Babka zebra

Babka zebra

Babka zebra

Puszysta i delikatna babka, obecnie chyba już trochę zapomniana (chociaż może tylko przeze mnie). Dawno jej nie jadłam (ostatnio chyba w dzieciństwie :)), dlatego postanowiłam sięgnąć po przepis z zeszytu rodzinnego (zmniejszyłam ilość cukru i tak też podałam w przepisie). Charakterystyczny smak zawdzięcza oranżadzie, dlatego warto dodać właśnie ten napój a nie żaden inny. Zawarte w oranżadzie "bąbelki" dodatkowo (prócz proszku do pieczenia) spulchniają ciasto. Babka pięknie wyrosła, jest mięciutka a brzeg cias... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu coolinarnastrefa.blogspot.com

Warto przeczytać

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.

Czytaj dalej...

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

15 przepisów na karpia

15 pysznych przepisów na świątecznego karpia

Czytaj dalej...

Sałatki na Święta Bożego Narodzenia - najlepsze przepisy!

Święta Bożego Narodzeniu tuż tuż.. Tak więc większość z nas zastanawia się co przygotować na świąteczne menu.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Anonymous, 16 marca 2013 18:11:14

Nie zapomniana:)Mam tę babkę też na swoim blogu.Pozdrawiam6niebo

W kuchni Uli, 16 marca 2013 18:40:36

dzisiaj widziałam już u kogoś taką babkę wg takiego przepisu, ale Twoja wygląda dużo lepiej, jest piękna!

Ladylaura., 16 marca 2013 18:41:50

piekna babka,zdjecia sa zachwycajace,pozdrawiam.

bielinka, 16 marca 2013 19:12:02

Moja ulubiona, mam w planach zrobienie jej na dniach :)

COOLinarna Strefa, 16 marca 2013 19:39:23

Dziękuję. :)

COOLinarna Strefa, 16 marca 2013 19:40:10

Widać nie tylko ja sobie dziś o tej babce przypomniałam. ;)

Ela.M, 16 marca 2013 21:50:49

Nie tylko przez ciebie zapomniana. Ja uczyłam się piec właśnie piekąc zebrę, a teraz już nie pamiętam kiedy piekłąm:)

COOLinarna Strefa, 16 marca 2013 21:54:31

Dlatego warto przypomnieć sobie jej smak. :)

Anonymous, 16 marca 2013 21:59:13

... co za misterny wzorek po przekrojeniu.Babka wybitnie fotogeniczna i tak pięknie wyrośnięta, że może dumą napawać swoją twórczynię...

ania-gotuje.blog.pl, 17 marca 2013 15:11:04

przepiękna, aż dech zapiera, pięknie urosła i ma cudny wzorek :)

COOLinarna Strefa, 17 marca 2013 21:20:17

Dziękuję. :)

Smakowy Raj - Olinka, 20 marca 2013 20:47:47

jak zobaczyłam Twoją babkę to wyskoczyłam na głos z tekstem "Ale fajna babka!!", aż się mąż zapatrzał co się dzieje :)))Pozdrawiam i dodaje się do obserwacji :)Olinka - Smakowy Raj

COOLinarna Strefa, 20 marca 2013 21:37:18

Ale mnie rozbawił Twój komentarz! :))) Pozdrawiam i dzięki.

Proste Przepisy, 23 marca 2013 11:20:07

Extra, trzeba upiec;)

COOLinarna Strefa, 23 marca 2013 11:36:47

Polecam. :) Przepis prosty a smakiem przebija nie jedną zwykłą babkę marmurkową. :)

Orkiszowa Kuchnia Anny, 23 marca 2013 11:51:28

Wygląda pięknie nawet idealnie, świetne zdjęcia i zapewne jest pyszna :) gratuluję...ja robię podobną :)

Anonymous, 28 marca 2013 11:07:40

Witam :)Mam takie pytanie ;)O co chodzi z tą oranżadą? :)Jaką kupić??? Jakiś smak?? :)Babka bedzie pieczona na święta i mam nadzieję że wyjdzie równie piękna co Twoja :)Pozdrawiam :)

COOLinarna Strefa, 28 marca 2013 17:39:21

Ja użyłam oranżady Helleny. :)

Anonymous, 29 marca 2013 14:16:52

mocno czuć w niej smak oranżady? Chcę dziś ją zrobić... tylko oranżada mnie trochę martwi;) proszę o odpowiedź

COOLinarna Strefa, 29 marca 2013 15:42:29

Nie mocno, natomiast jeśli bardzo się obawiasz i nie lubisz oranżady dodaj wodę gazowaną. :)

Anonymous, 29 marca 2013 16:30:51

hmm... dodając wodę gazowaną babka nie będzie mniej słodka ?:)

COOLinarna Strefa, 29 marca 2013 16:58:46

Tak, trzeba wtedy dodać więcej cukru, ja bym dodała 0,5 szkl. cukru więcej. :)

Pati Ziuta, 2 kwietnia 2013 18:01:31

super blog!zapraszam do mnie:kulinarne-przygody-ziuty-i-pati.blogspot.compozdrowionka, Pati x3

Anonymous, 6 marca 2014 19:05:25

a jaki olej? słonecznikowy, kujawski?

COOLinarna Strefa, 6 marca 2014 19:43:29

Tak. Ważne żeby nie miał intensywnego smaku. Słonecznikowy będzie ok.

Anonymous, 11 maja 2014 12:42:36

SUPER! Wyszła cudowna! A jaka pyszna przepis 100% pewny! :)