przepisy - 15596 przepisów (strona:76/1040)

Niebiańskie Cupcakes 147

internetowej. Kiedy w końcu kupiłam tylkę Wilton 1M postanowiłam zrobić cupcakes. Przy okazji pobawiłam się troszeczkę i na końcu posta wrzuciłam wam moją pierwszą różyczkę i spiralkę:) Przeglądając różne przepisy zauważyłam, że większość cupcakes zdobiona jest kremem maślanym. Tak, słyszałam, że jest bardziej gładszy i plastyczny do wzorów, ale i tak nie przemawia on do mnie. Przeraża  mnie wizja(...)podania dziecku kremu z ogromnej ilości masła i cukru - dla mnie koszmar! Na razie nie dojrzałam do tego kremu i w tym przepisie użyłam sprawdzonego kremu z kremówki i mascarpone i wyszło PYCHA! Nie wierzycie? Zapytajcie mojego Alexa, albo przetestujcie ten przepis i sami zobaczycie, że na jednej zjedzonej się nie skończy ;) Składniki na 36 sztuk średnich muffinek: 2 szklanki

Blondynka Gotuje
Domowa Nutella 200

Zapach orzechów, smak - wszyscy, którzy degustowali mój krem, powiedzieli, że jest leszy od oryginału. Mnie się podoba przepis, bo nie zawiera ani masła, jak w niektórych przepisach. Przepis zmodyfikowałam pod swój gust. Jeśli chodzi o czekolady, to ja użyłam mlecznej, białej i gorzkiej. Miałam 40 g mlecznej, nie chciało mi się biec do sklepu więc dodałam 60 g białej

Blondynka Gotuje
Gniazdka Bezowe z Bitą Śmietaną i Frużeliną Wiśniową 202

Drugi raz w życiu robiłam bezy. Dziś wiem, że do przepisu na bezy trzeba dodać jeszcze dużo cierpliwości od siebie :) Efekty możecie oglądać na zdjęciach. Połączenie słodkiej bezy z ubitą kremówką bez dodatku cukru i kwaśnych wiśni - dla mnie połączenie idealne. Przepis pochodzi z MW.  Gniazdka bezowe 16 sztuk: 4 białka szczypta soli 220 g drobnego cukru(...)piekarniku nagrzanym do 80 stopni przez około 4,5 h. Gniazdka wyszły chrupiące z zewnątrz i wewnątrz. I co ucieszyło mnie najbardziej pozostały białe :) Autorka bloga, z którego przepisu zrobiłam te gniazdka pisze, że bezy można też piec w temperaturze 120 stopni przez 2 h.  Frużelina Wiśniowa: 250 g wiśni (świeżych lub mrożonych) 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej

Blondynka Gotuje
Krem a`la Snikers 22570

Bardzo ubolewałam, że kremu snikers nie ma już w sprzedaży. Od dziś już mi nie szkoda, bo mogę go sobie sama zrobić kiedy tylko zechcę. Pierwotnie miałam zrobić z przepisu innego bloga, jednak do swojego kremu snikers użyłam swojej domowej nutelli, dlatego nie wpiszę źródła, bo tu kombinowałam sama z wyjątkiem masła orzechowego, ale o tym pisałam w poście dotyczącym(...)masła. Koniecznie musicie zrobić ten krem - PYCHA! Na zdjęciu widzicie ile mi jeszcze nutelli zostało - dziecko szczęśliwe, nutellę wyjada łyżeczką :) Składniki: Masło orzechowe  z tego przepisu Domowa Nutella    z tego przepisu 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 530 g Wykonanie: Mleko skondensowane gotujemy  2 godziny pod przykryciem, po tym czasie studzimy puszkę i otwieramy. Masło orzechowe, domową

Blondynka Gotuje
Pizza a`la Caprese 181

Suszone pomidory, mozarella i świeże zioła - to co lubię! Ciasto na pizzę jest to samo co w innych postach dotyczącymi pizzy. Nie zmieniam ciasta, bo to jest idealne. Przepis znalazłam Kiedyś na stronie Moje Wypieki, dziś dodatkowo wgniotłam w nie ziarenka czarnuszki. A jak coś jest idealne, to po co zmieniać? Dlaczego boki mojej pizzy są tak wysokie? Już(...)świeżej bazylii ja dodałam odrobinkę parmezanu, ale nie jest to potrzebne 1 łyżka octu balsamicznego sos pomidorowy do pizzy sos czosnkowy do pizzy Uformowany blat pizzy smarujemy sosem pomidorowym (przepis  w podlinkowanej nazwie "sos pomidorowy do pizzy"). Staramy się nie ubrudzić sosem boków pizzy. Następnie układamy pokrojone w paski suszone pomidory i mozarellę pokrojoną w plastry. Pizzę pieczemy

Blondynka Gotuje
Jogurtowe Babeczki Czekoladowe 184

Przepis pochodzi z Moje Wypieki. Tym razem zamiast babki upiekłam 12 mini babeczek. Pyszne jak zawsze. Ten przepis to jeden z ulubionych przepisów mojego syna. Składniki: 125 g miękkiego masła 3/4 szklanki drobnego cukru 2 jajka 1 szklanka jogurtu greckiego 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki kakao Wykonanie: Wszystkie

Blondynka Gotuje
Piszinger, czyli Wafle Mojego Dzieciństwa! 246

Wafle, którym trudno się oprzeć. Wafle, które uwielbiałam jako dziecko, które uwielbiam jako dorosła kobieta, które uwielbia moje dziecko. Każdy kto je jadł bez przepisu nie chciał wyjść. To o czymś świadczy :) Przepis z zeszytu mojej Śp. Mamy. Przepis, który musicie zrobić - nie macie wyjścia :) Uwaga dla osób na diecie - trudno poprzestać na jednym kawałku ;) Smacznego Kochani! Składniki: 1 opakowanie

Blondynka Gotuje
Sernik z Mango na Spodzie z Karmelizowanych Migdałów 165

mnie to sernik idealny! Kremowy, ciekawy w smaku, prosty i szybki w wykonaniu i nie opada! Obwódka wypełniona przecierem mango, migdałowy spód... musicie koniecznie sprawdzić w swojej kuchni ten przepis. Jakiś czas temu zobaczyłam na blogu White Plate oba serniki z mango i od tamtej pory nie dawały mi spokoju. To własnie dla tych serników odnalazłam przecier mango w sklepie(...)Kuchnie Świata. Autorka przepisu wspomniała, że przecier z mango bywa również w sklepach Rossman, na półce ze zdrową żywnością. Piekłam z przepisu pochodzącego ze strony White Plate. Polecam! Składniki na tortownicę 20 cm średnicy: Spód: 3/4 szklanki migdałów blanszowanych Skworcu 2 łyżki cukru trzcinowego Skworcu Masa: 1/2 sera trzykrotnie mielonego (ja użyłam sera półtłustego w kostkach) 3/4 szklanki drobnego cukru

Blondynka Gotuje
Muffinki z owocami 151

Śmietankowe muffinki z sezonowymi owocami. Tutaj akurat z jagodami, obsypane płatkami migdałów. Przepis zaczerpnięty z tej strony (w oryginale z wiśniami). Poniżej przedstawiam przepis z moimi drobnymi modyfikacjami. Muffinki z owocami    PRZEPIS Temperatura pieczenia: 190oC Czas pieczenia: ok. 20 minut Składniki 3 szkl. mąki  3/4 szkl. cukru  3 łyżki śmietany  łyżka ekstraktu śmietankowego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Tort czekoladowy z musem czekoladowym i wiśniami 431

żałować. Czekoladowa uczta, na którą można sobie pozwolić od czasu do czasu. Ten tort był przygotowany z okazji urodzin mojej mamy. Polecam. :) Tort czekoladowy z musem czekoladowym i wiśniami PRZEPIS Temperatura piekarnika: 190oC Czas pieczenia: ok. 30-40min Biszkopt genueński (z przepisu Michel Roux "Jajka", ø20cm) 75g mąki pszennej 50g kakao 4 średnie jajka w temperaturze pokojowej 125g drobnego(...)cukru (dałam cukier trzcinowy) 30g masła rozpuszczonego i wystudzonego proszek do pieczenia (w przepisie M. Roux nie ma, ale można dodać dla nie wprawionych) Przygotowanie biszkoptu Jajka roztrzepujemy z cukrem na gładką masę. Ubijamy jeszcze 12 minut aż masa będzie powoli spływała z trzepaczki. Dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie mieszamy szpatułką. Na koniec dolewamy rozpuszczone masło, mieszamy ostrożnie

coolinarnastrefa.blogspot.com
Babka "Zachód słońca" 198

makowej, kokosowej i kakaowej. Smaki bardzo fajnie się przenikają. W zależności od potrzeb można dzielić na dwie, trzy lub więcej części. Np. z dodatkiem orzechów laskowych, włoskich czy migdałów. Przepis daje wiele możliwości a pochodzi z rodzinnego zeszytu. Ciasto nie tylko od Święta. ;) Babka "Zachód słońca" PRZEPIS /z rodzinnego zeszytu/ Temperatura pieczenia: 180oC Czas pieczenia: 50-60 min  Ciasto(...)łyżeczka aromatu waniliowego/migdałowego 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl. maku 3/4 szkl. wiórek kokosowych 1-2 łyżki kakao polewa czekoladowa z przepisu wiórki kokosowe do posypania Przygotowanie Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat, rum i olej. Ciasto podzielić na 3 równe części

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb graham, klasyczny 210

Kolejny wypiek chleba, tym razem z mąki graham. Przepis jest bardzo prosty a smak chleba naprawdę dobry, miodowy. Chleb graham, klasyczny PRZEPIS /źródło: A. Fiedoruk "Chleb domowy wypiek"/ Temperatura pieczenia: 190oCCzas pieczenia: 1 h Składniki 40 dag mąki Graham, typ 1850 10 dag mąki pszennej chlebowej, typ 850 3 dag świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka miodu (dodatkowo dodałam(...)było w przepisie) 1 łyżka soli 80 ml ciepłego mleka 2 łyżki płatków owsianych 1 żółtko tłuszcz do wysmarowania formy Przygotowanie Drożdże rozetrzeć z cukrem i miodem (opcjonalnie), rozpuścić w mleku i odstawić do wyrośnięcia.  Przesiać oba rodzaje mąki, połączyć je, dodać drożdże, 0,5 litra wody mineralnej i sól. Zagnieść ciasto (moje ciasto przypominało konsystencją owsiankę). Przykryć ściereczką

coolinarnastrefa.blogspot.com
Orzechowy tort kajmakowy 476

Pyszny, delikatny, mięciutki tort orzechowy przekładany kremem na bazie masy kajmakowej. Przypomina mi tiramisu - tyle, że w wersji kajmakowej. Przepis dla wszystkich miłośników masy kajmakowej, do których ja również należę! :) Orzechowy tort kajmakowy PRZEPIS /źródło: link, poniżej przepis z moimi modyfikacjami/ Temperatura pieczenia biszkoptu: 160 - 170ºC Czas pieczenia: 40-45 min.  Biszkopt (na tortownicę

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb orkiszowy II 142

Kolejny przepis na chleb z wykorzystaniem zdrowej mąki orkiszowej. Przepis jest prosty. Wystarczy wszystkie składniki odmierzyć, wyrobić ciasto i dwukrotnie pozostawić ciasto do wyrośnięcia. I już po godzinie pieczenia możemy cieszyć się domowym chlebkiem. :) Chleb orkiszowy II PRZEPIS /na 2 formy 31x12 cm / Temperatura: 190OCCzas pieczenia: 1h Składniki 2 szkl. mąki orkiszowej, jasnej 2 szkl. mąki chlebowej

coolinarnastrefa.blogspot.com
Rożki serowe z jabłkiem 166

Dzisiaj Tłusty Czwartek a ja zamiast pączków (te już były w niedzielę - tutaj przepis :)) zrobiłam przepyszne rożki serowe z lukrem. Jest to rewelacyjny przepis na kruche ciastka z nadzieniem jabłkowym. Zawiera tylko trzy składniki: mąka, ser i masło w proporcji 1:1:1. Pamiętam te ciastka jeszcze z okresu szkoły podstawowej. Zabierałam je wtedy na swoje drugie śniadanie(...)Ciasto na rożki nie zawiera cukru, dlatego idealnie pasuje do nich lukier lub cukier puder. Gorąco zachęcam do wypróbowania, jeśli ktoś jeszcze takich nie robił! Rożki serowe z jabłkiem PRZEPIS  Temperatura pieczenia: 200ºC Czas pieczenia: 20-25 min. Składniki 250 g mąki pszennej 250 g twarogu śmietankowego 250 g margaryny (np. Kasia) Nadzienie 1-2 jabłka Lukier cukier

coolinarnastrefa.blogspot.com