 Tarta pieczarkowa z kaszą gryczaną oraz białym serem i natką pietruszki 225
Tarta pieczarkowa z kaszą gryczaną oraz białym serem i natką pietruszki 225Przepis na tartę pieczarkową z kaszą gryczaną oraz białym serem i natką pietruszki, znaleziony na blogu Gotowanie z Pasją, intrygował mnie od dawna. Za każdym razem, gdy się do niego przymierzałam z żalem stwierdzałam, że niestety – nie tym razem, bo czegoś mi brakowało. Przepis jest na tyle ciekawy, że postanowiłam się zmobilizować i wreszcie skompletowałam wszystkie potrzebne składniki. Składniki(...)lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 45 minut. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Gotujemy w posolonej wodzie kaszę (zgodnie z przepisem na opakowaniu, czyli 20 minut). Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojone
mojewypiekiinietylko Biscotti di Prato 198
Biscotti di Prato 198minut.Skórkę z cytryny można zastąpić skórką z pomarańczy, albo dodać obie. Można też modyfikować o wcześniej wspomniane składniki, jeśli chcemy takie mniej oryginalne biscotti. Bardzo często w przepisach podawane są migdały bez skórki, ale po pierwsze te w skórce są smaczniejsze, a po drugie oryginalne biscotti mają właśnie migdały w skórce. A opcjonalnie można też dodać kilka kropli aromatu(...)kawy, herbaty czy lampki wina. Poczujcie się przez chwilę… jak we Włoszech. Smacznego. W Wypiekaniu na śniadanie uczestniczyli: Paweł z bloga Marder & Marder Manufacture Ola z bloga Przepisy AleksandryAgnieszka z bloga Kuchnia Maryny Karina z bloga Jak pączek w maśleMarzena z bloga Kulinarne Szaleństwa ManiusiBożena z bloga Moje domowe kucharzenieJoanna z bloga Różowa KuchniaKinga z bloga Małe KulinariaMagda
mojewypiekiinietylko Biszkopt 395
Biszkopt 395Dużym niedopatrzeniem było nieumieszczenie na blogu osobnego wpisu o biszkopcie. Jest on podstawą bardzo wielu ciast, a i przepisów na niego jest bardzo wiele. Najprawdopodobniej na tym jednym, u mnie, też się nie skończy. Jest to, tzw. pewniak. Nigdy mi się nie zdarzyło, aby nie wyszedł. Proporcje, które podaję poniżej są na tortownicę o średnicy 26cm. Przepis dostałam lata temu(...)wykorzystania przedstawię w najbliższych dniach. Uchylę tylko rąbka tajemnicy i powiem, że będzie bardzo… migdałowo. Oczywiście, jak już wspomniałam na wstępie – jest to jeden z bardzo wielu przepisów. Łasuch nie pogardzi też samym biszkoptem do kawy, herbaty… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Biszkopt appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylko Banany w migdałowym krokancie 193
Banany w migdałowym krokancie 193Inspiracją do tego deseru był dla mnie przepis na stronie Najsmaczniejsze.pl. Lubię wszystkie owoce. Jedne bardziej, inne trochę mniej. Banany akurat plasują się w tej pierwszej grupie. Dlatego podanie ich w formie deseru, w dodatku ciekawego, jest nie lada gratką. Banany w migdałowym krokancie. Dla tych, co nie wiedzą – krokant jest to rodzaj posypki cukierniczej. Ma postać drobnych, chrupiących(...)deserów. Składniki na 6 porcji: - 2 banany- ok. 200ml śmietanki kremówki- 1 łyżeczka cukru pudru- 1 łyżka mleka w proszku- 50 g gorzkiej czekolady- krokant migdałowy (składniki i przepis poniżej)- plasterki limonki (do dekoracji)- skórka starta z cytryny Krokant migdałowy – składniki: - 100 g posiekanych płatków migdałowych- 30 g masła- 110 g cukru (kryształ)- esencja migdałowa Zacznijmy od krokantu
mojewypiekiinietylko Ciepłe lody cytrynowe 236
Ciepłe lody cytrynowe 236czekały sobie rożki waflowe. Jak tylko „uzbierałam” białka nadszedł czas na ciepłe lody cytrynowe. Pewnie każdy je zna, choćby z cukierni, ale domowe – smakiem przewyższają je na pewno. Przepisów na ciepłe lody w internecie jest bardzo wiele, jedne są na bezie szwajcarskiej inne na włoskiej. Moją uwagę przykuł przepis gin z bloga Pożeraczka czyli raz a dobrze. Składniki(...)przepis podaję za autorką, z moją drobną modyfikacją. Składniki bezy włoskiej: - 3 białka- 80 ml soku z cytryny- 40 ml wody- 330 g cukru + 2 łyżeczki (drobny kryształ)Polewa:- 100g czekolady deserowej- 100g czekolady mlecznej- 1 łyżka oleju arachidowegoDodatkowo:- 10 rożków waflowych Wodę i sok wyciśnięty z cytryny wlać do rondelka z grubym dnem. Wsypać
mojewypiekiinietylko Włoskie bezy z kremem kiwi 216
Włoskie bezy z kremem kiwi 216Niedawno robiłam ciepłe lody cytrynowe. Nie byłabym sobą, gdybym nie skorzystała z okazji i nie wypróbowała przepisu jeszcze w inny sposób. Moja kuchnia zawsze jest pełna eksperymentów i ciekawych pomysłów. Część bezy, z której zrobiłam ciepłe lody… upiekłam i zrobiam włoskie bezy z kremem kiwi. Pomysł na sam krem zaczerpnęłam od Sandry z bloga Ooomnomnomnom! Wykonanie – z moimi(...)modyfikacjami i bez dodatku barwnika. Składniki: - bezy (upieczone z przepisu), kupne też mogą byćKrem:- 250g serka mascarpone- 300g śmietany kremówki 30% lub 36% ( mocno schłodzonej )- 2 łyżki cukru pudru- 1 galaretka o smaku kiwi (77g) Przepis na bezę włoską już podałam tutaj. Teraz dalsza jego część. Blaszkę wyłożyłam matą i przy użyciu worka cukierniczego z tylką (13) wyciskałam
mojewypiekiinietylko Udka faszerowane 293
Udka faszerowane 293się nadarzyła wraz z akcją Pawła – Farsz Niepodległości 2014. Moje myśli skierowały się ku daniom faszerowanym, bo takie jest założenie tej akcji. Szukałam, szukałam i… znalazłam u Doroty, przepis na udka faszerowane. To było danie, o które mi chodziło – drób, ale inaczej. Przepis podaję za autorką. Składniki: - 4 udka- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki- 4 łyżki startego żółtego(...)zdjęcie na FBAnita i… Nie tylko z bloga Nerds’ KitchenDorota z bloga Moje Małe CzarowanieMarcin z bloga Zapiski z czwartej dekadyGrażyna z bloga Grażyna gotujeKarolina z bloga Przepisy KarolinyKaśka z bloga Baby do garów!Arek Andrzejewski - zdjęcie na FB Dziękuję wszystkim za wspólne farszowanie. Wydrukuj przepisThe post Udka faszerowane appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylko Falafel w chlebku pita z sosem tahini 201
Falafel w chlebku pita z sosem tahini 201tylko. O kuchni arabskiej mogę powiedzieć jedno – jest to niewiarygodne bogactwo przypraw, a na potwierdzenie tego – فلافل Falafel w chlebku pita z sosem tahini. Skorzystałam z przepisu ze strony Przyślij Przepis. Składniki: - 500g suszonej ciecierzycy- 2 średnie cebule- 4 ząbki czosnku- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki- 2 łyżeczki soli morskiej- zmielone przyprawy:- 3/4 łyżeczki kuminu, po ok. ½ łyżeczki(...)wyrobioną masą przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny. U mnie to były 2 godziny, bo w tym czasie przygotowałam chlebki pita i sos tahini (przepis na chlebki i sos podam w następnych wpisach). Do przygotowania kształtnych falafeli służy specjalne urządzenie. Ja wykorzystałam niedużą okrągłą foremkę. Nabierałam foremką porcje masy do ok. ¾ jej wysokości i dokładnie
mojewypiekiinietylko Łosoś pieczony w niskiej temperaturze 242
Łosoś pieczony w niskiej temperaturze 242pieczonego oraz wędzonego, choć ten ostatni jest wyraźnie uboższy w kwasy omega 3.” Łosoś pieczony w niskiej temperaturze to danie idealne na świąteczny stół… i nie tylko. Przepis zapożyczyłam ze strony Talerz Pokus.tv. Składniki: - łosoś ok. 2 kg- oregano (świeże)- bazylia (świeża)- kolendra (dałam suszoną)- główka czosnku- różowa sól himalajska- oliwa z oliwek (u mnie w sprayu(...)pieczemy 2,5 godziny.Łosoś pieczony w niskiej temperaturze jest bardzo delikatny i soczysty. Zioła i cytryna nadają mu wspaniałego aromatu. W pełni się zgadzam z autorką przepisu : „Łosoś pieczony w całości to po prostu bajka. Nieskromnie powiem, że tak wspaniałej ryby nie powstydziłby się najlepszy kucharz. Łosoś jest po prostu królewski. Cudowny i rozpływający się w ustach dzięki metodzie
mojewypiekiinietylko Kutia 181
Kutia 181Dzień dobry!W prawdzie jest już po świętach, ale ten i kilka kolejnych przepisów przydadzą się za rok, więc zdecydowanie warto je opublikować już teraz.Kutia - słodka, makowo-bakaliowa mamałyga, podawana na Wigilii w wielu polskich domach. Nie każdy ją lubi, ja dopiero się do niej przekonuję. W tym roku dopracowałam zeszłoroczny przepis i spokojnie, z uśmiechem mogę Wam go zaprezentować(...)kaszę lub całkiem z niej zrezygnować). Prosta w przygotowaniu, choć trochę czasochłonna (pamiętajcie, warto zacząć ją przygotować na dwa dni przed Wigilią).Czytaj więcej »Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść Maxi King Ciasto bez pieczenia 29635
Maxi King Ciasto bez pieczenia 29635Maxi King, to ciasto to zostało stworzone właśnie dla Was :) Mimo, że cena tego ciasta do niskich nie należy, to warto wypróbować domowe Maxi King ;) Poza tym jest to przepis na ciasto bez pieczenia, więc chyba dwa razy Was nakłaniać nie muszę? :) Maxi King Ciasto bez pieczenia – Składniki na blachę 23 x 35 cm:ok. 400 g herbatników1
Kulinarne Przeboje KREMOWA GRECJA W PIEKARNIKU 195
KREMOWA GRECJA W PIEKARNIKU 195Szukacie przepisu na szybki, smaczny i bardzo aromatyczny obiad? Zapiekane papryki z Serkiem Tapas i oliwkami Wam to zapewnią i przeniosą do słonecznej Grecji. W domu zapachnie tak, że nie będziecie chcieli otwierać okien, by nie stracić tego zniewalającego aromatu. W mgnieniu oka przenosimy się do świata aromatów, smaków i kolorów. Budzą się w nas Greckie korzenie... Lekko i apetycznie(...)stał się więc kremowym połączeniem wszystkich smaków jakich zapragnęłyśmy użyć. Pasuje... idealnie. To propozycja z serii "zaznaj smaków świata i nie strać na to fortuny" oraz bardzo mocny przepis w kategorii "jak nakarmić i zadowolić rodzinę i nie spędzić przy tym pół życia w kuchni". My wyznajemy zasadę, że jemy nie tylko w sposób oczywisty, ale także o oczami
Wypisz Wymaluj Wytrawne Muffiny z Gruszką i Gorgonzolą i słów kilka o prasie 230
Wytrawne Muffiny z Gruszką i Gorgonzolą i słów kilka o prasie 230Bywają takie KUCHNIE, które obejrzę i schowam, wykorzystując może jeden, może dwa przepisy. Są i takie, które mnie zachwycają i nie wiem, który przepis wykorzystać najpierw bo dni mi braknie. Tak też się stało z najnowszym, wrześniowym numerem. Jesień sprzyja ciepłym smakom, aromatom i taka jest ta KUCHNIA. Dzisiaj wykorzystałam kolejną recepturą i upiekłam muffinki, na które przepis pochodzi
Dzieje kuchennej Wiewióry Ciasto żydowskie Lekach i V Festiwal Opolskich Smaków 243
Ciasto żydowskie Lekach i V Festiwal Opolskich Smaków 243tureckiej, meksykańskiej, francuskiej i żydowskiej (za którą ja odpowiadam) :) kuchnię świata będziemy przeplatać z lokalnymi smakami Opolszczyzny.Ja przygotuję dla Was z kuchni żydowskiej:- Lekach - miodowe ciasto z orzechami (przepis poniżej)- Sałatkę Izraelską ( z warzywami dojrzewającymi w opolskim Słońcu)- Kawior żydowski czyli siekaną wątróbkę z jajkami oraz jabłkami podawaną na macy- Cebularze z serem lub pieczarkamiWażne! Za porcję tych smakołyków(...)zapłacicie pieniędzmi. Walutą będzie... Wasz przepis. Trzeba więc przynieść ze sobą na kartce recepturę ulubionych dań, ciast, deserów - wydrukowaną lub spisaną odręcznie i podpisaną własnymi danymi. Najlepiej taką przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Wyglądać to będzie tak: podchodząc do stoiska zostawiasz swój przepis – otrzymujesz wybraną potrawę. Na podobnych zasadach funkcjonować będzie stoisko Miejskiej Biblioteki Publicznej w Opolu, gdzie
Bon Appetit Małgorzaty Świąteczne likiery i nowy e-magazyn COOLMAG (Opolskiej Blogosfery Kulinarnej) 294
Świąteczne likiery i nowy e-magazyn COOLMAG (Opolskiej Blogosfery Kulinarnej) 294likier czekoladowy Już jest! Nasze pierwsze wydanie e-magazyu COOLmag, stworzony przez Opolską Blogosferę Kulinarną A w nim: świąteczne przepisy i aranżacje domu, muzyka i filmy na zimowe wieczory, ciekawy wywiad oraz moda dla pań. A na stronach 60-62 moje przepisy na świąteczne likiery: kawowy, czekoladowy i kokosowy. Miłej lektury! likier czekoladowylikier kawowylikier(...)kawowylikier kokosowylikier kokosowyWszystkie przepisy na likiery znajdziecie w e-magazynie COOLmag na stronach
Bon Appetit Małgorzaty