mięso - 63110 przepisów (strona:152/4208)

ŻUREK PRZEPIS - staropolski żur na zakwasie z jajkiem i kiełbasą 180

Moja Książka Kucharska Przepis  na staropolski żurek na zakwasie. Wyjątkowy, pyszny przepis na tradycyjny polski żur na zakwasie z jajkiem i kiełbasą. Żurek z pieczonym albo duszonym mięsem, chrzanem i suszonymi grzybami, zabielany śmietaną. Jak zrobić staropolski żurek na zakwasie - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku. Do żuru staropolskiego podaje się oddzielnie kaszę gryczaną sypką, pęczak(...)Polecam. Oto składniki i przyprawy na tradycyjny żurek staropolski z jajkiem i kiełbasą. żurek staropolski fot. Moja Książka Kucharska Składniki i przyprawy na żurek: 2,5 litra wywaru z mięsa 1 - 1,5 szklanki rozmieszanego zakwasu pszennego na żur 1/2 szklanki suszonych grzybów 1-2 łyżki chrzanu tartego 1/2 szklanki śmietany do zup 30% sól i pieprz do smaku

Moja Książka Kucharska
Tatar wołowy 161

każdego robi się inaczej. Niektórzy w ogóle podają nieprzyprawiony, nie jako gotową potrawę, a jako "dodatek" do konsumowania jednocześnie z innym daniem. Podstawą dobrego tatara jest wybór dobrego świeżego mięsa wołowego. A w związku z tym możemy zapomnieć o użyciu gotowego mięsa mielonego. Najlepiej jest wybrać się do ulubionego małego sprawdzonego sklepu i samodzielnie wybrać chude porządne kawałki(...)zmielonego (najlepiej dwukrotnie) mięsa można przygotować tatar. Składniki (4 porcje) -500 g chudego świeżego mięsa wołowego.  -1 żółtko -ok. 100 ml oliwy z oliwek -przyprawa w płynie typu maggi -słodka papryka -sól, pieprz -opcjonalnie: cebula, ogórek konserwowy Przygotowanie  Chude kawałki mięsa opłukać i osuszyć. Zmielić dwukrotnie. Włożyć do zamrażarki na 1-3 dni. Po tym czasie mięso wyjąć

Zielona Kuchnia
Tradycyjny bigos moskiewski - przepis 358

moskiewski fot. Moja Książka Kucharska Przepis na tradycyjny, domowy bigos, dawniej nazywany moskiewskim.       Ten pyszny i wykwintny bigos przyrządzony został z kiszonej kapusty i różnych rodzajów mięs. Tradycyjnie, według przepisu, bigos ten przygotowuje się z pozostałych resztek pieczeni wędlin, które znacznie uszlachetniają smak bigosu, czyli z  pieczonej wieprzowiny, wędzonych kiełbas, szynki oraz dziczyzny i innych chłodnych(...)mięs pozostałych z obiadu. Bigos na rosole z grzybami, na koniec zapiekany w piecu. Jak zrobić tradycyjny bigos - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.     Podstawowymi składnikami tradycyjnego bigosu mieszanego są zawsze drobno szatkowana biała i kiszona kapusta oraz różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, a także czerwone wino i powidła śliwkowe. Idealna potrawa na wykorzystanie mięs pozostałych

Moja Książka Kucharska
POMIDOROWY GULASZ WIEPRZOWO-WOŁOWY 153

Gulasz z mięsa mieszanego wieprzowo-wołowego, z dodatkiem papryki oraz pieczarek, przygotowany na bazie sosu pomidorowego.  Takie małe urozmaicenie... gulasz przygotowuje przeważnie w sosie własnym, ale tym razem pokusiłam się o dodanie pomidorów oraz soku pomidorowego, dzięki temu powstał pyszny gulasz pomidorowy. Postanowiłam też wymieszać wieprzowinę z wołowiną, aby nabrał on wyjątkowego smaku i aromatu. Taki gulasz to naprawdę(...)jednak robi się prawie sam - wystarczy tylko pokroić wszystkie składniki i uzbroić się w cierpliwość, bo jego duszenie trwał około 1,5 godziny. Jednak dzięki temu uzyskujemy kruchutkie mięso, rozpływające się w ustach. Jest to sycące i rozgrzewające danie, które pasuje zarówno do ziemniaków, jak i kasz - jęczmiennej, gryczanej lub bulgur. Składniki: ok. 250 g wieprzowiny ok. 250 g wołowiny

Kuchnia MagdaLeny
Pasztet z kaczki 141

nią zbytnio nie przepadam, to w rosole jestem w stanie zaakceptować. Zaakceptowałam również ten pasztet, który przygotowała moja Mama. Obawiałam się, że będzie lekko słodkawy jak i kacze mięso, ale dzięki odpowiedniej dawce przypraw pasztet wyszedł całkiem przyjemny w smaku.  Teoretycznie powinnam Was dziś poczęstować czymś w barwach narodowych, solidaryzując się z dzisiejszym Świętem Odzyskania Niepodległości :) Ale- choć ciacho(...)powiedzieć Wam mogę, że wyszło tak, jak tego chciałam.Wypatrujcie go niebawem, a póki co spisujcie składniki na pasztet.  A nuż z dzisiejszego rosołu zostanie Wam troszkę kaczego mięsa...? Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

Kuchnia w czekoladzie
Faszerowane rolady z mięsa mielonego 285

Roladki z mięsa mielonego z kapustą i pieczarkami Bardzo smaczne i proste w przygotowani, roladki wieprzowe z pysznym farszem, polane aromatycznym sosem, świetnie sprawdzą się jako obiad dla całej rodziny. Polecam!     Składniki: 0,5kg wieprzowego mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki kaszy manny (lub bułki tartej) 1/2 szklanki mąki 250g kapusty kiszonej 150g pieczarek 1 cebula 1 łyżka(...)kosteczkę i smażymy na rozgrzanym oleju, do odparowania wody *** *** Do pieczarek dodajemy drobno pokrojoną kapustę oraz masło, mieszamy i zasmażamy przez chwilę. Całość doprawiamy delikatnie solą, pieprzem oraz majerankiem *** *** Mięso mielone mieszamy z kaszą manną (lub z bułką tartą), jajkiem oraz przyprawami- do smaku *** *** Mięso dzielimy na 5-6 części. Każdą część spłaszczamy dłonią na desce, na dość cienki placek

Blog z Apetytem
BIGOS STAROPOLSKI Z WINEM 184

Bigos staropolski z winem fot. Moja Książka Kucharska Bigos staropolski z winem. NAJLEPSZY PRZEPIS na bigos tradycyjny. Tradycyjny, najlepszy domowy bigos z kiszonej i słodkiej kapusty, z mięsem wieprzowym, wołowym i drobiowym, suszonymi grzybami i śliwkami. Wędzony boczek, kiełbasa i szynka, fantastyczne zioła, czerwone wino...cudowna eksplozja smaków! Najlepszy, mówię Wam…zapisujcie przepis, innego bigosu już nie zrobicie. Tak Wiem(...)słodkiego (ważne!) wina np.: porto 3 liście laurowe po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzuczarnego utłuczonego w moździerzu 6 jagód jałowca 1/3 łyżeczki kminku całego 1 kg różnych gatunków mięsa (wieprzowina, wołowina, drób i dziczyzna) 200g wędzonej kiełbasy 200g wędzonej szynki 200g wędzonego boczku cukier sól * do bigosu możemy dodać 2 łyżki powideł śliwkowych lub śliwki wędzone i doprawić

Moja Książka Kucharska
GULASZOWA PO MOJEMU 187

Znudziły mi się ostanio już tradycyjne pomidorowe, pieczarkowa czy rosół. Postanowiłam wymyśleć coś innego , szybkiego , sycącego a dodatkowo przez pogodę - rozgrzewającego. Wpadłam na pomysł zrobienia zupy gulaszowej z mięsa wołowego z warzywami. Robi się ja szybko , mimo , że główny składnik - wołowina - trochę się gotuje. Polecam zniknęła bardzo szybko u Nas w domu :)  Zapraszam do polubienia mojej strony(...)www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło  SKŁADNIKI NA 4 PORCJE: 3 litry wody 500 g mięsa wołowego gulaszowego 200 g warzyw mrożonych dowolnych Przyprawy: sól,pieprz,papryka mielona,liść laurowy mielony ,oregano Mąka do panierowania mięsa Olej rzepakowy do smażenia Dodatkowo:pieczywo PRZYGOTOWANIE:  Mięso myję

Gotowanie Patki
Mielone rolady z serowym środkiem owinięte boczkiem 178

Pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu pomysł na obiad. Smaku mięsu dodała marchewka i szczypiorek. Wędzony boczek jeszcze podkręcił aromat, a serowy środek dodał soczystości. Polecam! Na samam końcu przeczytasz o moim ulubionym Pomocniku #EfektSomat 500 g mięsa mielonego z szynki 1 cebula 3 jajka 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki otrąb owsianych 3 łyżki świeżego szczypiorku 1 ugotowana marchewka(...)Sól Pieprz Czosnek granulowany 50 g żółtego sera 100 g wędzonego boczku Olej rzepakowy do skropienia mięsa Mięso mielone przekładamy na miski. Dodajemy posiekaną bardzo drobno białą cebulę. Wbijamy jajka oraz wsypujemy otręby owsiane i bułkę tartą. Dodajemy startą na tarce o średnich oczkach ugotowaną wcześniej marchewkę, posiekany szczypiorek  oraz przyprawy  - sól, pieprz oraz czosnek granulowany. Całość wyrabiamy

VioletoweKucharzenie
Zrazy z karkówki 204

sprawiają trudności w przyrządzeniu. Aby karkówka, z której przyrządzamy zrazy była miękka i delikatna, należy wcześniej ją zamarynować i odstawić na przynajmniej kilka godzin. Zachęcam do przygotowania mięsa dzień wcześniej. Do nadziewania moich zrazów użyłam ogórka konserwowego, cebuli, papryki oraz żółtego sera – to znakomite połączenie. Tutaj znajdziecie zdjęcia, na których pokazuję jak nałożyć farsz , a tutaj, jak zwinęłam roladki(...)Zachęcam do przygotowania tych smacznych i aromatycznych zrazów oraz zrobienia większej porcji niż moja, bo mięso znika w mig. Smakuje wspaniale od razu po przygotowaniu i także na drugi dzień. Nie będziecie zawiedzeni. Zobacz też: Pieczony kurczak na butelce Wieprzowina po chińsku z ryżem Karkówka z pieczarkami Przepis na zrazy z karkówki Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania

Kuchnia Bazylii
Wieprzowina po kantońsku 174

Polecam Wam bardzo fajny przepis na soczyste, miękkie, smaczne mięso. Podałam je z pęczakiem. Pasuje również do ziemniaków, ryżu, makaronu, klusek. Bardzo łatwe do przygotowania, ale wymaga trochę czasu. Zamiast łopatki może być karkówka wieprzowa. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie na moim blogu w zakładce MIĘSA. Jest tam najwięcej przepisów i każdy znajdziecie coś ciekawego i smacznego na obiad(...)szklanki bulionu mięsnego 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki wina wytrawnego 5 łyżek sosu sojowego 1 łyżeczka imbiru 1 łyżka mąki kukurydzianej 2 łyżki oleju sól pieprz Mięso umyć, osuszyć. W rondlu rozgrzać olej i zrumienić mięso z każdej strony. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i chwilę smażyć z mięsem. Całość zalać bulionem, dodać imbir, sos sojowy

O kuchni z uczuciem
Karkówka w sosie z suszonych grzybów (z szybkowara) 257

pieprz odrobina oleju Cebule obrać, przekroić na pół i pokroić w piórka. Karkówkę przyprawić z obu stron solą oraz pieprzem. W naczyniu układać naprzemiennie plasterki karkówki i cebuli. Przygotowane mięso wstawić na kilka godzin do lodówki, ponieważ karkówka musi "przejść" przyprawami. Suszone grzyby zalać szklanką wrzącej wody i naczynie z grzybami zostawić pod przykryciem na co najmniej 30 minut(...)międzyczasie do garnka wlać olej, podgrzać go i przesmażyć (z obu stron) plasterki karkówki (podsmażyć samo mięso, bez cebuli) . Usmażone mięso ułożyć na talerzu. Grzyby odsączyć (wodę od moczenia grzybów pozostawić!) i pokroić na mniejsze kawałki. Do tego samego garnka dodać cebulę, marchewkę, pokrojone grzyby, listki laurowe i ziele angielskie. Całość chwilę smażyć. Następnie na warzywach ułożyć plasterki karkówki

Ugotować
Domowe gołąbki z sosem pomidorowym 197

kaszę jęczmienną, ryż i kaszę gryczaną, ryż i kaszę pęczak etc. wyjdą nam najlepsze gołąbki. Nigdy nie używam tylko ryżu bądź tylko jednego typu kaszy. Podobnie ma się kwestia mięs. Można dodać mięso wołowe gotowane, mięso z kurczaka, mięso mielone, z indyka. Zazwyczaj też bez wzdględu na rodzaj mięsa dodaję odrobinę boczu albo kiełbasy zwyczajnej. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie(...)oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na gołąbki z kaszą gryczaną. 1 średniej wielkości kapusta 10 dkg kaszy gryczanej 10 dkg kaszy jaglanej 25 dkg kiełbasy zwyczajnej 40 dkg mięsa mielonego wołowego 2 średniej wielkości cebule 1 łyżeczka mielonego kminku 2 łyżki soli 1/4 łyżeczka pieprzu 1 łyżka suszonej natki pietruszki 2 łyżki oleju słonecznikowego 200 ml wody

mecooks
POLĘDWICZKI W SOSIE PIERNIKOWYM 163

Przepis na polędwiczki wieprzowe w nietypowym sosie... bo piernikowym. Sos jest kremowy i aksamitny, o cudownym aromacie, i korzennym smaku. Idealnie komponuje się z mięsem. Zaskoczeniem jest tu kompozycja smaków - sos jest zarówno słodki, jak i wytrawny, z wyczuwalną nutą ostrości. A polędwiczki tak kruche, że rozpływają się w ustach. Dla mnie to połączenie smaków jest rewelacyjne! Jednak wiem(...)liście laurowe, 2 ziela angielskie olej do smażenia Wykonanie:  Polędwicę wieprzową myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Każdy kawałek mięsa delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Następnie przyprawiamy z obu stron pieprzem oraz solą. Smażymy porcjami na rozgrzanym oleju, z obu stron po około 1 min. i przenosimy do garnka

Kuchnia MagdaLeny
Kurczak z warzywami 138

Pokrojone na kawałki mięso z udek kurczaka oraz pyszne warzywa, a do tego ryż. Dla nas obiad idealny. Pyszny. Danie inspirowane przepisem ze zbiorów siostry Anastazji. 800 g – 1 kg udek z kurczaka bez skóry i kości 1 duża cebula 1/2 puszki kukurydzy (można pominąć) 1 puszka pomidorów krojonych 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 młoda cukinia(...)młody bakłażan mielona papryka słodka i ostra sól, pieprz olej 200-300 g ryżu, ugotowanego na sypko   Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso oczyszczamy z błonek, po czym kroimy na paski. Oprószamy je mieloną słodką papryką, solą oraz pieprzem. Skrapiamy 1 łyżką oleju, wcieramy w mięso razem z przyprawami. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, podsmażamy mięso. Następnie

Smaki Na Talerzu