mięso - 63110 przepisów (strona:162/4208)

Pasztet domowy pieczony w boczku 220

pasztetu polecam łopatkę, karczek, szynkę lub biodrówkę. Przyprawy (listki laurowe, ziele i pieprz) gotować przez 7 minut w małej ilości wody. Po tym czasie powinno zostać 1/2 szklanki wywaru. Mięso dokładnie umyć i pokroić na małe kawałki około 3 x 3 cm. Włożyć do dużego garnka. Boczek ułożyć na spód, następnie mięso (wieprzowinę, wołowinę), dalej cebule. Posolić i dodać przecedzony(...)zimny wywar z przypraw (taka ilość wystarczy, ponieważ podczas duszenia z mięsa wydzieli się dodatkowa ilość wody). Zagotować na dużym ogniu, następnie wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości mięsa, przez około 1,5 godziny. Pod koniec gotowania dodać bułkę. Wątróbkę sparzyć we wrzątku przez około 3 minuty. Po wystudzeniu mięsa, najlepiej na następny dzień, trzykrotnie

Świat Domowej Kuchni
Szynka peklowana czosnkowa 124

angielskiego 5 liści laurowych 5 ziaren czarnego pieprzu 6 ząbków czosnku Marynata: 2 łyżki oleju łyżka słodkiej papryki łyżka majeranku płaska łyżeczka czosnku granulowanego Ponadto: strzykawka igła duży garnek Mięso umyć, osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wodę zagotować ze wszystkimi składnikami zalewy, ostudzić. Napełnić strzykawkę (8ml) i nakłuwając mięso w kilku miejscach, z każdej strony wstrzyknąć roztwór. Mięso przełożyć(...)zalewy tak aby całkowicie była przykryta wodą. Następnie naczynie przykryć i odstawić do lodówki na 7 dni. Mięso przewracać 2 razy dziennie. Dzień przed pieczeniem wyjąć szynkę i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Składniki marynaty wymieszać i natrzeć dokładnie mięso. Owinąć ciasno sznurkiem aby szynka zachowała ładny kształt podczas pieczenia. Odstawić do lodówki. Na drugi dzień mięso przekładamy do rękawa

Smakołyki Asi
Gulasz z warzywami 134

Proste i smaczne danie, które można zjeść na wiele sposobów. U mnie z indyjskimi chlebkami roti, ale równie smacznie smakuje z kaszą, ryżem, czy ziemniakami. SKŁADNIKI 600-700 g mięsa wieprzowego 3 łyżki margaryny 3 papryki (u mnie zielona, czerwona i żółta) 350 g fasolki szparagowej (u mnie żółta) 100 g pieczarek 4 ziarna ziela angielskiego 4 liście laurowe przyprawy(...)sól, pieprz, słodka papryka 2 kopiaste łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej) WYKONANIE Mięso umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiego talerza i przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. W garnku lub brytfannie rozpuścić margarynę, dodać mięso, liście laurowe i ziele angielskie. Smażyć na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż mięso nie będzie z zewnątrz surowe. Dodać

Passions hobbies life
STEK WOŁOWY Z CZARNYM FETTUCCINE / BEEF STEAK & BLACK FETTUCCINE 105

STEK WOŁOWY Z CZARNYM FETTUCCINE / BEEF STEAK & BLACK FETTUCCINE Proste mięso, prosty makaron, czyli danie idealne. Pięć składników na krzyż, pół godziny pracy, a danie, które jest tego wynikiem zaspokoi nawet najbardziej wysublimowane gusta! Makaron oczywiście nie musi być czarny, mięso może być bardziej wysmażone, masło też nie jest obowiązkowe – efekt i tak będzie murowany! Ekstremalnie krótka lista(...)zioła INGREDIENTS: 200 g beef (entrecote steak) 100 g blue cheese 200 g Greek yogurt 1 medium red onion 125 g black fettuccine salt, pepper, parsley, garlic, favorite herbs Mięso skrop oliwą i oprósz solą i pieprzem z obu stron, odstaw na bok. Cebulę drobno pokrój, wrzuć na rozgrzaną z niewielką ilością oleju patelnię i smaż ciągle mieszając, aż cebula

Martyna Cooks
Domowy pasztet pieczony drobiowo-cielęcy 265

ząbki czosnku 4-5 listków laurowych 4-5 ziaren ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu czarnego lub kolorowego 3 jajka pół szklanki bułki tartej szklanka wywaru z gotowania mięsa i warzyw 2 łyżeczki morskiej gruboziarnistej lub zwykłej i 1 niepełna łyżeczka soli ziołowej 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka mielonego pieprzu 2,5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego po 1 łyżce masła i oleju(...)odrobina masła i bułki tartej do formy Przygotowanie: Mięso umyj i wrzuć do dużego garnka, boczek możesz przeciąć na pół. Udka ułóż na górze, bo szybciej się ugotują.  Marchewki, pietruszkę, czosnek, cebulę i seler obierz. Pół cebuli z resztą warzyw ułóż na mięsie i całość zalej zimną wodą do przykrycia. Dodaj 2 łyżeczki soli, ziele angielskie, liście laurowe

