jeszcze bardziej szczegółowe możemy użyć białych cukrowych koralików.Do zrobienia ośmiornicy potrzeba dłużej kulki
CiastkozercyCzekoladowe babeczki z wiśniamiOdkąd w pobliżu pojawił się nowy sklep z owocami i warzywami (z mnóstwem skrzynek poustawianych na widoku) pomysły na nowe babeczki przychodzą mi
Ciastkozercysówki są absolutnie urocze). Z masy cukrowej musimy wyciąć trzy kółka - wykorzystałam do tego dwa kieliszki i tylkę od szprycy (4, 3 i 1,5 cm). Babeczki zrobiłam z przepisu na proste babeczki waniliowe, które według uznania można ulepszyć dodając do środka kawałki czekolady, ulubione bakalie czy nawet cukierki (jak np. tutaj). Na górę krem budyniowy, dekoracja i voila! urocze(...)sowie babeczki gotowe :)Składniki na babeczkiSkładniki na krem+masa cukrowa do dekoracjiBabeczki przygotowujemy według przepisu. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ważne, żeby dekorować zupełnie zimne babeczki, żeby nie rozpuścić kremu. Masę cukrową ugniatamy przez chwilę w dłoniach, aż stanie się miękka i plastyczna.Białą masę cukrową rozwałkowujemy na cienki placek podsypując w razie potrzeby cukrem pudrem. Wycinamy krążki nieco
CiastkozercyPoszukując inspiracji na dzisiejszy obiad, natknęłam się na ten przepis, troszkę pozmieniałam składniki, w oryginale było z mięsem z indyka, ja dałam zamiennie tofu (uwielbiam je ostatnio, za to, że świetnie zastępuje mięso) i troszkę warzyw. Wyszło cudne, smakowało nawet mojemu małżonkowi, który nie przepada zbytnio za eksperymentowaniem w kuchni... :-)Pokochałam ten przepis nie tylko za super smak ale także
Smaczne Zdroweulubionymi dodatkami. Ja przygotowuję od razu z podwójnej porcji, na blaszce z piekarnika. Znalezione tutaj (kilk).Składniki na dużą blachę:- 2 szklanki kaszy ugotowanej na sypko, (można z tego przepisu)- 12 sporych łyżek mąki gryczanej (kopiaste)- 4 płaskie łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej- sok owocowy świeżo wyciskany ok.3/4-1 szklanki (u mnie mleko roślinne)- 60ml oliwy, oleju (chlebek będzie miał wyczuwalny(...)rozmaryn- po ok.1/2 łyżeczki; takie włoskie klimaty)- 2 łyżeczki kurkumy (nie dałam gdyż nie miałam)Można także dodać: kmin rzymski, paprykę, itp.Kaszę ugotowaną na sypko (można z tego przepisu) i przestudzoną umieszczamy w misce. Dodajemy do niej mąkę, skrobię, oliwę, sól oraz przyprawy (z wyjątkiem sezamu) i dodając sok lub mleko miksujemy na dość gładką, gęstą masę. Mleko dodawałam
Smaczne Zdrowestrony kulinarnej były: sałatka z krewetkami, pierożki drożdżowe z boczniakami i orzechami włoskimi, i ciasto czekoladowe (bez mąki). Pierogi i ciasto pochodzą z książki: "Rewolucja na talerzu." Dziś przepis na pierożki: Pierogi drożdżowe z boczniakami i orzechami włoskimi. Składniki: Na ciasto: 2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej + mąka do podsypania; 1 szkl. ciepłego mleka; 10 g świeżych drożdży; 1 łyżka(...)temperaturze 180 stopni.Podajemy z sosem: jogurt doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z listkami tymianku.Smacznego!!! Przy okazji przypominam o akcji: Boczniak rządzi, do której wszystkich serdecznie zapraszam.Boczniak rządzi! Przepis bierze również udział w akcji
Miksturowniktagin drobiowy. Z miłości Asi do kuchni meksykańskiej powstał pomysł na przystawkę, czyli guacamole. Wypadało, aby deser był europejski i tak padło na deser a'la tiramisu. Dziś przedstawiam przepis na danie główne: tagine z kurczaka z warzywami. Szukając przepisu zajrzałam do: Kuchenne love story, Make choco cake i Matka wariatka z każdego z nich
MiksturownikPrzepis na pyszne, słodkie ogórki konserwowe wg tradycyjnej receptury mojej babci. Polecam również przepis na ogórki kiszone (klik) Składniki Ogórki gruntowe ok. 1,5kg Woda 6 szklanek Sól 1,5 łyżki Cukier 6 łyżek Ocet 10% 1 szklanka Gorczyca kilka ziaren Marchew 1 sztuka Koper 1 pęczek Cebula 1 Ziele angielskie Pieprz czarny ziarnisty Liście laurowe Ogórki […] The post
Kulinarne Przeboje