Bitki wołowe w sosie 421Bitki wołowe w sosie to pomysł na tradycyjny, polski, domowy obiad. Przyznam, że jako dziecko nie przepadałam za bitkami – teraz duszone mięso w aromatycznym sosie to dla mnie coś przepysznego. Te są cudowne (moim zdaniem najlepsze!) – kilka suszonych grzybków nadaje sosowi wyjątkową głębię, a dzięki użyciu rostbefu zamiast udźca, bitki są niezwykle miękkie i delikatne. Pamiętajmy, aby przygotowywać(...)bitki tylko wtedy, gdy znajdziemy ładny kawałek wołowego mięsa – to od jego jakości będzie w dużej mierze zależał smak potrawy. Taki obiad robi się bardzo łatwo – choć potrzeba trochę czasu na duszenie, to jednak bitki robią się praktycznie same. Bitki wołowe w sosie (dla 4 osób) : ok. 600 g wołowiny – chudego rostbefu bez kości 2 duże cebule
Poezja smaku
Duszona wołowina z dynią 264potrawa, ale żeby się udała należy pamiętać o kilku szczegółach. Po pierwsze, nie bierzmy wołowiny jakiejkolwiek. Zwłaszcza znana z supermarketów „wołowina gulaszowa” brzmi szczególnie złowieszczo. Wołowina w ogólności jest mięsem względnie twardym i jako taka wymaga dłuższej obróbki niż wieprzowina. Tymczasem rozmaite „wołowiny na gulasz” nie są zwykle najlepszej jakości i często już pierwsze na nie spojrzenie rodzi obawy(...)prostu „spady” z produkcji. Jeśli więc mięso ma być miękkie i nie wymagać 2 albo 3 godzin duszenia, użyjmy raczej delikatnego antrykotu lub rostbefu. Po drugie, nawet jeśli użyjemy dobrej jakości mięsa, i tak będzie wymagało ono dłuższej obróbki cieplnej aniżeli dynia i ziemniaki. Dlatego czas duszenia dostosowujemy do mięsa, natomiast warzywa dodajemy 25-30 minut przed końcem. Jeśli ewentualnie
Kulinarna Pokusa
Galaretka z nóżek wieprzowych 199ząbek czosnku - duży 3 liście laurowe – małe 10 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego ½ łyżki soli pieprz mielony – do smaku W dużym garnku zagotować 2/3 garnka wody. Włożyć mięso i doprowadzić wszystko do wrzenia. Wodę wylać, mięso wyjąć, oskrobać i oczyścić, a następnie wypłukać pod bieżącą wodą. Oczyszczone nóżki i golonkę włożyć z powrotem do garnka, zalać zimną wodą(...)pełna – mięso musi być dobrze zanurzone, a wody powinno być znacznie na zapas, gdyż odparuje się przy gotowaniu . Doprowadzić wodę z mięsem do wrzenia, potem zmniejszyć ogień i zebrać łyżką szumowiny. Dołożyć przyprawy i sól. Gotować na bardzo małym ogniu ok. 4 godziny – płyn ma bardzo lekko „pyrkać”, nie może w żadnym wrzeć. Gdyby wody zbyt dużo wyparowało podczas gotowania
Grunt to przepis!
Domowa wędina drobiowa 187Składniki mięso mielone drobiowe, 500g filet z kurczaka, 2 sztuki (połówki) żelatyna, 2 łyżeczki sól peklowa, 3 łyżeczki woda, 70ml czosnek granulowany, 2 łyżeczki pieprz ziołowy, 2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1/2 łyżeczki Przygotowanie Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę 1-2cm. Oba mięsa przekładamy do osobnych miseczek. Do mięsa mielonego wsypujemy 2 łyżeczki soli peklowej(...)mięsa pokrojonego 1 łyżeczkę. Mieszamy z solą, odkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie do kostki mięsnej wlewamy 70ml wody, mieszamy kilka minut, aż mięso wchłonie wodę, stanie się kleiste. Dodajemy mięso mielone, żelatynę i przeprawy. Dokładnie wszystko mieszamy. Przekładamy masę do rękawa foliowego do pieczenia, formujemy wałek. Końce worka dokładnie wiążemy. Zagotowujemy w rondlu wodę. Mięso wkładamy
Gotowanie moimi oczami
Pasztet z grzybami i zielonym pieprzem 212Pyszny pasztet z mieszanego mięsa drobiowo wołowego z dodatkiem grzybów. Świetnie się smaruje. Tym razem zrobiłam jedną foremkę, resztę masy zamknęłam w słoikach. Ten słoikowy był zdecydowanie bardziej intensywny w smaku. Ale jeden i drugi wart polecenia. składniki (2 foremki 10 x 23 cm) 400 g gotowanej kury i wołowiny 400 g podgardla 220 g surowej wątroby kurzej włoszczyzna(...)gałązek rozmarynu 1 listek szałwii 4-5 ząbków czosnku 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1-2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu sól, pieprz + wywar z grzybów i gotowania mięsa do rozrzedzenia masy parę plastrów słoniny lub boczku do foremek przygotowanie Jeżeli nie mamy gotowanej kury i wołowiny z rosołu, gotujemy je razem z podgardlem. Mięsa, oprócz wątróbki, pokrojone w dużą kostkę
Stare Gary
Paprykowy pasztet z zielonej soczewicy 193opory przed nazywaniem tego pasztetu pasztetem. Jakoś mi to nie pasuje. Pasztet kojarzy się z mięsem, a tu mięsa nie ma ani grama, są same roślinne produkty. Soczewica jest jednak idealnym zamiennikiem mięsa, gdyż jest bogata w białko, potas (reguluje ciśnienie krwi i wspomaga serce), kwas foliowy (ważny dla kobiet w ciąży i planujących ciążę). Żeby tego białka przyswoić(...)najwięcej wystarczy solić soczewicę pod koniec gotowania. W moim domu mięso gości coraz rzadziej. Kiedyś, kiedy czytałam zachwyty wegetarian, to uśmiechałam się. Teraz jednak zauważyłam, że lepiej się czuję nie jedząc mięsa. Staram się zastępować je w wielu potrawach, choć są jednak takie, gdzie bez mięsa się nie da. Jeśli jednak chodzi o wartość i przyswajalność białka, soczewica jest
Codzienna kuchnia niecodzienna
Dzik w kuchni i purée z selera! 172pewnością musi to być ciekawe doświadczenie, na pewno wciągające. Samo zabicie zwierzęcia do najprostszych zadań już nie należy, ale takie są prawa natury. Plusem polowań jest przede wszystkim świeże mięso, a taki fakt w kuchni bardzo się liczy. Dziczyzna jest w dzisiejszym świecie rarytasem i ciekawą odmianą. Polędwiczki i schab z dzika w białym winie. Jestem zwolenniczką prostoty. Najważniejsze(...)mnie jest to by nie stłumić smaku mięsa olbrzymią ilością przypraw. Jeśli mam doskonałe mięso z młodego dzika, to staram się by to właśnie jego smak był tym głównym na talerzu. Dlatego użyłam białego wina, które jest delikatniejsze od czerwonego i zdecydowałam się na czosnek, tymianek i świeżo mielony pieprz. Składniki na 4 osoby: 2 polędwiczki z dzika 2 niewielkie
Kuchnia Pani Wiosny
Prawdziwe domowe burgery 221Lubicie czasem zgrzeszyć fast-foodem? A potem średnio się czujecie? Mamy alternatywę! ;) Pyszne, prawdziwe domowe burgery. Z mięsa wiadomego pochodzenia, niesmażonego na starym tłuszczu, ze starannie dobranymi dodatkami. Z przepysznym sosem. Przygotowując je, możecie się poczuć jak prawdziwi amerykanie w leniwe sobotnie popołudnie :) Prawdziwe domowe burgery to w zasadzie slow food zamiast fast foodu. Składniki: ok. 800g zmielonej wołowiny dobrej(...)plastry ser żółty w plastrach, najlepiej typu cheddar podsmażony bekon majonez wymieszany z ketchupem, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i odrobiną cukru opcjonalnie: awokado pieczarki ser camembert Wykonanie: Mięso dokładnie wymieszać z papryką, musztardą, ketchupem, drobno pokruszonym serem pleśniowym, Doprawić solą i pieprzem. W zależności od jakości mięsa i jego kleistości możecie dodać jedno jajko. Gotowe mięso dzielić na porcje
Pociąg Do Kuchni
Udziec koźlęcia pieczony z młodymi warzywami w śmietanie 274Jedliście kiedyś kozę? Ja tak i mięso to bardzo mi smakuje. Nie znam się za dobrze na ,,obróbce" mięsa innego niż dostępna nam tradycyjnie wieprzowina czy drób jednak gdy dostałam udziec z bardzo młodego koźlaka to pomyślałam, że nie jest to czas na eksperymenty i trzeba go przyrządzić tradycyjnie. Mięso miało się rozpływać w ustach - i takie też było Pieczony(...)łyżka masła łyżka mąki Do dzieła!!! Udziec dokładnie myjemy i dokładnie nacieramy mieszanką soli, pieprzu, papryki słodkiej, przetartego przez praskę czosnku i oleju. Odstawiamy do lodówki na noc. Wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego lub (tak jak ja) do naczynia rzymskiego, obkładamy go liśćmi laurowymi, cebulą pokrojoną w talarki (szczególnie układamy ją pod mięsem) i gałązkami tymianku, szczelnie zamykamy i pieczemy
sierotka maRysia w kuchni
CUKINIA FASZEROWANA MIELONYM MIĘSEM I POMIDORAMI 185Warzywo to nie dość, że jest lekkostrawne, to ma jeszcze zbawienny wpływ na procesy trawienia. Szczególnie polecić można ją osobom, które jedzą dużo „zakwaszających” produktów, takich jak np. mięso i cytrusy. Wszystko dlatego, że posada właściwości odkwaszające. Zapraszam zatem na danie z faszerowaną cukinią w roli głównej. Wykonanie nie jest zbyt skomplikowane a efekt naprawdę(...)smaczny. Pasuje na obiad, podana z ryżem, pure z marchewki i dyni z dodatkiem świeżego imbiru . Składniki: 2 średnie cukinie 500 g mielonego mięsa np. z łopatki lub innego ulubionego 2-3 ząbki czosnku 1 szt. średniej cebuli pomidory z puszki ( oczywiście można użyć 2-3 szt. świeżych ) 2-3 łyżki oliwy do smażenia gałązki świeżego tymianku
potrawyregionalne
Pierogi z mięsem z rosołu 209Nigdy nie mam problemu z wykorzystaniem składników po ugotowaniu rosołu. Gotowane mięso i warzywa zawsze znajdują w domu swoich zwolenników. Czasami jednak warto je wykorzystać w zupełnie inny sposób, przygotowując – pierogi z mięsem z rosołu. Składniki na ciasto: - 1 kg mąki tortowej - 100g miękkiego masła - 3 żółtka - 1 całe jajko - 1,5 łyżeczki soli - 1/2 litra(...)gorącej wody Składniki na farsz: - ok. 1 kg ugotowanego mięsa z rosołu (dałam mięso z 1 uda indyka, udek drobiowych i dołożyłam pieczone – wszystko bez skóry) - 3 marchewki z rosołu i kawałek selera - 250g boczku wędzonego - 2 – 3 cebule - kilka ząbków czosnku (ilość według upodobań) - 2 jajka - sól morska - świeżo mielony pieprz (do smaku) - 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
mojewypiekiinietylko
Cevapcici podane z ajvarem, tzatzikiem i chlebkiem lavash 221Dzisiaj kolejna odsłona smaków typowo wakacyjnych, mimo że za oknem zimno i ponuro. Proponuję bardzo prostą potrawę rodem ze słonecznej Chorwacji - doskonałe, aromatyczne mięso cevapcici podane z pysznymi sosami: ajvar i tzatziki oraz chlebkiem lavash. Do przygotowania dania użyłem: 250 gram mielonej wołowiny, 250 gram mielonej jagnięciny, 1 średniej cebuli, pęczka natki pietruszki, pęczka natki kolendry, pęczka natki mięty(...)greckiego, 7 ząbków czosnku, 2 łyżek oliwy, 500 gram mąki pszennej typ 500, 10 gram drożdży, 1 łyżeczki cukru, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od zmielenia mięsa. Użyłem jagnięciny i wołowiny, jednak można użyć też samej wołowiny, choć wtedy mięso może być bardziej suche. Do zmielonego mięsa dodałem cebulę posiekaną w drobną kostkę, a także drobno posiekane
Wyprawy kulinarne
Gulasz wieprzowy ze śliwkami 240oknem zimno, resztki kolorowych liści na drzewach rozwiewa wiatr. Na targu możemy dostać jeszcze jesienne owoce w tym śliwki. Świetnie nadają się nie tylko do knedli, ale również do mięsa. Zapach cynamonu, goździków zawsze kojarzy mi się z zimą, wtedy też nasze dania są bardziej kaloryczne. Po domu unosi się cudowny zapach cynamonu, goździków, przeplatany zapach śliwek, mięsa(...)goździków 3 liście laurowe 2 cebule czerwone 3 ząbki czosnku sól świeżo zmielony pieprz kaszę gryczaną lub ziemniaki SPOSÓB WYKONANIA : Mięso myjemy, osuszamy, tniemy ostrym nożem na gulaszową kostkę. Doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Oprószyć mąką, smażyć partiami na rozgrzanym oleju, mieszając przekładać do rondla(lub naczynia żaroodpornego
Basia w kuchni
Szynka wieprzowa z siatki faszerowana jabłkami 224Szynka pieczona z piekarnika - nie trzeba się wiele napracować, by podać na obiad kawałek pysznego pieczystego. Mięso robi się samo, a podać możesz na ciepło lub na zimno, jako wędlinę do kanapek. Jako urozmaicenie proponuję naszpikowanie mięsa farszem jabłkowo- cebulowym. Doda pieczeni miłego, bardzo smacznego aromatu. Mięso z nadzieniem możesz zawiązać sznurkiem kuchennym lub dużo łatwiej - po prostu umieścić(...)gotowej siatce. Po upieczeniu pokrojone plastry są ładne i równe. Zdecydowanie ułatwia krojenie i dodatkowo wygląda bardzo estetycznie. Odgrzewać najlepiej pokrojone w plastry w sosie. Składniki: 1.200 g mięsa od szynki 1,5-2 kwaśne jabłka (boskop, antonówka) 1 cebula 8 świeżych listków szałwi sól, pieprz 250 ml bulionu warzywnego listek laurowy i ziele angielskie - opcjonalnie 3 łyżki oleju Wykonanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety pożarskie 205pożarskie, które swoją historią sięgają początku XIX wieku i jak głosi legenda, miały zostać zaserwowane carowi Mikołajowi I przez karczmarza Pożarskiego. Kotlety te są przygotowane z siekanego lub mielonego mięsa drobiowego, czasami z dodatkiem cielęciny i obtoczone w panierce (podobnie jak np. kotlety schabowe). Ich przygotowanie jest troszkę skomplikowane, ale dzięki kilku ciekawym zabiegom, jak np. dodanie do mięsa piany(...)ubitych białek sprawia, że kotlety są bardzo smaczne, lekkie i puszyste. Polecam! Składniki : 400g mielonego mięsa drobiowego 2 jajka 1 łyżeczka masła 1-2 łyżki mąki 1 ząbek czosnku bułka tarta duża szczypta suszonej natki pietruszki (można użyć świeżej) szczypta ostrej papryki sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie : Mięso przełożyć do miski, dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę
Codzienne Gotowanie