mięso - 63110 przepisów (strona:129/4208)

Gulasz staropolski 146

send', 'pageview'); Składniki: - 50 dag wołowiny  - 10 dag wędzonej słoniny - cebula - szklanka białego wytrawnego wina - sól - pieprz - kminek zmiażdżony w moździerzu - sok z cytryny - mąka do obtoczenia mięsa   Pokrojoną w średnią kostkę wołowinę oprószamy mąką. Na rozgrzanej patelni topimy pokrojoną w kostkę słoninę. Gdy skwarki zaczną się rumienić, zdejmujemy je za pomocą łyżki cedzakowej, a na tłuszcz(...)wrzucamy przygotowane gulaszowe mięso. Na ostrym ogniu obsmażamy z każdej strony na rumiano. Nie mieszamy mięsa w trakcie smażenia, aby nie puściło soków. Gotowe mięso przekładamy do rondla w którym będzie się dusiło. Podlewamy odrobiną wody, dodajemy odłożone wcześniej skwarki. Na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i dodajemy do mięsa. Posypujemy kminkiem. Ja dorzuciłam jeszcze

Kulinarne przemyslenia
Pierożki z nadzieniem z kurczaka, czyli indyjskie Samosos 161

minuty, interwał reszta jak wyżej Wykonanie nadzienia w thermomix włożyć kawałki sera i zmiksować, obroty 6, czas 3-4 sekundy do naczynia miksującego dodać pokrojone na mniejsze kawałki mięso, cebulę pokrojoną w kawałki i pieczarki, zmielić obroty obroty 5, czas 6 sekund. Proponuje jednak nie zakładać miarki i obserwować jak zmielone jest mięso. Czas zależy jakie kawałki wrzucicie, więc czasami(...)czas musi być dłuższy. Nie zmielcie mięso na papkę !!! do mięsa dodać pozostałe składniki oprócz sera i wody, smażyć temperatura 100 C, czas 1,5 minuty,obroty 2 wsteczne , doprawić solą i pieprzem wlać wodę i gotować czas 1,5 minuty temp. 100 C, obroty 2 wsteczne dodać ser, wymieszać obroty 3 wsteczne, czas 5 sekund Wykonanie nadzienia – piersi

Kuchnia Pokoleń
Jak zrobić obiady na tydzień w jeden dzień – to prostsze niż myślisz 143

jeden dzień? 1. Przygotuj się Przygotowania są bardzo proste, ale bez nich się nie obejdzie. W przypadku prostego menu, np. takiego jak nasze ze zdjęcia, sprowadzają się do przyprawienia mięsa, umycia i pokrojenia warzyw, przygotowania sosu czy marynaty, ułożenia wszystkiego na blaszkach do pieczenia i nagrzaniu piekarnika. My robimy to taśmowo – czyli najpierw przygotowujemy zestawy przypraw i marynaty, przyprawiamy(...)odpowiednio wszystkie kawałki mięsa, a potem zajmujemy się warzywami. W tym czasie mięso się marynuje. Potem wszystko układamy na blaszkach do pieczenia – i zaczynamy niedzielny seans. Gotowanie na tydzień ma sens tylko wtedy, gdy przygotowane potrawy będą w odpowiedni sposób przechowywane. Przygotuj też zatem pojemniki, w których będziesz wszystko mrozić. 2. Zrób kilka posiłków na bazie tych samych składników

Niedzielny kucharz
Gulasz wołowy 131

Wołowina to mięso, które sobie cenię, wymaga ono sporo cierpliwości i czasu, aby odpowiednio je przyrządzić. Dziś zapraszam Cię na gulasz z wołowiny. Składniki: 500 g mięsa wołowego na gulasz 1 cebula 2 łyżki śmietany 18% do zup 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej olej do smażenia sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka w proszku – do smaku ziele angielskie i liść(...)laurowy kostka rosołowa – opcjonalnie Przygotowanie: na patelni rozgrzej olej i przełóż na nią pokrojone w kostkę mięso, a następni obsmaż je na rumiano w garnku na dno połóż 3 ziela angielskie i 2 liście laurowe, na nie przełóż usmażone mięso cebulę pokrój w piórka i podsmaż na patelni, na której uprzednio smażone było mięso cebulę przełóż do garnka

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Menu na tydzień – ziemniak kontra makaron 179

dania z ziemniakami, a Agnieszka z makaronem. Nie obyło się bez małej kłótni, ale finalnie ustaliliśmy menu na tydzień , które nazwaliśmy ziemniak kontra makaron – zawierające dania ziemniaczane, mielone mięso, makaron i mnóstwo warzyw (i nasze małżeństwo przetrwało ;-)). Chyba niemal każda rodzina dzieli się na miłośników ziemniaków i wielbicieli makaronów, którzy stale ze sobą walczą o to, co będzie dodatkiem(...)Czwartek – Rosół z makaronem z ciasta naleśnikowego Piątek – Stir fry z krewetkami i pomidorami Pobierz menu na tydzień Lista zakupów: 1 kg 250 g mielonej wołowiny 250 gr mielonego mięsa wieprzowego 300 g krewetek tygrysich (ewentualnie koktajlowych) 250 g krewetek koktajlowych Dwie bułki hamburgerowe Pół szklanki tartego cheddaru Makaron tagliatelle Noodle, czyli pszenny makaron chiński Żółty ser (będą potrzebne

Niedzielny kucharz
Zupa gulaszowa z pieczoną papryką 155

Przygotowanie: Karkówkę kroimy w kostkę o boku mniej więcej 1,5 – 2 cm. Przyprawiamy papryką, solą, pieprzem i odrobiną oleju. Jeżeli macie na to czas, najlepiej zostawić mięso w przyprawach na kilka godzin w lodówce. Ale nie ma konieczności. Mięso z przyprawami podsmażamy w garnku, w którym gotować będziemy zupę. A dalej… w wersji “na szybko(...)czasie kiedy mięso się podsmaża kroimy cebulę w grubsza kostkę, paprykę w kostkę około 2 cm, pieczarki w grube plastry lub ćwiartki. Do podsmażonego mięsa dorzucamy cebulę i paprykę i smażymy aż troszkę się przypieką i zmiękną. Na koniec dodajemy pieczarki. Wszystko smażymy jeszcze 3 – 4 minuty i zalewamy 3 l gorącej wody, dodajemy przecier pomidorowy, liście laurowe

Kulinarna Patilogia
Menu na tydzień – ziemniak kontra makaron 205

dania z ziemniakami, a Agnieszka z makaronem. Nie obyło się bez małej kłótni, ale finalnie ustaliliśmy menu na tydzień , które nazwaliśmy ziemniak kontra makaron – zawierające dania ziemniaczane, mielone mięso, makaron i mnóstwo warzyw (i nasze małżeństwo przetrwało ;-)). Chyba niemal każda rodzina dzieli się na miłośników ziemniaków i wielbicieli makaronów, którzy stale ze sobą walczą o to, co będzie dodatkiem(...)Czwartek – Rosół z makaronem z ciasta naleśnikowego Piątek – Stir fry z krewetkami i pomidorami Pobierz menu na tydzień Lista zakupów: 1 kg 250 g mielonej wołowiny 250 gr mielonego mięsa wieprzowego 300 g krewetek tygrysich (ewentualnie koktajlowych) 250 g krewetek koktajlowych Dwie bułki hamburgerowe Pół szklanki tartego cheddaru Makaron tagliatelle Noodle, czyli pszenny makaron chiński Żółty ser (będą potrzebne

Niedzielny kucharz
kabanos z domowej wędzarni 226

szynka,schab) 3 kg wieprzowiny II klasy( łopatka, boczek) jelita barane sól, pieprz 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka cukru brązowego 1/2 łyżeczki suszonego czosnku woda ( około 5-7% masy mięsa) saletra do 1,5% masy mięsa czyli ok 7 g ( lub peklosól pamiętamy że ilość podaną na opakowaniu zaokrąglamy w dół) Sposób wykonania Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie(...)kostkę( kwadraty o 4*4 cm), układamy w misach, przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami i tłuste okrawki, boczek i ładniejsze części łopatki oraz szynkę. Każdy rodzaj mięsa wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem, cukrem i saletrą (te dwa ostatnie składniki dodajemy całe) i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej sześć godzin ( najlepiej

Miód i pieprz
Rosół z odzysku – szybki rosół na korpusie pieczonego kurczaka 567

Przy przepisach na wybitnie ‚kurczakowe’ zupy, czyli bulion drobiowy i na złoty rosół , używam mięsa pieczonego kurczaka. Ostatniego dużego, zagrodowego kurczaka jedliśmy przez trzy dni – pierwszego dnia na ciepło, chrupiącego, zaraz po upieczeniu. Drugiego dnia – jak prawie zawsze – piersi kurczaka wykorzystałam w sałatce. A na trzeci dzień czekał na nas ten „rosół z odzysku” – ugotowany na pieczonym korpusie kurczaka(...)sokach, które wypłynęły z mięsa podczas pieczenia. Nic się nie zmarnowało! To chyba najszybszy do zrobienia i pełen smaku prosty, drobiowy rosół. Wychodzi przejrzysty – nie ma szumowin, bo białko w mięsie kurczaka ścięło się już podczas pieczenia. Nie trzeba go klarować i odszumowywać. Nie wymaga ogromnego garnka i długiego czasu przygotowania. Za to świetnie wykorzystuje kuchenne resztki – na pierwszy rzut

Karo in the Kitchen
Karkówka w sosie śliwkowym z wolnowaru 190

Karkówka w sosie śliwkowym z wolnowaru to... najszybszy sposób na pyszny, pożywny obiad. Aromatyczne, rozpływające się w ustach mięso i doskonały sos - uwierzcie mi, nic lepszego nie można sobie wymarzyć, kiedy za oknem deszcz i wiatr. Wielokrotnie już podkreślałam, na blogu, że crock-pot (nazywany w Polsce wolnowarem lub z angielska sloow cookerem) to urządzenie godne kulinarnego Nobla. Poniekąd(...)przypalenie potraw w wolnowarze jest niemożliwe. Porada na dziś: Karkówkę kroimy dopiero wtedy, kiedy całkowicie ostygnie, a jeszcze lepiej robić to następnego dnia, po schłodzeniu w lodówce. Tak przygotowaną mięso można przechowywać w lodówce nawet 8-10 dni. PS. Post nie jest reklamą, ani nie był sponsorowany przez producentów wolnowarów. To wyraz mojej subiektywnej opinii po niemal pięciu latach używania

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Karkówka z nudlami - czyli maślne kluseczki parowane nad mięsem. 154

Karkówka z nudlami to propozycja dla osób, które szczególnie lubują się w przygotowaniu pampuchów ( tutaj przepis ) w wersji wytrawnej, z ciemnym sosem i mięsem, a także dla osób, które lubią konkretnie sobie pojeść w staropolskim stylu (chociaż to danie korzeniami raczej jest niemieckie). Chodzi o to, że równie dobrze ten garnek mogłabym nazwać chłopskim - jest mięsko, jest kapusta, są kluchy(...)jednym garnku i bez drożdży, co jest ogromnym ułatwieniem, bo nie musimy czekać na wyrastające ciasto, a kluchy są o pełnym, bogatym smaku - przechodzą aromatem duszonych warzyw i mięsa, dodatkowo są puszyste. Mięsko jest delikatne, rozpadające się pod naporem widelca, a dodatek jarzyn uzupełnia całość, tworząc fenomenalne, aromatyczne danie. Przepis na same nudle znalazłam u Agaty , gdzie możecie zobaczyć inną

