puszki groszku 2 małe papryki czerwone 30 dag pieczarek 1 mała papryczka chilli suszona Vegeta 2 łyżki czosnku granulowanego 2/3 łyżki ziół prowansalskich 2 łyżki papryki czerwonej Wykonanie : Mięso umyć i pokroić w grubą kostkę. W dużym rondlu rozgrzać około 7 łyżek oliwy , wrzucić mięso i chwilkę podsmażyć. Marchewkę obrać i pokroić w grubą kostkę , pieczarki umyć(...)pokroić w pół talarki , cebulę pokroić w kostkę, por w pół talarki . Do mięsa dodać przyprawy( około 2 łyżek papryki czerwonej , zioła prowansalskie 2 łyżki, 2 łyżki czosnku , Vegety, ziarenka z suszonej papryczki chilli ) i wymieszać, dodać marchewkę , cebulę i pieczarki . Podlać wodą około 1 lub 2 szklanek. Co jakiś czas wszystko mieszamy podlewając wodą. Mięso ma się
Sama słodycz i szczypta chiliJuż mało kogo dziwi, że w jagodowym jogurcie jest więcej cukru niż owoców, a fioletowy kolor nie wziął się z jagód a od koszenily (barwnika pozyskiwanego z mszyc). Zawartość mięsa w mięsie to już w ogóle temat rzeka. Najtańsze kiełbasy pod wpływem ciepła np. na ognisku puszczają pianę, więc to chyba sama solanka z domieszką skórek, chrząstek i tekturek. Niestety(...)jest to aż tak trudne jak się wydaje. Wszystko czego potrzebujemy by przygotować aromatyczną pyszną białą kiełbasę czy cienkie kiełbaski na grilla to nadziewarka, jelita naturalne i oczywiście mięso oraz przyprawy. Do przygotowania innych jak np. toruńska potrzebna będzie jeszcze wędzarnia, a tę jeśli ktoś się uprze i ma ogródek można przygotować metodą „zrób to sam”. My spróbowaliśmy
OstryKęsprzyrządzona karkówka jest doskonałą alternatywą dla kupnych wędlin. Można ją również podawać na obiad pokrojoną w grubsze plastry i polaną sosem. Nie przejmujmy się że nastrzykujemy mięso woda z przyprawami... woda wyparuje, a smak pozostanie i do tego mięso jest bardziej soczyste Składniki: 2 kg karkówki bez kości główka czosnku 2 cebule 3 łyżki majeranku sól, pieprz, słodka papryka(...)proszku Solanka: 1 l wody 10 g soli peklowej 1 łyżka cukru 2 łyżki maggi Wykonanie: Mięso wkładamy do miski lub żaroodpornego naczynia , nakłuwamy nożem i w każde zagłębienie wkładamy ząbek czosnku Solanka: Wszystkie składniki razem mieszamy. Powstałą solanką nastrzykujemy mięso strzykawką, zaś pozostały płyn wlewamy do karkówki, aby się w nim moczyła. Pozostawiamy tak mięso
IMPRESJA SMAKUząb dla pasjonatów fast foodów, myślę że również coś dla dzieciaków, które uwielbiają "niezdrowe" jedzenie;-) Składniki: Bułka z sezamem, mięso mielone, np .wieprzowe, cebula, 2 ząbki czosnku, ogórek kiszony, pomidor, papryka, kukurydza, sałata, zioła prowansalskie, sól, pieprz, jajko, olej. 1. Cebulę i czosnek drobno siekamy, dodajemy mięso mielone oraz doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Odstawiamy na 2h do lodówki(...)mięso przeszło ziołami i cebulą oraz czosnkiem. (aby nie przywierało zbyt szybko i mocno do patelni, a także by łatwiej było formować kształty dodajemy jajko i mieszamy wszystko). 2. Z mięsa formujemy "kotlety" (aby się zmieściły do bułki;-). Na rozgrzany olej wkładamy mięso, smażymy. 3. Myjemy warzywa oraz kroimy je w plasterki, cebulkę w tzw. piórka. 4. Podrzgwamy bułki
Kuchnia Pełna Pasjimówię tu o naleśnikach oczywiście. Dziś przygotowałam pieczoną pierś z indyka z borówką na słodko z ostrym sosem seczuańskim. Brzmi trochę dziwnie, wiem, ale smakuje świetnie! Słodkość mięsa świetnie komponuje się z ostrym sosem. Moje domowe jury dało mi same 10 - może dlatego, że nareszcie im serwuję, coś czym rzeczywiście się najedzą? Nie wiem, oceńcie sami i dajcie znać(...)smakowało! "Składniki potrzebne do przygotowania mięsa: 1 kg piersi z indyka sólpieprzborówka ( takia ze słoika )suszona żurawinaświeża bazyliaświeże oreganosłodka paprykasuszona papryka (w kawałkach)plasterki cytrynypietruszkadodatkowo :ryż pełnoziarnisty Uncle Ben'ssos seczuański Uncle Ben'sSposób przygotowania:Na sam początek marynujemy mięso. Mięso myjemy, oczyszczamy ze zbędnych błon, osuszamy ręcznikiem papierowym i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy pieprzem
Słodkie Przyjemnoścismak, konsystencja, skład, to że po kilku dniach robią się obślizgłe... Czasem jedynie skuszę się na jakąś dobrą kiełbasę (dobra oznacza dla mnie, że zawiera minimum 120 g mięsa na 100 g produktu), ale zazwyczaj jeśli już mam ochotę na jakieś mięso na kanapce, przygotowuję je sama. Najprostszym i najszybszym sposobem jest przyrządzenie go według poniższego przepisu. Mięso praktycznie(...)robi się samo. Składniki: dowolna ilość mięsa wieprzowego (karkówka, szynka, schab...) ulubione przyprawy (sól, pieprz, chilli, czosnek, zioła) lub gotowa mieszanka przypraw ( do grilla, taco's, do marynowania mięsa - ważne! warto przeczytać skład i wybierać te mieszanki, które nie zawierają glutaminianu sodu i innych świństw!) rękaw do pieczenia Mięso myjemy, pozbywamy się tłuszczu i obsypujemy obficie przyprawami. Wkładamy
chwile dla mniefolię spożywczą, włożyłam do lodówki i zapomniałam o schabie na trzy dni. Można piec na drygi dzień, ja nie miałam kiedy i dlatego dopiero piekłam trzeciego dnia :) Jak piekłam? Mięso wyciągnęłam z folii spożywczej i przełożyłam na folię aluminiową i ciasno nią owinęłam mięso. Włożyłam do teflonowej formy, podlałam wodą. Podlałam tylko tyle, aby woda pokrywała dno formy. Wstawiłam(...)piekarnika nagrzanego, no właśnie. Pierwsze 10 minut piekłam w temperaturze 200 stopni, a potem zmniejszyłam temperaturę na 180 stopni i piekłam 1h 10 minut. W trakcie pieczenia jeszcze raz mięso podlałam wodą. Po tym czasie wyciągnęłam formę z mięsem na blat, mięso wyłożyłam na talerz i odwinęłam z folii, powstały sos z formy przelałam do szklanki i zostawiłam wszystko
Blondynka Gotujezakończenie starego roku przygotowałam miniaturowe galaretki z mięsem z indyka, salami i warzywami: papryką konserwową, zielonym, groszkiem, kukurydzą, oliwkami, czerwoną fasolą i suszonymi pomidorami. Tradycyjnie przygotowuję mięso z indyka w galarecie jedynie z marchewką. Tym razem marchew razem z pietruszką i selerem wylądowały razem z większością wywaru w zupie pomidorowej. Pozostały wywar wraz z mięsem stanowił bazę do mojej przekąski(...)Składniki podaję w przybliżeniu. Na większe przyjęcie proponuję użyć 1 kg mięsa z udźca indyka (bez skóry) i odpowiednio więcej rosołu, salami i warzyw. Składniki na 8 mini galaretek: 500 g mięsa z udźca indyka (bez skóry) - waga przed ugotowaniem ok. 2-2,5 szklanki doprawionego rosołu, w którym gotowało się mięso 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki posiekanej natki
Czerwień i błękitschabu wieprzowego bez kości1/2 szklanki cukruniepełni 1/2 szklani soli1/2 łyżko stołowej peklosoli1,5 łyżki suszonego majeranku1 łyżka suszonego tymianku5 dużych ząbków czosnku1 łyżka młotkowanego czarnego pieprzu1 łyżeczka zmielonej kolendryWykonanie:Mięso myjemy, wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym i nacieramy dokładnie cukrem. Umieszczamy w metalowym lub szklanym naczyniu, przykrywamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na 48 godzin. W tym czasie(...)razy odlewamy z mięsa płyn, który się pojawił. Po upływie dwóch dób mięso płuczemy z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą wymieszaną z peklosolą. Mięso ponownie umieszczamy w pojemniku, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. W tym czasie 2 -3 razy odlewamy z mięsa płyn, który się pojawił.Gdy minie 48 godzin
Kulinarne przygody GatityPieczeń rzymską robię wtedy ,gdy nie mam ochoty na smażenie kotletów mielonych. Wymieszać , wstawić do piekarnika i gotowe ! Wygodne danie obiadowe.składniki600 g mielonego mięsa wołowo - wieprzowego60 g wędzonego boczku6 łyżek bułki tartej + 2 do podsypania2 cebule3 ząbki czosnkujajko surowe1/2 pęczka natki pietruszkiłyżka suchego majerankuewentualnie szczepiorekłyżeczka papryki w proszku1/2 łyżeczki startej gałki muszkatałowejpieprz, sól4 jaja ugotowane na twardomasło lub oliwa(...)się lekko złocić. Dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki i posiekany czosnek i smażyć kolejną minutę. Dołożyć do miseczki z boczkiem, wymieszać i przestudzić. W większej misce wymieszać dokładnie mięso z jajkiem, 6 łyżkami tartej bułki, majerankiem, gałką muszkatołową, papryką w proszku, solą i pieprzem. Dodać boczek z cebulą , jeszcze raz dokładnie wymieszać .Zrobić mały płaski kotlecik, usmażyć na patelni
Stare Garydwóch filmów na YouTube ,dobrze pokazane jak trybować ptaka : film 1 i film 2Rolada wyszła bardzo dobra, chociaż, jeżeli ktoś jest dużym przeciwnikiem łączenia słodkiego z mięsem, trzeba uważać - figi dają lekko słodkawy posmak. Mięso było bardzo dobrze upieczone i nie przesuszone, Co ważne - wydajne. Taka porcja to 6 plastrów rolady. Polecam składniki1 perliczkasólpieprzfarsz1/2 cebuli drobno(...)łyzki masła1/4 kubeczka bułki tartej4 suszone figi drobno pokrojone1/2 łyżki listków tymianku2 łyżki koniakuok 6 plasterków boczku, prosciutto lub innej suszonej szynki (tyle,żeby zakryć mięso)przygotowanieFarszna patelni rozgrzać część masła, usmażyć do miękkości cebulę , pod koniec dodać na 1 minutę posiekany czosnek. Cebulę z czosnkiem przełożyć do miski Na patelni rozgrzać resztę masła i obsmażyć
Stare GaryPrzepis wypatrzyłam u Danusi. Nie pierwszy już raz korzystam z jej pomysłów. Tym razem pieczona rolada do chleba. Mięsa miałam takie same, nieco zmieniłam proporcje przypraw, ale niewiele. Warto upiec taką roladę, pracy przy niej mało, a efekt na prawdę świetny. Kroiła się znakomicie na cieniutkie plasterki - kapitalna wędlina, polecam, a Danusi dziękuję za przepis !składniki(...)mięsa)ok 1100 g udek drobiowych - po oczyszczeniu 650 g czystego mięsa350 g mielonego mięsa wieprzowego ( miałam chudą karkówkę)2 płaskie łyżeczki soli lub wg własnego smaku1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu1 płaska łyżeczka cukru- pudru nie dałam3 ząbki czosnku- posiekanego drobno3 płaskie łyżeczki żelatyny2 kopiaste łyżki świeżego posiekanego koperku i pietruszkiłyżka majerankuolej do posmarowania foliifolia srebrnaprzygotowanieMięsa umyć, osuszyć
Stare GaryZapiekanka z bakłażana i mielonego mięsa zwana musaką jest popularnym daniem w Grecji i innych krajach basenu śródziemnomorskiego. Właściwie powinno się używać do tej zapiekanki mięsa baraniego ale z wołowiną też nieźle smakuje :)! Uwielbiam takie zapiekanki, bo nie dosyć że są smaczne to jeszcze łatwo je odgrzać następnego dnia. Wystarczy przykryć folią i wstawić do piekarnika w niskiej temperaturze. Naprawdę(...)rzepakowy do smażeniaSos:20 g mąki20 g masła400 ml mlekaszczypta gałki muszkatołowejkilka liści laurowych i kilka ziaren pieprzu50g lub więcej startego parmezanu1. Na patelni przesmażyć na odrobinie oleju rzepakowego mięso i przełożyć je do większego rondelka.2. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na oleju aż zmiękną – na małym ogniu, żeby nie spalić czosnku – pod koniec dodać zioła prowansalskie
UgotujmyTo.plLubię połączenie mięsa z owocami, ale najbardziej jednak lubię do mięsa dodawać śliwki… Na blogu znajdziecie takie połączenia jak https://ugotujmyto.pl/schab-pieczony-jablkowym-sosem/, https://ugotujmyto.pl/pieczona-lopatka-wieprzowa-ze-sliwkami/ czy pasztet https://ugotujmyto.pl/pasztet-domowy-ze-sliwkami/ Tym razem jednak doprawiłam mięso również odrobiną cynamonu. Cynamon nadaje potrawie ciekawą nutkę… należy jednak uważać, żeby nie wsypać go za dużo, bo ma to być tylko nutka(...)cynamonu a nie cynamonowe mięso Najlepiej zacząć od 1/4 łyżeczki cynamonu a kolejnym razem po prostu dodać go więcej… Karkówka ze śliwkami i cynamonem to może dziwne połączenie, ale na pewno smaczne i warte wypróbowania Karkówka ze śliwkami i cynamonemSkładniki:1-1.5 kg karkówki10-15 suszonych śliwek1 łyżeczka pieprzu mielonego1 łyżeczka soli0,25 – 0,5 łyżeczki cynamonuszczypta gałki
UgotujmyTo.plogromną radością zabrałam się do wędlinarskich eksperymentów… Na początku skorzystałam z przepisu z bloga Bożenki. Zapomniałam tylko kupić soli peklowej…. więc zrobiłam bez jej dodatku i mięso pokroiłam w grubą kostkę, dlatego, że mój szynkowar jest mały i okrągły i chciałam, żeby mięso dobrze się ułożyło w pojemniku… Szyneczka wyszła wspaniała…. 100% szynki w szynce :)! Podobnie(...)wędlin to lepiej kupić większy szynkowar lub dwa mniejsze i jednocześnie przygotowywać 2 różne wędliny… Zachęcam do wędliniarskich eksperymentów, bo smakują wyśmienicie :)!Szynka domowa z szynkowaraSkładniki:1 kg mięsa od szynki4 płaskie łyżeczki żelatyny1,5 płaskiej łyżeczki soli peklowej (nie dodałam bo nie miałam )1,5 płaskiej łyżeczki soli morskiej1 płaska łyżeczka kolendry sproszkowanej1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego (dodałam
UgotujmyTo.pl