chcecie zdążyć przed Wigilią, radzę zacząć przygotowania już dziś :) Masa piernikowa powinna być zrobiona na 4-6 tygodni przed pieczeniem (stąd powiedzenie "stary jak piernik"). Poniżej znajdziecie pełny przepis oraz zdjęcia ze wszystkich etapów przygotowań :)Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki.Składniki na 3 pierniki:500 g miodu naturalnego1-1,5 szklanki cukru250 g masła1 kg mąki pszennej3 jajka3(...)powideł śliwkowychPolewa czekoladowa twarda:100 g czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej40 g masłaPolewa czekoladowa miękka:100 g czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej100 ml śmietany kremowejGlazura czekoladowa:przepis znajdziecie TUTAJDodatkowo:orzechy włoskie, posiekane lub masa marcepanowaETAP I (4-6 TYGODNI PRZED ŚWIĘTAMI)1. Do garnka wkładamy miód, masło i cukier. Podgrzewamy stopniowo do całkowitego rozpuszczenia masła i cukru. Doprowadzamy do wrzenia
My Culinary Artsalaterki. do tego dodajemy ugotowane starte na drobnych oczkach tarki jajka. Do tego dodajemy majonez stary ser, sól pieprz do smaku. opcjonalnie można dodać szczypiorek. Podajemy z wiejskim chlebkiem, przepis tutajSMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyKiszona kapusta to coś, co od lat praktykujemy w naszym domu. Nie wyobrażam sobie surówki z kapusty kupionej w sklepie.Może jest już coraz lepsza
W kuchennym oknie Ewyktórych inni mogą zaczerpnąć wiedzę(jak na nas, całkiem niegłupią) :) Dotkniemy różne tematy, głównie skupiając się na dietach (bezglutenowej i proteinowej), gdzie zarzucać Was będziemy autorskimi, ale sprawdzonymi przepisami (nie martwcie się, do tej pory nasze dania nie oznaczały biletu na drugi świat - wszyscy nakarmieni żyją i mają się całkiem dobrze). Opowiemy Wam też o astmie, alergiach i nietolerancjachopierając się(...)samych momentach łapią się na głowę z gestem typu "face palm". Mimo 20 lat różnicy, mogą identycznie się malować, nosić te same buty i bełtając coś w garnku (wg przepisu bez przepisu) mogą chórem wypowiadać "wciąż brakuje mi tu czosnku". Mogą też razem kontynuować edukację - co i my robimy (ubiegamy się o tytuł Technika Weterynarii, więc co weekend wybywamy m.in
Wypisz Wymalujbezglutenowe podróby normalności. Metoda prób i błędów zaprowadziła nas do miejsca gdzie często przekreślony kłos oznacza coś lepszego niż w wersji "zwykłej" :)Z jakich produktów korzystamy piekąc? - Tutaj!Lista przepisów na nasze bezglutenowe pyszności, którą mamy zamiar aktualizować i zachęcać tym samym, do tworzenia:1. Ciasto kruche bezglutenowe - baza. (już niebawem) :)(... Przepisowa lista będzie aktualizowana wraz z kolejnymi postami(...)stworzy się nam tutaj mini spis treści z samymi łakociami) :)Czytelniku - prośba do Ciebie, napisz nam w komentarzu jakie przepisy interesują Cie najbardziej! :) Będziemy się starać sprostać wyzwaniom jakie nam rzucisz! :)))Jeśli masz ochotę na nasze przepisy (a obiecujemy, że będzie w czym wybierać) - koniecznie polub nas na facebooku by być na bieżąco
Wypisz Wymalujkombinujemy (ale na szczęście i mało skromnie, efekt nigdy nas nie zawiódł) :)Przedstawimy tu z czasem wiele wariantów wykorzystania ciasta kruchego (lista będzie się aktualizować) i przy każdym przepisie będziemy mogły szczerze polecić, ale aby dojść do naszych wariacji pora na bazę! :)))Tak więc Panie i Panowie Bezglutenowi (i nie tylko):KRUCHE CIASTO BEZGLUTENOWE - BAZA:SKŁADNIKI:* 30 dkg mąki bezglutenowej(...)robimy dobrze dzieląc się czymś tak dobrym! :)))Możliwości wykorzystania takiego "podłoża" jest cała masa!Nasze wariacje na temat KRUCHEGO CIASTA BEZGLUTENOWEGObędą obiektem kolejnych postów. Oto kilka przykładów:Jakie przepisy interesują Was najbardziej? - Kruche ciasto w połączeniu w serową masą, czy z "sałatka owocową" a może nieco bardziej wykwintna odmiana? :)W komentarzach chwalcie się Waszymi pomysłami na kruche ciasto.Mile widziane
Wypisz Wymalujnajbardziej polecamy to smakowe połączenie. Jesteśmy miłośnikami cukini, którzy na szczęście mają jej pod dostatkiem (w tym roku nasz 'ogródek' pięknie obrodził w to cudo natury), więc lista przepisów z nią na czele będzie się stale powiększać!Jeśli więc Ty, drogi czytelniku jesteś fanem cukinii - musisz do nas zaglądać. Jeśli cukinii nie lubisz - również powinieneś wpadać(...)się do niej przekonać. Tak, tak, odbieraj to jako zaproszenie! :))Więcej naszych przepisów: tutaj,+ Jeśli spodobał Ci się przepis i cierpisz na niedosyt – zaobserwuj i polub by być na bieżąco!SMACZNEGO
