mięso - 63110 przepisów (strona:125/4208)

Zupa gulaszowa 127

propozycji na weekendowe obiady.  I słyszę: - pizza - ryż z truskawkami - gulasz! Dla odmiany więc zupa gulaszowa. Takie danie jednogarnkowe, sycące, bez większej roboty. Jedynie potrzeba trochę czasu, żeby mięso zmiękło. Piszę "mięso" i czuję, że używam jednego ze słów bardzo passe. A na zdjęciach obok zupy leży chleb. Kolejne zło naszych czasów. Nasze babcie, zanim ukroiły piętkę, robiły(...)miłość do chleba mi została. Najbardziej lubię na śniadanie, jeszcze w domu. Nie przepadam za to za kanapkami do pracy, a wieczorem jem chleb bardzo rzadko.  Z mięsa też nie zrezygnowałam. Jemy na pewno rzadziej niż kiedyś, ale przynajmniej dwa razy w tygodniu jest na stole. Być może kogoś to oburza, kogoś obrażam fotografią zupy z kawałkiem mięsa, być

bistro mama
Roladki faszerowane z mięsa mielonego 5458

Roladki faszerowane z mięsa mielonego Pomysł na bardzo smaczny, a zarazem prosty i szybki w wykonaniu obiad. Roladki możemy podać z ziemniakami, kluskami lub kaszą, w towarzystwie ulubionej surówki. Palce lizać!     Składniki: ok 0,7 kg mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżka musztardy 1 wędzona kiełbasa 1 cebula Przyprawy: sól(...)łyżka posiekanej pietruszki kilka plasterków suszonych grzybów 1,5 szklanki bulionu lub wody 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego olej do smażenia pół szklanki mąki do obtoczenia zrazów       *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, musztardą i przyprawami- do smaku *** *** Cebulę oraz kiełbasę kroimy w kosteczkę *** *** Przyprawione mięso dzielimy na 6-7 porcji. Każdą część rozpłaszczamy dłonią na płaski

Blog z Apetytem
Wolnowar Crock-Pot – recenzja 186

wszystkich była informacja, iż pieczenie tej potrawy zajmuje 6-7 godzin (w piekarniku o temp. ok. 140°C). Jeszcze większym zaskoczeniem był efekt końcowy, czyli soczyste, delikatne, rozpadające się mięso o wyjątkowo bogatym i głębokim smaku. Kolejną potrawą długo gotowaną był “Confit z kaczki”, którego po raz pierwszy przygotowywałam na gazie, w garnku o grubym dnie. Uda kacze(...)wrzenia, co nie było łatwe do osiągnięcia. Confitowanie w oleju polega bowiem na powolnym gotowaniu w oleju w niskiej temperaturze, aby po kilku godzinach otrzymać rozpadające się i soczyste mięso, ale z praktycznie bladą i miękką skórką, która to powinna nabrać koloru oraz zrobić się chrupiąca dopiero po podsmażeniu (czy też podpieczeniu) bezpośrednio przed podaniem. Przez spore problemy z próbami

Moja Delicja
Kofta korma z czerwoną soczewicą 134

Orientalne klopsiki w sosie z czerwoną soczewicą   Shahi kofta korma Kofta korma z czerwoną soczewicą to nic innego jak klopsiki z mielonego mięsa w gęstym, zawiesistym sosie z czerwonej soczewicy, pomidorów i aromatycznych przypraw. Zamiast soczewicy można użyć też łuskanej ciecierzycy, ale wówczas przygotowanie tego pysznego, rozgrzewającego dania zajmie znacznie więcej czasu. Przepis na kofta korma z czerwoną soczewicą(...)Nasza kofta korma z czerwoną soczewicą smakuje niczym potrawa z królewskiego stołu - dlatego w nazwie znalazło się słowo "shahi" (królewski) Co to jest kofta Kofta to rodzaj pulpetów z mięsa mielonego lub warzyw bardzo popularny w kuchni bliskowschodniej, na subkontynencie indyjskim oraz w krajach Kaukazu, na Bałkanach i w Azji Środkowej. Zazwyczaj koftę przygotowuje się z jagnięciny, baraniny, wołowiny

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
SZNYCEL, KOTLET MIELONY Z JAJKIEM SADZONYM 138

jajkiem sadzonym, to danie, które bywa u nas "od zawsze". Szybkie, pożywne i co najważniejsze uwielbiane również przez dzieci. Moje najmłodsze dziecię choć zalicza się do tych raczej niejadających mięsa, to tego nie odmawia nigdy. Gdy była młodsza, burzyła się tylko na jajko (białko było ok, żółtko już niekoniecznie), teraz zajada całość z ogromnym apetytem. Powiem więcej, gdy dłużej(...)obiad sznycla z jajkiem, sama się o niego upomina... :-) Danie dla 4 osób. Składniki: - 400g mielonego mięsa (u mnie z szynki wieprzowej, ale może być dowolne, cielęce i drobiowe również) - 1 jajko - 1-1,5 łyżki bułki tartej (u mnie orkiszowa, ale można użyć też bezglutenową) - świeżo mielony pieprz - ok.1/3 łyżeczki soli (u mnie himalajska, zwykłej mniej) - tłuszcz do smażenia

Smaczne Zdrowe
Tarta - ostre kuleczki drobiowe w masie serowo ziołowej 176

którego niewielką ilość smalcu dodałam, bo babcia tak robiła  „…kruchsze ciasto będzie... ” – tak mi mówiła.  Kulki z filetu z indyka zrobiłam, które to NATURalnie dobrze doprawiłam. Mięso zmieliłam, przyprawami wyostrzyłam, gotowe kuleczki na ciasto poukładałam i masą całość zalałam. Masa to jajka, śmietanka i ser, który razem zmiksowałam, a do całości dużą ilość szczypiorku i pietruszki dodałam(...)jajko, małe, 2 żółtka, 100 g zimnego masła, 25 g smalcu, 1 płaska łyżeczka soli, kuleczki mięsne: ok. 400 g filetu z indyka, 10 g Vegeta Natur do mięsa mielonego, 1 płaska łyżka Vegeta Natur z czosnkiem, 1 płaska łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą, 1/3 bułki kajzerki, masa serowa: 2 jajka duże, 270 g sera sałatkowo kanapkowego, pęczek szczypiorku, pęczek

Moniki Smakołyki
Kotlety mielone panierowane w grzankach. Przepis krok po kroku. 124

Kotlety mielone panierowane w grzankach Przepis krok po kroku. Składniki:     500 g mielonego mięsa wieprzowego np. z szynki lub łopatki 1 duża cebula 2 łyżki oleju roślinnego 4 kromki czerstwego jasnego pieczywa 1 jajko 1 łyżeczka musztardy 2 łyżeczki majonezu 2-3 łyżki bułki tartej + trochę do obtoczenia sól, pieprz czarny mielony olej(...)Przygotowanie:   Cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż na oleju do uzyskania ładnego złotego koloru, odstaw do przestudzenia. Tosty pokrój w cienkie paseczki.   Mięso mielone wymieszaj z podsmażoną ostudzoną cebulą, jajkiem, musztardą , majonezem oraz bułką tartą. Dopraw solą i pieprzem. Na początku dodaj dwie łyżki bułki tartej, jeżeli stwierdzisz

kuron.com.pl
Królik duszony w szafranie 136

zakładce dotyczącej dań z królika znajdziecie sporo moich przepisów na przygotowanie dań z tego delikatnego i dietetycznego mięsa. Zawiera ono ok. 2 razy mniej cholesterolu niż mięso kury. Mięso z królika zawiera też dobrze przyswajalne (w ok. 90%) białko. Dziś kolej na danie na bogato. Stąd królik szafranowy, którego dusiłam z myślą o podaniu w czasie Świąt. Danie świetnie pasuje(...)tusza królika pół łyżeczki kurkumy łyżeczka słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki ostrej papryki w proszku szczypta szafranu sól pieprz olej do smażenia wrzątek Tuszę króliczą podzielić na części. Mięso polać olejem (użyłam tuszy młodego królika i zużyłam 3 łyżki oleju), posypać solą, pieprzem, kurkumą i papryką. Wstawić do lodówki pod przykryciem na dobę. W połowie czasu przekręcić tuszę. Następnego

Weekendy w domu i ogrodzie
Makaron z mięsem mielonym, boczkiem i pieczarkami w śmietanowym sosie 136

Bardzo lubię wszelkie dania makaronowe. Makaron z mięsem mielonym i sosem pomidorowym (makaron po bolońsku) to u nas podstawa. Kiedy jednak brak w domu pomidorów, można również przygotować pyszne danie z dodatkiem słodkiej śmietanki (ta wysokoprocentowa sprawdza się moim zdaniem najlepiej, a dodatkowo daje gwarancję, że żaden sos z jej udziałem się nie zwarzy). Słodka śmietanka, mięso, makaron, boczek(...)danie do niskokalorycznych nie należy. Raz na jakiś czas (zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym) warto sobie jednak pozwolić na takie „małe grzeszki” i przygotować makaron z mięsem mielonym w sosie śmietanowym. Tym bardziej, że to prosta, a niebywale smaczna potrawa. ok. 400 g ulubionego makaronu 300-400 g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego (u mnie mielona łopatka

Smaki Na Talerzu
BEEF WELLINGTON A'LA GORDON RAMSAY 194

mnie obowiązkowo z sosem czosnkowym z dodatkiem estragonu, pychota ;-) Beef Wellington – potrawa kuchni brytyjskiej w postaci polędwicy wołowej, otoczonej warstwą pasztetu lub farszu grzybowego, zapiekanej w cieście francuskim. Mięso często doprawiane jest maderą. W obiegowej opinii potrawa nazwana została na cześć księcia Wellington, generała, zwycięzcy bitwy pod Waterloo.  (wikipedia) A to moja inspiracja Składniki: - 1 kg polędwicy wołowej - 500g(...)plastrach (parmeńska, szwarcwaldzka), u mnie 120g Wołowinę myjemy, osuszamy delikatnie ręcznikiem i dokładnie usuwamy błony. Przyprawiamy solą i grubo mielonym pieprzem. Na bardzo gorącej patelni rozpuszczamy masło i obsmażamy mięso z każdej strony. Mięso zdejmujemy z patelni i odkładamy na talerz, smarujemy dokładnie musztardą i odstawiamy do wystudzenia (w tym czasie musztarda się wchłonie). Grzyby wrzucamy do blendera lub ścieramy

Smaczne Zdrowe
Wtorek: Idealnie upieczony filet z kurczaka w 3 krokach 140

upiec filety z kurczaka, żeby były lekko przypieczone, ale soczyste w środku? Sprawa jest prosta: napierw mięso trzeba zamacerować w solance, a potem upiec w wysokij temperturze. Nie jest łatwo upiec kurczaka, ale jeszcze trudniej upiec piersi z kurczaka. Bo niewiele trzeba, żeby je wysuszyć na wiór, lub spiec na podeszwę. Idealnie upieczony filet jest przypieczony z zewnątrz i soczysty(...)osiągnąć taki efekt? To naprawdę łatwe. Patent na idealnie upieczone piersi z kurczaka przedstawiamy w 3 krokach. Po pierwsze filety trzeba najpierw zamoczyć w roztworze soli. Solanka zmiękczy mięso. Po drugie piersi należy piec krótko w wysokiej temperaturze. Jeśli chodzi o przyprawy to można stosować dowolne, ulubione zioła. Co jednak ważne, kurczaka dobrze jest polać stopionym masłem, dzięki czemu nabiera

Niedzielny kucharz
Schab faszerowany pieczony z kapustą i ziemniaczkami 220

Schab faszerowany pieczony z kapustą i ziemniaczkami Podsyłam dziś pomysł na rewelacyjny obiad, który w całości przygotujemy w piekarniku, i to w jednym naczyniu! Mięso schabowe nafaszerowane cebulą oraz wędzonym boczkiem i pieczone z ziemniaczkami na kiszonej kapuście wychodzi bardzo aromatyczne, kruche oraz przepyszne. Polecam!     Składniki: ok. 1,5 kg schabu 1 cebula 10dkg wędzonego boczku(...)ziemniaków 500g kapusty kiszonej 2 ząbki czosnku Przyprawy do mięsa: sól (2 łyżeczki), pieprz (1 łyżeczka), majeranek (1 łyżka) Marynata: 4-5 łyżek oleju + sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka       *** Schab dokładnie myjemy, osuszamy i nacinamy w plastry (ale nie przecinamy do końca, dół mięsa ma pozostać w całości). Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz przeciśniętym

Blog z Apetytem
SCHAB MIODOWO-MUSZTARDOWY Z KOLOROWYM PIEPRZEM + KONKURS AMBITION! 145

nowoczesnym. Dla mam przepis na wspaniały schab, który jest świetnym pomysłem na świąteczny obiad, zarówno dla tradycjonalistów, jak i tych, którzy nie boją się nowości! Schab jest takim rodzajem mięsa, które możemy przygotować na setki różnych sposobów i podawać zarówno jako danie obiadowe, jak i dodatek do kanapek. Gwarantuje, że kto spróbuje choć kawałeczek zawsze prosi zarówno o dokładkę(...)przepis.  Każdy będzie po nim oblizywał się ze smakiem. Sekretem jest dobrej jakości, świeże mięso, długie marynowanie ( pamiętajcie, że im dłużej marynujemy mięso, tym jest ono bardziej przesycone smakiem i bardziej soczyste) i pieczenie w odpowiedni sposób. Składnikami mojej marynaty jest musztarda sarepska, miód prawdziwy z pasieki moich znajomych i ziarnisty, kolorowy pieprz, bez którego marynata nie może się

Ostra na Słodko
Gulasz z dzika 172

Dziczyzna – jakie są zalety tego mięsa? Dziczyzna jest wolna od antybiotyków , ponieważ zwierzęta żyją na wolności i nie są sztucznie tuczone. Mięso zwierząt łownych niezwykle rzadko wywołuje uczulenia . Uważać trzeba jedynie na konserwanty dodawane do wędlin i przetworów. Nie ma specjalnych ograniczeń w spożywaniu dziczyzny. Zatem dziś zapraszam Cię na gulasz z dzika.     Składniki mięso z dzika(...)bulion wołowy – 2 szklanki grzyby suszone mąka pszenna lub ziemniaczana śmietana 36% – 1 szklanka 2 marchewki ziele angielskie liść laurowy owoce jałowca sól, pieprz     Przygotowanie : Mięso dokładnie myjemy, oczyszczamy z błon, kroimy na kawałki o wielkości 1,5-2 cm. Całość osolonego i popieprzonego mięsa przed smażeniem delikatnie oprószamy mąką pszenną lub ziemniaczaną za pomocą sitka. Mięso

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Barszcz ukraiński 149

podgrzaniu. Jesienią barszcz gości na moim stole dość często i wszystkim bardzo smakuje. Prawdziwy barszcz ukraiński prawdopodobnie nie zawiera fasoli i robiony jest na wywarze z kilku rodzajów mięsa. Uwielbiam smak gotowanej w barszczu fasoli i gdy jej nie dodam, barszcz już tak dobrze nie smakuje. Staram się zbyt tłusto nie gotować i dlatego wywar jest na minimalnej porcji mięsa(...)zupa nie ma dodanej zasmażki. Uważam, że same warzywa wystarczająco zagęszczają barszcz, robienie tłustej zasmażki nie jest już potrzebne. Mięso po ugotowaniu kroję na mniejsze kawałeczki, odrobinę przyprawiam pieprzem i solą i odstawiam pod przykryciem, aby później podać je do ugotowanej zupy. Na Ukrainie barszcz podaje się dodatkowo jeszcze z pampuszkami czosnkowymi (bułeczki drożdżowe polane oliwą z czosnkiem). Moi domownicy

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania