rondelka wrzucić resztę masy krówkowej (100 g), dodać śmietankę i podgrzewać, stale mieszając, aż składniki się połączą.Wystudzoną babkę polać polewą kajmakową i posypać płatkami migdałów.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Babkę należy kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli po wbiciu w ciasto patyczek pozostaje suchy, ciasto jest gotowe, jeżeli mokry - należy(...)rozgrzanej, suchej patelni.Do polewy, zamiast śmietanki kremówki, można użyć 2 łyżek mleka.Babkę można także upiec z użyciem termoobiegu, przy czym wówczas temperaturę należy zmniejszyć do 160 stopni.Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni Miejskaminut.Wystudzić. Wyjąć z formy.W międzyczasie przygotować lukier. Cukier puder utrzeć, szybko mieszając łyżką, z sokiem z cytryny.Wystudzoną babkę oblać lukrem i oprószyć cukrowymi perełkami.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Na szklankę (250 ml) wchodzi około 7 białek z jaj kurzych.Margarynę można zastąpić masłem, a aromat migdałowy innym, ulubionym.Babkę można oprószyć skórką startą z cytryny, zamiast posypywać perełkami(...)Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni Miejskacebule.Na boczek z warzywami wylać sos.Zapiekankę włożyć ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez około 20 minut.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Zapiekanka jest mocno chrzanowa, a więc i ostra. Można złagodzić jej smak dodając mniejszą ilość chrzanu ze słoiczka.Ja używam boczku w plasterkach, gdyż dobrze się mi go kroi(...)kosteczkę.Można zwiększyć ilość boczku do 400 g, a cebuli do 3 dużych.Najlepiej użyć ogórków kiszonych, a nie kwaszonych.Z dodatku koperku można zrezygnować.Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni Miejskawierzch oprószyć pozostałym startym serem.Potrawę zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka), aż ser się rozpuści.Podawać ciepłe.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Do sosu można dodać łyżeczkę musztardy czosnkowej.Słodką paprykę można zastąpić ostrą papryką lub chili w proszku, jeśli danie ma być bardziej pikantne.Żółty ser można zastąpić mozzarellą.Wraz z pieczarkami(...)kurczakiem można podsmażyć cebulę pokrojoną w pióra.Ja nie obieram pieczarek tylko dokładnie myję je pod bieżącą wodą.Można użyć kupnych, mrożonych frytek i upiec je w piekarniku.Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni Miejskawymieszać.Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do sałatki i wymieszać.Do sałatki dodać śmietanę i majonez. Wymieszać.Sałatkę przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisów:Do sałatki można użyć brokuła świeżego, jak i mrożonego (opakowanie o wadze około 450 - 500 g).Majonez i/lub śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.Z dodatku czosnku można całkowicie(...)zrezygnować, jak również zwiększyć jego ilość.Podczas gotowania brokuła należy uważać, aby go nie rozgotować.Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni Miejskawiększość masła się wchłonie a ciasto stanie się złociste i chrupiące.Po upieczeniu ciasto pokroić w trójkąty i oprószyć solą gruboziarnistą.Podawać najlepiej ciepłe lub zimne.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Świeży czosnek można zastąpić około 2 łyżeczkami czosnku w proszku.Masło można zastąpić margaryną do kanapek np. delmą.Z dodatku oregano można zrezygnować lub zastąpić go bazylią.Z podanych składników(...)wychodzi 8 trójkątnych kromek pieczywa (takich jak na zdjęciach).Pieczywo idealnie nadaje się do sałatek czy różonrodnych past kanapkowych.Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni Miejskagodzinę od momentu, gdy piekarnik osiągnie żądaną temperaturę.Po upieczeniu chleb wystudzić na kratce.Wystudzony chleb delikatnie skropić wodą i przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba.Ciasto nie potrzebuje czasu na wyrośnięcie(...)zaczynu można dodać 1 łyżkę mąki, ale nie jest to konieczne. Drożdże nie mogą wyrastać zbyt długo, maksymalnie 15 minut.Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12 x 34 cm (objętość 2 litry).Ziarna słoneczniku i siemienia lnianego można zastąpić ziarnami sezamu, pestakami dyni czy suszoną żurawiną.Maślankę można zastąpić letnią wodą, ale wówczas chleb będzie bardziej zbity
Gospodyni Miejskamałym ogniu przez 15 minut.Po tym czasie do garnka z zupą dodać makaron i zestawić z ognia. Po upływie 4 minut zupa jest gotowa do spożycia.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 1,5 litra zupy.Makaron chow mein można innym makaronem do potraw azjatyckich.Ilość kurczaka można dowolnie zmniejszać lub zwiększać.Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni Miejskacebula;50 g łuskanych ziaren słonecznika,200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;2 ząbki czosnku;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. Podzielić na różyczki.Słonecznik uprażyć na złoty kolor na rozgrzanej, suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni.Cebulę obrać, pokroić w drobną(...)doprawić solą i pieprzem do smaku.Do ugotowanego, odcedzonego makaronu dodać ugotowane różyczki brokuła, uprażony słonecznik oraz sos śmietanowy z tuńczykiem. Dokładnie wymieszać. Podawać zaraz po ugotowaniu.SMACZNEGO! Uwagi do przepisu:Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, ale może być także rozdrobniony.Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości
Gospodyni Miejskatartą blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 minut.Upieczone ciasto wystudzić i kroić na kawałki.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jest to przepis na blachę o wymiarach 24x28 cm.Ciasto należy kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli po wbiciu w ciasto patyczek(...)suchy, ciasto jest gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Ciasto po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem lub przełożyć powidłami.Szklanka = 250 ml.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaśrednim ogniu. Zagotować.Następnie dodać ryż i pokrojone ziemniaki i gotować, aż staną się miękkie.Do ugotowanej zupy dodać koperek.Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 2,5 - 3 litrów zupy.Zupę można także ugotować na mięsie (np. na wywarze z 0,5 kg łopatki wieprzowej). Wówczas należy mięso umyć, pokroić(...)kawałki, zalać 2,5 litrami wody, zagotować i zdjąć szumowinę. Następnie wykonać wszystko jak w przepisie (nie dodawać już wody), przy czym gotować, aż mięso będzie miękkie.Można użyć koperku świeżego, jak i mrożonego.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskapapierze, więc łatwo go wyjąć> i ściągam papier) wyjąć z formy, skropić zimną wodą i zawinąć w czystą ściereczkę.Chleb przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x26 cm.Zamiast mleka, do posmarowania chleba po wierzchu można użyć zimnej wody.Można użyć dowolnych ziaren czy przypraw.Skropienie upieczonego, gorącego chleba zimną wodą(...)owinięcie go w czystą śiereczkę sprawi, że skórka nie będzie taka twarda.Źródło przepisu: Przyślijprzepis
Gospodyni Miejskaprzypadku pieczenia w papierze wyjąć gorący, a w pozostałych przypadkach po wystudzeniu), skropić zimną wodą i owinąć w czystą ściereczkę.Chleb przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x26 cm. Ja piekłam w keksówce o wymiarach 12x34 cm i wyszedł dość niski a kromki małe.Zamiast wody, do posmarowania chleba(...)twarda.Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba.Szklanka = 250 ml.Źródło przepisu: Przyślijprzepis
Gospodyni Miejskaryżu;2 jaja;2 łyżki oleju;2 łyżki jasnego sosu sojowego;1/2 szklanki grubo pokrojonego szczypiorku;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Ryż (około 250 g surowego) ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzić.Na rozgrzany na patelni olej wrzucić wystudzony ryż i podsmażać około 5 minut stale mieszając.Podsmażony ryż poodsuwać na boki patelni, robiąc na jej środku puste kółko(...)będą na wpół ścięte, szybko wymieszać je z ryżem.Ryż zdjąć z ognia, dodać sos sojowy i szczypiorek. Wymieszać.Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu: 4 szklanki ugotowanego ryżu odpowiadają około 250 g surowego ryżu.Ryż widoczny na zdjęciach został przygotowany z 1,5 porcji tj. 6 szklanek ugotowanego ryżu (400 g surowego
Gospodyni MiejskaDobrze ugnieść.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 1,5 godziny.Wystudzić. Wyjąć z blachy. Wystudzony pokroić w plastry.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:1 szklanka = 250 ml;Jest to przepis na 1 dużą keksówkę o wymiarach 12 x 34 cm lub na dwie mniejsze np. 20 x 11 cm.Zamiast masła można dodać margaryny.Ugniecenie(...)masy pasztetowej w keksówce zapobiega powstawaniu dziur w pasztecie podczas pieczenia.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejska