przepisy - 15596 przepisów (strona:74/1040)

Ciasto budyniowe z kaszą manną 786

Ciasto budyniowe z kaszą manną i śmietaną to pewien kuchenny eksperyment. Ostatnio polubiłam przepisy z wykorzystaniem śmietany lub jogurtu i przekonałam się, że dają one bardzo smaczny efekt, jak w przepisie na sernik z jogurtu greckiego czy bardzo popularny styropian. Zapragnęłam tym razem zrobić ciasto, które nie będzie udawało sernika i będzie miało zwartą konsystencję, będzie składać się z kruchego(...)zadowalającym efektem końcowym. Tego typu ciasta często określane są mianem puddingu lub leguminy, bez względu jednak na nazewnictwo, smak i konsystencja są na tyle oryginalne, że warto je wypróbować.Przepis jak zwykle jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm. Ciasto budyniowe z kaszą mannąSkładniki:ciasto kruche100g mąki pszennej50g masła50g cukru pudru1 żółtkomasa2 jajka1 białko 80g cukru pudrusok wyciśnięty

Smakołyki Bereniki
Sernik gotowany 9876

Sernik gotowany można umiejscowić w przepisach pomiędzy sernikami pieczonymi, a tymi na zimno z dodatkiem żelatyny. Wymaga on obróbki cieplnej, jednak nie w formie pieczenia, a podczas gotowania, potrzebuje także przechowywania w lodówce, gdyż masa w niskiej temperaturze zastyga i osiąga odpowiednią konsystencję.Sernik ten można przygotować z twarogu trzykrotnie zmielonego, a także z gęstego twarogu z wiaderka. W zależności(...)Lidla). Ma on bardzo kremową konsystencję, która jednak dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej nie rozpływa się, a sernik ładnie się kroi i utrzymuje swój wygląd nawet w temperaturze pokojowej. Przepis można wykorzystać również do przygotowania sernika gotowanego z tradycyjnego mielonego twarogu, warto wtedy zmniejszyć ilość dodanej do masy mąki ziemniaczanej. Sernik gotowanySkładniki:spód120g biszkoptów80g masłamasa serowa650g twarogu gęstego z wiaderka

Smakołyki Bereniki
Ciasto jogurtowe z rabarbarem 552

wierzchu owoce nie wpadają do środka podczas pieczenia i utrzymują się na wierzchu wypieku. Ciasta jogurtowe charakteryzują się wilgotną konsystencją, często łączone są z różnymi owocami. Najlepszy do tego przepisu będzie jogurt grecki lub gęsty jogurt naturalny, choć pewnie można wykorzystać nieco rzadszy jogurt, zmieniając nieco proporcje dodanej do ciasta mąki.Przepis jest do wykorzystania w formie o wymiarach 25x14x7cm(...)jest jeszcze wilgotny i oblepiony ciastem, piec przez kolejne 5-10 minut i ponownie sprawdzić, czynności powtarzać do momentu upieczenia ciasta.Jeśli lubimy mniej słodkie ciasta, ilość cukru w przepisie można zmniejszyć do 100g (0,5 szklanki

Smakołyki Bereniki
BUDYNIOWA BABKA. Odsłony dwie. 254

trzy i cztery!Tak łatwych babeczek dawno nie piekłam.I o dziwo są... eksperymentalne!Metoda prób i błędów okazała się banalnie prosta.I udana.Popatrzcie sami... CZEKOLADOWA BABKA BUDYNIOWA (autorski przepis;) 4 budynie czekoladowe 4 czubate łyżki mąki 4 jajka  4 łyżki mleka 4 łyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny Margarynę roztopiłam. Budyń przesiałam z proszkiem(...)papierem do pieczenia. Wylałam ciasto. Piekłam w 180 stopniach przez 40 minut. W połowie pieczenia przykryłam folią aluminiową, by wierzch się nie spiekł. I odsłona druga... RÓŻOWA BABKA BUDYNIOWA. (przepis także autorski;) 4 budynie wiśniowe 4 jajka 4 łyżki mleka kostka margaryny 4 łyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku 4 łyżki mąki Postępowałam tak samo, jak w przepisie na babkę

W kuchni Karmel-itki
Niedzielny obiad? A jak! 349

pięknie! a w lodówce nic gotowego.- To cudownie. Do zobaczenia!Z paniką w oczach biegałam to tu, to tam.No, udało mi się jednak coś zaradzic. WĄTRÓBKI DROBIOWE W SOSIE.(przepis autorski;)3 cebuleczubata łyżka masła 1 kg drobiowych wątróbeksól, pieprzliśc laurowy1 szklanka bulionu (np. z kostki) 1/2 małego kubeczka śmietany łyżka mąkiCebule pokroiłam w półplastry, rozdzieliłam na cienkie paseczki izeszkliłam(...)ognia. Mąkę dokładnie rozrobiłam w śmietanie z odrobiną wody.Zdjęłam rondelek z ognia. Delikatnie wlewałam do całości, mieszając energicznie, by nie powstałygrudki. Następnie zagotowałam, wyłączyłam.  MIESZANKA KASZ.(przepis autorski;)1 filiżanka kaszy gryczanej1 filiżanka kaszy jęczmiennej3 szklanki wody1 kostka rosołowałyżeczka masłaKaszę, jedną i drugą, opłukałam pod bieżącą wodą, razem wrzuciłamdo garnka. Wlałam wodę i zagotowałam.Następnie dodałam masło

W kuchni Karmel-itki
Ananas czy cukinia? CUKINIA ANANASOWA. 229

czasem takie przepisy, obok których nie można przejść obojętnie.Przykuwają uwagę swoim tytułem. Ciekawią i intrygują składem, sposobem wykonania, przyprawami. Zaskakują możliwym efektem. A podczas konsumpcji zachwycają celnością w nasze smakowe gusta. Też tak pewnie macie, prawda? Często wertuję książki, prasę, jakieś inne publikacje w poszukiwaniu inspiracji kulinarnych. Sporadycznie korzystam ze znalezionych przepisów. Jestem wzrokowcem, staram się potem odtworzyć podobne(...)naprawdę wyjdzie. Wolę się podporządkować za pierwszym razem, by poznać smak i efekt. Pokombinujemy przy następnej próbie,pocieszam się w duchu.Tak było tym razem. Kiedy dojrzałam tytuł przepisu, przeczytałam go chyba ze sto razy, wiedziałam iż muszę go sprawdzić na własnych kubkach smakowych.Pewnie wielu się wydaje, że cukinia i ananas mają niewiele ze sobą wspólnego. Też tak sądziłam, zmieniłam zdanie

W kuchni Karmel-itki
Z wizytą u Ewy Wachowicz. 208

się w sferze kulinarnej. Jej programy w Polsacie można oglądać w soboty, w godzin południowych. Osobiście lubię Jej kuchnię. Jest szybka, smaczna i przystępna dla każdego. Korzysta ze sprawdzonych przepisów, ale nie tylko.Jednak skoro znana postać w eterze, nie będę już dalej się rozpisywać.Nie posiadam się z radości, to dlatego. kościół Mariacki  na Wawelu Zniknęłam na parę(...)powinnam się przechwalać, ale pochwalić się muszę, iż w czwartek 26 lipca miałam nagranie w studiu-domu Pani Ewy, do programu "Ewa gotuje", w którym został wykorzystany mój  przepis. Tak, tak, nie żartuję. Będę w telewizji! Emisja programu z moim udziałem odbędzie się 8 września, o 10.15. W moje imieniny, ależ mam prezent! Kto może, niech ogląda!Jeśli coś

W kuchni Karmel-itki
100. rocznica urodzin Julii Child. I moje GORĄCE BRZOSKWINIE. 167

znacie? Głupie pytanie, każdy bliżej z kuchnią związany ją zna!Pani Julia Child!Dziś obchodzi swą 100. rocznicę urodzin. Hm, najlepszego? Tak, jej przepisom i pamięcio jej postaci! Tej kobiety nie da się nie kojarzyć! Julia Child jest amerykańską ikoną kuchni. Urodziła się w Kalifornii, ukończyła anglistykę,ale przez pewien czas po studiach pracowała w reklamie, w firmie meblarskiej.Swego męża(...)Paryżu,a miało to miejsce w 1951 roku. Dziesięć lat później, w roku 1961, ukazała się jej pierwsza książka,która w krótkim czasie stała się 743-stronnicowym bestellerem. Zawierała przepisy kuchni francuskiej, a powstała przy pomocy dwóch przyjaciółek Julii, Simone Beck i Louisette Betholle.Natomiast od 1963 roku rozpoczęła karirę na szklanym ekranie, prowadząc program kulinarny,emitowany bez przerwy przez

W kuchni Karmel-itki
W obliczu eksperymentu. KARMELOWY SERNIK ZE SŁODZONYM MLEKIEM ZAGĘSZCZONYM. 188

Dzwoni telefon.- Jesteś już w domu?- Mhm, właśnie wróciłam.- Upiecz coś. Inwencja własna, mam ochotę na coś słodkiego.   Postanowiłam się pobawić. Zdjęłam kurtkę, buty i myk do kuchni.Bez przepisów, bez myślenia i główkowania "a niech nie wyjdzie..".To nie! A nóż, widelec. Zakasałam rękawy i do roboty! Jak już wspomniałam, nie korzystałam z żadnego przepisu. Składniki dodawałam"na smak(...)więc jeśli zechcecie odtworzyć poniższy przepis, nie zdziwcie się, żesernik jaki upieczecie będzie ciut inny. Nie jestem w stanie podać dokładnych ilości,będą to orientacyjne wartości. KARMELOWY SERNIK ZE SŁODZONYM MLEKIEM ZAGĘSZCZONYM. /autorski w pełni;/ spód: szklanka płatków owsianych 2/3 kostki margaryny 1/3 szklanki mąki masa: 800g białego twarogu  4 -5 tubek mleka zagęszczonego karmelowego* 4 jajka 2/3 szklanki

W kuchni Karmel-itki
BISZKOPT MIGDAŁOWY Z JEŻYNAMI. 203

przepis Karmel-itka obiecała wstawić uroczemu Panu od Jana Niezbędnego, który towarzyszył blogerom na Wielkim Finale i Pikniku BlogerChef'a i, z którym Karmel-itka poznała się na pierwszym półfinale konkursu ,kiedy to zmagała się z pozostałymi w Gniewinie.Biszkopciki te powstały na warsztatach słodkich wypieków, w jakich Karmel-itka miała przyjemność wziąć udział.Były tak pyszne, aż rozeszły się(...)mgnieniu oka. A Pan od Jana Niezbędnego, który przyglądał się nam, jak pieczemyi skosztował jeszcze ciepłego ciasteczka, po czym poprosił o publikację przepisu. Spełniam więc prośbę,publikuję obiecany przepis. BISZKOPT MIGDAŁOWY Z JEŻYNAMI. /przepis Piotra Chyrleckiego;/ 200g białka 260g cukru pudru 80g mączki migdałowej (zmielone migdały ze skórką) 120g mąki pszennej 150g jeżyn mrożonych lub świeżych Białko ubijamy z cukrem

W kuchni Karmel-itki
BABKA GRYSIKOWA Z KONFITURĄ WIŚNIOWĄ. 230

Zostałam zaproszona do ciekawego i inspirującego przedsięwzięcia. Chodzi o stworzenie przepisu inspirowanego tradycyjną kuchniąMałopolski, ale to nie wystarcza. Trzeba w umiejętny sposób "przemycić" motyw korala małopolskiego.Pomyślałam "A co mi tam! Raz kozie śmierć!".Poszperałam w sieci, przewertowałam kilka książek, aby dowiedzieć się co nieco o tej kuchni, która pozywana jest także kuchnią galicyjską.Rządzą tu kasze, regionalne sery kozie(...)trwa sezon wiśniowy.Małe, bordowe kuleczki wiśni można by nawlec na nitkę i zawiesić na szyi, zupełnie jakby naturalną, owocową biżuterię, owocowe korale. BABKA GRYSIKOWA Z WIŚNIOWĄ KONFITURĄ. /autorski przepis inspirowany tradycyjną kuchnią małopolską;/ babka: 3 jajka szklanka grysiku (kaszy mannej) 1/2 szklanki cukru 1 1/3 szklanki mleka szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1 opakowanie cukru waniliowego tłuszcz do wysmarowania

W kuchni Karmel-itki
SERNIK DWUKOLOROWY NA HERBATNIKACH. 213

Odkąd zaczęłam pisać bloga, zupełnie zmieniło się moje podejście do gotowania. Niegdyś, mając jakiś sprawdzony przepis,na okrągło, monotonnie piekłam ciasto w ten sam sposób, dodając te same owoce czy też przyrządzałam jakąś potrawę tak,jak zwykle, bez żadnych udziwnień. Byleby było co zjeść i jakoś to smakowało.Teraz, chociaż piekę ten sam sernik, co kilka lat  temu(...)jedno danie nie powtórzyło się w moim domu, ani jedno ciastonie smakowało tak samo, chociaż posługiwałam się tym samym przepisem.Tak samo jest i tym razem. Posługując się starym przepisem na SERNIK, pozmieniałam nieco. Zamiast kruchego spodu, dałam petitki.Aby masa serowa nie była lejąca, zredukowałam ilość mleka do minimum, pominęłam też olej. Wprowadziłam też podział na kolory.Znowu wyszło coś pysznego, nieoczekiwanego

W kuchni Karmel-itki
CIASTECZKA TAHINI Z KAWĄ. 199

coś takiego, że nie lubię trzymać w domu resztek,napoczętych produktów, niedokończonych mas, past, bakalii... W imię tego, chciałam jak najlepiej i najsmaczniejzagospodarować pozostałością i natknęłam się na kuszący przepis. Zaciekawiła mnie ta kawa, od razu zabrałam się do pieczenia.Polecam gorąco, osobiście jestem zachwycona efektem końcowym!Nie wiem, kto w końcu z blogerów pierwszy dodał ten przepis, osobiście zaczerpnęłam(...)stąd. CIASTECZKA TAHINI Z KAWĄ. / przepis: źródło./ na ok. 17-20 średnich ciastek 1/2 szklanka pasty tahini 100 g masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki płatków owsianych 1 łyżeczka kawy mielonej Miękkie masło ucieram z cukrem i pastą sezamową. Dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, płatki owsiane, kawę i zagniatam. Formuję kuleczki

W kuchni Karmel-itki
ŻYCIE BLOGERA OD KUCHNI. 167

jemy, jemy często, ale nie pokazujemy tego non stop. Wrzucimy raz i koniec. Nie ma sensu się powielać, czytelnik i tak znajdzie to, czego szuka. Czasami jednak odświeżamy stare przepisy, by czytelnikowi było jeszcze łatwiej do nich trafić. Ważne, by pokazywać nowe smaki,  wzbudzić zainteresowanie i jednocześnie skusić innych, żeby spróbowali czegoś nowego w swym monotonnym jadłospisie.Szlifowanie warsztatu(...)wycisnąć dobry tekst, ładne zdjęcia i jeszcze na dodatek same "ochy" i "achy". Po pierwsze - to nasz czas. Poświęcony na naprawdę ciężkie zadanie. Pisanie posta, który nie jest przepisem, to nie bułka z masłem, a obróbka zdjęć, a nawet ich samo zrobienie, to spory koszt w postaci ubytku kolejnej godziny w i tak zbyt krótkiej dobie.Z drugiej strony, firmy ryzykują

W kuchni Karmel-itki