Szukacie przepisu na szybki, smaczny i bardzo aromatyczny obiad? Zapiekane papryki z Serkiem Tapas i oliwkami Wam to zapewnią i przeniosą do słonecznej Grecji. W domu zapachnie tak, że nie będziecie chcieli otwierać okien, by nie stracić tego zniewalającego aromatu. W mgnieniu oka przenosimy się do świata aromatów, smaków i kolorów. Budzą się w nas Greckie korzenie... Lekko i apetycznie(...)stał się więc kremowym połączeniem wszystkich smaków jakich zapragnęłyśmy użyć. Pasuje... idealnie. To propozycja z serii "zaznaj smaków świata i nie strać na to fortuny" oraz bardzo mocny przepis w kategorii "jak nakarmić i zadowolić rodzinę i nie spędzić przy tym pół życia w kuchni". My wyznajemy zasadę, że jemy nie tylko w sposób oczywisty, ale także o oczami
Wypisz WymalujBywają takie KUCHNIE, które obejrzę i schowam, wykorzystując może jeden, może dwa przepisy. Są i takie, które mnie zachwycają i nie wiem, który przepis wykorzystać najpierw bo dni mi braknie. Tak też się stało z najnowszym, wrześniowym numerem. Jesień sprzyja ciepłym smakom, aromatom i taka jest ta KUCHNIA. Dzisiaj wykorzystałam kolejną recepturą i upiekłam muffinki, na które przepis pochodzi
Dzieje kuchennej Wiewiórytureckiej, meksykańskiej, francuskiej i żydowskiej (za którą ja odpowiadam) :) kuchnię świata będziemy przeplatać z lokalnymi smakami Opolszczyzny.Ja przygotuję dla Was z kuchni żydowskiej:- Lekach - miodowe ciasto z orzechami (przepis poniżej)- Sałatkę Izraelską ( z warzywami dojrzewającymi w opolskim Słońcu)- Kawior żydowski czyli siekaną wątróbkę z jajkami oraz jabłkami podawaną na macy- Cebularze z serem lub pieczarkamiWażne! Za porcję tych smakołyków(...)zapłacicie pieniędzmi. Walutą będzie... Wasz przepis. Trzeba więc przynieść ze sobą na kartce recepturę ulubionych dań, ciast, deserów - wydrukowaną lub spisaną odręcznie i podpisaną własnymi danymi. Najlepiej taką przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Wyglądać to będzie tak: podchodząc do stoiska zostawiasz swój przepis – otrzymujesz wybraną potrawę. Na podobnych zasadach funkcjonować będzie stoisko Miejskiej Biblioteki Publicznej w Opolu, gdzie
Bon Appetit Małgorzatylikier czekoladowy Już jest! Nasze pierwsze wydanie e-magazyu COOLmag, stworzony przez Opolską Blogosferę Kulinarną A w nim: świąteczne przepisy i aranżacje domu, muzyka i filmy na zimowe wieczory, ciekawy wywiad oraz moda dla pań. A na stronach 60-62 moje przepisy na świąteczne likiery: kawowy, czekoladowy i kokosowy. Miłej lektury! likier czekoladowylikier kawowylikier(...)kawowylikier kokosowylikier kokosowyWszystkie przepisy na likiery znajdziecie w e-magazynie COOLmag na stronach
Bon Appetit MałgorzatyJako że jutro już wyruszam w krajoznawczą podróż świąteczną (muszę objechać pół Polski), dziś miałam ostatni dzień na przygotowania. Prezenty już zapakowane, pierniczki ozdobione, pozostało jedno - wykończyć piernik. Przepis na tę piękną błyszczącą glazurę znalazłam na stronie Magazyn Kuchenny.Składniki na glazurę:1 szklanka drobnego cukru do wypieków1/4 szklanki śmietanki 30%1/4 szklanki wody2/3 szklanki kakao50 g gorzkiej czekolady1 łyżka(...)marmoladą) pamiętając o bokach, opcjonalnie ozdabiamy masą marcepanową i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na noc). Gotowe! :)UWAGI: Aby wystarczyło polewy na wszystkie trzy pierniki z załączonego przepisu na piernik staropolski, musiałam przygotować dwa razy więcej glazury. Aby ponownie wykorzystać glazurę, która ściekła nam na blaszkę, przelewamy ją do garnuszka, odrobinę podgrzewamy i znów przelewamy przez sitko
My Culinary ArtOstatnie pierniczki ozdobione :) Ja ozdabiałam pierniczki Pepparkakor (przepis znajdziecie TUTAJ), ale lukier królewski sprawdzi się do wszelkiego rodzaju pierniczków i ciasteczek świątecznych :)Przepis na lukier królewski znajdziecie TUTAJ. W przepisie podałam, że powinno się go przygotowywać z jednego białka i jednej szklanki cukru pudru, ale tak naprawdę nie ma reguły - najlepiej zacząć od niepełnej szklanki i stopniowo dodawać cukier
My Culinary ArtCiasto anielskie (Angel cake) to idealny przepis na wykorzystanie białek dla tych, którzy – tak jak ja – nie przepadają za bezami. To amerykańskie ciasto biszkoptowe, które jest delikatne i lekkie i ma złotą skórkę. Niestety przygotowanie go wymaga dokładnego trzymania się przepisu, bo inaczej czeka nas niepowodzenie. Ja za pierwszym razem nie ubiłam dobrze piany, bo bałam się(...)będzie za sztywna i ciasto wyszło bardziej gumowate niż gąbczaste, choć na drugi dzień – z nieznanych mi bliżej powodów – było dużo smaczniejsze Dla mnie ten przepis na ciasto anielskie jest idealnym rozwiązaniem, szczególnie w okresie smażenia pączków, kiedy zostaje sporo białek i trzeba jakoś je wykorzystać. Ciasto anielskie choć jest kłopotliwe w przygotowaniu to naprawdę jest warte wypróbowania
UgotujmyTo.plkolejny wzięłam udział we wspólnym pieczeniu organizowanym przez Amber i Beę i po raz kolejny jestem zachwycona :)! Ty razem miałyśmy za zadanie upiec chleb czekoladowy z przepisu z książki Emmanuela Hadjiandreou ‘How to make bread’. Mimo, że chleb nie wyszedł mi może idealnie, to mnie -i wszystkich, którzy go spróbowali -zachwycił :)! To coś pośredniego w smaku między ciastem i chlebem(...)Smakuje rewelacyjnie bez niczego ale w kanapkach z miodem, ulubioną konfiturą, masłem orzechowym i bananem też się sprawdzi ;)! Jak zobaczyłam przepis na ten czekoladowy chleb, to od razu przyszło mi do głowy, żeby dodać do niego orzechy i to na pewno był strzał w dziesiątkę, bo połączenie czekolady i chrupiących orzechów zawsze i każdemu smakuje. Dodałam również od siebie trochę
UgotujmyTo.ploliwek5 jajek1 puszka kukurydzy6 ogórków konserwowych1 puszka czerwonej fasoli w zalewie1 puszka ananasów1 słoik selera (polecam firmy "Rolnik" z ananasem) 1 słoik majonezu (400 ml)Dzisiaj kolejny przepis na moją ulubioną formę sałatek - sałatkę warstwową. Doskonały przepis z bardzo dobrze wyważonymi składnikami. Najlepiej serwować ją w przezroczystym naczyniu, tak aby uwydatnić użyte wielokolorowe składniki. Jedyne co odrobinę zmodernizowałam(...)stosunku do oryginalnego przepisu - to podzieliłam majonez na dwie wartwy, zamiast jednej - na górze sałatki.Pierś z kurczaka pokroić w dosyć drobną kostkę. Przełożyć do miski. Dodać przyprawę "gyros" i 4 łyżki oliwy z oliwek. Wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę.Po tym czasie podsmażyć kurczaka na patelni. Nie za długo, żeby mięso nie było
Świat Domowej Kuchniróżnił od tych wcześniejszych. Postanowiłam dać krótką historię baby. Wiem, że jedna już pojawiła się na moim blogu, ale że korzystałam, przy pichceniu z książki "Na Polskim stole - przepisy i tradycje szlacheckie", chciałam przybliżyć trochę, jej znaczenie w dawnym gotowaniu. Mam nadzieję, że będzie to ciekawa i zachęcająca notka. Powiadają, że Baba swoją nazwę zawdzięcza (podobno) królowi Stanisławowi(...)byłą z ciekawością. :) Uważam, że taki wypiek zasłużył na taką wspaniałą notkę. Do Wielkanocy jeszcze daleko, ale piekłam babkę teraz, bo pozostało mi sporo białek, ale na Wielkanoc, przepis będzie jak znalazł :).Składniki:Ciasto:500 g mąkiszklanka mleka30 g drożdży80 g cukru100 g masła4 białka1/2 łyżeczki soliżółtko do posmarowaniaWykonanie:Mąkę przesiewamy do miski.Następnie do miseczki (następnej), rozkruszamy drożdże
Moje pyszne gotowanietakich drożdżówkach jest to, że za każdym razem mogą być niby takie same, ale jednak inne: z rodzynkami, waniliowe, śmietankowe, z miksem bakalii... Co tylko do głowy przyjdzie. Przepisu na dobre drożdżówki z serem szukałam długo. Próbowałam, zniechęcałam się, ale szukałam dalej. Aż w końcu znalazłam i od razu upiekłam. Efekt okazał się więcej niż zadowalający. Oryginalny(...)przepis >KLIK!< trochę zmodyfikowałam i zapisałam na moją nieformalną listę idealnych wypieków ;) Dlaczego nazwałam je potrójnie cytrynowymi? Bo do ciasta i nadzienia dodałam skórkę z cytryny, a do lukru sam sok, bez grama wody. I te właśnie drożdżówki dedykuję Markowi i Julce - rodzeństwu, dla których bardzo niespodziewanie stałam się ciocią
Codzienna kuchnia niecodziennaPoniższy przepis jest właściwie przepisem na bananowe ciasto. Postanowiłam jednak upiec je nie w formie do babek czy keksów, lecz w papilotkach muffinkowych. To był dobry pomysł, gdyż jakiekolwiek ciasto z dodatkiem bananów jest bardzo wilgotne, a połączenie takiego właśnie środka z chrupiącą skórką jest bardzo smaczne. Ciasta jest trochę więcej niż na standardowe 12 muffinek, z góry(...)czekoladowego Czeko'la Blond otrzymanego ze sklepu Anielskie Przysmaki.Skład Czeko'li Blond jest bardzo podobny do składu Orzechowej Czeko'li, o której pisałam Wam przy okazji przepisu na waniliowe pancakes'y, czyli nie zawiera żadnych innych konserwantów poza E 202. Pozostałe składniki to: biała czekolada, mleko w proszku, mleko skondensowane, cukier puder i olej.Konsystencja
Codzienna kuchnia niecodziennatrwa, ale jestem na najlepszej drodze ku normalności, prawie koniec przeprowadzki, remontu i ciągłych zmian. Teraz będę mogła skupić się na przyjemnościach ;) Do pisania bloga powracam z extra przepisem od mojej mamusi :* Przepis z kuchni botswańskiej - DIPHAPHATA - nie wiem co to znaczy- są to słodkie małe placuszki - adnotacja mojej mamy na kartce z przepisem - WYŚMIENITE - zgadzam się
NA MOIM TALERZUpanna cotty. Smakowo dość podobny, jednak dzięki kremówce jest puszysty i lekki jak chmurka. Jego smak podkreśla winna galaretka, a zdobią pyszniące się czerwienią truskawki. Inspiracją był dla mnie przepis znaleziony na Kwestii Smaku. Wzbogaciłem go jednak o truskawkowy mus, zaś biszkopt upiekłem z mojej niezawodnej receptury na biszkopt idealny.Biszkopt:Biszkopt upiec z przepisu na biszkopt idealny(...)łyżkach wrzątku. Połączyć z musem. Mus wstawić do lodówki i schłodzić aż zacznie tężeć. Następnie wylać go na biszkopt i odstawić na 1h do lodówki.Krem bawarski (z tego przepisu):5 żółtek100 g cukru500 ml pełnotłustego mleka1 laska wanilii2 łyżki żelatyny500 ml śmietany kremówki 36%Żółtka ubić z cukrem trzepaczką. Mleko zagotować z laską wanilii (wanilię należy uprzednio przeciąć
Food SquarePrzypominam przepisy na ciasta z mojego bloga. Pora na odgrzebywanie zapomnianychBananowe.Przepyszny tortBez pieczeniaPlacek amerykańskiMakowiec owocowo-cytrynowyTyramisu z wiśniamiCiasto z masą jabłkowąSMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewy