Kebab z pewnością kojarzy się z budką, gdzie można kupić mięso z tzw. kija. Nie wszyscy mają dobre zdanie o takich przybytkach. Myślę jednak, że warto odczarować to negatywne pojęcie "kebaba". Kebab to określenie mięsa nadzianego na szpadkę i grillowanego nad otwartym ogniem. Taki rodzaj jedzenia wywodzi się z najdawniejszych czasów, tak jedli wojownicy, pasterze czy łowcy. Tajemnicą dobrego kebaba jest odpowiednie zamarynowanie mięsa. Dodatek aromatycznych przypraw i kwaśnej zalewy sprawia, że mięso jes... czytaj dalej...
Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.
Czytaj dalej...Sałatka z kurczakiem ma wielu swoich "wielbicieli", zarówno wśród tych, którzy dbają o linię, jak i wśród tych, którzy kalorii nie liczą.
Czytaj dalej...