Muffiny można przygotować na mnóstwo sposobów - z dodatkiem owoców, czekolady, bakalii i aromatów. Jestem fanką cynamonu, co można zauważyć we wcześniejszych moich przepisach, więc zapraszam dzisiaj na muffiny cynamonowe :) Muffiny cynamonoweSkładniki:250g mąki pszennej120g cukru pudru1 jajko200ml mleka75g rozpuszczonej margaryny1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cynamonu Wykonanie:- wszystkie składniki dokładnie zmiksować, łącznie z ostudzoną margaryną- ciasto nakładać łyżeczką(...)papilotek wypełniając 2/3 foremkipiec w 190 stopniach przez około 25 minut Bardzo prosty i szybki w wykonaniu przepis, muffiny ładnie wyrastają i kuszą swym aromatem już podczas pieczenia. Z powyższego przepisu wychodzi 9 sztuk
Smakołyki Berenikijakiegoś czasu kusi mnie przygotowanie domowego pieczywa. Naoglądałam się i naczytałam różnych przepisów, opinii; dużo z Was pisze, że to proste, a produkty o wiele smaczniejsze niż te ze sklepu.No dobrze, pomyślałam, pieczemy bułki!Na początek coś prostego, bez konieczności robienia zakwasu, a ponieważ mimo dość intensywnego myślenia o wykonaniu domowych bułek, nie udało mi się jeszcze nabyć innej mąki(...)złoty kolor, mimo że są już upieczone.Można zrobić te bułki z większą ilością płatków owsianych (do 100g), są one jednak zdecydowanie cięższe i bardziej zbite w konsystencji.Jest to przepis, który uratuje nas w sytuacji, gdy zabraknie nam pieczywa w domu, oprócz drożdży wszystkie składniki na jego wykonanie mamy zazwyczaj w domu, a i drożdże, choćby instant, ma w swojej
Smakołyki Berenikioponki serowe. Są to pączki z dziurką z ciasta z dodatkiem twarogu, różnią się od tradycyjnych pączków tym, że mają w składzie nie drożdże, a sodę oczyszczoną. Z poniższego przepisu wychodzi 18 sztuk o średnicy 6-7cm. Oponki seroweSkładniki:250g mąki pszennej + do podsypania250g twarogu półtłustego50g cukru pudru2 żółtka0,5 pełnej łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka spirytusu lub octu7 łyżek(...)niego smakują wybornie, gdyż ciasto jest lekko słodkie. Oponki podczas smażenia zwiększają swoją objętość, więc podczas rozwałkowywania ciasta nie ma potrzeby wykrawać grubszych krążków niż wspomniany w przepisie 1cm.Jeżeli nie mamy octu ani spirytusu, można dodać do ciasta trochę wódki lub innego mocnego alkoholu.Smażąc większą ilość niż w przepisie, warto przygotować więcej oleju do smażenia, który będziemy sukcesywnie
Smakołyki Berenikiwykonane bez pieczenia, co jakiś czas staram się więc przygotować inny sernik, który zaspokoi nasz głód na ten smakołyk. Tym razem padło na chałwę, spotkałam się już z przepisami na sernik z tym składnikiem, ale klasyczny pieczony, a ja przedstawię Wam dziś przepis na sernik chałwowy bez pieczenia.Jest to sernik przeznaczony dla wielbicieli chałwy - ten składnik dominuje w smaku sernika(...)ilością cukru, jednakże chałwa sama w sobie jest mocno słodka, więc nie ma potrzeby, by dosładzać masę serową zbyt dużą ilością cukru.Górę sernika zwieńczyła polewa chałwowa, w tym przepisie nie przełamujemy smaku inną warstwą, jak lubię to robić w niektórych sernikach, takich jak sernik łaciaty lub sernik cynamonowy.Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm, na większą tortownicę
Smakołyki Berenikiświęto zakochanych wkradło się do tradycji i z każdym rokiem coraz bardziej się do niego przyzwyczajamy.Jedną z możliwości obdarowania osoby ukochanej jest przygotowanie czegoś słodkiego, można znaleźć wiele przepisów na torty i ciasta w kształcie serca. Postanowiłam przygotować torcik walentynkowy, z tym że w tradycyjnej, okrągłej formie, jednakże pozostając w duchu walentynek - udekorowany serduszkami. Torcik walentynkowy w serduszkaSkładniki:biszkopt3(...)ewentualnie śmietan-fixem), uważając, żeby nie przykryć śmietaną serduszek z galaretki- udekorowany torcik schłodzić w lodówce, podawać schłodzony, dla ułatwienia porcjowania nóż przed krojeniem zanurzać w gorącej wodzie Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 18cm lub trochę większej, przy innej formie należy zmienić ilość składników.Torcik ładnie prezentuje się na stole i świetnie nadaje się na prezent walentynkowy
Smakołyki BerenikiCiasto budyniowe z kaszą manną i śmietaną to pewien kuchenny eksperyment. Ostatnio polubiłam przepisy z wykorzystaniem śmietany lub jogurtu i przekonałam się, że dają one bardzo smaczny efekt, jak w przepisie na sernik z jogurtu greckiego czy bardzo popularny styropian. Zapragnęłam tym razem zrobić ciasto, które nie będzie udawało sernika i będzie miało zwartą konsystencję, będzie składać się z kruchego(...)zadowalającym efektem końcowym. Tego typu ciasta często określane są mianem puddingu lub leguminy, bez względu jednak na nazewnictwo, smak i konsystencja są na tyle oryginalne, że warto je wypróbować.Przepis jak zwykle jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm. Ciasto budyniowe z kaszą mannąSkładniki:ciasto kruche100g mąki pszennej50g masła50g cukru pudru1 żółtkomasa2 jajka1 białko 80g cukru pudrusok wyciśnięty
Smakołyki BerenikiSernik gotowany można umiejscowić w przepisach pomiędzy sernikami pieczonymi, a tymi na zimno z dodatkiem żelatyny. Wymaga on obróbki cieplnej, jednak nie w formie pieczenia, a podczas gotowania, potrzebuje także przechowywania w lodówce, gdyż masa w niskiej temperaturze zastyga i osiąga odpowiednią konsystencję.Sernik ten można przygotować z twarogu trzykrotnie zmielonego, a także z gęstego twarogu z wiaderka. W zależności(...)Lidla). Ma on bardzo kremową konsystencję, która jednak dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej nie rozpływa się, a sernik ładnie się kroi i utrzymuje swój wygląd nawet w temperaturze pokojowej. Przepis można wykorzystać również do przygotowania sernika gotowanego z tradycyjnego mielonego twarogu, warto wtedy zmniejszyć ilość dodanej do masy mąki ziemniaczanej. Sernik gotowanySkładniki:spód120g biszkoptów80g masłamasa serowa650g twarogu gęstego z wiaderka
Smakołyki Berenikiwierzchu owoce nie wpadają do środka podczas pieczenia i utrzymują się na wierzchu wypieku. Ciasta jogurtowe charakteryzują się wilgotną konsystencją, często łączone są z różnymi owocami. Najlepszy do tego przepisu będzie jogurt grecki lub gęsty jogurt naturalny, choć pewnie można wykorzystać nieco rzadszy jogurt, zmieniając nieco proporcje dodanej do ciasta mąki.Przepis jest do wykorzystania w formie o wymiarach 25x14x7cm(...)jest jeszcze wilgotny i oblepiony ciastem, piec przez kolejne 5-10 minut i ponownie sprawdzić, czynności powtarzać do momentu upieczenia ciasta.Jeśli lubimy mniej słodkie ciasta, ilość cukru w przepisie można zmniejszyć do 100g (0,5 szklanki
Smakołyki Berenikitrzy i cztery!Tak łatwych babeczek dawno nie piekłam.I o dziwo są... eksperymentalne!Metoda prób i błędów okazała się banalnie prosta.I udana.Popatrzcie sami... CZEKOLADOWA BABKA BUDYNIOWA (autorski przepis;) 4 budynie czekoladowe 4 czubate łyżki mąki 4 jajka 4 łyżki mleka 4 łyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny Margarynę roztopiłam. Budyń przesiałam z proszkiem(...)papierem do pieczenia. Wylałam ciasto. Piekłam w 180 stopniach przez 40 minut. W połowie pieczenia przykryłam folią aluminiową, by wierzch się nie spiekł. I odsłona druga... RÓŻOWA BABKA BUDYNIOWA. (przepis także autorski;) 4 budynie wiśniowe 4 jajka 4 łyżki mleka kostka margaryny 4 łyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku 4 łyżki mąki Postępowałam tak samo, jak w przepisie na babkę
W kuchni Karmel-itkipięknie! a w lodówce nic gotowego.- To cudownie. Do zobaczenia!Z paniką w oczach biegałam to tu, to tam.No, udało mi się jednak coś zaradzic. WĄTRÓBKI DROBIOWE W SOSIE.(przepis autorski;)3 cebuleczubata łyżka masła 1 kg drobiowych wątróbeksól, pieprzliśc laurowy1 szklanka bulionu (np. z kostki) 1/2 małego kubeczka śmietany łyżka mąkiCebule pokroiłam w półplastry, rozdzieliłam na cienkie paseczki izeszkliłam(...)ognia. Mąkę dokładnie rozrobiłam w śmietanie z odrobiną wody.Zdjęłam rondelek z ognia. Delikatnie wlewałam do całości, mieszając energicznie, by nie powstałygrudki. Następnie zagotowałam, wyłączyłam. MIESZANKA KASZ.(przepis autorski;)1 filiżanka kaszy gryczanej1 filiżanka kaszy jęczmiennej3 szklanki wody1 kostka rosołowałyżeczka masłaKaszę, jedną i drugą, opłukałam pod bieżącą wodą, razem wrzuciłamdo garnka. Wlałam wodę i zagotowałam.Następnie dodałam masło
W kuchni Karmel-itkiczasem takie przepisy, obok których nie można przejść obojętnie.Przykuwają uwagę swoim tytułem. Ciekawią i intrygują składem, sposobem wykonania, przyprawami. Zaskakują możliwym efektem. A podczas konsumpcji zachwycają celnością w nasze smakowe gusta. Też tak pewnie macie, prawda? Często wertuję książki, prasę, jakieś inne publikacje w poszukiwaniu inspiracji kulinarnych. Sporadycznie korzystam ze znalezionych przepisów. Jestem wzrokowcem, staram się potem odtworzyć podobne(...)naprawdę wyjdzie. Wolę się podporządkować za pierwszym razem, by poznać smak i efekt. Pokombinujemy przy następnej próbie,pocieszam się w duchu.Tak było tym razem. Kiedy dojrzałam tytuł przepisu, przeczytałam go chyba ze sto razy, wiedziałam iż muszę go sprawdzić na własnych kubkach smakowych.Pewnie wielu się wydaje, że cukinia i ananas mają niewiele ze sobą wspólnego. Też tak sądziłam, zmieniłam zdanie
W kuchni Karmel-itkisię w sferze kulinarnej. Jej programy w Polsacie można oglądać w soboty, w godzin południowych. Osobiście lubię Jej kuchnię. Jest szybka, smaczna i przystępna dla każdego. Korzysta ze sprawdzonych przepisów, ale nie tylko.Jednak skoro znana postać w eterze, nie będę już dalej się rozpisywać.Nie posiadam się z radości, to dlatego. kościół Mariacki na Wawelu Zniknęłam na parę(...)powinnam się przechwalać, ale pochwalić się muszę, iż w czwartek 26 lipca miałam nagranie w studiu-domu Pani Ewy, do programu "Ewa gotuje", w którym został wykorzystany mój przepis. Tak, tak, nie żartuję. Będę w telewizji! Emisja programu z moim udziałem odbędzie się 8 września, o 10.15. W moje imieniny, ależ mam prezent! Kto może, niech ogląda!Jeśli coś
W kuchni Karmel-itkiznacie? Głupie pytanie, każdy bliżej z kuchnią związany ją zna!Pani Julia Child!Dziś obchodzi swą 100. rocznicę urodzin. Hm, najlepszego? Tak, jej przepisom i pamięcio jej postaci! Tej kobiety nie da się nie kojarzyć! Julia Child jest amerykańską ikoną kuchni. Urodziła się w Kalifornii, ukończyła anglistykę,ale przez pewien czas po studiach pracowała w reklamie, w firmie meblarskiej.Swego męża(...)Paryżu,a miało to miejsce w 1951 roku. Dziesięć lat później, w roku 1961, ukazała się jej pierwsza książka,która w krótkim czasie stała się 743-stronnicowym bestellerem. Zawierała przepisy kuchni francuskiej, a powstała przy pomocy dwóch przyjaciółek Julii, Simone Beck i Louisette Betholle.Natomiast od 1963 roku rozpoczęła karirę na szklanym ekranie, prowadząc program kulinarny,emitowany bez przerwy przez
W kuchni Karmel-itkiDzwoni telefon.- Jesteś już w domu?- Mhm, właśnie wróciłam.- Upiecz coś. Inwencja własna, mam ochotę na coś słodkiego. Postanowiłam się pobawić. Zdjęłam kurtkę, buty i myk do kuchni.Bez przepisów, bez myślenia i główkowania "a niech nie wyjdzie..".To nie! A nóż, widelec. Zakasałam rękawy i do roboty! Jak już wspomniałam, nie korzystałam z żadnego przepisu. Składniki dodawałam"na smak(...)więc jeśli zechcecie odtworzyć poniższy przepis, nie zdziwcie się, żesernik jaki upieczecie będzie ciut inny. Nie jestem w stanie podać dokładnych ilości,będą to orientacyjne wartości. KARMELOWY SERNIK ZE SŁODZONYM MLEKIEM ZAGĘSZCZONYM. /autorski w pełni;/ spód: szklanka płatków owsianych 2/3 kostki margaryny 1/3 szklanki mąki masa: 800g białego twarogu 4 -5 tubek mleka zagęszczonego karmelowego* 4 jajka 2/3 szklanki
W kuchni Karmel-itki