Puszysta i delikatna babka, obecnie chyba już trochę zapomniana (chociaż może tylko przeze mnie). Dawno jej nie jadłam (ostatnio chyba w dzieciństwie :)), dlatego postanowiłam sięgnąć po przepis z zeszytu rodzinnego (zmniejszyłam ilość cukru i tak też podałam w przepisie). Charakterystyczny smak zawdzięcza oranżadzie, dlatego warto dodać właśnie ten napój a nie żaden inny. Zawarte w oranżadzie "bąbelki" dodatkowo (prócz proszku do pieczenia) spulchniają ciasto. Babka pięknie wyrosła, jest mięciutka a brzeg cias... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Święta Bożego Narodzeniu tuż tuż.. Tak więc większość z nas zastanawia się co przygotować na świąteczne menu.
Czytaj dalej...dzisiaj widziałam już u kogoś taką babkę wg takiego przepisu, ale Twoja wygląda dużo lepiej, jest piękna!
Widać nie tylko ja sobie dziś o tej babce przypomniałam. ;)
Nie tylko przez ciebie zapomniana. Ja uczyłam się piec właśnie piekąc zebrę, a teraz już nie pamiętam kiedy piekłąm:)
... co za misterny wzorek po przekrojeniu.Babka wybitnie fotogeniczna i tak pięknie wyrośnięta, że może dumą napawać swoją twórczynię...
przepiękna, aż dech zapiera, pięknie urosła i ma cudny wzorek :)
jak zobaczyłam Twoją babkę to wyskoczyłam na głos z tekstem "Ale fajna babka!!", aż się mąż zapatrzał co się dzieje :)))Pozdrawiam i dodaje się do obserwacji :)Olinka - Smakowy Raj
Ale mnie rozbawił Twój komentarz! :))) Pozdrawiam i dzięki.
Polecam. :) Przepis prosty a smakiem przebija nie jedną zwykłą babkę marmurkową. :)
Wygląda pięknie nawet idealnie, świetne zdjęcia i zapewne jest pyszna :) gratuluję...ja robię podobną :)
Witam :)Mam takie pytanie ;)O co chodzi z tą oranżadą? :)Jaką kupić??? Jakiś smak?? :)Babka bedzie pieczona na święta i mam nadzieję że wyjdzie równie piękna co Twoja :)Pozdrawiam :)
mocno czuć w niej smak oranżady? Chcę dziś ją zrobić... tylko oranżada mnie trochę martwi;) proszę o odpowiedź
Nie mocno, natomiast jeśli bardzo się obawiasz i nie lubisz oranżady dodaj wodę gazowaną. :)
Tak, trzeba wtedy dodać więcej cukru, ja bym dodała 0,5 szkl. cukru więcej. :)
super blog!zapraszam do mnie:kulinarne-przygody-ziuty-i-pati.blogspot.compozdrowionka, Pati x3
Tak. Ważne żeby nie miał intensywnego smaku. Słonecznikowy będzie ok.