mięso - 63110 przepisów (strona:118/4208)

Pašticada z Chorwacji 82

zrób dziury na wylot. W kilku miejscach, równych odstępach od siebie, wzdłuż i wszerz.  Po drugie teraz w otwory na przemian powkładaj marchewkę, pietruszkę i boczek, tak przygotowane mięso włóż do pojemnika i wlej ocet winny, plus tyle wody, by całość przykryć, przykryj folią spożywczą i schowaj do lodówki na 24-48 godzin.  Po tym czasie wyjmij mięso(...)octu, oprósz je lekko mąka, rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej oliwę z oliwek. Połóż ostrożnie mięso i obsmaż je z każdej strony na złoto – brązowy kolor, zajmie to jakieś 10 minut.  W międzyczasie resztę pozostałych warzy pokrój na mnie kawałki, śliwki przekrój na pół.  Po trzecie przełóż mięso do dużego rondla z grubym dnem. Na patelnię

RafalCook
Wołowina duszona w kapuście 105

tego dość lekkostrawne i nietłuste danie na smaczny obiad. Prosty i mało wymagający posiłek świetnie sprawdzi się na codzienny, jak i niedzielny obiad. Wołowina jest dość słodkim mięsem i dlatego w połączeniu ze świeżą kapustą, może wydawać się zbyt delikatna i mało wyrazista w smaku. Tak jest na pewno na samym początku, gdy potrawa nie jest jeszcze doprawiona. Po doprawieniu(...)dania warto użyć wołowiny delikatnie przerośniętej tłuszczem np. kark wołowy, rozbratel, łata wołowa, która po uduszeniu jest miękka i ma więcej smaku. Czas duszenia potrawy dostosować do rodzaju wykorzystanego mięsa. Liczba porcji: 6 - 7 Czas przygotowania: 40 minut + duszenie Składniki na wołowinę duszoną w kapuście: 1 mała główka kapusty białej 1 kg karku wołowego 2 marchewki 1 mały korzeń selera

Kuchcik gotuje
Zapiekanka z ziemniaków i kurczaka 76

różnych formach: zarówno solo, tak jak w tym przepisie na pieczone ziemniaczki czy ziemniaki hasselback . Jednak często robię też zapiekanki ziemniaczane, w których łączę różne warzywa i czasem też mięso. Dobra zapiekanka ziemniaczana Po czym poznać dobrą zapiekankę ziemniaczaną? Według mnie ziemniaki w tym daniu powinny być lekko chrupiące, ale nie wysuszone. Nie powinny być mokre i papkowate, jak rozgotowane(...)warto wybierać odpowiednie odmiany ziemniaków. Powinny to być ziemniaki z przeznaczeniem do pieczenia, nie rozpadające się. Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem Gdy planuję zrobić zapiekankę z ziemniaków i mięsa, wykorzystuję mięso mielone lub filet z kurczaka. Filet z kurczaka wcześniej kroję na małe kawałki i marynuję przez minimum godzinę, by mięso nabrało aromatu i nie wysuszyło się w trakcie

Wiszniówka
Mięsne smarowidło do chleba 182

smarowania. Jeśli szukasz więc pomysłu na to: Jak zrobić smarowidło w słoiku? lub Jak zrobić smarowidło do chleba? Być może nasz przepis jest właśnie tym, za którym się rozglądałeś. Mięso w słoiku do smarowania przepis skuteczny to taki, który opiera się na prostych składnikach i łatwym wykonaniu. W naszym przepisie znajdziesz tylko mięso wieprzowe i przyprawy. Dobry domowy wyrób musi(...)ogórek kiszony lub korniszon oraz cebulka. Smarowidło do chleba w słoiku spokojnie przetrwa w lodówce ok 2 tygodni. Jeśli chcemy trzymać dłużej, należy pastę poddać tyndalizacji. U nas jednak mięso do smarowania schodzi na tyle szybko, że taki proces nigdy potrzebny nie był Smarowidła do chleba przepisy na ten rodzaj dodatku do pieczywa bardzo lubimy. Z chęcią korzystamy z pomysłów

