też ostrą mieszanką przypraw.Często też są mylone z bajglami- żydowskim pieczywem. Prawdopodobnie wymyślonym również w Krakowie ale dużo później. Zapraszam Was do spróbowania moich domowych obwarzanków.Tutaj znajdziecie przepis, jak można je wykorzystać :)Przepis pochodzi z "Elementarza gotowania" Izy Frycz.Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćnajnowszy numer Magazynu Smak.Czym Smak wyróżnia się na tle innych czasopism? Jest wydrukowany na grubym, charakterystycznie pachnącym papierze - lubię ten zapach.Znajdziecie tu wiele wywiadów, ciekawych tekstów, ciekawostek i oczywiście przepisy, których w tym numerze jest ponad 40. Jak zwykle, pierwsze co zrobiłam, to zapoznałam się z owymi przepisami znajdującymi się w środku.Jeden do tego stopnia mnie zainteresował, że chciałam(...)dodawaliśmy do niego żadnego pomarańczowego składnika, ciasto jest pysznie pomarańczowe i wilgotne. Dodatkowo bardzo sycące. Wbrew moim obawom, pięknie urosło i wypełniło cały owoc.Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćCześć!Czy wiecie, że fasola została sprowadzona w XVI wieku do Europy przez hiszpańskich i portugalskich konkwistadorów? Istnieje wiele przepisów z fasolą, ale z pewnością najbardziej znana jest bretońska wersja. Fasolka po bretońsku jest tradycyjnym brytyjskim daniem podawanym najczęściej do śniadania. Mimo swojego "zagranicznego" pochodzenia, bardzo często gości w na naszych stołach.Jest to idealne danie, na taką(...)pogodę. Jest rozgrzewające i sycące.Tradycyjnie - przepis pochodzi z "Elementarza gotowania". Nieco zmodyfikowany przeze mnie.Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćWitam Was!Już za kilka dni w kioskach znajdziemy drugi numer Kukbuka, zatem chciałam Wam jeszcze zaprezentować przepis z poprzedniego numeru. Danie, na które przepis znajdziecie poniżej należy do "Zakrapianego menu" autorstwa Moniki z bloga Gotuje bo lubi.Jak widzicie po jego nazwie, znajduje się w nim wątróbka, ale mam nadzieję, że Was to nie zrazi!Pasztet jest delikatny(...)wyborny. W sam raz dla fanów wątróbki, jak również dla osób, które może dzięki niemu się do niej przekonają?Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćPolski kilka dni temu.Fenkuł i pomarańcza Tarocco.Fenkuł, czyli po prostu koper włoski.Wydaje mi się, że koper włoski nie jest doceniany w naszych kuchniach... Nie widuję często przepisów z jego użyciem.Nie wiecie co tracicie :) Chociaż z drugiej strony nie każdy lubi smak anyżu, a właśnie taki smak poczujecie jedząc go. Jest przyjemnie aromatyczny, słodkawy, jak również lekko(...)Fenkuł jak również anyż zawierają anetol- związek chemiczny odpowiadający za ich zapach. Substancja ta może być wykorzystywana do produkcji parametoksyamfetaminy. Jak go zjeść? Na surowo, upieczonego, ba! nawet znalazłam przepis na mrożonego, jako dodatek do deserów! Ma wielki potencjał :)Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćCześć!Jakiś czas temu pokazywałam Wam pierwszy przepis, który zgłosiłam do konkursu BlogerChef.Dzisiaj pora pokazać drugi, ponieważ jak się okazało... udało mi się właśnie tymi dwoma przepisami dostać do półfinału! :-)Postawiłam na połączenie słodko-ostrych smaków. Kurczak w ostrej marynacie pieczony ze słodkim ananasem, orzeźwiające puree ziemniaczane i lekka sałatka, również słodko, pikantna. Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów
Pora coś zjeśćCześć! Zapraszamy Was na nowy cykl, który będzie się pojawiać na blogu w najbliższym czasie. Drugie śniadanie z Fitellą Co tydzień będą pojawiać się 3 przepisy z kreatywnym wykorzystaniem produktów Fitella. Przecież nie musimy ograniczać się! Dlaczego mamy poprzestać na mleku czy jogurcie? Wystarczy dodać kilka innych składników, a efekt końcowy przerośnie nasze oczekiwania, zarówno wizualne jak i smakowe. Akcja(...)zjedzenia w pracy, szkole, na uczelni. Po co głodować, albo dojadać batonikami? Na koniec akcji jest przewidziany konkurs, więc śledźcie co się dzieje na blogu i fanpage. Pierwszym przepisem, który chcemy Wam dzisiaj zaprezentować, na inaugurację akcji są pyszne trufle musli, które wykonacie dosłownie w kilka minut! Do ich wykonania potrzebujecie jednego opakowania Fitella Musli lekkie z aloesem, żurawiną
Pora coś zjeśćlodówki 2 jajka, odmierzyć cukier, złapać mikser w dłoń i zrobić samodzielnie pyszne, kremowe lody! Bez maszynki, bez mieszania co godzinę!Tak - to jest możliwe!Często spotyka się przepisy, które zwyczajnie nie wychodzą... w lodach są kryształki lodu, są zbite, niesmaczne, nie rozpływają się w ustach. Ten przepis jest totalnym przeciwieństwem powyższego opisu!Sama się sobie dziwię, bo to było(...)smak, który będzie bazą do innych smaków.Dzisiaj na pewno będę robić kolejne. Chyba nasz jadłospis teraz będzie się składać z samych lodów ;-).Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćCześć!Ciabatty chyba nie trzeba Wam przedstawiać.Jakiś czas temu odkryłam podstawowy przepis u dziewczyn z Smakowity Chleb i od tego dnia ciabatta gości u nas przynajmniej raz w tygodniu, z różnymi dodatkami.Mimo, iż to przepis dla cierpliwych, bo ciasto wyrasta aż 8 godzin, to późniejsza radość przy jedzeniu jest warta oczekiwania ;-).Wersja, którą Wam prezentuję jest ze świeżym szpinakiem(...)czosnkiem i mozzarellą. Można ją zastąpić np. fetą. Idealny chleb dla szpinakożerców! Dobrze smakuje sam, z masłem, serkiem ;-).Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćwokół jedzenia ;-).Szczerze mówiąc nie ma możliwości, żebym nie znalazła inspiracji na obiad, jeśli aktualnie nie mam na niego pomysłu. Tak też było ostatnio, kiedy u Chilli Bite zauważyłam przepis na sałatkę ziemniaczaną wg. Jamiego Olivera.Pewnie pamiętacie, że lubię połączenie ziemniaków z cytryną, więc to było coś dla mnie!Przepis nieco zmodyfikowany, nie przepadam za kaparami ;-).Zapraszam!Czytaj więcej(...)więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćsię ich zignorować!Postanowiłam przygotować z nimi owocowe knedle. Moje morele były ogromne, może nie widać tego na zdjęciu, ale po 3 sztukach, byłam już bardzo najedzona ;-). Przepis pojawia się tutaj również z powodu trwającego konkursu na jednym z blogów. Konkurs dotyczy książki "Droga do Różan".Oto jej zapowiedź: „Dworek w Różanach to rodzinny dom Zosi Boruckiej, która(...)być kochane. O przyjemności, jaką czerpiemy z drobnych rzeczy: zapachu świeżego chleba, smaku konfitury z czereśni, feerii barw różanego ogrodu, spotkań z bliskimi. O radości życia. O szczęściu.” Przepis pochodzi z powyższej książki. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćjuż przygotowałam zapasy na zimę - frużelinę, konfiturę oraz część zamroziłam w całości.Teraz "na salony" weszły jagody i maliny, więc trzeba korzystać póki jest czas!Pierwszym jagodowym przepisem, który Wam zaprezentuję jest tarta jagodowa z dodatkiem migdałów i brązowego cukru. Uprzedzając pytania - można użyć białego, jednak cukier brązowy nadaje jej całkiem inny smak, inną słodkość.PS: odnośnie słowa(...)jagoda to nazwa owocu, a nie nazwa rośliny, jednak w wielu miejscach w Polsce na borówki mówi się "jagody", ja również jestem z takiej szkoły ;-).Zapraszam!Wg. przepisu Łukasza Łuczaja z książki "Dzika kuchnia".Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćWitam!Kompot, niby prosta rzecz, niby można robić bez przepisu, ale czasem brakuje pomysłów prawda? Zatem dzisiaj prosty przepis na smaczny kompot, czy to do obiadu, czy to do chłodzenia się w gorący dzień.Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćWitajcie!Wczoraj były muffiny drożdżowe z wiśniami, dzisiaj pora na muffiny jagodowe, bo już dawno chciałam je Wam pokazać!Przepis banalny, jak to każdy przepis na muffiny ;-). Potrzebujecie szklankę jagód, albo nawet trochę więcej, w końcu mają być wypchane owocami, prawda? ;-)Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćjagodami! Ja ten smak pamiętam do dziś i zdecydowanie te jagodzianki są takie, jak pamiętałam, mięciutkie, bardzo maślane, nieduże, nadziane pysznymi jagodami.Jagód coraz mniej na straganach warzywniaków, więc przepis do wypróbowania na już, prawda? ;-)Zapraszam!Według przepisu Delfiny Dee Dee.Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść