mięso - 63110 przepisów (strona:142/4208)

Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 225

bardzo ostrożnie, aby nie zdominować smaku potrawy. Amchur (amchoor) - sproszkowane zielone mango Można zastąpić: sokiem z limonki lub w ostateczności z cytryny pastą z tamaryndowca Stosować do curry, warzyw, mięsa i ryb. Asafetyda (czarcie łajno, smrodzieniec) Można zastąpić: suszoną sproszkowaną cebulą lub suszonym sproszkowanym czosnkiem Bazylia świeża i suszona Można zastąpić estragonem cząbrem. Curry liście Można zastąpić świeżą bazylią(...)cebuli na 1 łyżkę imbiru) i szczypty białego pieprzu. Przelicznik - 1 łyżka świeżego posiekanego galangalu to 1,5 łyżeczki galangalu w proszku. Jajka w wypiekach, farszach i potrawach z mięsa mielonego Jaja można kupić pod każda szerokością geograficzną, ale..... zdarza się, że w danym momencie (zazwyczaj wtedy kiedy są do czegoś bardzo potrzebne) nie mamy ich w lodówce. Jajecznicy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pasztet wieprzowy z pistacjami 217

staram się kombinować w pasztetach ale robię nie więcej jak jeden mały, gdyż większej ilości byśmy nie przejedli a wolę zjeść świeży. W tym roku zrobiłam z wieprzowego mięsa z dodatkiem drobiowej wątróbki i z dodatkiem pistacji. Jest pyszny. Pasztet podany na talerzu z kolekcji Jesień Porcelana Bogucice. Składniki: 140 g świeżego boczku( bez skóry) 330 g mięsa wieprzowego(...)kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy(większy) 5 ziarenek pieprzu czarnego 1 bułka czerstwa ( nie dmuchana) 2 jajka sól, pieprz, gałka muszkatołowa 40 g pistacji Ale -raj Przygotowanie: Boczek, mięso wieprzowe, karczek pokroić w średniej wielkości kostkę. Obrać warzywa. Do garnka przełożyć mięso, warzywa, dodać ziele, liść laurowy, pieprz i zalać zimną wodą ponad dwa centymetry nad mięsem. Na wolnym

Ala piecze i gotuje
Pasztet z dzika 194

Wśród wielu rodzajów mięsa, to pozyskiwane z dziczyzny cechują wyjątkowe walory smakowe i dietetyczne. To prawdziwy rarytas w kuchni, który czyni każdą potrawę prawdziwą ucztą. Struktura mięsa dzikich zwierząt jest inna niż pochodzącego z hodowli. Mięso z dziczyzny jest pożywniejsze, gdyż zawiera więcej białka. Tryb życia, jaki prowadzą dzikie zwierzęta, powoduje, że ich mięśnie są bardzo wyrobione, mocno ukrwione(...)mało otłuszczone. Mięso z dzika jest wyjątkowo jędrne i jednocześnie soczyste. Jego wykwintny aromat i ciemnoczerwona barwa wyraźnie odróżnia je od wieprzowiny. Przepis znajdzie się w e-booku kulinarnym z potrawami z mięsa, do którego przygotowania zostałam zaproszona przez redakcję serwisu ZpierwszegoTłoczenia.pl i Fooder.pl. Lista składników: 1000 g karkówki z dzika 500 g wątroby z dzika lub wieprzowej

Smakowity Blog Kulinarny
Rolowana pieczeń z boczku 205

wędlina na kanapki. Dzisiejsze wędliny są tak nafaszerowane chemią, że taki domowy boczek, mimo swoich kalorii, na pewno będzie nie tylko smaczniejszy, ale i zdrowszy. Grunt to znaleźć odpowiednie mięso – boczek powinien być duży – ale nie tłusty, powinien mieć skórę, zaś z drugiej strony widoczne dziury po żeberkach. Rolowana pieczeń z boczku to idealne danie na świąteczny stół(...)Wszak takiego boczku nie jada się na co dzień. Rolowana pieczeń z boczku: ok. 2 kg płat surowego boczku ze skórą 600 g mielonego mięsa wieprzowego (karkówka / łopatka) 4 ząbki czosnku 3 łyżki bułki tartej 1 mała cebula 1 jajko 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki kilka liści laurowych sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme

Poezja smaku
Pieczeń z sosem żurawinowym 251

Ciekawa propozycja obiadowa. Danie wymyśliłam dzisiaj i muszę szczerze przyznać, że nawet jeżeli nie podacie mięsa z sosem żurawinowym, to i tak będzie ono pyszne i aromatyczne. Ja podałam pieczeń z pieczonymi ziemniakami i sałatą lodową z sosem winegret. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 800 g mięsa wieprzowego z łopatki 1 duża cebula 1 duża marchewka 1 por 3 liście(...)laurowe 4 kulki ziela angielskiego przyprawy: sól, pieprz biały, słodka papryka, majeranek mąka pszenna (np. Wrocławska) do obtoczenia mięsa 130 g margaryny 1 słoik żurawiny leśnej Devaldano (290 g) WYKONANIE Mięso umyć i pokroić na cienkie kawałki (tak jak kotlety). Przyprawić z obu stron solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Przyprawy docisnąć ręką, następnie mięso delikatnie obtoczyć w mące. Cebulę obrać

Passions hobbies life
Długo pieczona karkówka w marynacie z wędzonej papryki z sosem majonezowo-paprykowym 249

Kolejne danie typu – Mało roboty-wielkie WOW! Karkówka jakiej nigdy nie próbowaliście. Mięciutka, soczysta, delikatna. Nawet mi smakowała (a ja raczej unikam mięs innych, jak białe :) ) Mięso marynujemy, a następnie wkładamy do pieca na 6 godzin :) Długie, powolne pieczenie spowoduje, że mięso nabierze wyjątkowego smaku, aromatu, a przy tym będzie bardzo delikatne. Pieczeń z karkówki możemy zamarynować nawet(...)miseczce wędzoną paprykę, cukier brązowy, przeciśnięty czosnek oraz listki tymianku (łodygi zachować). Przyprawić solą i pieprzem. Dodać odrobinę oliwy – tak, żeby konsystencja przypominała pastę. Wmasować dokładnie marynatę w mięso z karkówki. Polać jeszcze odrobiną oliwy, żeby marynata lepiej się rozprowadziła. Mięso w tym stanie można przykryć, włożyć do lodówki i marynować nawet do 24 godzin. Nabierze dzięki temu więcej

Moja Delicja
Pieczeń rzymska z królika 411

Pieczeń można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Ma niską zawartość tłuszczu, a mięso królika jest bardzo zdrowe dlatego śmiało możemy podawać je dzieciom. Składniki: 1,5 kg mięsa z królika ( może też być wołowina, wieprzowina lub kurczak) 5 dużych marchewek 1 duży por 3-4 jaja 1 czerstwa bułka np. kajzerka duży pęczek natki pietruszki sól, pieprz(...)Dodatkowo: 6 jaj do ugotowania i włożenia do środka Forma jak do pieczenia pasztetu (długa) Wykonanie: Marchewki gotujemy. Bułkę moczymy w mleku, natomiast por kroimy w półkrążki. Mięso królika mielimy razem z ugotowaną marchewką i odciśniętą z mleka bułką. Dodajemy por i drobno pokrojoną pietruszkę. Wszystko razem mieszamy. Mięso wyrabiamy jak na mielone. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Do masy

