przepisy - 15596 przepisów (strona:58/1040)

Pasta z jajek a'la guacamole 181

Coś szybkiego na śniadanie bez zbędnych opowiadań. Prosty przepis : 3 ugotowane jajka 1/2 avocado 1/2 serka ricotta 1/2 serka bałkańskiego 1/2 średniego pomidora 1 słodka mini papryczka 4-5 krążków papryczki jalapeno 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu pieprz, pieprz cayenne, odrobina soli Resztę chyba już wiecie jak zrobić pastę :) Miłego dnia

vegetanie
Wegetariańskie biryani - klasyka indyjskiej kuchni :) 223

będziecie bardzo zadowoleni po wypróbowaniu tego dania. Co najważniejsze to niezwykły smak i zapach wspaniałych przypraw, który będzie rozchodził się po całym domu. Zapraszamy do wypróbowania, a poniżej przepis.   Biryani wegetariańskie z ryżem basmati i warzywami  (4-5 osób) Składniki: 350 g ryżu basmati 1 duża papryka 1 passata 400 ml 200 g mrożonego zielonego groszku 3 ziemniaki

vegetanie
Chleb drwalski zapiekany z cukinią i pomidorami. 163

kolejne olśnienie. Zrobimy nadziewany chleb z warzywami. Oczywiście kupiliśmy to i owo, i szybko do domu realizować myśl :) I tak wyszło nam to przepyszne cudeńko. Zobaczcie zdjęcia, a poniżej przepis. Koniecznie wypróbujcie, naprawdę wspaniałe danie !   Chleb drwalski nadziewany cukinią i pomidorami (4 osoby) Składniki: 2 chlebki drwalskie (kupicie je w Lidlu) 2 duże pomidory 1 większa młoda cukinia

vegetanie
Sos tzatziki 314

solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Tak przygotowany sos odstawić na 30 minut do lodówki, aby smaki i aromaty przeszły sobą i  nabrały wyrazistości. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Do tzatzików ogórka nie należy obierać . U mnie wersja z obranym, z uwagi na preferencje smakowe rodziny :-(. Z dodatku koperku czy soku z cytryny można zrezygnować.  Podstawowe składniki tego(...)oliwa. Reszta to dodatki urozmaicające/wzbogacające jego smak. Sok z cytryny można zastąpić białym octem winnym. Smak sosu można wzbogacić o oliwki, miętę, białą paprykę czy fetę. Źródło przepisu:   Przyślij przepis

Gospodyni Miejska
Karkówka duszona 250

Karkówkę przyrządzamy na różne sposoby: grillowana,pieczona, smażona, duszona. Mój przepis to ostatni sposób.  Lekko podsmażana, a później duszona we własnym sosie. Bardzo dobre danie obiadowe. Kto lubi smak karkówki na pewno nie pożałuje. SKŁADNIKI: 1 kg karkówki 1 cebula tymianek przyprawa do karkówki 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki mąki olej do smażenia 1 szklanka wody WYKONANIE

W kuchennym oknie Ewy
Dietetyczny pasztet drobiowo-warzywny 539

Jeśli czasami macie ochotę na lżejszą wersje tradycyjnych potraw, ten przepis jest dla Was :) Na horyzoncie wiosna, temperatura za oknem rośnie i już nie potrzebujemy tłustych i ciężkostrawnych potraw podnoszących temperaturę ciała. Instynktownie zaczynamy się rozglądać za lżejszym jedzeniem i wpadamy w pułapkę pięknych, kolorowych, tekturowych, sztucznie pędzonych nowalijek. Swoje życie zaczynają  wygrzewając się w promieniach żarówek(...)Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Po upieczeniu odstawić na kilka godzin do wystudzenia.  Znakomitym dodatkiem do pasztetu będzie pikantna konfitura z papryki ( tu przepis ), oraz domowy chleb z mąki żytniej i orkiszowej na zakwasie ( tu przepis

SzczyptaSmaQ
Pizza gyros 1042

Połączenie smaku pizzy i gyrosa. Z ogórkiem konserwowym, kukurydzą i czerwoną cebulą. Pizza jest bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi przyprawy do gyrosa. Przepis na ciasto i sos: http://www.bullio.pl/?p=459 Dodatki (na jedną średniej wielkości pizzę; podany wcześniej przepis na pizzę i sos wystarcza na dwie pizze): pół kuli mozzarelli 150 g żółtego sera (np. edamskiego) 1/4 szklanki kukurydzy konserwowej(...)ogórek konserwowy 1/3 główki czerwonej cebuli 1 pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 150 g) 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 1 łyżka oliwy Ciasto i sos przygotować z wcześniej podanego przepisu. Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić na drobne kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę. Mięso przełożyć na rozgrzany tłuszcz i posypać przyprawą do gyrosa. Wymieszać szpatułką żeby dokładnie obtoczyć kurczaka

Bullio
Daktylowe pralinki amarantusowe 161

jest naprawdę duże. Wystarczy trochę wyobraźni i można wyczarować deser, który zaspokoi ochotę na słodkie, a przy okazji nie zrujnuje naszego zdrowia, a nawet dostarczy nam zdrowych składników odżywczych. Przepis, który Wam dziś prezentuję podsunęła mi moja siostra, która też bardzo lubi eksperymentować w kuchni. Oryginalny przepis pochodzi ze strony  Kotlet.tv , a ja troszkę go zmodyfikowałam. Wyszło pysznie. Był(...)kakao. Mieszamy. Dodajemy masę z daktyli i miód. Wszystko razem mieszamy, aż powstanie jednolita masa i formujemy ją w niewielkie kulki. Polecam schłodzić je w lodówce, aby troszkę stwardniały. Przepis bierze udział w akcjach

Zawsze głodna!
Domowe lody bananowe 181

Ostatnio robi się tu coraz bardziej słodko, coraz cześciej dzielę się przepisami na słodycze. No cóż, nie da się ukryć, że jestem ogromnym łasuchem, a dzień bez słodkości to dla mnie dzień stracony. Staram się jednak, aby były to słodycze zdrowsze i bardziej wartościowe niż te kupne. Dziś chciałabym Wam pokazać, że można zrobić pyszne lody bez dodatku cukru(...)raczej popularne McFlurry, ale dla mnie jest to zaleta, nie wada. I duży plus za intensywnie bananowy smak :) Jeśli tak jak ja należycie do grona lodożerców, wypróbujcie koniecznie ten przepis :) Przepisem na lody odhaczam kolejny punkt Wyzwania Kulinarnego "Słodycze, które często kupujesz w sklepie". Składniki na 2 małe porcje (albo jedną dla prawdziwego łasucha): 2 duże banany 4 łyżki zimnego

Zawsze głodna!
"Gwiazdkowa" panna cotta 194

Święta za pasem, więc dziś pierwszy ze świątecznych przepisów – „gwiazdkowa” panna cotta. Panna cotta to deser z gotowanej śmietany. Zwykle robię ją z owocową galaretką, a śmietanę gotuję z trzcinowym cukrem pudrem (przepis znajdziecie tu ). Tym razem zdecydowałem się na dodatek karamboli, czyli oskomiana pospolitego. Po przekrojeniu ma on kształt gwiazdy, więc doskonale pasuje do świąt Bożego Narodzenia. Oskomian naturalnie(...)łyżeczka żelatyny Sposób przygotowania: Na początku trzeba przygotować galaretkę (według przepisu na opakowaniu). Gdy się rozpuści, studzimy ją, rozlewamy do miseczek, dodajemy plasterek karamboli i wstawiamy do lodówki, by galaretka się ścięła. Teraz przygotowujemy główną część deseru. Na dno garnka wlewamy odrobinę wody, a za chwilę śmietankę i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Porcjami dodajemy cukier puder i dokładnie

W SMAK
Pyszne naleśniki z pieczarkami i serem 257

razem proponuję naleśniki  na słono z  farszem pieczarkowym wzmocnionym smakiem sera żółtego. SKŁADNIKI Ciasto naleśnikowe przepis podaję tutaj  CIASTO NALEŚNIKOWE Składniki na nadzienie : 1/2 kg pieczarek 1 cebula 15-20 dag sera żółtego typu gołda lub inny  sól pieprz do smaku  1 łyżka oleju masło do podsmażenia naleśników WYKONANIE: Pieczarki płuczemy, jeśli świeże i jędrne

W kuchennym oknie Ewy
Grillowany schab z frytkami 181

sola i pieprzem.   przygotować marynatę: Do miodu dosypać cynamon i paprykę.   mięso posmarować miodową masą i odstawić na około 2 godziny.   Frytki przygotować wg. uznania lub przepisu na opakowaniu.   rozgrzać odrobinę oliwy na patelni, położyć mięso, smażyć aż się delikatnie zarumieni. jeśli nie dysponujemy patelnią grillową, mięso można także upiec w piekarniku.   przygotować surówkę

Luźna Kuchnia
Ciasto drożdżowe 197

ciasto dodając pozostałą mąkę. P.S. Można je rozwałkować i posmarować dżemem, albo dosypać rodzynki jeśli lubicie. Piec do uzyskania złotego koloru- w moim piekarniku około 20 minut. Jest to przepis łatwy i zawsze wychodzi

Luźna Kuchnia
CHUTNEY z Polskim akcentem 240

naszym rejonie dostępny w formie gotowej:( W Indiach natomiast zawsze sporządzany na bieżąco, często z sezonowych składników, a dlaczego by w naszej kuchnie miał być ze słoiczka? Oto przepis, sos jest fajnym dodatkiem do ryżu i kurczaka, polecam Składniki: 1 marchewka 1 pomidor 1 szklanka soku jabłkowego/ mango 5 łyżek brązowego cukru 1 jabłko / mango 1 łyżka octu winnego

Luźna Kuchnia
Wiśniowo-korzenne ciasto świąteczne 795

cukru. Gotować 2 minuty, wyjąć anyżek i dodać rozrobiony kisiel, wymieszać, dodać wiśnie, gotować 1 minutę. Ostudzić. Ciasto przeciąć, przełożyć kisielem, ostudzić. Przygotować mus waniliowy wg przepisu na opakowaniu. Nałożyć na ciasto, wyrównać. Odstawić na 1,5 h w chłodne miejsce. Dekoruj za pomocą szablonu w kształcie gwiazdki i cynamonu Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-ciasto-swiateczne,nId,1075797?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefoxcxz

Luźna Kuchnia