mięso - 63110 przepisów (strona:120/4208)

Polędwiczka wieprzowa nadziewana grzybami 107

Odstawiamy do ostygnięcia.   W międzyczasie gdy grzyby się studzą, przygotowujemy polędwicę – myjemy ją, osuszamy i ostrym nożem oczyszczamy z błonek. Następnie będziemy z niej tworzyć duży płat mięsa – wzdłuż mięsa robimy nacięcie na głębokość 3-4 centymetry, uważając aby nie przebić się na wylot. Odwijamy nacięcie i nacinamy znowu wzdłuż, tą część grubszą, na taką głębokość(...)pozostało nam aby uzyskać rozpłatany i podobnej grubości płat mięsa. Może mój ,,autorski” rysunek będzie jaśniejszy niż opis. Rozpłatane mięso możemy delikatnie rozbić tłuczkiem, tak aby jeszcze lekko je rozpłaszczyć. Z obu stron doprawiamy pieprzem i odrobiną soli. Odkładamy.   Ostudzone pieczarki wkładamy do robota kuchennego i rozdrabniamy. Około 3/4 farszu będzie nam potrzebne do mięsa, resztę można wykorzystać

Smaczna Strona
Marynata do mięsa 125

pisałam o Monice Gastrofilce . Monika to wspaniała kobieta z bardzo wielką wiedzą i pomysłami na szybkie i smaczne gotowanie,zresztą nie tylko na gotowanie ale z pomysłami na marynowanie mięsa, przechowywanie żywności itd.Ja już korzystam z porad i pomysłów  Moniki Gastrofilki  i teraz podzielę się jednym z pomysłów Moniki na marynowanie mięsa.Możemy zamarynować mięso z indyka(...)kurczaka a nawet schab lub polędwiczkę wieprzową.Tak zamarynowane mięso możemy przechowywać w lodówce nawet przez tydzień.Ja już tak robię i jestem zadowolona, bo kiedy tylko chcę wyjmuję zamarynowane mięsko i obiadek mam z głowy,a z tak zamarynowanego mięsa możemy zrobić mnóstwo dań.Ja już wypróbowałam kilka marynat i potraw z takim mięsem i dalej będę próbować.Polecam

Moje domowe kucharzenie
Bitki wieprzowe w sosie musztardowym 71

Klasyczne danie kuchni polskiej zmodyfikowane przeze mnie. Bitki zrobiłam z wieprzowiny, a nie z wołowiny, a zamiast klasycznego sosu zrobiłam sos musztardowy. Mięso wyszło kruchutkie i smaczne, a sos dodatkowo nadał pysznego smaku. Niewiele składników, które zawsze mam w domu zmieniło "zwykłą" potrawę w całkiem nową. Serdecznie polecam! 700 g szynki wieprzowej 2 łyżki mąki 100 g musztardy stołowej(...)łyżeczka miodu sól i pieprz 3 łyżki oleju Mięso umyć i pokroić na 1 cm plastry. Oprószyć solą i pieprzem i dokładnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Na patelni rozgrzać olej. Bitki dwustronnie obtaczać w mące i na bardzo gorący oleju smażyć szybko z dwóch stron na złoto. Podsmażone bitki umieszczać w garnku. Na patelnię wlać wrzątek i zlać wszystko

Krylowa Kuchnia
Strudel z dynią i mięsem mielonym 106

roku sezon dyniowy był dla nas długi i obfitujący w nowe potrawy, tym strudlem z dynią i mięsem mielonym go kończymy. Po wielu deserach zrobiliśmy obiad z dyni na słono, sprawdziła się ona równie rewelacyjnie jak w daniach na słodko. Przygotowanie jest szybkie i łatwe, składniki po kolei wkłada się na patelnię, a na koniec wystarczy zawinąć je w ciasto(...)francuskie i włożyć na nieco ponad pół godziny do piekarnika. Otrzymuje się strudel z dynią i mięsem mielonym , czyli kolorowe, sycące i zdrowe danie. Składniki na strudel z dynią i mięsem mielonym 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g miąższu z dyni 200 g czerwonej fasoli (z puszki) 200 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej natki

niecodziennikpary
Babka z mięsa mielonego 92

Babka z mięsa mielonego to ciekawa propozycja dla tych, którym znudziły się tradycyjne kotlety mielone lub klopsy. Ale nie tylko dla nich, ponieważ w czasie Wielkanocy można ją podać zarówno do świątecznego obiadu, jak i na talerzu z wędlinami. Dodatek kolorowych warzyw sprawia, że mięsna babka nie tylko cieszy oczy, ale także podniebienie. Składniki 1 / 2 kg mięsa mielonego(...)kilkanaście minut do nasiąknięcia. Pognieść widelcem. Natkę pietruszki i szczypiorek umyć, posiekać. Żółtka oddzielić od białek, białka ze szczyptą soli lekko ubić na puszystą pianę. Do miski włożyć mięso mielone, dodać żółtka, wystudzone warzywa z patelni, bułkę namoczoną w mleku, natkę pietruszki, szczypiorek, musztardę, pianę z białek i pieprz cayenne, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Małą formę do babki

niecodziennikpary
Smalec z jabłkiem i mięsem 91

prawdziwym domowym smalcu, kromce chleba i świeżych kiszonych ogórkach. Robiliśmy już razem z Wami smalec ze śliwką oraz smalec z jabłkiem i cebulą, dzisiaj dołączcie do robienia smalcu z mięsem i jabłkiem. Składniki na smalec z jabłkiem i mięsem 1,5 kg słoniny bez skóry 1 jabłko 1 duża cebula 250 g mięsa wieprzowego (karkówki lub łopatki) 1 łyżka majeranku(...)łyżeczki soli 1 / 4 łyżeczki pieprzu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Słoninę drobno pokroić lub zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Mięso wieprzowe pokroić dość drobno. Słoninę włożyć do garnka o grubym dnie, postawić na małym ogniu, wytapiać około godziny, co jakiś czas mieszając, aby nic nie przywarło do dna. Gdy większość słoniny się wytopi

niecodziennikpary
Udziec z indyka pieczony na warzywach 106

Udziec z indyka pieczony na warzywach to świetny i niedrogi pomysł na pyszny obiad.  W ubiegłym tygodniu pisałam jak trafiłam w sklepie na ten wielki kawał mięsa, który był podzielony na dwie części - pałkę i podudzie. Pałkę upiekłam z masłem czosnkowym , a podudzie postanowiłam upiec z warzywami w panierce z tradycyjnymi przyprawami. Dziś chcę przedstawić Wam przepis właśnie(...)danie, bo tak przygotowany indyk jest niezwykle smaczny, soczysty i aromatyczny. Udziec z indyka pieczony na warzywach gorąco polecam na rodzinny obiad. Jeżeli nie zjecie całego mięsa na obiad, to gdy ostygnie świetnie nadaje się jako wędlina na kanapki. Poniższy przepis jest bardzo prosty i świetnie nadaje się do tzw. "czyszczenia lodówki" czy wykorzystania nieco zwiędniętych warzyw. Udziec z indyka

Codzienne Gotowanie
Gulasz wieprzowy z fasolą 110

przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1,7kg szynki wieprzowej 250g fasoli typu Jaś 2 duże marchewki 3 cebule biała część pora mały kawałek selera 3 ząbki czosnku przyprawa do mięsa wieprzowego 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego szczypta ostrej papryki w proszku sól 1 łyżka majeranku 100g koncentratu pomidorowego 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego(...)ziemniaczanej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Fasolę namoczyłam wieczorem dnia poprzedniego, zalewając ją zimną wodą. Moczyłam ją przez całą noc. Następnego dnia fasolę razem z wodą przelałam do garnka. Mięso umyłam, osuszyłam i pokroiłam w większą kostkę. Mięso przełożyłam do miski i przyprawiłam je pieprzem ziołowym, przyprawą do mięsa, ostrą papryką, roztartym majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso dokładnie

Waniliowe Improwizacje
Paszteciki z mięsem 96

mało. Jeśli jakimś cudem zrobicie ich więcej niż trzeba, pamiętajcie, że tak zrobione paszteciki świetnie znoszą mrożenie. Odgrzane w piekarniku znów zyskają chrupkość. Przepis na paszteciki z mięsem Składniki na paszteciki z mięsem Ciasto na paszteciki: 500 g mąki pszennej 250 g miękkiego masła 30 g świeżych drożdży 3 żółtka 2 łyżki jogurtu naturalnego duża szczypta soli Farsz do pasztecików(...)ugotowanej łopatki wieprzowej (lub innego mięsa wieprzowego) białka z 2 jajek 2 średniej wielkości cebule 3 ząbki czosnku olej do smażenia 2 łyżeczki przecieru pomidorowego łyżeczka wędzonej papryki łyżeczka słodkiej papryki 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich pół łyżeczki cząbru sól, pieprz 2-3 łyżki bułki tartej (opcjonalnie) Dodatkowo: 1 jajko 3 łyżki mleka Jak zrobić paszteciki z mięsem Przygotuj ciasto

okolicepalnika.pl
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami 108

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami to świetny pomysł na pyszny obiad lub kolację dla całej rodziny. Szybka i prosta w przygotowaniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 350 gram dowolnego makaronu ok 500 gram mięsa mielonego 1 papryka czerwona 1 mniejsza cukinia 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 400 gram 150-200 gram tartego sera(...)mnie mozzarella) przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, oregano, bazylia, przyprawa do mięsa mielonego lub inna ulubiona mieszanka przypraw do mięsa olej do smażenia, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Paprykę i cukinię kroimy w kostkę a cebulę w drobną kostkę, na patelni na oleju podsmażamy cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gdy cebula się zeszkli dodajemy paprykę, smażymy mieszając

Blog kulinarny S9.PL
Schab w sosie z serków topionych 103

kremowy. Takie danie można podać z ryżem, makaronem, kaszą czy ziemniakami. Robi się go prosto z prostych i tanich składników. Co prawda do takiego sosu z reguły daje się mięso drobiowe, ale ja dziś postanowiłam poeksperymentować. Eksperyment wyszedł bardzo pozytywnie, więc polecam. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1kg schabu wieprzowego 2 średnie cebule 1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego(...)łyżka majeranku sól olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Schab pokroiłam na kawałki. Można też pokroić w plastry. Przełożyłam go do miski i posypałam przyprawą do mięsa wieprzowego. Wymieszałam, żeby mięso równo się przyprawiło, a następnie posypałam je mąką pszenną i znów wymieszałam, żeby się w niej dokładnie obtoczyło. Na patelni rozgrzałam 2-3 łyżki oleju i włożyłam

Waniliowe Improwizacje
Klops obiadowy z pieczarkami, pomysł na pyszny posiłek ;) 128

Klops obiadowy z pieczarkami, pomysł na pyszny posiłek Klops obiadowy to zawsze świetny pomysł na posiłek. Obiad z jego udziałem w naszej rodzinie zawsze jest hitem. W szczególności jeśli mięso zostało wzbogacone, podsmażonymi pieczarkami. Idealnym jego towarzyszem jest yorkshire pudding, ale mogą też być po prostu tłuczone ziemniaki Tak bardziej klasycznie i staromodnie ale ciągle pysznie. No i bezapelacyjnie buraczki(...)kalorie i inne dziwaczne potwory stworzone żeby nas zniechęcić do zdrowego, ludzkiego jadła Dodatkowo taki klops jak wystygnie, staje się świetną wędliną na kanapki. składniki: 0,8 kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej ( zdecydowanie najsmaczniejsze ) 7-8 pieczarek, średniej wielkości 1 mała cebula 1/2 płaskiej łyżki gałki muszkatołowej 1/2 płaskiej łyżeczki, mielonych nasion kolendry 1/2 łyżeczki roztartego, suszonego tymianku

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania