mięso - 63110 przepisów (strona:154/4208)

Kassler czyli peklowana wieprzowina pieczona z kiszoną kapustą 181

prośbę męża, który pamiętał je ze swoich niemieckich podróży. Pierwszy raz piekłam w ten sposób  schab który kupiłam na stoisku z naturalnie wędzonymi wędlinami. Teraz wykorzystuję już mięso przez nas peklowane i wędzone. Ważne aby wędzonki przed pieczeniem nie parzyć. Po sparzeniu, nie będzie soczysta - raz niestety popełniłam ten błąd.  Korzystałam z naszej domowej kapusty i z kapusty(...)kupionej w Lidlu - polecam ją, kapusta z dodatkiem wina, sprzedawana w puszkach.   Mięso wyszło wyjątkowo soczyste, co w przypadku schabu nie zawsze się udaje. Do tej pory robiłam tylko schab, ale mam w planach karczek. Jeżeli peklujemy i wędzimy, warto zamrozić odpowiedniej wielkości porcje mięsa. Przygotowanie obiadu nie zajmie nam wtedy dużo czasu. Bardzo polecam! Wspomagałam się przepisem

Stare Gary
Kartacze najlepszy przepis 152

Kartacze z mięsem jadłam nie raz, ale było to dla mnie coś, co bałam się zrobić. Wszędzie straszyli, że jak zrobię coś nie tak, to z Podlasia wyruszy krucjata i będą mnie włóczyć końmi, albo zważą na wadze z gęsią i wrzucą do stawu, jak sławetną czarownicę ze „Świętego Graala” Monty Phyton’a. W internetach też co jeden(...)rozpoczęły się ferie i na Podhalu spod Suwałk pojawili się Ula i Grzesiek, cudowne małżeństwo, które do pensjonatu rodziców przyjeżdża już któryś raz. Przywieźli sękacz, przepis na kartacze z mięsem, boczek oraz maszynkę, której pewnie Rosjanie używali do budowania kosmodromów. Kartacze z mięsem nie są trudne, ale mega pracochłonne, więc raczej nie wystąpią w charakterze obiadu w 15 minut

ladykitchen
Boeuf Strogonow 120

jest z tych, co to zachwycają wyglądem, ale zapewniam, że smakuje rewelacyjnie. Boeuf Strogonow najsmaczniejszy jest od razu po zrobieniu, ale nadaje się również do podgrzewania. Tak przygotowane mięso po podgrzaniu nic nie traci na smaku, a wręcz jest on bardziej wyrazisty. Głównymi składnikami dania powinna być polędwica wołowa, a do tego cebula i musztarda. U mnie zamiast polędwicy jest(...)stworzył francuski kucharz gotujący na dworze cara i pochodzi z 1815. Przepis jest z małą ilością składników i chyba może być najbardziej zbliżony do oryginału. W oryginale prawdopodobnie kawałki mięsa były przed smażeniem obtoczone w mące, która później zagęszczała sos. Uważam jednak, że odpowiednie zredukowanie sosu po dodaniu śmietany w zupełności wystarczy, a bez mąki danie jest nieco mniej kaloryczne

Kuchcik gotuje
Pieczona pierś z indyka (do kanapek) 119

Domowa szynka drobiowa pachnie wspaniale, jest delikatna w smaku, chuda, prawie dietetyczna, idealna do kanapek i najważniejsze- nie zawiera konserwantów i sztucznych polepszaczy. Wystarczy zamarynować mięso na kilkanaście godzin w najprostszej marynacie, następnie posmarować inną, również bardzo prostą marynatą, upiec i cieszyć się wspaniałym smakiem domowej wędliny. Spróbujcie Składniki: – duży kawałek filetu z piersi indyka ( ja biorę 800g(...)łyżka płynnego miodu – 1 łyżeczka kurkumy – 4 ząbki czosnku Rozpuścić sól i cukier w ciepłej wodzie, dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz, wymieszać dokładnie. Mięso włożyć do dużej, szczelnie zamykanej miski, zalać marynatą. Kiedy marynata całkowicie wystygnie, zamknąć naczynie i wstawić do lodówki na minimum 6-7 godzin. Ja trzymam w marynacie przez całą noc. Następnie wyjąć

Smaki Armine
Chinkali gruzińskie pierogi z mięsem 128

Thermomix przepisy. Chinkali. Gruzińskie pierogi z mięsem. Składniki na gruzińskie pierogi z mięsem Chinkali: Składniki na ciasto: 500 g mąki 2 żółtka szczypta soli ciepła wody 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki na farsz: 300 g mielonej wołowiny 200 g mielonej wieprzowiny 1 cebula plus masło klarowane do podduszenia cebuli 1 szklanka bulionu mięsnego 1 łyżeczka ziaren kolendry (rozbite(...)drobne kawałki) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Thermomix przepisy. Chinkali gruzińskie pierogi z mięsem. Wykonanie chinkali w Thermomix: Wykonanie ciasta: Do naczynia Thermomix wsypujemy mąkę. Dodajemy żółtka, sól i oliwę. Wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał. W trakcie wyrabiania przez otwór w pokrywie urządzenia wlewamy wodę. Wody wlewamy tyle aby ciasto zaczęło

Themo przepisy
ŻUREK PRZEPIS - staropolski żur na zakwasie z jajkiem i kiełbasą 135

Moja Książka Kucharska Przepis  na staropolski żurek na zakwasie. Wyjątkowy, pyszny przepis na tradycyjny polski żur na zakwasie z jajkiem i kiełbasą. Żurek z pieczonym albo duszonym mięsem, chrzanem i suszonymi grzybami, zabielany śmietaną. Jak zrobić staropolski żurek na zakwasie - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku. Do żuru staropolskiego podaje się oddzielnie kaszę gryczaną sypką, pęczak(...)Polecam. Oto składniki i przyprawy na tradycyjny żurek staropolski z jajkiem i kiełbasą. żurek staropolski fot. Moja Książka Kucharska Składniki i przyprawy na żurek: 2,5 litra wywaru z mięsa 1 - 1,5 szklanki rozmieszanego zakwasu pszennego na żur 1/2 szklanki suszonych grzybów 1-2 łyżki chrzanu tartego 1/2 szklanki śmietany do zup 30% sól i pieprz do smaku

Moja Książka Kucharska
Tatar wołowy 128

każdego robi się inaczej. Niektórzy w ogóle podają nieprzyprawiony, nie jako gotową potrawę, a jako "dodatek" do konsumowania jednocześnie z innym daniem. Podstawą dobrego tatara jest wybór dobrego świeżego mięsa wołowego. A w związku z tym możemy zapomnieć o użyciu gotowego mięsa mielonego. Najlepiej jest wybrać się do ulubionego małego sprawdzonego sklepu i samodzielnie wybrać chude porządne kawałki(...)zmielonego (najlepiej dwukrotnie) mięsa można przygotować tatar. Składniki (4 porcje) -500 g chudego świeżego mięsa wołowego.  -1 żółtko -ok. 100 ml oliwy z oliwek -przyprawa w płynie typu maggi -słodka papryka -sól, pieprz -opcjonalnie: cebula, ogórek konserwowy Przygotowanie  Chude kawałki mięsa opłukać i osuszyć. Zmielić dwukrotnie. Włożyć do zamrażarki na 1-3 dni. Po tym czasie mięso wyjąć

Zielona Kuchnia
Tradycyjny bigos moskiewski - przepis 326

moskiewski fot. Moja Książka Kucharska Przepis na tradycyjny, domowy bigos, dawniej nazywany moskiewskim.       Ten pyszny i wykwintny bigos przyrządzony został z kiszonej kapusty i różnych rodzajów mięs. Tradycyjnie, według przepisu, bigos ten przygotowuje się z pozostałych resztek pieczeni wędlin, które znacznie uszlachetniają smak bigosu, czyli z  pieczonej wieprzowiny, wędzonych kiełbas, szynki oraz dziczyzny i innych chłodnych(...)mięs pozostałych z obiadu. Bigos na rosole z grzybami, na koniec zapiekany w piecu. Jak zrobić tradycyjny bigos - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.     Podstawowymi składnikami tradycyjnego bigosu mieszanego są zawsze drobno szatkowana biała i kiszona kapusta oraz różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, a także czerwone wino i powidła śliwkowe. Idealna potrawa na wykorzystanie mięs pozostałych

Moja Książka Kucharska
POMIDOROWY GULASZ WIEPRZOWO-WOŁOWY 118

Gulasz z mięsa mieszanego wieprzowo-wołowego, z dodatkiem papryki oraz pieczarek, przygotowany na bazie sosu pomidorowego.  Takie małe urozmaicenie... gulasz przygotowuje przeważnie w sosie własnym, ale tym razem pokusiłam się o dodanie pomidorów oraz soku pomidorowego, dzięki temu powstał pyszny gulasz pomidorowy. Postanowiłam też wymieszać wieprzowinę z wołowiną, aby nabrał on wyjątkowego smaku i aromatu. Taki gulasz to naprawdę(...)jednak robi się prawie sam - wystarczy tylko pokroić wszystkie składniki i uzbroić się w cierpliwość, bo jego duszenie trwał około 1,5 godziny. Jednak dzięki temu uzyskujemy kruchutkie mięso, rozpływające się w ustach. Jest to sycące i rozgrzewające danie, które pasuje zarówno do ziemniaków, jak i kasz - jęczmiennej, gryczanej lub bulgur. Składniki: ok. 250 g wieprzowiny ok. 250 g wołowiny

Kuchnia MagdaLeny
Pasztet z kaczki 109

nią zbytnio nie przepadam, to w rosole jestem w stanie zaakceptować. Zaakceptowałam również ten pasztet, który przygotowała moja Mama. Obawiałam się, że będzie lekko słodkawy jak i kacze mięso, ale dzięki odpowiedniej dawce przypraw pasztet wyszedł całkiem przyjemny w smaku.  Teoretycznie powinnam Was dziś poczęstować czymś w barwach narodowych, solidaryzując się z dzisiejszym Świętem Odzyskania Niepodległości :) Ale- choć ciacho(...)powiedzieć Wam mogę, że wyszło tak, jak tego chciałam.Wypatrujcie go niebawem, a póki co spisujcie składniki na pasztet.  A nuż z dzisiejszego rosołu zostanie Wam troszkę kaczego mięsa...? Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

Kuchnia w czekoladzie
Faszerowane rolady z mięsa mielonego 255

Roladki z mięsa mielonego z kapustą i pieczarkami Bardzo smaczne i proste w przygotowani, roladki wieprzowe z pysznym farszem, polane aromatycznym sosem, świetnie sprawdzą się jako obiad dla całej rodziny. Polecam!     Składniki: 0,5kg wieprzowego mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki kaszy manny (lub bułki tartej) 1/2 szklanki mąki 250g kapusty kiszonej 150g pieczarek 1 cebula 1 łyżka(...)kosteczkę i smażymy na rozgrzanym oleju, do odparowania wody *** *** Do pieczarek dodajemy drobno pokrojoną kapustę oraz masło, mieszamy i zasmażamy przez chwilę. Całość doprawiamy delikatnie solą, pieprzem oraz majerankiem *** *** Mięso mielone mieszamy z kaszą manną (lub z bułką tartą), jajkiem oraz przyprawami- do smaku *** *** Mięso dzielimy na 5-6 części. Każdą część spłaszczamy dłonią na desce, na dość cienki placek

Blog z Apetytem
BIGOS STAROPOLSKI Z WINEM 145

Bigos staropolski z winem fot. Moja Książka Kucharska Bigos staropolski z winem. NAJLEPSZY PRZEPIS na bigos tradycyjny. Tradycyjny, najlepszy domowy bigos z kiszonej i słodkiej kapusty, z mięsem wieprzowym, wołowym i drobiowym, suszonymi grzybami i śliwkami. Wędzony boczek, kiełbasa i szynka, fantastyczne zioła, czerwone wino...cudowna eksplozja smaków! Najlepszy, mówię Wam…zapisujcie przepis, innego bigosu już nie zrobicie. Tak Wiem(...)słodkiego (ważne!) wina np.: porto 3 liście laurowe po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzuczarnego utłuczonego w moździerzu 6 jagód jałowca 1/3 łyżeczki kminku całego 1 kg różnych gatunków mięsa (wieprzowina, wołowina, drób i dziczyzna) 200g wędzonej kiełbasy 200g wędzonej szynki 200g wędzonego boczku cukier sól * do bigosu możemy dodać 2 łyżki powideł śliwkowych lub śliwki wędzone i doprawić

Moja Książka Kucharska
GULASZOWA PO MOJEMU 156

Znudziły mi się ostanio już tradycyjne pomidorowe, pieczarkowa czy rosół. Postanowiłam wymyśleć coś innego , szybkiego , sycącego a dodatkowo przez pogodę - rozgrzewającego. Wpadłam na pomysł zrobienia zupy gulaszowej z mięsa wołowego z warzywami. Robi się ja szybko , mimo , że główny składnik - wołowina - trochę się gotuje. Polecam zniknęła bardzo szybko u Nas w domu :)  Zapraszam do polubienia mojej strony(...)www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło  SKŁADNIKI NA 4 PORCJE: 3 litry wody 500 g mięsa wołowego gulaszowego 200 g warzyw mrożonych dowolnych Przyprawy: sól,pieprz,papryka mielona,liść laurowy mielony ,oregano Mąka do panierowania mięsa Olej rzepakowy do smażenia Dodatkowo:pieczywo PRZYGOTOWANIE:  Mięso myję

Gotowanie Patki
Mielone rolady z serowym środkiem owinięte boczkiem 144

Pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu pomysł na obiad. Smaku mięsu dodała marchewka i szczypiorek. Wędzony boczek jeszcze podkręcił aromat, a serowy środek dodał soczystości. Polecam! Na samam końcu przeczytasz o moim ulubionym Pomocniku #EfektSomat 500 g mięsa mielonego z szynki 1 cebula 3 jajka 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki otrąb owsianych 3 łyżki świeżego szczypiorku 1 ugotowana marchewka(...)Sól Pieprz Czosnek granulowany 50 g żółtego sera 100 g wędzonego boczku Olej rzepakowy do skropienia mięsa Mięso mielone przekładamy na miski. Dodajemy posiekaną bardzo drobno białą cebulę. Wbijamy jajka oraz wsypujemy otręby owsiane i bułkę tartą. Dodajemy startą na tarce o średnich oczkach ugotowaną wcześniej marchewkę, posiekany szczypiorek  oraz przyprawy  - sól, pieprz oraz czosnek granulowany. Całość wyrabiamy

VioletoweKucharzenie
Zrazy z karkówki 179

sprawiają trudności w przyrządzeniu. Aby karkówka, z której przyrządzamy zrazy była miękka i delikatna, należy wcześniej ją zamarynować i odstawić na przynajmniej kilka godzin. Zachęcam do przygotowania mięsa dzień wcześniej. Do nadziewania moich zrazów użyłam ogórka konserwowego, cebuli, papryki oraz żółtego sera – to znakomite połączenie. Tutaj znajdziecie zdjęcia, na których pokazuję jak nałożyć farsz , a tutaj, jak zwinęłam roladki(...)Zachęcam do przygotowania tych smacznych i aromatycznych zrazów oraz zrobienia większej porcji niż moja, bo mięso znika w mig. Smakuje wspaniale od razu po przygotowaniu i także na drugi dzień. Nie będziecie zawiedzeni. Zobacz też: Pieczony kurczak na butelce Wieprzowina po chińsku z ryżem Karkówka z pieczarkami Przepis na zrazy z karkówki Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania

Kuchnia Bazylii

Proponowane wyszukiwania