Wypisz Wymalujbardzo dużo sera, jeszcze więcej cebuli i ogromne ilości pieprzu ziołowego! REWELACJA! :) - jeśli je spróbujecie, to przyznacie nam rację, że te są najlepsze!Tak więc Panie i Panowie przepis na pierogi ruskie - na idealny pikantny farsz, na delikatne ciasto zwykłe i na perfekcyjne ciasto bezglutenowe! SKŁADNIKI FARSZ:- ziemniaki około 3kg,- cebula około 1,5kg (czerwona, biała)- ser minimum(...)woda co skutkować może zmiana stanu skupienia naszych pierogów - tak właśnie powstaje 'pierogowa ciapka' ;)Wiadomość dla fanów pierogów (zarówno w wersji bezglutenowej jak i tej zwyczajnej) - będziemy Was zasypywać przepisami, więc nie macie wyjścia i musicie 'wpadać do nas' regularnie! :)Przed nami wiele odsłon pierogowego imperium i wariacji na temat farszu w cieście (choć nie tylko) :) Zasada będzie jedna
Wypisz Wymalujnajbardziej na świecie kochają banany, więc... jeśli w Waszych domach są "słodkie złodziejaszki" - uważajcie, aby Wam główny składnik nie zaginął w akcji. Jeśli chcecie więcej takich (i innych przepisów) zachęcamy:zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj :) Więcej przepisów znajdziecie w zakładce "PRZEPISY
Wypisz Wymalujzdziwienie przerodziło się w zachwyt. Tak. Pochwalili nas. Serio, serio. Tym oto smacznym akcentem pozdrawiamy Was i zapraszamy do częstszych wizyt w naszym świecie! Oczywiście zachęcamy do wypróbowania przepisu i podzielenia się opinią (choć i tak wiemy, że będziecie zachwyceni - ach, ta skromność). Aby nic, a nic Wam nie umknęło: zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku(...)tutaj :) Więcej przepisów znajdziecie w zakładce "PRZEPISY
Wypisz Wymalujmamy białą chmurkę na wierzch. Zdecydowanie jesteśmy pewne, że Wam posmakuje. Mamy nadzieję, że nie "najedliście się" za bardzo i wciąż czujecie niedosyt, który chcecie pokonać naszymi przepisami! :) Jeśli tak, to...Aby nic, a nic Wam nie umknęło: zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj :) Więcej przepisów znajdziecie w zakładce "PRZEPISY
Wypisz Wymalujpłyny, energicznie kręcąc kółeczka i obserwujemy ile wody nam trzeba. Robimy na wyczucie! :) Składniki dokładnie mieszamy i zaczynamy rozrabiać ciasto.- Wszystkie wskazówki dotyczące ciasta bezglutenowego i zwykłego: TUTAJ (w przepisie na pierogi ruskie)DODATKOWO:- Mieszanka Bezglutenowa "EUFORIA"- Mieszanka - Pomidory z Czarnuszką i Czosnkiem Niedźwiedzim.- tarty ser żółtyMIESZANKA EUFORIA OD ZIARENKOWO:Prażone ziarna: słonecznik, dynia, konopie siewne - PRODUKT BEZGLUTENOWY:"to prawdziwa(...)potraktowane tak jak trzeba. Kombinacje bywają strzałem w 10-tkę.Więcej informacji dotyczących wyrobu ciasta oraz odpowiedniego podgrzewania pierogów tak delikatnych (aby ciasto się nie porwało) znajdziecie: TUTAJ.Reszta naszych przepisów czeka na Was w tym miejscu: "PRZEPISY",A jeśli o temat pierogowy chodzi, zapraszamy jeszcze na:1. Pierogi ruskie (najlepszy farsz, idealne ciasto zwykłe, perfekcyjne ciasto bezglutenowe)2. Pierogi
Wypisz Wymalujukrywam, że bułeczki z ziarnami to mój... debiut :) Juz dawno miałam upiec jakieś fajne bułki, przepisów są przecież tysiące. Zrobiłam twarożek ze śmietaną i zapragnęłam zjeść go z pełnoziarnistymi bułkami.Troszkę zmodyfikowałam przepis znaleziony w necie i... tak oto powstały :) Pyszne w smaku, pachnące, mięciutkie w środku, tylko trochę mało wyrośnięte. Ale jak na debiut - oceniam(...)pewno będę starała się dopracować przepis (a raczej swoje umiejętności) na 5+!Użyłam do nich:200 g mąki chlebowej razowej250 g razowej mąki pszennej3 łyżki otrąb owsianych (nie miałam dałam pszenne)ok. 270 ml letniej wody1,5 łyżeczki soli15 g świeżych drożdży2 łyżki oliwyok 60 g mieszanki ulubionych nasion Wykonanie:Drożdże rozpuścić w ok. 1/3 szklanki letniej wody
Walijskie PichcenieOkazuje się, że po bardzo wielu blogach "krąży" przepis na roladki z mięsa mielonego - nie wiem dlaczego wcześniej na niego nie wpadłam? Przepis od początku ujął moje serce. Jest bardzo prosty i czułam że wyjdzie pyszne danie obiadowe. A, że mam sporo zamrożonej mielonej łopatki - czekałam tylko na wolny dzień, żeby "pobuszować" w kuchni....Przepis znalazłam jako pierwszy
Walijskie Pichceniesię nad doznaniami smakowymi i wizualnymi tego dania, ponieważ na samo wspomnienie już cieknie mi ślinka. Składniki: Ulubione ciasto na pierogi. Każdy z nas ma inny przepis, przepis mamy, teściowej, babci, na oko.... Ja robię na oko bez jajek, taki rodzaj mi najbardziej pasuje. Czasami wykorzystuję przepis na ciasto do ravioli. Jest ono chrupkie i nie papkowate
Malinowe Pocałunki