Galaretka z papierówek

Galaretka z papierówek

Galaretka z papierówek

Kochana pani Lida, moja podlaska sąsiadka, obdarowała mnie między innymi koszem papierówek. W tym roku nie urosły duże, ale za to całe drzewo jest nimi po prostu oblepione. Po powrocie do domu przejrzałam książeczkę z przepisami na przetwory domowe i znalazłam w niej recepturę na galaretkę z jabłek. Od razu wiedziałam, że ją zrobię.przepis na podstawie książki "Przetwory w gospodarstwie domowym" autorstwa Kazimiery Pyszkowskiej    ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smaczna Pyza

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Autor

SmacznaPyzaSmacznaPyza

Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

galaretka, jabłka, przetwory

Inne przepisy z Smaczna Pyza

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
grazyna, 26 lipca 2013 14:48:16

Ciekawy przepis- wykorzystam za rok, bo w tym roku u mnie nie było wysypu- papierówek jest niewiele , tak do kompotów i zjadania na bieżąco :)Jaki piękny kolor wyszedł :)

bk110, 26 lipca 2013 14:54:13

a skąd taki wspaniały kolor?

Iza Kulińska, 26 lipca 2013 18:01:28

a żebym to ja wiedziała ! chyba kwestia długiego gotowania z cukrem

Iza Kulińska, 26 lipca 2013 18:02:07

a ja przywiozłam takie malutkie od znajomej i do jedzenia nie bardzo więc zrobiłam :)

Justyna Bąk, 26 lipca 2013 18:20:15

świetny pomysł:) nie jadłam jeszcze czegoś takiego:)

Anonymous, 26 lipca 2013 20:47:33

Ja jesli mozna ,robie inaczejrozgotowuje papierówki, przecieram przez durszlak .Następnie dodaje cukru gotuje powoli az sie rozpusci i do słoików od np.majonezu .Słoiki zamykam zagotowuje od momentu wrzenia około20 minut,i odstawiam do piwnicy.Tak samo robie ze sliwkami i brzoskwiniami.Powodzenia Renata

Iza Kulińska, 26 lipca 2013 22:14:58

Renata, oczywiście, że można :) robisz mus jabłkowy bardziej - mnie chodziło o klarowną galaretkę stąd wywar :) Zrobiłam też trochę właśnie przetartych z dodatkiem innych owoców :)