Kuchnia Na Wypasie
Pomysły na rozgrzewający obiad – 10 sprawdzonych przepisów 87

złoty w kolorze. Klasyczny rosół z kury Królowa polskich zup Sprawdź przepis 2. Pieczone polędwiczki wieprzowe Jeden z najpopularniejszych przepisów na stronie i mój niekwestionowany faworyt w kategorii pieczonych mięs. Polędwiczki wieprzowe to bardzo wdzięczne w przygotowaniu mięso. Wystarczy dać im dobrego kopa w postaci aromatycznej marynaty i uważać z czasem pieczenia, by nie wysuszyć mięsa i pyszne, soczyste polędwiczki(...)delikatny i kruchy. Rozpływa się w ustach! Kremowy sos pomidorowy idealnie do niego pasuje. Schab w sosie pomidorowym Pyszny i prosty pomysł na schab na obiad. Kruche i delikatne mięso rozpływa się w ustach! Sprawdź przepis 4. Kurczak faszerowany szpinakiem i fetą Jeśli szukacie pomysłu na obiad z piersią kurczaka , to nie mogliście trafić lepiej. Ten kurczak faszerowany szpinakiem

Na-talerzu.pl
Pulpety w sosie z papryką i porem / Meatballs with Leeks and Bell Pepper 76

Pulpety w sosie z papryką i porem  Nie macie pomysłu na obiad z mięsa mielonego ? Dziś polecam pulpety w sosie z papryką i porem - są łatwe w przygotowaniu i stanowią ciekawą alternatywę dla zwykłych klopsików. Pulpety w sosie z papryką i porem mogą być przygotowane z dowolnego rodzaju mięsa. Pyszne będą klopsiki drobiowe, wieprzowe, wołowe lub z mięsa mieszanego(...)Klopsiki w sosie z papryką i porem dobrze smakują z ziemniakami, ryżem lub kaszą i dowolną surówką. Smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na pulpeciki, a TUTAJ więcej przepisów na mięso mielone :) Polecam również mój bigos cygański z klopsikami: Pulpety w sosie z papryką i porem, składniki: na pulpeciki: 500 g mielonego mięsa, mała cebula i ząbek czosnku (drobno posiekane

Lekcje w kuchni
Schab w sosie barbecue ze śmietanką / Pork In Creamy Barbecue Sauce 112

śmietanką . To idealny obiad dla całej rodziny, który posmakuje wszystkim fanom słodko - kwaśnych smaków. Schab w sosie barbecue ze śmietanką wymaga rozbicia cienkich kotletów bez kości. Cienkie paski mięsa smażą się błyskawicznie, potem wystarczy tylko przygotować słodko - kwaśny sos i podgrzać w nim mięso. Taki sos a la barbecue możecie przygotować dzień wcześniej, dobrze znosi również mrożenie. Nada się(...)wielu rodzajów mięsa. Pamiętajcie, by doprawić go do smaku - ma być lekko kwaśny, słodki i pikantny z wyraźnym aromatem wędzonej papryki. Mięso w sosie barbecue świetnie smakuje z ziemniakami, ale pasuje też do niego ryż albo kasza. Bardzo polecam, smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na schab :) Polecam również moją karkówkę po myśliwsku: Schab w sosie barbecue ze śmietanką, składniki

Lekcje w kuchni
Świąteczne resztki – krokiety z indyka 90

Zostały mi świąteczne resztki z indyka. Nic dziwnego! W tym roku w sklepach były same duże indyki. Mój ważył prawie 9 kilogramów. To spora porcja mięsa, której my nie daliśmy rady zjeść. Zamrożone resztki indyka wykorzystałam na krokiety. Krokiety z indyka przypominają krokiety z kurczaka . Jest to smaczny i w miarę szybki obiad. Moje dzieci bardzo lubią naleśniki nadziewane mięsem(...)ketchupem. Ja jednak wolę krokiety z sosem. Do tych z indyka ugotowałam sos pieczarkowy ze sporą dozą świeżego tymianku. Mięso na krokiety przepuścić przez maszynkę do mięsa. Ja jednak już od dobrych lat kroję mięso na drobno i podobnie postępuję z resztą składników na farsz. W tym przepisie znajdziecie białą kapustę, cebulę i pieczarki. Przeważnie panieruję krokiety w tarce bułce

codojedzenia
Domowa szynka drobiowa z szynkowaru 110

trzeba chyba nikomu uświadamiać, że domowe wędliny są najlepsze na świecie. Wpływa na to kilka czynników. Po pierwsze i najważniejsze – to my kontrolujemy jakość użytych do przygotowania wędliny mięs. My wybieramy najlepsze kawałki z pewnych źródeł. W sklepowych wędlinach trudno jest znaleźć najlepsze kawałki i najczęściej znajdziemy w nich odpadki z obróbki mięs. Nic dziwnego, najlepsze kawałki mięsa firmy(...)wpływającym na to, że domowe wędliny lepiej smakują jest brak chemii. W produkcji przemysłowej wędlin stosuje się wszelkiego rodzaju polepszacze smaku, wypełniacze, sztuczne aromaty i środki wiążące wodę z mięsa. W domowych wędlinach mamy tylko podstawowe przyprawy. A czy domowe wędliny wymagają dużo pracy? Na stronach ProstePesto publikowaliśmy wielokrotnie przepisy na wędzone kiełbasy, szynki i inne wędzone mięsa. Takie przepisy

ProstePesto.pl
CHILI CON CARNE INACZEJ 94

CHILI CON CARNE INACZEJ: – Aromatyczny obiad – Ekspresowa wersja chili con carne – Raj dla podniebienia – Z nutą cynamonu – Idealnie ostre ILOŚĆ PORCJI: 4 CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Mięso mielone wołowe 400 g – Passata pomidorowa – 700g / u mnie passata rustica cirio / – Papryczka chili – Cebula – 2 sztuki – Dymka – 2 sztuki – Puszka fasoli czerwonej – Kasza bulgur – 200g – Laska cynamonu – Cytryna – 3 plasterki(...)PRZEPIS: 1. Kaszę bulgur ugotuj wg instrukcji na opakowaniu, lub metodą 1 do 2 czyli na porcję kaszy, dwie porcje wody z laską cynamonu i plasterkami cytryny. 2. Wołowe mięso mielone dopraw solą, kuminem, kardamonem, pieprzem oraz cynamonem. Całość dobrze wymieszaj i uformuj 16 kulek. Smaż na rumiano, od czasu do czasu podrzucając na patelni by usmażyły się równo

globuskulinarny
Zwykły bigos 124

wielu, wielu osób bo bigos świetnie się zamraża. BIGOS Składniki: - 5 kg kapusty kiszonej - 1 mała główka kapusty białej - 4 przeciery pomidorowe małe - ok. 2 kg różnego rodzaju mięsa : łopatka, kiełbasa, schab, boczek. - 5 dużych cebul - pieprz, wędzona papryka słodka, sól do smaku. - smalec do smażenia Na początek kroję kapustę kiszoną. Nie odsączam jej z soku bo to dodaje smaczku(...)Białą kapustę szatkuję.  Po wykonaniu tych czynności , nie potrzebujecie iść na siłownię ;) Mięso kroję również w kawałki. W przypadku bigosu nie warto bać się tłustych kawałków - wszystko ma wpływ na smak.  Cebulę kroję w piórka. Na dobrze rozgrzanym smalcu obsmażam mięso. Pamiętajcie, żeby mięso nie było prosto z lodówki. Taka czynność pozwala na zamknieciu w mięsie wszystkich potrzebnych

Kuchnia Pełna Emocji
Szynka w sosie śliwkowym – mięso w sosie bez mąki! 149

laurowe 15-18 suszonych śliwek kalifornijskich 3 łyżki oleju do smażenia przyprawy: sól, granulowany czosnek, słodka papryka, tymianek do podania: kluski śląskie , kasza lub ziemniaki z wody, ogórki kiszone Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Oczyszczamy z błon. Kroimy na ok. 1-cm plastry ostrym nożem. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Plastry mięsa z obu stron posypujemy solą, czosnkiem(...)papryką i tymiankiem. Przygotowujemy patelnię i garnek. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju. Plastry mięsa przesmażamy z obu stron przez 1-1,5 minuty na dużym ogniu i przekładamy do garnka. Dolewamy łyżkę oleju na patelnię i przesmażamy cebulę. Gdy się zeszkli, na patelnię wlewamy wino. Łopatką zeskrobujemy wszystkie smaki z dna patelni i zagotowujemy. Wlewamy zawartość patelni do mięsa

Poezja smaku
Makaron z indykiem i warzywami 84

szybki obiad to prawdziwy skarb. Wciąż szukamy kolejnych pomysłów i inspiracji, aby pomimo natłoku zajęć urozmaicić nasze codzienne posiłki. Myślę, że Tobie także przypadnie do gustu makaron z mielonym mięsem indyczym i warzywami.   Makaron z indykiem i warzywami składniki na 3-4 porcje czas przygotowania 40-50 minut 400 g makaronu rigatoni (makaron rurki) 600 g mielonego mięsa(...)szyi indyczej i włoszczyzny  Makaron z indykiem i warzywami przepis 1. Ugotuj wywar z szyi indyczej i włoszczyzny. 2. Na patelni rozgrzej mocno oliwę z wytłoczyn, dodaj mielone mięso z  indyka, i podsmażaj aż się dobrze zrumieni. 3. W międzyczasie pokrój w drobną kostkę seler naciowy, marchewkę, cebulę, i suszone pomidory. Dodaj je do mięsa i smaż dalej

Cztery Fajery
Kofty drobiowe – przepyszne szaszłyki z mięsa mielonego 195

Kofty drobiowe to smaczne, chude mięso mielone doprawione orientalnym przyprawami i upieczone na grillu bądź w piekarniku. Można je podać z sosem czosnkowym, czy tzatziki albo innym lekkim sosem na bazie jogurtu, a także z pieczonym ziemniakami i surówką ze świeżych warzyw. Kofta to potrawa popularna na Bliskim Wschodzie, w Grecji czy Indiach. Przygotowuje się je z mięsa mielonego (wołowego(...)bądź cygar. Jest bardzo dużo wersji tej potrawy, natomiast w Polsce utarło się, że podajemy je w formie szaszłyków.   Składniki na kofty drobiowe (8 sztuk): 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 2 ząbki czosnku niewielkiej wielkości cebula pół łyżeczki mięty (świeża lub suszona) pół łyżeczki papryki słodkiej (może być wędzona) pół łyżeczki ziaren kolendry spora szczypta kminu rzymskiego

e-PrzepisyKulinarne
Wędzone rolady boczkowe 121

Rolady boczkowe w trzech odsłonach - wędzone i parzone - to kolejna propozycja na domowe wyroby. Polecam serdecznie :) Składniki: boczek wieprzowy ze skórą 18 g peklosoli/kg mięsa sól warzona do zasolenia skóry Przyprawy na kg mięsa: I rolada boczkowa z pieprzem: 2 g pieprzu czarnego mielonego 5 % wody II rolada boczkowa czosnkowa: 2 g pieprzu czarnego mielonego 3 g czosnku świeżego(...)uszkodzić. Skórę zasolić solą warzoną z zewnętrznej i wewnętrznej strony. Boczek pokroić w kostkę i zasypać solą peklową, peklować 48h w temperaturze 4-6 0 C. Po tym czasie mięso zmielić na sitku 8 mm. Mięso przełożyć do misy, dodać przyprawy, wodę i wyrobić aby mięso się rozkleiło. Mięsem napełnić skóry, zawinąć w rolady, całość owinąć w folię celulozową

Kocham..lubię..gotuję..

Proponowane wyszukiwania