przepisy - 15596 przepisów (strona:71/1040)

Truskawki ach truskawi 229

czerwonym przysmakiem.Wczoraj zakupiliśmy ich cala masę i pomyślałam sobie, ze chętnie upiekę tartę taka, która jadalismy gdy jeszcze mieszkalismy we Francji. W moim ulubionym francuskojezycznym pismie "Maxi Cuisine" znalazlam przepis z cudownym zdjeciem, ktore kusi za kazdym razem gdy nie nie spojrze.Niestety nasz głód truskawek okazal sie tak wielki, ze na tarte nie zostal ani jeden owoc. Przepis wiec poczeka(...)dekoracjilistki miety do dekoracjiwykonanie:Truskawki miksujemy na jednolity sos. dodajemy do nich cukier i cynamon. Sos bedzie bardzo gesty wiec dodajemy do niego jogurt naturalny by go troche rozrzedzic.Smacznego!Przepis zamieszczam w ramach zabawy "Truskawkowy sezon 2010" zorganizowanej przez Olge Smile

Przysmaki Karolki
Na slodkie popoludnie 159

niedalekiej przyszlosci bede miala okazje je wszystkie przetestowac, a potem podzielic sie z Wami.Wybor ciasta na dziesiejsza okazje byl dosc szybki, pod wplywem chwili i fotki jaka widniala obok przepisu. Sam przepis pochodzi z gazetki "Pyszne ciasta domowe" N°3/2011Nigdy nie kupuje takich gazetek, ale tym razem sie skusilam, jeszcze nie wiem czy bylo warto, narazie na warsztat poszedl jeden(...)slodkosci. Jablka pieka sie w karmelu, a samo ciasto tez jest dosc slodkie. Zmienilam zwykly cukier na brazowy, bo przyznam szczerze przerazala mnie jego ilosc gdy patrzylam na oryginalny przepis, a i tak ciasto pozostalo dosc slodkie jak dla mnie. Jednak do popoludniowej herbatki w promieniach jesiennego slonka wypiek jest bardzo smaczny i nadaje sie idealnie.Odwrocony jablecznikskladniki: 4 jablka 125g

Przysmaki Karolki
Zrazy ze schabu wg Buni 342

Okazało się, że przegapiłam wstawienie tego przepisu na blog ( spisywałam przepis i robiłam zdjęcia) chyba jeszcze przed powstaniem bloga). Szkoda mi go pominąć. A jako, że dziś byłam zalatana i obiad był ,, zapasowy" ( tzn. gołąbki , które po prostu rozmroziłam)- nie będę dublować przepisu na gołąbki - za to wstawie ten. Aromatyczne - o zdecydowanym grzybowym smaku . Czas : 1,5 godziny Składniki

Buniabaje w kuchni
Świąteczny warkocz 222

Cześć :)Mamy 1 grudnia, więc trzeba powoli myśleć o Świętach i co na świątecznym stole podamy naszym gościom :)Dzisiaj zaprezentuję Wam przepis, którego można spokojnie nazwać przepisem dla leniuchów, mimo małego nakładu pracy gwarantuję, że Wasi goście będą zachwyceni :) Bardzo smaczne ciasto! :)Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Pora coś zjeść na święta! 142

Cześć :) Długo wyczekiwane Święta Bożego Narodzenia już za kilka dni :) Dlatego też dzisiaj spis przepisów, które mogą znaleźć się na Waszych świątecznych stołach. Wytrawne, słodkie - co kto lubi! Aby przejść do przepisu wystarczy, że klikniecie w jego nazwę. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Paszteciki z czerwonej soczewicy 145

Cześć :)Chciałabym zaproponować Wam zdrową przekąskę na zbliżającego się Sylwestra. Pasztet z czerwonej soczewicy :)Przepis pochodzi z 1 numeru KUKBUK'a, a jego autorką jest Trufla.W przepisie nasze małe modyfikacje.Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Kremowa zupa z ziemniaków i porów 217

Cześć :) Jednym z głównych naszych noworocznych postanowień jest jedzenie zup. Już przy okazji innego wpisu, mówiłam Wam, że za nimi nie przepadam, ale powoli zaczynam się do nich przekonywać. Przepis na dzisiejszą zupę znalazłam w miesięczniku "Moje smaki życia". Przepis oczywiście z moimi drobnymi modyfikacjami. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Jaffa muffins 140

Cześć :)Przy okazji wpisu o śniadaniowych scones pisałam Wam o dżemie mandarynkowym.Dzisiaj postanowiłam wykorzystać go w kolejnym przepisie. Jaffa muffins, to nic innego jak biszkoptowe babeczki nawiązujące do słynnych "jaffa cakes" czyli znanych dla nas, w Polsce, pod nazwą delicje.Jaffa cakes to jak każdy wie, ciastko składające się z trzech części - okrągłego biszkoptu, galaretki pomarańczowej (teraz znajdziemy już(...)każdy smak w tym wypieku) i polewy czekoladowej.Ta przekąska została wprowadzona do sprzedaży przez firmę McVitie's już w 1927 roku!Przepis pochodzi z Moich Wypieków.Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Domowe cappuccino 161

Cześć!Dzisiaj postanowiłam się podzielić z Wami przepisem, który znalazłam na blogu Kasi A dupa rośnie.Przepis, który zaraz zobaczycie poniżej, bardziej nawiązuje do cappuccino, które możemy sobie kupić w sklepach, w proszku, niż do oryginalnej receptury :) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Naleśniki z gruszkami i imbirem 131

Cześć :)Wariacji naleśnikowych jest pewnie tyle ile ludzi na świecie.Każdy ma swoje ulubione ciasto, ulubione dodatki.Na blogu znajdziecie już jeden z moich ulubionych przepisów na naleśniki, jak również na pokrewne im placki i racuchy - KLIK TUTAJ. Jednak dzisiaj chciałabym zaproponować Wam trochę inny przepis, pochodzący z książki "365 obiadów".Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz

Pora coś zjeść
Domowe obwarzanki 151

też ostrą mieszanką przypraw.Często też są mylone z bajglami- żydowskim pieczywem. Prawdopodobnie wymyślonym również w Krakowie ale dużo później. Zapraszam Was do spróbowania moich domowych obwarzanków.Tutaj znajdziecie przepis, jak można je wykorzystać :)Przepis pochodzi z "Elementarza gotowania" Izy Frycz.Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Brownie w pomarańczy 151

najnowszy numer Magazynu Smak.Czym Smak wyróżnia się na tle innych czasopism? Jest wydrukowany na grubym, charakterystycznie pachnącym papierze - lubię ten zapach.Znajdziecie tu wiele wywiadów, ciekawych tekstów, ciekawostek i oczywiście przepisy, których w tym numerze jest ponad 40. Jak zwykle, pierwsze co zrobiłam, to zapoznałam się z owymi przepisami znajdującymi się w środku.Jeden do tego stopnia mnie zainteresował, że chciałam(...)dodawaliśmy do niego żadnego pomarańczowego składnika, ciasto jest pysznie pomarańczowe i wilgotne. Dodatkowo bardzo sycące. Wbrew moim obawom, pięknie urosło i wypełniło cały owoc.Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Fasolka po bretońsku 205

Cześć!Czy wiecie, że fasola została sprowadzona w XVI wieku do Europy przez hiszpańskich i portugalskich konkwistadorów? Istnieje wiele przepisów z fasolą, ale z pewnością najbardziej znana jest bretońska wersja. Fasolka po bretońsku jest tradycyjnym brytyjskim daniem podawanym najczęściej do śniadania. Mimo swojego "zagranicznego" pochodzenia, bardzo często gości w na naszych stołach.Jest to idealne danie, na taką(...)pogodę. Jest rozgrzewające i sycące.Tradycyjnie - przepis pochodzi z "Elementarza gotowania". Nieco zmodyfikowany przeze mnie.Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Delikatny pasztet z wątróbki 192

Witam Was!Już za kilka dni w kioskach znajdziemy drugi numer Kukbuka, zatem chciałam Wam jeszcze zaprezentować przepis z poprzedniego numeru. Danie, na które przepis znajdziecie poniżej należy do "Zakrapianego menu" autorstwa Moniki z bloga Gotuje bo lubi.Jak widzicie po jego nazwie, znajduje się w nim wątróbka, ale mam nadzieję, że Was to nie zrazi!Pasztet jest delikatny(...)wyborny. W sam raz dla fanów wątróbki, jak również dla osób, które może dzięki niemu się do niej przekonają?Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Sałatka pachnąca Sycylią 275

Polski kilka dni temu.Fenkuł i pomarańcza Tarocco.Fenkuł, czyli po prostu koper włoski.Wydaje mi się, że koper włoski nie jest doceniany w naszych kuchniach... Nie widuję często przepisów z jego użyciem.Nie wiecie co tracicie :) Chociaż z drugiej strony nie każdy lubi smak anyżu, a właśnie taki smak poczujecie jedząc go. Jest przyjemnie aromatyczny, słodkawy, jak również lekko(...)Fenkuł jak również anyż zawierają anetol- związek chemiczny odpowiadający za ich zapach. Substancja ta może być wykorzystywana do produkcji parametoksyamfetaminy. Jak go zjeść? Na surowo, upieczonego, ba! nawet znalazłam przepis na mrożonego, jako dodatek do deserów! Ma wielki potencjał :)Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść