nich często gości również olej rzepakowy. :) Przygotowane przeze mnie danie, i tym razem nie jest skomplikowane w wykonaniu, ponieważ drób to chyba najczęściej goszczące w ostatnich tygodniach mięso w naszym domu. Po prostu po czasach udziwnień, wracam do domowych, tradycyjnych przepisów, z odrobiną nowatorskich rozwiązań, a kurczak nieodzownie kojarzy mi się z domem rodzinnym i obiadami mojej mamy(...)olejem rzepakowym tak, by powstała niezbyt gęsta pasta. Kurczaka umieszczamy w misce i przyprawiamy dokładnie marynatą, po czym odstawiamy go do lodówki na przynajmniej godzinę. Po tym czasie, gdy mięso przejdzie przyprawami, na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego. Układamy na nim mięso i na niedużym ogniu podsmażamy z każdej strony, aż będzie rumiane. Gotowe przekładamy na naczynie do zapiekania
Kuchenna KontrrewolucyaPyszne mięsko na kanapki...z szynkowaru...u mnie jak zwykle bez podanej ilości mięsa i przypraw..Ilość mięsa w sumie zależy od pojemności szynkowaru, a dobór przypraw wedle gustu.Ja miałam troszkę za mało mięsa , więc na dno i wierzch szynkowaru włożyłam plastry boczku.. mięso wieprzowe np.łopatka mały kawałeczek boczku żelatyna dowolne przyprawy np. czubryca czerwona, sól cebulowa(...)ęso pokroić w paski, tak by uzyskać jasne i ciemne kawałki mięska,przełożyć do miski, dodać przyprawy i żelatynę,dokładnie wymieszać.Połowę boczku ułożyć na dnie szynkowaru , wyłożyć mięso i przykryć resztą boczku i zamknąć szynkowar.Odstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.Szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać do 3/4 wysokości i parzyć przez około
Moje domowe kucharzenieSkładniki / Ingredients: 350 g kaszy jaglanej / 350 g groats millet 190 g koncentratu pomidorowego / 190 g tomato paste 450 g mięsa mielonego / 450 g minced meat 300 ml wina czerwonego półwytrawnego / 300 ml dry red wine 425 ml soczewicy / 425 ml lentil sos sojowy około 1 łyżeczk i / soy sauce about 1 teaspoons starty parmezan / grated(...)pieczenie: 30 min, ilość porcji: 6 Najpierw przygotowujemy produkty według instrukcji na opakowaniu, chodzi o kaszę jaglaną i soczewicę. Gotujemy je i studzimy. Parmezan ścieramy na tarce. Następnie smażymy mięso mielone. Najpierw smażymy mięso z przyprawami, dodajemy sól, kurkumę, czosnek, pieprz, paprykę i sos sojowy. Gdy mięso już się podsmaży i nie będzie miało czerwonego koloru, dodajemy wino i dusimy
Projekty ze smakiemtureckie kofty z wieprzowiny. Mięso mielone już niejednokrotnie gościło na moim grillu lecz pierwszy raz w takim wydaniu. Jako że oryginalne kofty robione są z jagnięciny lub baraniny która u nas która nie tyle co jest droga to mało dostępna ja użyłem popularnego a jakże smacznego mięsa wieprzowego. Składniki (na ok 7-8 sztuk) : 70 dag mięsa mielonego wieprzowego(...)suszonych śliwek (najlepiej Kalifornijskich mają łagodniejszy aromat) ćwierć papryki 2 łyżeczki majeranku 0,5 łyżeczki kuminu rzymskiego sól, pieprz Przygotowanie : Mięso mielone przekładam do misy, dodaję majeranek, kumin i mieszając doprawiam solą i pieprzem. Śliwki suszone kroję w cienkie 1mm wzdłużne (ok 2,5cm) paseczki podobnie z papryką. Dodaję do mięsa i mieszam. Odstawiam na "kilka chwil". Całość przygotowanego
Mechanik grillujewięc mogę mierzyć tylko temperaturę wody i tylko tym się sugerować. Szynkowar Tradismak pod tym względem jest idealny, bo posiada wspomniany otwór, o wiele łatwiej jest wyciągnąć z niego mięso, bo w pionowym, to ja osobiście często potrzebuję pomocy syna :) Jednego nie lubię w szynkowarze Tradismak, jego mycia! Może gdybym używała do niego worków, to byłaby zupełnie inna bajka(...)około 3 dni, czwartego dnia boczek można kroić i jeść :) Bardzo ważne są proporcje soli i soli peklowej! Etap I: Boczek zapeklowałam na sucho. Tak więc umyłam mięso, osuszyłam ręcznikiem papierowym i natarłam mieszanką soli morskiej i soli peklowej. Przełozyłam do pojemnika i szczepnie przykryłam, aby mięso nie obeschło. Tak przygotowane wstawiłam na 48 h. Etap II: Wyciągnęłam zapeklowany
Blondynka GotujeRealnie będziecie potrzebowali ich ok. 800g. Teoretycznie możliwa jest również bezmięsna wersja sosu, którą sam niegdyś stosowałem, choć nie będzie on już wtedy tak treściwy. Natomiast wybierając rodzaj mielonego mięsa pamiętajmy, że np. całkiem inaczej smakuje szynka lub biodrówka, a całkiem inaczej łopatka. Dlatego rodzaj mięsa nie jest bez znaczenia. Spaghetti z sosem pomidorowo-ziołowym i mielonym mięsem(...)chłodniejsze dni. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na 2 porcje) 250g mielonej szynki wieprzowej (może być również np. łopatka wieprzowa lub wołowina, pamiętajmy jednak, że każdy z tych rodzajów mięsa znacznie różni się smakiem od pozostałych) 2 puszki po 400g krojonych pomidorów bez skórki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 1,5 łyżki bazylii 1 łyżka oregano
Kulinarna Pokusajest to niezła alternatywa dla wizyty w pobliskim fast foodzie. Z pewnością przy tym smaczniejsza i zdrowsza, gdyż potrawa nie zawiera np. żadnego dodatkowego tłuszczu poza tym pochodzącym z mięsa. Ja przyrządzam to danie zwykle w rękawie do pieczenia, co wydaje się rozwiązaniem optymalnym zarówno pod względem wygody jak i czasu przygotowania. Nie mniej jednak można użyć również naczynia żaroodpornego(...)średnie cebule (250g) kilka średnich ziemniaków (400g) 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego Instrukcje Czosnek obieramy i miażdżymy w wyciskarce. Plastry mięsa nacieramy częścią soli i pieprzu oraz zmiażdżonym czosnkiem. Odkładamy na chwilę, by przeszły smakiem przypraw. Marchewkę starannie obieramy i kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5cm. Cebule i ziemniaki
Kulinarna Pokusaraczej dla początkujących, aniżeli doświadczonych i przywiązanych do własnej rodzinnej receptury. Jednak jako sprawdzona przez lata metoda stanowi dobry punkt wyjścia dla własnych eksperymentów. Zapisz przepis Drukuj Składniki 700g mięsa z kury (patrz porady) 200-250g marchewki 1 średnia cebula kawałek korzenia selera lub pietruszki (150g) biała lub zielona część pora (150g) sól 2 liście laurowe 10 ziaren czarnego(...)pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego Do podania dość cienki i niezbyt długi makaron natka pietruszki Instrukcje Mięso opłukujemy w zimnej wodzie, usuwamy ewentualne pozostałości piór. Jeśli użyty fragment kury zawiera kuper, wycinamy go. Duży garnek wypełniamy 4 litrami wody, do której dodajemy 1 łyżeczkę soli. Zaczynamy podgrzewać ją na średnim ogniu i wkładamy do niej mięso. Podgrzewamy aż temperatura wody
Kulinarna PokusaJest to jedna z potraw, które towarzyszą mi już od bardzo wielu lat. Łącząca chude i delikatne mięso z kolorowymi warzywami, a zarazem nieskomplikowana i mało czasochłonna w przygotowaniu, nadaje się do przyrządzenia właściwie w dowolnym dniu tygodnia i każdej porze dnia. Dlatego przypominam sobie o niej zwłaszcza wtedy, gdy chcę ugotować coś możliwie zdrowego i dobrze wyglądającego, a brakuje(...)czasu na skomplikowane potrawy. Jakkolwiek przyrządzam to danie z polędwicy wieprzowej, możliwe jest również użycie np. łopatki, szynki lub biodrówki. Jednak wtedy musi gotować się dłużej (patrz porady), a mięso nie jest już tak delikatne. Potrawka z polędwicy, papryki i kukurydzy 2015-02-01 20:09:01 Smakowicie prezentujące się z danie z chudego mięsa i kolorowych warzyw. Łatwa
Kulinarna Pokusapochodzące z kuchni włoskiej. Przepis poniżej inspirowany jest podobnym z książki Kuchnia włoska – Klasyczne i nowoczesne dania , ze znacznymi jednak zmianami. Koper włoski (fenkuł) bardzo dobrze łączy się z mięsem wieprzowym (i nie tylko wieprzowym) oraz przyprawami o cytrusowych nutach. A od takiego założenia bardzo blisko już do potrawy łączącej schab wieprzowy z fenkułem, kolendrą i jałowcem oraz pieczonymi ziemniakami(...)wersji z rozmarynem i cytryną (ale niekoniecznie czosnkiem) mieszanka kolorowych sałat świeże pomarańcze Instrukcje Kotletów nie rozbijamy, jednak usuwamy z nich zewnętrze błonki typowe dla schabu wieprzowego. Lekko nacinamy mięso na głębokość 2-3 mm, ukośnie „w kratkę”. Dokładnie nacieramy ze wszystkich stron 1 łyżką oliwy. Koper włoski oczyszczamy z zielonych części oraz łyka znajdującego się u podstawy bulwy. Siekamy
Kulinarna Pokusapotrawa trudna do zrobienia, choć wymaga przestrzegania kilku zasad. Ponieważ schab jest pieczony, musimy uważać, aby był miękki i soczysty, nie zaś twardy i suchy. Efekt miękkiego i soczystego mięsa zapewni nam jego uprzednie obsmażenie oraz zastosowanie glazury. Ta ostatnia dodatkowo łączy w sobie smaki słodkie i kwaśne, podobnie jak śliwki, wino i musztarda użyte do nadziania schabu. Jedną(...)ostudzeniu doskonale smakuje jednak również z pieczywem i tartym chrzanem. Schab faszerowany śliwkami 2015-03-27 14:15:49 Dobrze przygotowany i podany faszerowany schab uświetni każdą okazję. Soczyste mięso nadziane śliwkami i upieczone pod glazurą z soku owocowego smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i w charakterze zimnej przystawki. Zapisz przepis Drukuj Składniki 1,2kg schabu środkowego 80g suszonych
Kulinarna Pokusaszczególnie odkrywcza receptura, która wyznaczałaby jakieś nowe kierunki, ale mimo to spróbujemy przynajmniej część z Was choć trochę zaskoczyć. Najwięcej będzie o składnikach. W większości wypadków nie używa się mięsa z szynki, przynajmniej nie w czystej postaci, chociażby z obawy, że mięso będzie suche. Zamiast niego do mielonych trafiają różne mieszane rodzaje mięs, w tym nieraz wątpliwe jakościowo „tajemnicze mięso(...)przemyśleniami czynność – bo po prostu „inni tak robią”. Tymczasem w przypadku smażonych w wysokiej temperaturze kotletów mielonych jest to całkowicie zbędny „wypełniacz”, który skutkuje tym, że smak i aromat mięsa zupełnie niepotrzebnie rozchodzą się po większej objętości masy. Zupełnie niepotrzebnie dodaje się również całe jajko. Ja dodaję wyłącznie żółtko i tylko dlatego, że lubię jajka, a nie dlatego, że jego
Kulinarna Pokusakwaśnej śmietany 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pierzu 1 łyżka pszennej mąki (opcjonalnie) Do podania makaron wstążki natka pietruszki Instrukcje Mięso z kurczaka nacieramy większości soli i pieprzu. Pozostawiamy na kilka(naście) minut. Papryki rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ok. 1 cm kostkę. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy(...)głębokiej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy masło. Gdy się roztopi i zacznie wrzeć, podsmażamy na nim kawałki kurczaka – przez ok. 5 minut, ze wszystkich stron, do zezłocenia się. Wyjmujemy mięso z patelni. Na tym samym maśle podsmażamy cebulę i czosnek – przez ok. 2 minuty do zeszklenia. Następnie wlewamy bulion i zagotowujemy, dodając w międzyczasie skórkę z cytryny, mieloną paprykę
Kulinarna PokusaNiedawno znalazłam ciekawy przepis na schab w ziołach gotowany na parze. Byłam bardzo ciekawa jego smaku, ponieważ nigdy nie przygotowywałam mięsa w taki sposób. A jednak schab wyszedł naprawdę dobry, wilgotny i kruchy, a aromaty tymianku i rozmarynu oraz sól przeniknęły całe mięso. Postanowiłam przy użyciu tej samej metody przygotować schab z dodatkami, które jeszcze bardziej odpowiadają moim smakom. Suszone(...)płatki czosnku, wędzona papryka, suszone pomidory, bazylia - mięso przeniknięte takimi smakami jest fantastyczne. Zachęcam do wypróbowania. Idealna wędlina do chleba - bez chemii, bez pompowanej wody, bez barwników, a za to pełna smaku i aromatu. Składniki: 1 kg schabu - najlepiej wąski kawałek pozbawiony tzw. warkocza (mi akurat nie udało się takiego kupić tym razem :)) 3 łyżki czosnku w płatkach 3 łyżki
Trzeci talerzShui naszej wyobraźni. Niezbędnik gospodarza – W TRAKCIE: Wybór grilla. Dla mnie prawdziwy grill to grill węglowy, tylko i wyłącznie. Maszyny gazowe i elektryczne to już nie to samo. Smak mięsa jest patelniany, przypominający smażenie w domu, a przecież nie o to chodzi. Także wybór już padł: grill węglowy, i najlepiej z pokrywą. To nie żart – naprawdę warto jest zainwestować parę(...)pokrywką, a Wasz cudny trójkącik zachwyci podniebienia wszystkich gości. Bardzo ważne jest również abyśmy nie grillowali na brudnych, klejących się i zardzewiałych kratkach, bo choćbyśmy mieli najwyższej jakości mięso w aromatycznej marynacie to popsujemy smak bez dwóch zdań. O sposobie na proste czyszczenie grilla napisałam niżej. Marynaty. Tłuszcze. Mięsa. Ryby. Warzywa. No i dobra. Ogarnęliśmy miejsce, mamy pełną zastawę, grill
upichcona