Kochana pani Lida, moja podlaska sąsiadka, obdarowała mnie między innymi koszem papierówek. W tym roku nie urosły duże, ale za to całe drzewo jest nimi po prostu oblepione. Po powrocie do domu przejrzałam książeczkę z przepisami na przetwory domowe i znalazłam w niej recepturę na galaretkę z jabłek. Od razu wiedziałam, że ją zrobię.przepis na podstawie książki "Przetwory w gospodarstwie domowym" autorstwa Kazimiery Pyszkowskiej ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.
Ciekawy przepis- wykorzystam za rok, bo w tym roku u mnie nie było wysypu- papierówek jest niewiele , tak do kompotów i zjadania na bieżąco :)Jaki piękny kolor wyszedł :)
a żebym to ja wiedziała ! chyba kwestia długiego gotowania z cukrem
a ja przywiozłam takie malutkie od znajomej i do jedzenia nie bardzo więc zrobiłam :)
Ja jesli mozna ,robie inaczejrozgotowuje papierówki, przecieram przez durszlak .Następnie dodaje cukru gotuje powoli az sie rozpusci i do słoików od np.majonezu .Słoiki zamykam zagotowuje od momentu wrzenia około20 minut,i odstawiam do piwnicy.Tak samo robie ze sliwkami i brzoskwiniami.Powodzenia Renata
Renata, oczywiście, że można :) robisz mus jabłkowy bardziej - mnie chodziło o klarowną galaretkę stąd wywar :) Zrobiłam też trochę właśnie przetartych z dodatkiem innych owoców :)