Artura Mamcarza, prof. dr hab. Piotra Sochę. Całość wspierała również m.in Katarzyna Bosacka oraz Tomasz Woźniak. Jak również wielu znanych i mniej znanych blogerów, którzy tworząc swoje przepisy nie omieszkali wspominać o wartościach jakie niesie za sobą olej rzepakowy. Takim opisowym akcentem ze swojej strony chciałabym również i ja odrobinę przyczynić się do rozpowszechnienia informacji na temat oleju, który(...)podczas konferencji prasowej nastąpiło podsumowanie całej kampanii. Zamieszczę kilka zdjęć z tej imprezy. Jest mi niesamowicie przykro, że nie byłam w stanie być tam i uczestniczyć. Ale dzięki moim przepisom wiem, że swój wkład w tę kampanię miałam i ja. . Na koniec odpowiem a pytanie - czy Polacy pokochali olej rzepakowy? Wydaje mi się, że tak! Jest coraz to większe zapotrzebowanie
Malinowe Pocałunkitemu zagadnieniu i własnoręcznie przyrządzić burgera doskonałego :) Do tematu podeszłam ambitnie, wysoko stawiając sobie poprzeczkę. Skoro mamy konkurować z najlepszymi, sami musimy tacy być ;) Dlatego nasze zmagania rozpoczynam od przepisu na domowe bułeczki, przez sosy, aż po kotlety. Efekty sprawdźcie i oceńcie sami :)P.S. Podane przeze mnie proporcje wystarczą na ok 4 - 5 kanapek.1. Bułeczki (wg przepisu kwestiasmaku.pl): Składniki(...)użyłam 5 5 ziaren czarnego pieprzu 3 liście laurowe łyżka nasion kolendry 2 goździki ocet jabłkowy wg uznania opcjonalnie płaska łyżka kminu rzymskiego Wykonanie: Analogicznie do wcześniejszego przepisu, wszystkie składniki na sos wkładamy do pojemnika blendera i miksujemy na jednolitą masę. - Zielony sos aioliSkładniki: 4 ząbki czosnku żółtko 200 ml oliwy z oliwek cytryna sól, pieprz rukola, natka
Taste Of My DayDzień dobry,Dziś na moim blogu nie znajdziecie "strasznego przepisu" z okazji Halloween (tego "święta" nie obchodzę), ale zajmiemy się pysznym, trochę zapomnianym w Polsce owocem - pigwą.Ten jasnożółty, przypominający jabłko (lub niekiedy gruszkę) owoc rośnie w przydomowych ogródkach i miejskich skrawkach zieleni. Można go także jesienią spotkać na niektórych straganach. W sprzedaży znajdują się również owoce pigwowca, które różnią(...)krojeniem i wydrążaniem (pamiętam, jak kiedyś nasza kuchnia po wydrążaniu pigwowca była cała w jego pestkach). Hiszpańska galaretka z pigwy dulce de membrillo wzorowałam się na tym przepisie na prostokątna formę o wymiarach 15 x 15 cm czas przygotowania: 2 godz. Składniki: 1 kg pigwy lub pigwowca 60 ml wody cukier (patrz sposób przygotowania) sok i skórka
Chilli Czosnek i OliwaDawno mnie tu nie było, to fakt. Jedyne, co może mnie usprawiedliwić to to, że byłam na diecie i mimo iż mam sporą kolejkę fajnych przepisów do wrzucenia, będąc wiecznie głodna nie mogłam się zmotywować do ich dodania ;) Ten przepis jest świeżutki, bo dzisiejszy, ale jako że po raz pierwszy udało mi się coś zrobić bez cudzych przepisów (bo żaden
Kulinarne zapędy KokosaPrzepis zaczerpnięty z programu "Okrasa łamie przepisy", lekko zmodyfikowany. Soczewicy nigdy wczesniej nie jadłam i od dłuższego czasu byłam jej ciekawa, nie wiedziałam jednak, co można z nią zrobić, więc program trafił mi się jak ślepej kurze ziarno ;) Zmniejszyłam ilość imbiru w stosunku do oryginalnego przepisu, ze względu na to, że za pierwszym podejściem zupa wyszła zdecydowanie zbyt imbirowa. Warto
Kulinarne zapędy Kokosarazem. Podbudowana tym jakże wielkim dla mnie sukcesem zaczęłam piec, gotować, smażyć i jak się okazało wcale nie mam do tego dwóch lewych rąk. W związku z powyższym pierwszym przepisem, którym chciałam się z Wami podzielić są muffinki z borówkami. Do tego przepisu możemy użyć świeżych jak i mrożonych owoców i niekoniecznie muszą to być borówki. Uważam, że powinniśmy wykorzystywać(...)owoce, na które aktualnie jest sezon. Wszystkim serdecznie polecam ten przepis, ponieważ muffnki wychodzą maślane i niezwykle delikatne. Składniki: 200 g borówek 1 1/2 szklanki mąki tortowej 2 jajka 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 100 g masła 1 szklanka cukru W dużej misce ucieramy masło z cukrem na gładką masę. Ciągle miksując dodajemy
Animelka BlogDzień dobry, Dziś mam dla Was kolejny po sałatce z pieczonymi warzywami i fetą przepis, do którego wykorzystałam przywiezioną z Toskanii pszenicę farro.Z uwagi na jej orzechowy posmak i podobieństwo do kaszy pęczak uznałam, że idealnie nada się do przygotowania aromatycznego grzybowego risotto, nazwanego przeze mnie pieszczotliwie "farrotto" :) W daniu połączyłam suszone oraz świeże grzyby dla zwiększenia intensywności smaków, doprawiłam(...)ugotowany bulion warzywny, mamy więc wszystko, czego prawdziwemu risotto potrzeba.Pszenicę farro możecie oczywiście zastąpić kaszą pęczak lub ryżem do risotto.Jeżeli robicie risotto po raz pierwszy, zajrzyjcie do przepisu na risotto z grzybami i pieczona dynią, gdzie dość szczegółowo opisałam technikę jego przygotowywania. "Farrotto" - risotto z pszenicy farro z grzybami przepis własny na 4 porcje czas przygotowania
Chilli Czosnek i Oliwadnia! I chociaż kładłam się do łóżka z niedosytem, bo jednak nie w pełni zrealizowałam to co planowałam, to jednak po krótkim podsumowaniu doliczyłam się kilkunastu istotnych elementów (opublikowałam przepis na blogu; zaliczyłam tourne po sklepach od hurtowni napoi, przez ubojnię drobiu po delikatesy; zrobiłam kopytka, udusiłam wątróbeczkę z jabłkiem i cebulką; ugotowałam zupę z pysznych, sezonowych warzyw; zakręciłam(...)upiekłam drobiowy klops; zebrałam się wreszcie do przetestowania przepisu na warzywny pasztet - przepis lada moment na blogu; usmażyłam powidła i zapakowałam kolejne słoiki do zimowej spiżarni - tym razem dżem z dyni i jabłek; posprzątałam kuchnię; posprzątałam łazienkę; moja najstarsza nastolatka przeleciała z odkurzaczem więc mnie pozostał jedynie taniec z mopem, który umiliłam sobie sms-ową pogawędką z koleżanką; w tzw.mi
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDzień dobry, Dziś mam dla Was przepis w sam raz na jesienną imprezę! Sangria to wywodzący się z Hiszpanii napój na bazie czerwonego wina i owoców. Ja nadałam mu jesiennego charakteru, dodając winogrona i gruszki, a zamiast wina, wykorzystałam białe piwo pszeniczne. Skąd ten pomysł? Otóż jakieś 3 lata temu wybraliśmy się w Mężem w podróż poślubną do Portugalii. Pewnego(...)Białe piwo pszeniczne jest lekkie, orzeźwiające, owocowe z cytrusowym posmakiem. Według mnie jest po prostu pyszne.Nie bardzo pamiętam, co dokładnie zawierała sangria, którą próbowaliśmy w Portugalii. Dlatego sama stworzyłam przepis inspirowany jesienią. Piwo osłodziłam napojem winogronowym, zakwasiłam sokiem z cytryny i wzmocniłam wódką. Do tego dodałam pokrojone na kawałki owoce: gruszki, winogrona i cytryny.Postał pyszny napój, z piciem którego
Chilli Czosnek i OliwaPrzepis pochodzi z książki "Desery na upały". W oryginalnym przepisie należy jeszcze dodać do czekolady lody waniliowe, ja ich nie miałam, więc nie dodałam;) W książce można znaleźć wiele wspaniałych przepisów na gorące dni... od orzeźwiających sorbetów, lodów po granity, lodowce i ziemne napoje. Składniki: 50 g mlecznej czekolady, 250 ml mleka, 70 ml kremówki, 70 ml wody
Aga w kuchniprzygotowaniu i momentalnie znikają ze stołu. Także zdrowe, bo ciasto jest bez jaj. Takie muffiny możecie zrobić z kupnymi jabłkami prażonymi lub domowy, w najbliższym czasie na blogu będzie przepis na domowe jabłka prażone. Składniki: 2 szklanki mąki 150 g masła 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki jogurtu naturalnego Jabłka prażone Przygotowanie: Mąkę wraz
Kuchnia ŁukaszaDzień dobry,No dobra, może nie koniecznie musimy się dziś rozgrzewać, bo jesienna aura wyjątkowo nam sprzyja, ale zapewne już wkrótce przepis na rozgrzewającą zupę bardzo Wam się przyda :)"Rozgrzewająca jesienna zupa" - taki właśnie był temat kolejnej akcji wspólnego gotowania. Postanowiłam wreszcie zaprosić do mojej kuchni Panią Dynię i przeobrazić w pyszną zupę-krem w ognistych pomarańczowo-czerwonych barwach. Jako(...)miłośniczkę czosnku oraz chilli, wprost zachwycił mnie prezentowany dziś przepis, który znalazłam w bardzo fajnej książce Vegetarian Mediterranean Cooking (może kiedyś napiszę Wam recenzję?).Dynię pieczemy razem z czosnkiem, który pod wpływem temperatury piekarnika traci swoją ostrość i staje się miękki i lekko słodki. Z ich połączenia powstaje gęsty i treściwy złoty krem, doprawiony nutą dobrze komponującej się
Chilli Czosnek i Oliwawidziałam m.in. nigdzie w sklepie fix'u do dań meksykańskich (pewnie już nie produkują) zastąpiłam go przyprawą meksykańską, no i pominęłam oczywiście Vegetę, której nie używam, ale w przepisie podaję (ja dałam tylko sól). Z podanych składników wychodzi olbrzymia porcja, taka na 2-3 dni lub na imprezę. Można składniki zmniejszyć o połowę lub nawet o 2/3. Ja podaję przepis(...)soli i cukruOgórki pokroić w drobną kostkę, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, jogurty, sól, cukier, ketchup i tabasco, dokładnie wymieszać.Naleśniki przygotować według tego (pominąć tylko ksylitol) lub własnego przepisu. Farszem nadziewać posmażone naleśniki i zawijać. Podawać z sosem tzatziki. Smacznego
Smaczne Zdrowewpadło mi w ręce. I wiecie co? Sernik wyszedł delikatny, kremowy i pyszny! A do tego bajecznie prosty w wykonaniu! Biszkopt:Pieczemy biszkopt z dwóch jajek <-----z tego przepisu (klik). Pieczemy go w tortownicy o średnicy 23 lub 26 cm.Masa serowa: 500 g sera dwukrotnie zmielonego (ja użyłam z wiaderka) 250 g cukru pudru sok z połowy cytryny(...)łyżeczki żelatyny Dodatkowo: Cytrynki z kwiatem czarnego bzu ETERNO Pomarańcze w syropie ETERNO Mango z wanilią ETERNO kilkanaście lisków świeżej melisy Wykonanie: Biszkopt: Pieczemy według przepisu, który umieściłam w linku. Dla przypomnienia napiszę, że na moim blogu wszystkie wyrazy w kolorze czerwonym to linki, pod którymi kryją się przepisy, bądź produkty :) Wracając do biszkopta, to po upieczeniu studzimy
Blondynka GotujePotrawę można przygotować na patelni grillowej (tak jak ja) lub na klasycznym grillu. Szaszłyki są pyszne i soczyste, a podczas grillowania uwalnia się przepiękny zapach trawy cytrynowej. Potrawa inspirowana przepisem ze strony Kuchnia Azjatycka. Składniki (5-6 szaszłyków): 250 g mielonej wieprzowiny 5-6 łodyg trawy cytrynowej 1 mała papryczka chilli kilka listków świeżej bazylii 2 łyżki sosu(...)When grill pan is hot, place our skewers on it. Fry for 8-10 minutes, turning frequently. Serve with hoi sin or other favorite sauce. Enjoy your meal! Ten przepis bierze udział w akcji: Ten przepis znajdziecie na stronie: Zapraszam do polubienia mnie na FACEBOOK'U. Będzie mi miło, jeśli pozostawisz komentarz
Tajskie smaki