Poezja Smaków - blog kulinarny
Domowy kebab z kurczaka 190

mówiła mi że mam pokroić kurczaka, posypać gotowcem przyprawowym i usmażyć. Ale to nie przypomina mi kebaba, ja chciałam inaczej, bardziej jak w tureckiej kebabowni. Oczywiście nie kupiłam olbrzymiego mięsa i nie opiekałam go, bo kto by to wszystko zjadł. Sama zrobiłam imitację mięsa na patyku, zrobiłam marynatę, zrobiłam mini rożen na którym opiekłam mięso. Na pewno to bardziej pracochłonny(...)proces niż smażenie, ale smak kebaba Wam to wynagrodzi. W przepisie napiszę Wam też jak przygotować warzywa na sałatkę aby miały słodko- kwaśny smak. Mięso możecie zawinąć w tortillę, chlebek pita lub podać z frytkami lub kaszą. Wybór pozostawiam Wam Lubisz jedzenie fast food w domowej wersji, zajrzyj też do przepisów na: – zapiekanki z pieczarkami – domowe cheeseburgery

nietylkopasta.pl
Niedziela: Stek z pesto i sałatą jabłkowo-kalarepkową z komosą 126

pomidory suszone z zalewy Pół garści rukoli (lub pietruszki) Łyżeczka soku z cytryny Odrobina miodu dla przełamania smaku Filecik anchois (opcjonalnie) 1 łyżka parmezanu Przygotowanie: Krok 1 Przygotowujemy stek. Mięso wyciągamy minimum pół godziny przed smażeniem z lodówki, żeby się ogrzało i osiągnęło temperaturę pokojową. W przeciwnym wypadku spiecze się podczas smażenia z zewnątrz a środek będzie zimny. Jeśli mięso(...)następnie na drobne zapałki. Z kalarepką robimy to samo tylko wcześniej obieramy ją ze skórki. Kalarepkę i jabłko skrapiamy solidnie sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Krok 4 Myjemy mięso, dobrze osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy i dość mocno pieprzymy. Jeśli mięso nie jest równej grubości związujemy je sznurkiem by je wyrównać – dzięki temu całe dobrze się usmaży. Na rozgrzaną

Niedzielny kucharz
Szynka wieprzowa sous vide 344

ważne nie zajmują one wiele miejsca. Dziś zapraszam Was na szynkę wieprzową przygotowaną właśnie metodą sous vide. Po ugotowaniu szynkę podpiekamy jeszcze w piekarniku, żeby nabrała nieco kolorów, ponieważ mięso przygotowane tą metoda zawsze jest bardzo blade. Warto wybrać szynkę z tłuszczykiem - jak wiadomo tłuszcz jest nośnikiem smaku - wtedy mięso będzie bardziej soczyste. Jeśli nie macie urządzenia czy cyrkulatora(...)sous vide, mięso możecie parzyć w dużym garnku, kontrolując przy tym temperaturę przy pomocy termometra. Jest to czasochłonne, ale mięso wychodzi bardzo smaczne. Na blogu znajdziecie też przepis na delikatne polędwiczki wieprzowe sous-vide . Szynka wieprzowa sous vide Czas przygotowania: 6 godzin 30 minut + czas marynowania Składniki: szynka wieprzowa z tłuszczykiem o wadze ok. 700 g 2 ząbki czosnku

Kulinarne przygody Gatity
ROLADA SCHABOWA W MARYNACIE MUSZTARDOWEJ NADZIEWANA CEBULĄ + FILMIK 204

SKŁADNIKI :  1,5 kg schabu bez kości  7-8 średnich cebul 30 dkg pieczarek 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego nić do zwinięcia mięsa(...)PRZYGOTOWANIE :  Mięso myjemy, nacinamy wzdłuż tak aby powstał płat ciasta. Następnie mięso lekko rozbijamy aż powstanie jednakowa grubość płatu schabu.  Składniki marynaty mieszamy, nacieramy ją mięso z każdej strony i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.  Cebulę i pieczarki szatkujemy, podpiekamy na odrobinie oleju, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, następnie podlewamy odrobiną wody i prużymy

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania