Sezon grillowy w pełni. Odpalamy grill niemalże codziennie. Ostatnio grillowałam wieprzowe polędwiczki marynowane w oregano. Były pyszne. Podstawą dobrego grilla jest oczywiście smaczna marynata. Mięso będzie wtedy soczyste i aromatyczne jak polędwiczki marynowane w oregano. Lubię testować różne marynaty i nigdy nie żałuję ziół. Latem używam świeżych ziół z ogródka. Zioła pięknie pachną nagrzane w słońcu. Nic dziwnego, że grillowane(...)proszku 1 łyżeczka czarnego pieprzu ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki świeżego oregano 1 cebula 1 czosnek solo 3 łyżki oliwy z oliwek 8 drewnianych szpikulców Pokrój mięso na kawałki. Do miski wlej oliwę. Dodaj kawałki obranej i okrojonej cebuli, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy, sól i pokrojone oregano. Wymieszaj marynatę, dodaj mięso i jeszcze raz wymieszaj. Przykryj
codojedzeniaKotlety wołowe z marchewką z piekarnika. Marchewka jest świetnym dodatkiem do mięsa mielonego mięsa: często ją dodaję do mięsa: mięsne klopsiki z ryżem, do burgerów wołowo-jagnięcych itp. Lubię ułatwiać sobie pracę w kuchni, zamiast stania przy garach smażąc kotlety mielone. , ułatwiam sobie pracę i piekę kotlety w piekarniku, tak jak np. kotlety drobiowe z marchewką , kotlety pieczone z prażoną(...)zmieści się naraz 12 dużych kotletów. W piekarniku zaś upiekłam 12 kotletów wołowych z marchewką. Co zrobić na obiad? Polecam pyszne pieczone kotlety wołowe z marchewką: Składniki: 500 g mięsa mielonego z wołowiny 1 marchew 1 jajko, sól i pieprz do smaku 1 łyżka majeranku, 2 ząbki czosnku ok. 1-2 łyżki siekanej natki pietruszki 1 kajzerka namoczona w mleku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięObraną cebulę kroimy dowolnie, mogą to być piórka lub kostka. W szerokim rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy cebulkę. Dodajemy kminek, ziele angielskie i liście laurowe. Mięso kroimy na plastry, rozbijamy lekko, obsmażamy krótko z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju. Przekładamy od razu do rondla z cebulą. Do patelni na której smażyliśmy mięso, wlewamy gorącą, przegotowaną(...)wodę. Chwilę zagotowujemy, aby wydobyć z patelni smak smażonego mięsa, po czym podlewamy nią cebulę z mięsem w rondlu. Posypujemy mięso jarzynką. Dusimy pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu ok. 50 minut, aż do miękkości mięsa. Miękkie mięso wyciągamy z sosu na talerz, przykrywamy, aby nie wystygło. Do sosu dodajemy musztardę, mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia
Kulinarne przemysleniabędzie to duża porcja jedzonka dla dużych głodomorów. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania makaronu będziemy potrzebowali: około 700 g kapusty białej (młodej) podwójna pierś z kurczaka – może być inne mięso (około 600 g) 500 g drobnego makaronu pęczek szczypiorku pęczek koperku duża cebula (około 150 g) około 150 g marchwi puszka 400 g pulpy pomidorowej, może być passata lub pomidory(...)kojone z puszki ja użyłam pulpy pomidorowej z dodatkiem chili i papryki około ½ szklanki wody przyprawy do mięsa: ½ soli ½ pieprzu ziołowego ½ tymianku 1 łyżeczka papryki słodkiej do kapusty: sól 3 ziarenka ziela angielskiego 2 małe listki laurowe – lub 1 duży do smaku: sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Makaron z kapustą
Uwaga Babcia GotujeMacie czasami problemy z wymyśleniem jakiegoś treściwego i taniego obiadu? Jak przyrządzić frytki, jakieś mięso , dip, żeby było smacznie i kolorowo? Może grillowana szynka… Jakieś warzywa, dipy…Uwielbiam cudować na talerzu. Wszystkie zdjęcia jakie Wam prezentuję na blogu są praktycznie przeglądem tego co jemy i jak jemy! Wierzcie mi moje wyrośnięte dzieci raczej by nie zjadły guacamole podane(...)frytkami to jak najbardziej. Lubię mieć ładnie na talerzu i cieszyć się różnymi smakami. Choćby dzisiejszy tani obiad , a jednak ładnie podany i syty. Do tego przepisu można wykorzystać mięso od szynki lub schabowe kotlety, które pokrojone w kostkę można szybko przyrządzić na grillowej patelni. Grillowana szynka pachnie wędzonką, bo użyłam oliwy BBQ. Specjalnie nie przesadzałam z przyprawami, bo mięso
codojedzeniaPRZYGOTOWANIE : Mięso z golonek oddzielamy od kości, kości odkładamy do lodówki, następnie mięso peklujemy. Do dużego kubka wsypujemy peklosól, wlewamy 1 szklankę wrzątku, dodajemy pokrojony czosnek z łuskami, liście, ziele i pieprz w ziarnkach, dokładnie mieszamy. Mięso umieszczamy w dużym garnku i zalewamy 2 litrami wody, wlewamy mieszankę z peklosolą. Całość odkładamy na 12-24 godziny do lodówki(...)peklowaniu mięso wyjmujemy z zalewy, przekładamy do dużego garnka lub szybkowaru, zalewamy wodą aż mięso będzie przykryta i gotujemy do miękkości, aż mięso będzie się rozpadać. Odcedzamy je i lekko studzimy. Skórki oddzielamy od mięsa. Większe kawałki mięsa kroimy a małe to i tak się już rozpadły. Skórki rozrywamy w palcach aż powstanie z nich gęsta masa. Wszystko teraz
Kulinarne Fantazje MarioliDawno nie robiłam indyka. To błąd, bo to jedno ze zdrowszych mięs. Zawiera sporą ilość cynku, magnezu i potasu, a także witaminy z grupy B. Ze względu na dużą ilość białka, a małą zawartość tłuszczu jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne. Polecane jest również dla alergików. Indyk jest bardzo wdzięcznym mięsem, ponieważ przygotowuje się go szybko. Podobnie jak kurczaka. Indyk(...)Zdrowe, pyszne i szybkie w przygotowaniu. Składniki: 500-600 g. fileta z indyka 1,5 szklanki bulionu 1 cebula sól, pieprz, czosnek granulowany 1-2 łyżki mąki do obtoczenia mięsa olej do smażenia Wykonanie: Mięso pokroić w plastry. Delikatnie rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Odstawić na pół godziny. Następnie mięso obtoczyć w mące. Podsmażyć na rozgrzanym oleju
Agusiowe smakołykiMiałam w zapasie parę puszek fasolki czerwonej, trzeba było je wykorzystać, tak powstało kolejne, pyszne danie. Użyłam mięsa z udźca indyka, ale danie to można przygotować z innym mięsem, kurczakiem czy wieprzowiną, kto co ma lub lubi :) Zapraszam :) 80 dag mięsa z uda indyka Fasolka czerwona konserwowa ( 2 puszki x 400g) Pomidory krojone w puszce(...)łyżki suszonej włoszczyzny 3 listki laurowe 5 ziela angielskiego Natka pietruszki Łyżka majeranku Przyprawy do marynaty ( wg własnego smaku) Knorr czerwony do mięs Czosnek sól Biały pieprz Pomidory suszone z czosnkiem i bazylią Papryka wędzona olej Najpierw myje i osuszam mięso, następnie je marynuję, kroję na małe
Takie tam pichceniełyżki mąki pszennej + kilka łyżek zimnej wody (opcjonalnie – do zagęszczenia sosu) opcjonalnie: gęsta kwaśna śmietana 18% do zabielenia gulaszu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na Boeuf Strogonow: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w poprzek włókien w paseczki. Zobacz wpis: Jak kroić mięso wołowe i dlaczego to takie ważne? Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pieczarki oczyścić (zobacz wpis: jak czyścić pieczarki(...)pokroić w mniejsze paseczki. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego i podsmażyć wołowinę (patelnia powinna być odpowiednio duża, by mięso ładnie się podsmażyło, zamknęło pory i nie puściło soków – inaczej stanie się twarde). Podczas smażenia co jakiś czas przemieszać. Podsmażone mięso przerzucić do większego garnka. Na tej samej patelni
Kulinarne PrzebojeDzisiaj pomysł na urozmaicenie tradycyjnych kotletów mielonych. Po usmażeniu zagotowałam je w sosie koperkowym, aby mięso było jeszcze bardziej soczyste. Kotlety świetnie smakują podane z makaronem, kaszą gryczaną lub ryżem, ponieważ sos koperkowy idealnie współgra z powyższymi składnikami. Składniki na 4 porcje: kotlety mielone 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1 jajko 1 mała cebula(...)łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego sól, pieprz 2-3 łyżki bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia sos koperkowy 2 szklanki wywaru warzywnego 2 czubate łyżki masła 2,5-3 płaskie łyżki mąki pszennej 0,5 szklanki mleka + 2 łyżki śmietany 12% 1 pęczek koperku sól, pieprz Na samym początku przygotować sos koperkowy: w garnku roztopić masło
UgotowaćLazania z mięsem to propozycja na sycący, rozgrzewający obiad. Obok pizzy, to moje drugie ulubione danie. SKŁADNIKI Nadzienie: 500 g mięsa mielonego, 1 cebula, ½ małej cukinii, 1 papryka czerwona przyprawa do mięsa mielonego, bazylia, sól, pieprz, olej 200 ml przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, bazylia słodka papryka w proszku olej Sos beszamelowy: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki(...)łyżki startego żółtego sera WYKONANIE Nadzienie: Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, paprykę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, dodajemy mięso, obsmażamy, dodajemy przyprawę do mięsa mielonego. Następnie dodajemy cukinię, paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dusimy aż warzywa zmiękną. Zalewamy przecierem pomidorowym, doprawiamy do smaku. Sos beszamelowy: W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy
słodki brateklazani, więc dzisiaj przygotowałam wzbogaconą wersję tego pysznego dania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI opakowanie lazani- taki typ który od razu idzie do blaszki bez obgotowywania płatòw 600 g mięsa mielonego cebula papryczka chili pół szklanki wytrawnego wina 1 l przecieru pomidorowego 1/2 l mleka łyżka masła łyżka mąki sól gałka muszkatołowa masło 5 łyżek startego żółtego sera typu Parmezan(...)Grana Padano 200 g mielonego mięsa na pulpeciki 1 jajko bułka tarta olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na dużej patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, papryczke chili i 600 g mielonego mięsa. Dodać pół szklanki wytrawnego wina i odparowac alkohol. Dodać przecier pomidorowy, sól do smaku i gotować przez 10 minut. Z 200 g mielonego mięsa, jajka
zielonacukinkaprzyjęcia. Tortille są tak uniwersalne, że można wyczarować z nich wiele różnych przekąsek, jak quesadillę z kurczakiem i papryką , ślimaczki z tortilli lub wrapy z różnymi nadzieniami w środku . Mięso do tej tortilli doprawiłam kurkumą oraz imbirem, co nadało mu intensywnego smaku. Jeżeli nie przepadacie za takim aromatem, możecie doprawić kurczaka na przykład samą papryką słodką i ostrą lub mieszanką(...)kiełki bambusa z puszki/słoika Przepis 1 Piersi oczyszczamy i przekrajamy na pół, aby były cieńsze. Wszystkie przyprawy, olej i sos sojowy mieszamy. Wkładamy do tak powstałej marynaty kawałki mięsa. Odstawiamy na około 15 minut. Im dłużej będziecie marynować, mięso będzie smaczniejsze. 2 Po tym czasie smażymy mięso na dobrze rozgrzanej patelni grillowej z obu stron do mocnego zrumienienia - około
Kuchnia Bazyliipropozycji na weekendowe obiady. I słyszę: - pizza - ryż z truskawkami - gulasz! Dla odmiany więc zupa gulaszowa. Takie danie jednogarnkowe, sycące, bez większej roboty. Jedynie potrzeba trochę czasu, żeby mięso zmiękło. Piszę "mięso" i czuję, że używam jednego ze słów bardzo passe. A na zdjęciach obok zupy leży chleb. Kolejne zło naszych czasów. Nasze babcie, zanim ukroiły piętkę, robiły(...)miłość do chleba mi została. Najbardziej lubię na śniadanie, jeszcze w domu. Nie przepadam za to za kanapkami do pracy, a wieczorem jem chleb bardzo rzadko. Z mięsa też nie zrezygnowałam. Jemy na pewno rzadziej niż kiedyś, ale przynajmniej dwa razy w tygodniu jest na stole. Być może kogoś to oburza, kogoś obrażam fotografią zupy z kawałkiem mięsa, być
bistro mamaRoladki faszerowane z mięsa mielonego Pomysł na bardzo smaczny, a zarazem prosty i szybki w wykonaniu obiad. Roladki możemy podać z ziemniakami, kluskami lub kaszą, w towarzystwie ulubionej surówki. Palce lizać! Składniki: ok 0,7 kg mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżka musztardy 1 wędzona kiełbasa 1 cebula Przyprawy: sól(...)łyżka posiekanej pietruszki kilka plasterków suszonych grzybów 1,5 szklanki bulionu lub wody 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego olej do smażenia pół szklanki mąki do obtoczenia zrazów *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, musztardą i przyprawami- do smaku *** *** Cebulę oraz kiełbasę kroimy w kosteczkę *** *** Przyprawione mięso dzielimy na 6-7 porcji. Każdą część rozpłaszczamy dłonią na płaski
Blog z Apetytem