IMPRESJA SMAKU
Pieczeń wołowa w ciemnym sosie cebulowym 250

rozkochać :) Źle przygotowana bywa twarda jak zelówka, wiórowata czy sucha. Zniechęca i sprawia, że nie chcemy mieć z nią nic wspólnego. Trzeba też umieć kupić odpowiedni kawałek mięsa wołowego, bo nie każdy nadaje się do konkretnej potrawy. Dlatego boimy się wołowiny :) Sama bałam się jej kiedyś, zwłaszcza po moim pierwszym samodzielnym(...)ligawy , 3 większe cebule , 3 średnie szalotki , 5 średnich ząbków czosnku , sól , pieprz - do smaku, 2 średnie liście laurowe , 5-7 ziaren ziela angielskiego , odrobina oleju rzepakowego lub ryżowego. Mięso opłukać w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Obsmażyć w całości ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju. Mięso powinno lekko przyrumienić się. Mięso wyjąć, odstawić na kilkanaście minut

Codzienna kuchnia niecodzienna
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym 202

oliwek pieprz rozmaryn słodka, mielona papryka ok. 2-3 łyżki mąki na zdjęciu ze składnikami widać też jogurt naturalny, ale tym razem go nie dodawałam, ponieważ sos spod mięsa wyszedł tak pyszny, że dodanie śmietany byłoby grzechem;) Mięso oczyszczamy, jeśli jest taka potrzeba, myjemy i kroimy w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Obtaczamy w mące. Ja robię(...)nabieram mąkę łyżką i sypię bezpośrednio na mięso, ręką rozsmarowując na wszystkie kawałki z obu stron.  Następnie lekko przyklepujemy (nie używając tłuczka!) i rozpłaszczamy mięso ręką. Dzięki tak przygotowanemu mięsu nie musimy już potem, podczas duszenia, dodawać mąki, aby zagęścić sos. Sos, podczas pieczenia, trochę się zredukuje i jego konsystencja będzie w sam raz. Mniam:) Mięso doprawiamy pieprzem

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zapiekane ziemniaki nadziewane mięsem mielonym z cebulą i ziołami 151

Takie ziemniaki zrobiłam jakiś czas temu, gdy miałam już dosyć mięsa przygotowanego w sposób zwykły. Nie miałam ochoty ani na schabowe, nie chciałam bitek ani gulaszu. Rozmroziłam więc mięso mielone i wypełniłam nim ziemniaki:) Do tego podsmażona pieczarka i sałata z jogurtem naturalnym. Pycha! Składniki: 1 kg większych ziemniaków (łatwiej będzie wydrążyć środek) 250 gramów mięsa mielonego (rodzaj wedle uznania(...)wierzchu, ale zrezygnowałam) sól pieprz Ziemniaki gotujemy al dente w osolonej wodzie (z półtwardych łatwiej wydrążyć środek; ja to robiłam łyżeczką do melona, ale można zwykłą łyżeczką do herbaty) Mięso podsmażamy na patelni bez tłuszczu, na małym ogniu. Tłuszcz będzie się wytapiał podczas podsmażania mięsa W tym czasie obieramy cebulę i siekamy - dodajemy do mięsa, doprawiamy całość

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zapiekane żeberka w kawałkach 173

kiszonym i pieczonymi ziemniakami pokrojonymi w plasterki. Pyyycha! Składniki: 1 szt. żeberek wieprzowych 100-120 ml oleju lub oliwy 1/2 szklanki bulionu mięsnego - opcjonalnie, ja miałam - chodzi o podlanie mięsa po ok. godzinie pieczenia 1 cebula 3 małe ząbki czosnku (lub 2 większe) 1 łyżeczka słodkiej, mielonej, papryki 1-2 łyżeczki przyprawy do gyrosa pieprz sól Mięso myjemy, kroimy(...)kawałki w taki sposób, aby jeden kawałek miał jedną kość. Część mięsa bez kości kroimy po prostu w grubsze plastry Pokrojone mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i nacieramy nim mięso Oliwę lub olej mieszamy z przyprawami (można dodać inne ulubione przyprawy oprócz tych podanych przeze mnie) i smarujemy mięso dokładnie wcierając całość w każdy kawałek

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kiełbasa słoikowa z kaczki i kurczaka 272

kaczki, trochę kurczaka i taką właśnie mieszankę zrobiłam. Polecam!   A jak wolicie wieprza - zajrzyjcie  tutaj   składniki  ( w nawiasie podaję ilość na 1 kg mięsa) 460 g piersi  kaczki ze skórą  400 g piersi kurczaka bez skóry 1 i 3/4 (2 ) łyżeczki soli lub wg własnego smaku 3/4 (1) łyżeczki czarnego pieprzu(...)czosnku- posiekanego drobno 2,5 (3) płaskie łyżeczki żelatyny 1/2 łyżki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego  3/4 (1) szklanki wody przygotowanie Umyte mięso pokroić na mniejsze kawałki. Piersi kaczki i zmielić w maszynce o dużych oczkach  - użyłam nr 8, mięso kurze drobno pokroić nożem.  Żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej

Stare Gary
Kotlety mielone z czosnkiem i natką pietruszki. 205

Kotlety mielone z czosnkiem i natką pietruszki. Składniki : 0,65 dkg mięsa wieprzowego (można kupić już zmielone) 1 całe jajko 1 sucha bułka 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku sól pieprz czarny (mielony) natka pietruszki (może być suszona) majeranek 1 przyprawa do mięsa mielonego (możemy dodać swoje przyprawy według gustu) bułka tarta do panierowania (około 8 dkg) olej (do smażenia(...)cała nasiąkła wodą. Następnie wyciągamy ją z wody i mocno wyciskamy całą wodę z niej.Mięso,bułkę oraz cebulę mielimy w maszynce na średnich oczkach. Jeśli kupimy mięso już zmielone a nie chcemy brudzić maszynki możemy bułkę dokładnie rozgnieść palcami ,a cebulę zetrzeć na tarce. Czosnek kroimy drobniutko ostrym nożem na desce i wsypujemy do miski z mięsem. Natkę pietruszki

Przepisy i porady kulinarne
Mięsne kulki z ryżem 251

gdyż każdy może sobie wybrać, czy będzie jadł więcej warzyw z ryżem, czy kulki ponad wszystko. Moje są oczywiście warzywa, a marchewkę lubię najbardziej. z ryżem parabolicznym 1 kg mięsa mielonego 4 duże marchewki 1 korzeń selera 3 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka kminku mielonego 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki lub pasty(...)papryki 1 łyżeczka pieprzu  1 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka sosu sojowego ryż olej do smażenia Mięso mielone przyprawić przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wymieszać i wstawić do lodówki (mięso można przygotować dzień wcześniej). Marchew i selera obrać, umyć i pokroić w niezbyt grube słupki o długości około 2 cm. Cebulę obrać, przekroić na 4 części i pokroić

Kuchcik gotuje
Marynata do karkówki 384

jakiś czas oddaję kuchnię mężowi. Choć właściwie to złe określenie. On ją sam przejmuje! Autorytarnie, bo w końcu na obiad będzie mięso! A mięso to jest COŚ! Baba na mięsie się nie zna, co najwyżej może te swoje farfocle z cukinii pogotować albo inne jakieś z płatków owsianych. Więc zaczyna tam w kuchni. Wszyscy oczywiście o tym wiedzą. Naturalnie moja(...)jakiś... bo nie zadzwoni w piątek o 21, kiedy on idzie posiedzieć przy piwku z kolegą, tylko zawsze trafi zawsze na mnie i tak to później wygląda... Ale do mięsa wracając.  Było pyszne, soczyste i kruche. W niektórych sklepach mięsnych rozbijają karczek specjalną maszyną, taką jak tutaj . W domu można zrobić to tłuczkiem, ale wtedy łatwo naruszyć strukturę mięsa

bistro mama