Cześć wszystkim :) Weekendowe menu to zazwyczaj przepis wymagający nieco więcej pracy :) Dzisiejsze danie oczywiście również takie jest :) Ale za to jakie hmmm pychotka, że mucha nie siada. Zawsze chcieliśmy spróbować kaszy Bulgur, niestety w naszej małej miejscowości takie wynalazki są trudno dostępne. Jednak ostatnio wchodząc do marketu WOW !!! jest. No to nie wiele myśląc zakupiliśmy mały zapasik hihi... Pomysł urodził
vegetaniedoprawiamy, jeśli jest potrzeba. Podajemy ze świeżym wiejskim chlebem :) Pychotka ! jedzcie ogórkową bo jest zdrowa, ma dużo witamin i na zimowe obiady idealnie się nadaje. Mamy nadzieję, że tym przepisem zrobiliśmy Wam przyjemność przypomnienia sobie dawniejszych smaków. Pozdrawiamy i smacznego
vegetanieupieczeniu przekładamy na duży talerz i kroimy na kawałki. Możemy podawać do tego surówkę. My tak robimy, bo trudno nam odmówić sobie codziennej porcji surowych warzyw :) Spróbujcie konieczne tego przepisu z farszem takim jak my proponujemy lub jakimkolwiek innym, każdy będzie dobry. Życzymy smacznego :) Pozdrawiamy
vegetaniebabć, ale wiadomo, że jest przepełniony tłuszczami i mięsem. Nie wszystkim to odpowiada i my też wpisujemy się w ten klimat. Dlatego postanowiliśmy przygotować własną wersję wege. Przeczytajcie przepis i sami stwierdzicie czy taka wersja spełnia Wasze oczekiwania. My ze swojej strony gwarantujemy super smaczne danie. Wyśmienity wege bigos Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej lub 2 puszki
vegetanieCoś szybkiego na śniadanie bez zbędnych opowiadań. Prosty przepis : 3 ugotowane jajka 1/2 avocado 1/2 serka ricotta 1/2 serka bałkańskiego 1/2 średniego pomidora 1 słodka mini papryczka 4-5 krążków papryczki jalapeno 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu pieprz, pieprz cayenne, odrobina soli Resztę chyba już wiecie jak zrobić pastę :) Miłego dnia
vegetaniebędziecie bardzo zadowoleni po wypróbowaniu tego dania. Co najważniejsze to niezwykły smak i zapach wspaniałych przypraw, który będzie rozchodził się po całym domu. Zapraszamy do wypróbowania, a poniżej przepis. Biryani wegetariańskie z ryżem basmati i warzywami (4-5 osób) Składniki: 350 g ryżu basmati 1 duża papryka 1 passata 400 ml 200 g mrożonego zielonego groszku 3 ziemniaki
vegetaniekolejne olśnienie. Zrobimy nadziewany chleb z warzywami. Oczywiście kupiliśmy to i owo, i szybko do domu realizować myśl :) I tak wyszło nam to przepyszne cudeńko. Zobaczcie zdjęcia, a poniżej przepis. Koniecznie wypróbujcie, naprawdę wspaniałe danie ! Chleb drwalski nadziewany cukinią i pomidorami (4 osoby) Składniki: 2 chlebki drwalskie (kupicie je w Lidlu) 2 duże pomidory 1 większa młoda cukinia
vegetaniesolą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Tak przygotowany sos odstawić na 30 minut do lodówki, aby smaki i aromaty przeszły sobą i nabrały wyrazistości. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Do tzatzików ogórka nie należy obierać . U mnie wersja z obranym, z uwagi na preferencje smakowe rodziny :-(. Z dodatku koperku czy soku z cytryny można zrezygnować. Podstawowe składniki tego(...)oliwa. Reszta to dodatki urozmaicające/wzbogacające jego smak. Sok z cytryny można zastąpić białym octem winnym. Smak sosu można wzbogacić o oliwki, miętę, białą paprykę czy fetę. Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni MiejskaKarkówkę przyrządzamy na różne sposoby: grillowana,pieczona, smażona, duszona. Mój przepis to ostatni sposób. Lekko podsmażana, a później duszona we własnym sosie. Bardzo dobre danie obiadowe. Kto lubi smak karkówki na pewno nie pożałuje. SKŁADNIKI: 1 kg karkówki 1 cebula tymianek przyprawa do karkówki 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki mąki olej do smażenia 1 szklanka wody WYKONANIE
W kuchennym oknie EwyJeśli czasami macie ochotę na lżejszą wersje tradycyjnych potraw, ten przepis jest dla Was :) Na horyzoncie wiosna, temperatura za oknem rośnie i już nie potrzebujemy tłustych i ciężkostrawnych potraw podnoszących temperaturę ciała. Instynktownie zaczynamy się rozglądać za lżejszym jedzeniem i wpadamy w pułapkę pięknych, kolorowych, tekturowych, sztucznie pędzonych nowalijek. Swoje życie zaczynają wygrzewając się w promieniach żarówek(...)Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Po upieczeniu odstawić na kilka godzin do wystudzenia. Znakomitym dodatkiem do pasztetu będzie pikantna konfitura z papryki ( tu przepis ), oraz domowy chleb z mąki żytniej i orkiszowej na zakwasie ( tu przepis
SzczyptaSmaQPołączenie smaku pizzy i gyrosa. Z ogórkiem konserwowym, kukurydzą i czerwoną cebulą. Pizza jest bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi przyprawy do gyrosa. Przepis na ciasto i sos: http://www.bullio.pl/?p=459 Dodatki (na jedną średniej wielkości pizzę; podany wcześniej przepis na pizzę i sos wystarcza na dwie pizze): pół kuli mozzarelli 150 g żółtego sera (np. edamskiego) 1/4 szklanki kukurydzy konserwowej(...)ogórek konserwowy 1/3 główki czerwonej cebuli 1 pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 150 g) 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 1 łyżka oliwy Ciasto i sos przygotować z wcześniej podanego przepisu. Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić na drobne kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę. Mięso przełożyć na rozgrzany tłuszcz i posypać przyprawą do gyrosa. Wymieszać szpatułką żeby dokładnie obtoczyć kurczaka
Bulliojest naprawdę duże. Wystarczy trochę wyobraźni i można wyczarować deser, który zaspokoi ochotę na słodkie, a przy okazji nie zrujnuje naszego zdrowia, a nawet dostarczy nam zdrowych składników odżywczych. Przepis, który Wam dziś prezentuję podsunęła mi moja siostra, która też bardzo lubi eksperymentować w kuchni. Oryginalny przepis pochodzi ze strony Kotlet.tv , a ja troszkę go zmodyfikowałam. Wyszło pysznie. Był(...)kakao. Mieszamy. Dodajemy masę z daktyli i miód. Wszystko razem mieszamy, aż powstanie jednolita masa i formujemy ją w niewielkie kulki. Polecam schłodzić je w lodówce, aby troszkę stwardniały. Przepis bierze udział w akcjach
Zawsze głodna!Ostatnio robi się tu coraz bardziej słodko, coraz cześciej dzielę się przepisami na słodycze. No cóż, nie da się ukryć, że jestem ogromnym łasuchem, a dzień bez słodkości to dla mnie dzień stracony. Staram się jednak, aby były to słodycze zdrowsze i bardziej wartościowe niż te kupne. Dziś chciałabym Wam pokazać, że można zrobić pyszne lody bez dodatku cukru(...)raczej popularne McFlurry, ale dla mnie jest to zaleta, nie wada. I duży plus za intensywnie bananowy smak :) Jeśli tak jak ja należycie do grona lodożerców, wypróbujcie koniecznie ten przepis :) Przepisem na lody odhaczam kolejny punkt Wyzwania Kulinarnego "Słodycze, które często kupujesz w sklepie". Składniki na 2 małe porcje (albo jedną dla prawdziwego łasucha): 2 duże banany 4 łyżki zimnego
Zawsze głodna!Święta za pasem, więc dziś pierwszy ze świątecznych przepisów – „gwiazdkowa” panna cotta. Panna cotta to deser z gotowanej śmietany. Zwykle robię ją z owocową galaretką, a śmietanę gotuję z trzcinowym cukrem pudrem (przepis znajdziecie tu ). Tym razem zdecydowałem się na dodatek karamboli, czyli oskomiana pospolitego. Po przekrojeniu ma on kształt gwiazdy, więc doskonale pasuje do świąt Bożego Narodzenia. Oskomian naturalnie(...)łyżeczka żelatyny Sposób przygotowania: Na początku trzeba przygotować galaretkę (według przepisu na opakowaniu). Gdy się rozpuści, studzimy ją, rozlewamy do miseczek, dodajemy plasterek karamboli i wstawiamy do lodówki, by galaretka się ścięła. Teraz przygotowujemy główną część deseru. Na dno garnka wlewamy odrobinę wody, a za chwilę śmietankę i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Porcjami dodajemy cukier puder i dokładnie
W SMAKrazem proponuję naleśniki na słono z farszem pieczarkowym wzmocnionym smakiem sera żółtego. SKŁADNIKI Ciasto naleśnikowe przepis podaję tutaj CIASTO NALEŚNIKOWE Składniki na nadzienie : 1/2 kg pieczarek 1 cebula 15-20 dag sera żółtego typu gołda lub inny sól pieprz do smaku 1 łyżka oleju masło do podsmażenia naleśników WYKONANIE: Pieczarki płuczemy, jeśli świeże i jędrne
W kuchennym oknie Ewy