Anioszek w kuchni
No to klops 111

razie nie mam pomysłu, ale może jakoś to będzie. Tymczasem przedstawiam Klopsa - miał być już dawno, ale wcześniejszy został pożarty zanim zdążyłam zrobić zdjęcie ;-) Klops KLOPS 500 g mięsa wieprzowego 500 g mięsa drobiowego 2 średnie cebule 5 jaj 1 sucha kajzerka 3 łyżki bułki tartej 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka szczypiorku z dymki 2 łyżki oleju sól pieprz(...)jaja gotujemy na twardo. Kajzerkę namaczamy w ciepłej wodzie. Mięsa myjemy, osuszamy i mielimy. Dodajemy odciśniętą kajzerkę i jedno surowe jajo. Cebulę obieramy i drobno siekamy, podsmażamy na 2 łyżkach oleju - dodajemy do mięsa. Zioła myjemy, osuszamy i drobno siekamy, dodajemy do mięsa wraz z bułką tartą i wszystko razem dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Formę do pasztetu wykładamy

peggiwkuchni
Udziec indyka z papryką czerwoną 215

Indyk to jedno z najsmaczniejszych chudych mięs. Odpowiednio przygotowane jest delikatne i soczyste. Do marynaty użyłam przyprawy zaliczanej do superfood. Kurkuma, bo o niej tutaj mowa, wzbogaciła smak mięsa i sprawiła, że danie można zaliczyć do kategorii zdrowych. W przestrzenie między mięśniami włożyłam paski papryki, co tym bardziej wzmocniło prozdrowotne właściwości kurkumy. udziec z indyka z kością 1 papryka czerwona(...)łyżeczki pieprzu czarnego Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć. Wyciąć kość z udźca i dokładnie natrzeć marynatą z każdej strony, skórę również. Kości nie wyrzucać, przyda się do zupy :) Mięso odstawić w chłodne miejsce na parę godzin. U mnie leżakowało całą noc. Paprykę pociąć na paski i włożyć między pasmami mięsa. Wszędzie gdzie jest to możliwe. Mięso ciasno zwinąć i związać

https:KKuchniaMniam
Karkówka zapiekana z cebulą, jabłkami i kapustą 130

Dzisiaj szybki obiadek z kawałkiem mięsa. Plastry karkówki obsmażone i zapieczone z kapustą, cebulą, czosnkiem i jabłkami. Można to przygotować w pojedynczych niewielkich foremkach, każdą porcję osobno. Można także w większej formie zapiec kilka porcji. To danie idealnie nadaje się do odgrzania na drugi dzień, więc jest dobrą propozycją dla tych, którzy obiad przygotowują dzień wcześniej. Składniki na 1 porcję(...)szklanka posiekanej białej kapusty 1 średnia cebula 1 większy ząbek czosnku sól, pieprz, majeranek 3 łyżki masła 1 średnie jabłko Karkówkę opłukać, osuszyć i zbić lekko tłuczkiem do mięsa. Przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i majerankiem. Odstawić na minimum godzinę do lodówki. Cebulę obrać i pokroić na półplasterki. Czosnek obrać i posiekać. Jabłko opłukać, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Aromatyczny karczek w sosie własnym 244

karkówki wieprzowej 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego majeranek tymianek czosnek granulowany słodka papryka mąka do oprószenia smalec do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy. Czosnek kroimy w słupki na 3-4 części. W mięsie robimy nożem otworki i wkładamy tam czosnek. Tak naszpikowane mięso nacieramy majerankiem, tymiankiem, papryką oraz solą i pieprzem(...)Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie mięso kroimy na kotlety o grubości 1,5 cm i oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy mięso. Gdy mięso już obrócimy na drugą stronę, dodajemy poszatkowaną w piórka cebulę. Gdy cebula się ze złoci zalewamy mięso gorącą wodą i dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie. Całość dusimy na wolnym

magiczna kuchnia Kasi
KADINBUDU KÖFTE, czyli panierowane kotlety z wołowiny 110

Pyszne kotleciki z mielonego mięsa. Proporcje na 8 kotletów. Smacznego! Składniki 300 g mięsa mielonego wołowego 1 żółtko 1½ łyżki ryżu 2 łyżki posiekanej natki 1 średnia cebula sól pieprz Składniki (panierka) mąka 2 jajka (bez jednego żółtka) olej do smażenia Przygotowanie Ryż ugotować w posolonej wodzie i odsączyć. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Połowę mięsa wrzucić na patelnię razem(...)cebulą i smażyć, aż mięso będzie brązowe. Jeśli trzeba dodać wodę z garnka, gdzie gotował się ryż. Kiedy mięso i ryż wystygną, wymieszać z drugą połową mięsa, żółtkiem, natką i przyprawić. Ugnieść wszystko. Przykryć i schować do lodówki na co najmniej 30 min. Wyjąć mięso i formować owalne kotlety. Obtoczyć je najpierw w mące, a potem w jajku. Smażyć

Tureckie Przepisy
Karkówka w marynacie musztardowo-miodowej 139

oczyścić z twardych chrząstek i żyłek, pokroić w 1 - 1,5 cm plastry. Plastry krótko obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni (prawie bez tłuszczu, tylko nasmarować patelnię przed pierwszym położeniem mięsa). Na patelni po smażeniu mięsa, zeszklić na niewielkiej ilości oleju cebulę pokrojoną w pióra. Do miseczki wlać olej, sok z cytryny, dodać miód i mieszać do rozpuszczenia się miodu, jeśli(...)czosnek przeciśnięty przez praskę i majeranek, wszystko wymieszać, aby powstała jednolita marynata (forma niezbyt gęstej pasty). Obsmażone plastry karkówki oprószamy delikatnie z obu stron świeżo mielonym pieprzem i solą. Mięso wkładać do brytfanki lub żaroodpornego naczynia, każdy plaster posmarować z obu stron marynatą i ułożyć na nim po łyżce zeszklonej cebuli. Tak przyprawione mięso przykryć i odstawić na co najmniej

Kuchcik gotuje
Karczek suszony dojrzewający-pychotka 637

pyszny jak schabik,w tych wędlinach po prostu można się zakochać,Kupując taką wędlinę w sklepie płacimy naprawdę dużo a robiąc ją samemu to tak naprawdę płacimy tylko za mięso i odrobinę swojej pracy-robimy go tak samo tylko na końcu przyprawy są inne,ważne jest w tych wędlinach przede wszystkim to ,żeby je jak najcieniej pokroić,ja poprosiłam zaprzyjaźnioną(...)szklanki cukru 1/2 szklanki soli + 1 łyżka soli peklowej 2 łyżki suszonego majeranku 1 główka czosnku 1/2 łyżeczki papryki czerwonej pikantnej 1/2 łyżeczki mieszanki pieprzów 1 pończocha Przygotowanie: Mięso myjemy i starannie osuszamy ręcznikiem papierowym, dokładnie obtaczamy mięso w cukrze. Karkówkę przekładamy do metalowej foremki i wkładamy do lodówki na 36 godzin, z mięsa wypłynęło sporo  płynu

Swojskie jedzonko
Papryka faszerowana na obiad i nie tylko 172

mnie w domu, następnym razem wypróbuję farszu z ryżem. Sprawdzi się również na imprezę Składniki (1/3 farszu została więc postanowiłam zrobić Bułki pizza) 5 małych papryk 0,5 kg mięsa mielonego 2 łyżki sosu teriyaki lub jasnego sojowego 1/2 łyżeczki pasty hariss (jeśli nie mamy to dajemy tabasco albo siekamy papryczkę chilli i dodajemy ja bezpośrednio na patelnie(...)mięsa) 1 łyżka ziół prowansalskich 1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku lub 2 małe 1/2 szklanki czerwonego wina łyżeczka curry w proszku 1/2 łyżeczki papryki chilli w proszku 2 łyżki oleju 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki pomidorów 2 garści oliwek zielonych 2 garści oliwek czarnych 125 g mozzarelli czyli 1 opakowanie 100 g seta cheddar lub dowolnego innego sera

Piekielna Kuchnia Pati
Mielone z indyka z papryką pieczarkami i pietruszką 193

normalne tradycyjne mielone mam rzadko ochotę, z racji zakupu mielonego mięsa z indyka postanowiłam zrobić delikatny przegląd w lodówce i dorzucić co tam akurat jest. Stanęło na dużej ilości pietruszki, pieczarkach i papryce. Jako dodatek ziemniaczki z marchewką i groszkiem. Składniki (na 10 mielonych) 500 dag mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 czerstwa bułka mleko do namoczenia bułki(...)pieczarek 1 duży pęczek pietruszki 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1/4 szklanki czerwonego wina (opcjonalnie) sól, pieprz olej bułka tarta Namoczoną w mleku bułkę odciskamy, dodajemy do mięsa mielonego, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do lodówki. Cebule, pieczarki i czosnek siekamy na drobno. Na patelni rozgrzewamy olej podsmażamy cebulę po minucie dodajemy pieczarki wszystko razem podsmażamy

Piekielna Kuchnia Pati
Schab duszony w czarnej kawie 137

Wieprzowina jest bardzo popularnym mięsem w Polsce. Dobra gatunkowo ma różowy kolor i zwartą konsystencję. Lekko przerośnięta tłuszczem co dodaje jej smaku. Dzisiaj przygotowałam schab duszony w czarnej kawie. Oryginalne połączenie, ale jako osoba nie pijąca kawy zajadałam się tym mięsem Podałam z surówką z tartej marchewki i ryżem ugotowanym na sypko. Inspiracja  gazeta Moje Gotowanie z 1997r Składniki(...)średnie cebule 1 ząbek czosnku 100 g masła 1 czubata łyżka mąki 3/4 szklanki mocnej zaparzonej kawy 1 szklanka wody 1 łyżeczka oregano 1 łyżka majeranku sól pieprz Mięso pokroić w grubszą kostkę. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć mięso z każdej strony, a następnie wyjąć go na talerz. (mięso najlepiej smażyć małymi porcjami). Na tym samym maśle przyrumienić cebulę

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania