mięso - 63110 przepisów (strona:119/4208)

Świąteczne resztki – krokiety z indyka 79

Zostały mi świąteczne resztki z indyka. Nic dziwnego! W tym roku w sklepach były same duże indyki. Mój ważył prawie 9 kilogramów. To spora porcja mięsa, której my nie daliśmy rady zjeść. Zamrożone resztki indyka wykorzystałam na krokiety. Krokiety z indyka przypominają krokiety z kurczaka . Jest to smaczny i w miarę szybki obiad. Moje dzieci bardzo lubią naleśniki nadziewane mięsem(...)ketchupem. Ja jednak wolę krokiety z sosem. Do tych z indyka ugotowałam sos pieczarkowy ze sporą dozą świeżego tymianku. Mięso na krokiety przepuścić przez maszynkę do mięsa. Ja jednak już od dobrych lat kroję mięso na drobno i podobnie postępuję z resztą składników na farsz. W tym przepisie znajdziecie białą kapustę, cebulę i pieczarki. Przeważnie panieruję krokiety w tarce bułce

codojedzenia
Domowa szynka drobiowa z szynkowaru 100

trzeba chyba nikomu uświadamiać, że domowe wędliny są najlepsze na świecie. Wpływa na to kilka czynników. Po pierwsze i najważniejsze – to my kontrolujemy jakość użytych do przygotowania wędliny mięs. My wybieramy najlepsze kawałki z pewnych źródeł. W sklepowych wędlinach trudno jest znaleźć najlepsze kawałki i najczęściej znajdziemy w nich odpadki z obróbki mięs. Nic dziwnego, najlepsze kawałki mięsa firmy(...)wpływającym na to, że domowe wędliny lepiej smakują jest brak chemii. W produkcji przemysłowej wędlin stosuje się wszelkiego rodzaju polepszacze smaku, wypełniacze, sztuczne aromaty i środki wiążące wodę z mięsa. W domowych wędlinach mamy tylko podstawowe przyprawy. A czy domowe wędliny wymagają dużo pracy? Na stronach ProstePesto publikowaliśmy wielokrotnie przepisy na wędzone kiełbasy, szynki i inne wędzone mięsa. Takie przepisy

ProstePesto.pl
CHILI CON CARNE INACZEJ 87

CHILI CON CARNE INACZEJ: – Aromatyczny obiad – Ekspresowa wersja chili con carne – Raj dla podniebienia – Z nutą cynamonu – Idealnie ostre ILOŚĆ PORCJI: 4 CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Mięso mielone wołowe 400 g – Passata pomidorowa – 700g / u mnie passata rustica cirio / – Papryczka chili – Cebula – 2 sztuki – Dymka – 2 sztuki – Puszka fasoli czerwonej – Kasza bulgur – 200g – Laska cynamonu – Cytryna – 3 plasterki(...)PRZEPIS: 1. Kaszę bulgur ugotuj wg instrukcji na opakowaniu, lub metodą 1 do 2 czyli na porcję kaszy, dwie porcje wody z laską cynamonu i plasterkami cytryny. 2. Wołowe mięso mielone dopraw solą, kuminem, kardamonem, pieprzem oraz cynamonem. Całość dobrze wymieszaj i uformuj 16 kulek. Smaż na rumiano, od czasu do czasu podrzucając na patelni by usmażyły się równo

globuskulinarny
Zwykły bigos 111

wielu, wielu osób bo bigos świetnie się zamraża. BIGOS Składniki: - 5 kg kapusty kiszonej - 1 mała główka kapusty białej - 4 przeciery pomidorowe małe - ok. 2 kg różnego rodzaju mięsa : łopatka, kiełbasa, schab, boczek. - 5 dużych cebul - pieprz, wędzona papryka słodka, sól do smaku. - smalec do smażenia Na początek kroję kapustę kiszoną. Nie odsączam jej z soku bo to dodaje smaczku(...)Białą kapustę szatkuję.  Po wykonaniu tych czynności , nie potrzebujecie iść na siłownię ;) Mięso kroję również w kawałki. W przypadku bigosu nie warto bać się tłustych kawałków - wszystko ma wpływ na smak.  Cebulę kroję w piórka. Na dobrze rozgrzanym smalcu obsmażam mięso. Pamiętajcie, żeby mięso nie było prosto z lodówki. Taka czynność pozwala na zamknieciu w mięsie wszystkich potrzebnych

Kuchnia Pełna Emocji
Szynka w sosie śliwkowym – mięso w sosie bez mąki! 131

laurowe 15-18 suszonych śliwek kalifornijskich 3 łyżki oleju do smażenia przyprawy: sól, granulowany czosnek, słodka papryka, tymianek do podania: kluski śląskie , kasza lub ziemniaki z wody, ogórki kiszone Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Oczyszczamy z błon. Kroimy na ok. 1-cm plastry ostrym nożem. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Plastry mięsa z obu stron posypujemy solą, czosnkiem(...)papryką i tymiankiem. Przygotowujemy patelnię i garnek. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju. Plastry mięsa przesmażamy z obu stron przez 1-1,5 minuty na dużym ogniu i przekładamy do garnka. Dolewamy łyżkę oleju na patelnię i przesmażamy cebulę. Gdy się zeszkli, na patelnię wlewamy wino. Łopatką zeskrobujemy wszystkie smaki z dna patelni i zagotowujemy. Wlewamy zawartość patelni do mięsa

Poezja smaku
Makaron z indykiem i warzywami 75

szybki obiad to prawdziwy skarb. Wciąż szukamy kolejnych pomysłów i inspiracji, aby pomimo natłoku zajęć urozmaicić nasze codzienne posiłki. Myślę, że Tobie także przypadnie do gustu makaron z mielonym mięsem indyczym i warzywami.   Makaron z indykiem i warzywami składniki na 3-4 porcje czas przygotowania 40-50 minut 400 g makaronu rigatoni (makaron rurki) 600 g mielonego mięsa(...)szyi indyczej i włoszczyzny  Makaron z indykiem i warzywami przepis 1. Ugotuj wywar z szyi indyczej i włoszczyzny. 2. Na patelni rozgrzej mocno oliwę z wytłoczyn, dodaj mielone mięso z  indyka, i podsmażaj aż się dobrze zrumieni. 3. W międzyczasie pokrój w drobną kostkę seler naciowy, marchewkę, cebulę, i suszone pomidory. Dodaj je do mięsa i smaż dalej

Cztery Fajery
Kofty drobiowe – przepyszne szaszłyki z mięsa mielonego 186

Kofty drobiowe to smaczne, chude mięso mielone doprawione orientalnym przyprawami i upieczone na grillu bądź w piekarniku. Można je podać z sosem czosnkowym, czy tzatziki albo innym lekkim sosem na bazie jogurtu, a także z pieczonym ziemniakami i surówką ze świeżych warzyw. Kofta to potrawa popularna na Bliskim Wschodzie, w Grecji czy Indiach. Przygotowuje się je z mięsa mielonego (wołowego(...)bądź cygar. Jest bardzo dużo wersji tej potrawy, natomiast w Polsce utarło się, że podajemy je w formie szaszłyków.   Składniki na kofty drobiowe (8 sztuk): 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 2 ząbki czosnku niewielkiej wielkości cebula pół łyżeczki mięty (świeża lub suszona) pół łyżeczki papryki słodkiej (może być wędzona) pół łyżeczki ziaren kolendry spora szczypta kminu rzymskiego

e-PrzepisyKulinarne
Wędzone rolady boczkowe 114

Rolady boczkowe w trzech odsłonach - wędzone i parzone - to kolejna propozycja na domowe wyroby. Polecam serdecznie :) Składniki: boczek wieprzowy ze skórą 18 g peklosoli/kg mięsa sól warzona do zasolenia skóry Przyprawy na kg mięsa: I rolada boczkowa z pieprzem: 2 g pieprzu czarnego mielonego 5 % wody II rolada boczkowa czosnkowa: 2 g pieprzu czarnego mielonego 3 g czosnku świeżego(...)uszkodzić. Skórę zasolić solą warzoną z zewnętrznej i wewnętrznej strony. Boczek pokroić w kostkę i zasypać solą peklową, peklować 48h w temperaturze 4-6 0 C. Po tym czasie mięso zmielić na sitku 8 mm. Mięso przełożyć do misy, dodać przyprawy, wodę i wyrobić aby mięso się rozkleiło. Mięsem napełnić skóry, zawinąć w rolady, całość owinąć w folię celulozową

Kocham..lubię..gotuję..
Długo pieczona szynka w sosie własnym 123

Pieczone mięsa mają to do siebie, że nie wolno się z nimi spieszyć. Oczywiście, można schab, szynkę lub polędwicę wstawić do piekarnika na 1 godzinę - mięso będzie upieczone i pewnie całkiem smaczne, ale... twarde... Jeśli chcemy uzyskać efekt rozpływającego się w ustach, miękkiego mięsa, musimy dać mu zdecydowanie więcej czasu na marynowanie i pieczenie. Zobaczcie, jaki jest na to mój(...)prowansalskich 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego chili 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej woda Przygotowanie: Mięso myjemy i oczyszczamy z błonek i nadmiaru tłuszczu. Z wierzchu nacinamy nożem co ok. 2 cm. W misce mieszamy ze sobą olej, sos sojowy, zioła prowansalskie, paprykę, chili i sól

Prosto z Kotła
Nuggets 141

pyszne małe kawałki kurczaka w panierce. Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli. Danie to znamy głównie ze słynnych sieci fast food. Jednak takie zawierają sporo tłuszczu i mięsa niewiadomego pochodzenia. Najlepszym wyjściem będzie przygotowanie ich samemu w domu. Będą zdecydowanie dużo zdrowsze, mniej tłuste i smaczniejsze. Mamy wtedy pewność z jakich dokładnie składników są zrobione. Jest to dosyć prosty(...)słodkiej 75 g mąki pszennej 1 jajko 50 ml mleka 5 czubatych łyżek bułki tartej Sposób przygotowania: Filet z piersi kurczaka oczyszczamy z ewentualnych chrząstek i błon. Następnie kroimy mięso w większą kostkę (o boku ok. 3-4 cm). Do miski dodajemy pokrojone mięso, doprawiamy czosnkiem granulowanym, słodką papryką oraz solą i pieprzem. Na końcu dodajemy 1 łyżkę oleju. Całość

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Faszerowane ziemniaki z grilla / Stuffed Grilled Potatoes 115

świetny pomysł na ziemniaki inaczej niż zwykle. Takie pyszne ziemniaki z farszem można upiec również w piekarniku. Dziś aż trzy przepisy na pieczone lub grillowane ziemniaki: ziemniaki nadziewane mięsem mielonym , wegetariańskie ziemniaki nadziewane pieczarkami i ziemniaki nadziewane serem i kiełbasą lub boczkiem. Obejrzyj film i zdecyduj, który pyszny farsz wybierasz : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Aby przygotować(...)się nie rozpadają. Pierwszy przepis to ziemniaki nadziewane serem i boczkiem lub kiełbasą . Połączenie ciągnącego się sera i przyrumienionej wędliny na pewno posmakuje fanom klasycznych smaków. Moje ziemniaki nadziewane mięsem mielonym to kolejna pyszna propozycja. Farsz do ziemniaków odrobinę przypomina bolognese albo chili con carne, możecie go doprawić tak, jak doprawiacie sos mięsny do makaronu. Ja dodałam do niego też

Lekcje w kuchni
Klasyczne kotlety mielone 151

nich możecie podać ziemniaki z wody oraz czerwone zasmażane buraczki. Gwarantuje Wam, że to będzie pyszne i szybkie w przygotowaniu danie. Sprawdźcie! Warto przeczytać: Domowe kotlety jajeczne Składniki 400g mięsa mielonego wołowo – wieprzowego 1 jajko 1 kajzerka sól pieprz Dodatkowo olej do smażenia natka pietruszki Polecamy Klasyczne kotlety mielone – przepis Kajzerkę namaczamy w wodzie. Powinna być w niej(...)minut. Następnie odciskamy ją z nadmiaru wody. Mięso mieszamy z jajkiem, namoczoną kajzerką, solą i pieprzem. Jeśli lubimy możemy do środka dodać odrobinę posiekanej natki pietruszki. Z mięsa formujemy okrągłe kotlety. Smażymy je na oleju z obu stron. Uwaga: Podczas smażenia nie należy nakłuwać kotletów widelcem, bo wyciekną wszystkie soki. Kotlety będą wtedy bez smaku i suche. Kotlety mielone możemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczeń drobiowa „Gyros” 477

Pieczeń drobiowa z przyprawą do gyrosa. Z papryką, kukurydzą, cebulą i ogórkiem konserwowym. Mojej rodzince bardzo ona smakowała, mnie zabrakło jakiegoś sosu. około 700 g mielonego mięsa drobiowego (polecam pół na pół z piersi i udek bez skóry i kości) przyprawa do gyrosa 1 jajko kajzerka mleko do namoczenia kajzerki 1 czerwona papryka 1 mała cebula 2-3 ogórki konserwowe(...)przestudzeniu paprykę mielimy w rozdrabniaczu na mniejsze kawałki (byle nie za drobno). Cebulę kroimy w piórka. Ogórki konserwowe kroimy na paseczki. Kajzerkę zalewamy mlekiem. Odstawiamy do namoczenia. Dokładnie odciskamy Mięso mielone umieszczamy w misce. Dodajemy paprykę, jajko oraz odciśniętą kajzerkę. Doprawiamy sporą ilością przyprawy do gyrosa, oraz niewielką ilością granulowanego czosnku, solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy. Na blacie rozkładamy

Smaki Na Talerzu
Zapiekane rożki z tortilli z mięsem 139

więc postanowiłam trochę nadrobić zaległości. Danie, które dziś przygotowałam to fajna propozycja zarówno na przekąskę, jak i na danie główne. Są to rożki z tortilli pszennych, wypełnione farszem z mięsa mielonego smażonego z cebulą, czosnkiem, pomidorami suszonymi i przyprawami oraz sosem pomidorowym. Farsz dodatkowo wymieszałam z kukurydzą konserwową i tartą mozzarellą. Pomysł na to danie zaczerpnęłam z tej strony(...)smak. Rożki wyszły naprawdę pyszne i sycące, więc polecam, nie tylko na imprezę, ale również na co dzień. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 5 tortilli pszennych ok. 700g mięsa wieprzowego np. szynka 2 cebule 2 ząbki czosnku ok. 6 kawałków suszonych pomidorów (użyłam pomidorów suszonych w oleju słonecznikowym firmy Ponti) 1 łyżka octu balsamicznego (użyłam octu firmy Ponti

Waniliowe Improwizacje
Stek z antrykotu 79

ryżowego sól i pieprz Przygotuj sos chimichurri. Wszystkie składniki najlepiej dodać do blendera i wszystko połączyć na jednolity sos, ale nie blendować zbyt długo aby były wyczuwalne poszczególne elementy. Mięso wyjmij wcześniej z lodówki aby nabrało temperatury pokojowej. Osusz mięso na ręczniku papierowym a następnie dopraw szczyptą soli i pieprzu, według mnie sól wcale nie zmieni twardości mięsa jak twierdzą(...)ogniu (w mojej kuchence indukcyjnej wybieram 7 lub 8 w zależności od patelni którą wybiorę). Ważne: połóż raz stek i nie obracaj go ani nie sprawdzaj co chwilę, pozwól mięsu się łądnie usmażyć bez Twojej ingerencji. Po usmażeniu jednej strony i przewróceniu na drugą dodaj na stek łyżkę masła, ono się momentalnie rozpuści i nada mięsu dodatkowy smak. Przygotuj spory

nietylkopasta.pl

Proponowane wyszukiwania