Dziewczyny postanowiły upiec ciasto ze śliwkami i czekoladą. Kiedy przeczytałam przepis, wiedziałam, że to będzie coś pysznego. Kawałki soczystych owoców zanurzone w mięciutkim, aromatycznym cieście, do tego posiekana czekolada, rozpływająca się w ustach, kiedy ciasto jest jeszcze ciepłe... Ślinianki od razu zaczęły mi pracować intensywniej. Wczoraj przejrzałam zawartość szafek, i wybrałam się po zakupy w celu nabycia składnika najważniejszego - śliwek(...)dodatek gorzkiego kakao), lub upieczone już ciasto posypać cukrem pudrem. Ja swoje podałam z lodami orzechowymi, które jeszcze bardziej uwydatniły orzechowy smak. W każdej wersji będzie pyszne - mówię Wam!Przepis znalazła Malwinna, na wspólne pieczenie dały się namówić jeszcze Maggie i Dobromiła. Na szczęście Dziewczyny są wyrozumiałe, zgodziły się zaakceptować moje zmiany. Od długiego już czasu z nimi
Pożeraczka, czyli raz adobrzecodziennie), jednak to deser sprawił, że oczka mu się zaświeciły. Serio! I ja mu się wcale nie dziwię, bo niemal wylizałam pucharek. Panna cotta ze sprawdzonego już wcześniej przepisu, tym razem wzbogacona dodatkiem niewielkiej ilości kawy, dzięki czemu zyskała cudowny, karmelowy kolor. Ponieważ - moim zdaniem - panna cotta sama w sobie jest nieco nudna (na Boga, to przecież tylko ugotowana(...)śmietanka!), świetnie sprawdzają się w jej towarzystwie wyraziste dodatki. Na blogu Kuchenny bałagan znalazłam wspaniały, prosty przepis na mus czekoladowy. Delikatny, puszysty, bardzo czekoladowy. Świetnie się sprawdził jako partner panny cotty. Razem stworzyli wyjątkowo zgrany duet, a tekstury wspaniale się uzupełniały i całość smakowała po prostu bosko. Deser zawiera surowe jajka w składzie - jeśli nie chcecie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczas tych pierwszych nastał). Jakoś tak - ostatnio zapałałam miłością do domowego pieczywa. Nie, źle to napisałam... Miłością pałam już od dłuższego czasu, ostatnio mam po prostu ochotę wypróbowywać nowe przepisy. Może dlatego, że we dwójkę nie zjadamy aż tyle słodyczy, żeby tylko ciasta wypełniły moją potrzebę pieczenia...? Nieistotne. Ważne, że na blogu Domowe wypieki znalazłam przepis na chleb(...)Soli. W związku z tym brakowało mu tego czegoś. Nic nie szkodzi - kanapki soliliśmy troszkę bardziej, a jak się okazało, mimo dodatku bazylii, z dżemikiem też smakowało nieźle. W przepisie oczywiście sól jest, i z całego serca radzę ją dodać.Chleb z ziemniakami i bazyliąSkładniki:(na 1 duży bochenek)300 g ziemniaków600 g mąki pszennej42 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru175
Pożeraczka, czyli raz adobrzePiątek, a więc pieczywko. Mniam.I jednocześnie ostatni już dyniowy przepis w tym sezonie. Były ciasta, była kawa, była zupa, a jeszcze więcej przepisów niż się pojawiło, zostało zapisanych i skrzętnie ukrytych na sezon kolejny. Może lepiej zmieszczę się wtedy w czasie.To cudo znalazłam na blogu Antenki, i od razu się w nim zakochałam. Ma boski kolor i cudowne dziury(...)mnie z ekranu. Takiemu wołaniu najbardziej odporny człowiek by się nie oparł, a ja przecież miękkie serce mam... Czym prędzej więc ruszyłam do kuchni, i przygotowałam wszystko, jak w przepisie podano. Znaczy się tylko do pewnego momentu, bo odstawiony na dwanaście godzin zaczyn, zamiast zacząć pracować, wypiął się na mnie i tyle. Dzielnie wymieszałam wszystko po raz drugi, i umieściłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzepełne dorodnych jeżyn. Przynieśliśmy do domu pół kilo. Pachniały obłędnie. A ja zaczęłam się zastanawiać, co by teraz z nimi zrobić...I wtedy, zupełnie przypadkowo, na blogu Vegazone znalazłam przepis na tartę. Niezbyt skomplikowaną, choć troszkę czasochłonną. Łączy w sobie mocno kakaowy, przyjemnie kruchy spód, delikatną masę serową o wyraźnym smaku chałwy i kwaskowaty, owocowy wierzch. Wygląda bajecznie, a smakuje(...)wybornie. Wszystkie smaki doskonale się ze sobą łączą i pasują do siebie idealnie.Poczyniłam w przepisie drobne zmiany, podyktowane zawartością szafek i lodówki. Nie miałam więcej chałwy, za to miałam mascarpone. Dodałam też trochę śmietany, żeby nadzienia wyszło nieco więcej. Spód zrobiłam ze swojego ulubionego, sprawdzonego przepisu. Nie wiem, jak smakował oryginał, wiem za to, że moja tarta wyszła boska
Pożeraczka, czyli raz adobrzetaka trochę inna bułka, z zachwycająco dużymi dziurami. Bardzo lubię kupne, sama jednak nigdy się nie odważyłam na jej przygotowanie. Od razu jednak przystąpiłam do poszukiwań właściwego przepisu. Jest ich w internecie cała masa, jednak są raczej czasochłonne - na poolish czy innym zaczynie, ich przygotowanie łącznie trwa około doby. Nie chciałam tyle czekać, chciałam je zjeść na śniadanie następnego(...)rana. A godzina była już raczej późna...W końcu na blogu Sto kolorów kuchni znalazłam przepis idealny. Owszem, wyrastanie trwa dłuższą chwilę, ale w porównaniu z innymi przepisami to właśnie tylko chwila. Zabrałam się za przygotowanie ciasta niemal od razu, i muszę przyznać, że efekt mnie nie rozczarował. Ciasto jest rzadkie, ale jeśli porządnie posypiecie mąką blat i dłonie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciepło jest jakieś inne - łagodniejsze, stonowane, lekko zamglone... Jesienne, jednym słowem.Na osłodzenie tych szaro-burych dni mam dla Was coś szczególnego.Deser ten przygotowałam już naprawdę dawno, a przepis podrzuciła mi Maggie. Zaproponowała wtedy wspólne przygotowanie puddingu; po przeczytaniu przepisu na Justa taste nie wahałam się ani chwili. Tak naprawdę nie wiem, czy Maggie kiedykolwiek go spróbowała - zamknęła bloga(...)zanim zdążyłyśmy wspólnie opublikować przepis. I tak zdjęcie czekało zapomniane w folderze, aż do dzisiaj. Bo uznałam, że to idealny deser na teraz - słodki, sycący, wyjątkowy za sprawą solonego karmelu, którego połączenie ze słodkim bananem i kremową, rozpływającą się w buzi masą, gwarantuje cudowne doznania. Temu deserowi nie można się oprzeć, i choć ma sporo kalorii, to smakuje tak dobrze
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieprzu i szczypty cukru przygotować sos czosnkowy. Sałatkę układać warstwowo, w następującej kolejności: różyczki brokuła, sos czosnkowy, ser feta, sos czosnkowy, kukurydza, sos czosnkowy, uprażony słonecznik.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jogurt grecki można zastąpić gęstą śmietaną o zwartości tłuszczu 18%;Majonez można całkowicie wykluczyć z przepisu, używając w jego miejsce jogurt grecki lub śmietanę;Sałatka ładnie się prezentuje zarówno(...)dużym, płaskim talerzu, jak i w szklanej salaterce do sałatek warstwowych;Sałatkę można również podać w wersji bez kukurydzy.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskamiękkiego szpinaku dodać zeszkloną cebulę.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do szpinaku i cebuli i dusić razem jeszcze przez króciutką chwilę.W międzyczasie przygotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.W miseczce wymieszać śmietanę z startym na miał serem (20g).Do szpinaku, cebuli i czosnku dodać wymieszaną śmietanę z serem. Poddusić chwilę wszystko razem. Posolić i popierzyć do smaku(...)Oddstawić z kuchenki.Do przygotowanego sosu dodać odcedzony, gorący makaron. Dokładnie wymieszać.Danie wykładać porcjami na talerze. Podawać posypane serem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Makaron bucatini swoim wyglądem przypomina spaghetti (jest trochę grubszy), a swoją nazwę zawdzięcza przechodzącej przez jego środek dziurce. Można go z powodzeniem zastąpić makaronem spaghetti.Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby
Gospodyni Miejskachili;150 g świeżego szpinaku;1 łyżka soku z cytryny;2 łyżki posiekanej natki pietruszki;1,5 łyżki garam masala;Sól;Pieprz.Sposób wykonania:Kaszkę kuskus przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Cebulę, obrać, pokroić w drobną kostkę.Szczypiorek drobno posiekać.Paprykę umyć, wydrążyć z nasion, pokroić w kostkę.Papryczki chili umyć, pokroić w cienkie paski.Szpinak umyć, posiekać.Na patelni(...)miękkie dodać kaszkę kuskus i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Zestawić z ognia.Dodać sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki, dokładnie wymieszać i podawać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Danie można wzbogacić o czosnekGaram masala można zastąpić własną mieszanką przypraw. W skład garam masala wchodzą m.in.: kmin rzymski, kolendra, czarny pieprz, kardamon, cynamon, chili, goździki, liść laurowy, gałka muszkatołowa
Gospodyni Miejskakruszonkę. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 20 minut.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jest to przepis na blachę o wymiarach 24x40 cm.Margarynę można zastąpić masłem.Z uwagi na walory smakowe zalecanym mlekiem do ciasta jest 3,2 %.Mąkę krupczatkę można zastąpić mąką(...)celu sprawdzenia, czy ciasto jest już upieczone należy nakłuć ciasto patyczkiem. Jeżeli patyczek pozostanie suchy - ciasto jest już gotowe, jeżeli bedzie mokry, ubrudzony ciastem - należy je jeszcze piec.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaokoło 5 minut.Przyprawić solą i pieprzem do smaku.Zupę podawać z jajkami ugotowanymi na twardo, posypaną drobno posiekaną natką pietruszki i np. w chlebkach zamiast talerzy.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ilość zakwasu dodawanego do zupy należy dostosować do swoich preferencji smakowych. Im zakwasu więcej tym zupa kwaśniejsza. Ja dodaję cały powstały zakwas z tego przepisu.Propozycja podania w chlebkach domowej
Gospodyni Miejskagroszku konserwowego;1 szklanka kaszy jęczmiennej;Łyżeczka ziół prowansalskich;Łyżeczka ostrej papryki;Łyżeczka słodkiej papryki;Odrobina wody;Sól;Pieprz;Olej do smażenia.Sposób wykonania:Kaszę jęczmienną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Papryki umyć, osuszyć, odciąć ogonek tak, aby powstała z niego przykrywka i wydrążyć papryki z nasion.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.Groszek odsączyć(...)układać w naczyniu żaroodpornym.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 - 45 minut, aż papryki będą miękkie.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Farsz należy bardzo dobrze przyprawić, bo inaczej papryki będą mdłe.Można użyć papryk różnego koloru.Ja nie natłuszczam naczynia żaroodpornego.Papryki można także ugotować na parze czy ugotować w wysokim garnku
Gospodyni MiejskaSkałdniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej.Gotowe ciasto polać polewą i pozostawić, aż czekolada stężeje. Następnie ciasto włożyć na minimum kilka godzin do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.Uwagi do przepisu:Jest to przepis na blachę o wymiarach 32x22 cm. Może się wydawać, że ciasta nie da się rozciągnąć na tak dużą blachę, ale jest to mylne wrażenie.Do kremu można(...)dodatkiem ciasta.Kasza manna może być także błyskawiczna.Ja używałam margaryny w temperaturze pokojowej, ale jej konsystencja nie ma większego znaczenia - może być z lodówki.Margarynę można zastąpić masłem.Źródło przepisu: CinCin
Gospodyni Miejskakminu rzymskiego;1 duża cebula;1/2 czerwonej papryczki chili;1/2 łyżeczki chili w proszku;1/4 łyżeczki kurkumy;1/2 łyżeczki soli;4 łyżki wody.Sposób przygotowania:Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.Chili umyć, oczyścić z pestek (lub nie, jeśli ktoś woli pikantniejsze dania) i drobno posiekać.Na dużej patelni lub woku rozgrzać(...)chili, chili w proszku, wodę i kurkumę. Całość wymieszać i smażyć razem jeszcze przez kilka minut.Podawać z daniami kuchni indyjskiej (u mnie z Butter Chicken).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi porcja dla dwóch dorosłych osób i jednego, małego dziecka.Ryż można podać przybrany posiekaną kolendrą.Z dodatku chili można zrezygnować, lub czerwone zastąpić całym zielonym.Źródło
Gospodyni Miejska