mięso - 63110 przepisów (strona:123/4208)

Łopatka wieprzowa pieczona w smalcu z papryką, cukinią, cebulą i czosnkiem 120

Doskonałe mięso na ciepło na obiad lub jeszcze lepsze na zimno do kanapek. Dzięki esencji Knorr do duszonych warzyw nie trzeba ich dodatkowo doprawiać. Duża ilość warzyw powoduje, że cała potrawa, pomimo smalcu jest bardzo lekka. Na zimno z sosu powstaje bardzo delikatna galaretka. Co potrzeba: 1,4 – 1,5 kg łopatki wieprzowej bardziej okrągłej, 1 sztuka esencji Knorr(...)piekarnika. Cebulę kroimy w półksiężyce, paprykę obieramy ze skóry ostrym nożem, a następnie kroimy w drobne paseczki, cukinię pozbawiamy nasion i miękkich części i kroimy w drobną kostkę. Mięso myjemy, szpikujemy ząbkami czosnku, posypujemy obficie solą i pieprzem z każdej strony, obsmażamy na rozgrzanym smalcu z każdej strony po kilka sekund. Zapobiegnie to wyciekaniu soku z mięsa w czasie pieczenia

Bułka z Chlebem
Pasztet z czerwoną papryką ( do smarowania ). 175

pieprz czarny mielony dodatkowo 2- 3 łyżki smalcu lub dobrego masła 1 listek laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 5-6 ziaren czarnego pieprzu Sposób wykonania :   W ątróbkę i mięso myjemy, usuwamy grube żyłki, kroimy na mniejsze kawałki. Najlepiej jest płukać na cedzaku, przelewając bieżącą zimną wodą , palcami mieszając mięso. W nie dużym garnku stawiamy wodę , zagotowujemy i na wrzątek(...)wrzucamy pokrojone mięso i wątróbkę. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie oraz ziarenka czarnego pieprzu. Gotujemy przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Ugotowane mięso wyjmujemy łyżką cedzakową i odstawiamy do wystygnięcia. Rosołu, w którym gotowaliśmy mięso, nie wylewamy, będzie nam jeszcze potrzebny. W czasie gdy mięso się studzi, myjemy paprykę, kroimy na małe kawałki. Cebulę obieramy i kroimy

Przepisy i porady kulinarne
Wtorek: Chrupiące nuggetsy w panierce migdałowej 99

Menu na tydzień: Domowe fast foody, przepis które kochają dzieci” . Dzisiaj polecamy Wam bardzo prosty sposób na chrupiące nuggetsy, podpatrzony i sióstr Hemsley . Polega na tym, że mięso – może być kurczak, ale świetnie sprawdza się polędwiczka z indyka – panierujemy w mielonych migdałach. Nam nie zdarzyło się trafić na mielone orzechy w sklepie, ale do żaden problem(...)chwili super panierka jest gotowa.. Chrupiące nuggetsy w migdałach panieruje się nieco inaczej niż w bułce tarte, gdzie po prostu wysypujemy bułkę do misy i obtaczamy w niej mięso. Z migdałami jest ten problem, że szybciej niż bułka nasiąkają wilgocią z jajka, w którym zanurzone jest mięso i szybko zbija się w grudki. Chrupiące nuggetsy należy panierować

Niedzielny kucharz
Wtorek: Shawarma z kaszą bulgur 98

food. W Polsce raczej rzadko spotykana, gdyż przegrywa konkurencję z kebabem. Shawarma to w gruncie rzeczy kebab robiony tylko nieco inną techniką. Najprostszy sposób przyrządzenia shawarmy polega na pocięciu mięsa w większe kawałki, które następnie wstawiamy do piekarnika. Kiedy się upieką, rwiemy mięso na małe kawałki przy pomocy widelca. Mięciutkie i soczyste mięso bardzo ładnie dzieli się wzdłuż włókien(...)papryki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka czosnku w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (lub według upodobań do ostrości) Duża szczypta cynamonu Przygotowanie: Krok 1 Mięso pokrój z dość dużą kostkę, wielkości sporego kąska. Przełóż do misy, posyp płaską łyżeczką soli. Wymieszaj. Krok 2 Do oddzielnej misy przesyp składniki marynaty: 3 łyżki oleju, łyżeczkę kminu, łyżeczkę

Niedzielny kucharz
Udziec z indyka a’la bitki w sosie własnym 84

indyka a’la bitki w sosie własnym Udziec z indyka a’la bitki w sosie własnym z odrobina suszonych grzybów to doskonały pomysł na zdrowy obiad .Mięso wychodzi kruche , delikatne i po prostu pyszne . Do tego sos który powstaje sam w trakcie duszenia mięsa jest doskonałym dodatkiem do ziemniaków Genialne danie , które robi się samo . No a grzyby(...)Polecam , taki leniwiec jest naprawdę doskonały na zabiegany tydzień , tym bardziej że można je przygotować wcześniej . Odgrzane danie ,smakuje tak samo dobrze składniki na 3 osoby : 0,5 kg mięsa z udźca indyka bez skóry i kości 2 cebule mała garść, grzybów suszonych 2 łyżki sosu worcester ( lub maggi ) sól, pieprz do smaku 1 szklanka bulionu ( może być z kostki

Ogrodnik w podróży
Jak zrobić obiady na tydzień w jeden dzień – to prostsze niż myślisz 127

jeden dzień? 1. Przygotuj się Przygotowania są bardzo proste, ale bez nich się nie obejdzie. W przypadku prostego menu, np. takiego jak nasze ze zdjęcia, sprowadzają się do przyprawienia mięsa, umycia i pokrojenia warzyw, przygotowania sosu czy marynaty, ułożenia wszystkiego na blaszkach do pieczenia i nagrzaniu piekarnika. My robimy to taśmowo – czyli najpierw przygotowujemy zestawy przypraw i marynaty, przyprawiamy(...)odpowiednio wszystkie kawałki mięsa, a potem zajmujemy się warzywami. W tym czasie mięso się marynuje. Potem wszystko układamy na blaszkach do pieczenia – i zaczynamy niedzielny seans. Gotowanie na tydzień ma sens tylko wtedy, gdy przygotowane potrawy będą w odpowiedni sposób przechowywane. Przygotuj też zatem pojemniki, w których będziesz wszystko mrozić. 2. Zrób kilka posiłków na bazie tych samych składników

Niedzielny kucharz
Piątek: Tortille carnitas 96

Szybki sposób na pyszną i treściwy lancz. Tortilla jest łatwiejsza do zrobienia i smaczniejsza niż jakakolwiek kanapka. Można w nie zawinąć dowolne mięso, ale z carnitas smakują wyjątkowo! Czas : Jeśli masz gotowe składniki kilka minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 Polacy wrapy i tortille chętnie kupują w barach sałatkowych, czy u pana kanapki w pracy. W domu robimy(...)zrobi go każdy. Tu znajdziecie sprawdzony przepis, jak zrobić miękkie i elastyczne placki tortilli. W tortillach piękne jest to, że można w nie zawinąć wszystko: dowolne warzywa i mięso. My proponujemy dodać do tortilli mięso carnitas, duszoną w aromatycznym sosie wieprzowinę, tak mięciutką, że rozpływa się w ustach. Mięso jest dobrze przyprawione i soczyste, tak że tortilla nie potrzebuje właściwe

Niedzielny kucharz
Kiełbasa wieprzowa wędzona z chili, podpiekana 80

smaki to polecam, ale jeśli wolicie mniej pikantnie, można zmniejszyć ilość chili lub całkowicie pominąć. Polecam serdecznie :) Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg boczku wieprzowego peklosól 18 g/kg mięsa Przyprawy na 1 kg: 1.5 g pieprzu czarnego świeżo mielonego 1.25 kg kolendry suszonej (liście) 2 g czosnku świeżego 5 g grysu chili Dodatkowo: jelita wieprzowe kaliber 26/28(...)m/kg farszu)  woda 5% wagi mięsa (przy 2 kg mięsa 100 ml wody) Przygotowanie: Łopatkę pozbawić błon. Wstępnie sklasyfikować oddzielając chude mięso od kawałków z tłuszczem. Obrobione, oczyszczone i sklasyfikowane mięso pokroić na kawałki 3x3 cm, przełożyć do pojemników lub misek każde osobno, zasypać solą peklową, wymieszać, zamknąć i peklować 48 h w lodówce. Po tym czasie mięsa zmielić

Kocham..lubię..gotuję..
Królik w śmietanie 128

Królik w śmietanie z dodatkiem aromatycznego cząbru i jałowca, który nie jest dominujący a delikatnie podbija smak delikatnego mięsa. Uduszony z marchewką i cebulką idealnie sprawdzi się podany z ziemniakami, kluseczkami, kopytkami i porcją buraczków, lub innego warzywnego dodatku. Korzystałam z przepisu Niecodziennik Pary  dokładając od siebie marchewkę i cebulkę do sosu i serdecznie przepis polecam dalej :) Składniki(...)umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i podzielić na kawałki. Do garnka wlać trochę zimnej wody, wsypać łyżeczkę soli i wymieszać. Włożyć kawałki królika i uzupełnić resztę wody tak, aby zakrywała mięso. Zostawić na 30 min. Królika wyjąć z wody z solą, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć solą oraz pieprzem. Każdy kawałek oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki z mięsa otrzepać. Marchewkę umyć

Kocham..lubię..gotuję..
Wtorek: Chrupiący kurczak w pomarańczowej glazurze 111

choć na sposób chiński jest podawany. Danie pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, gdzie zaliczany jest do grupy kanonicznych potraw kuchni amerykańskiej, ale inspirowane jest kuchnią chińską, gdzie sposób smażenia różnych mięs, w tym ryb, w glazurze pomarańczowej jest bardzo popularny. W Stanach chrupiący kurczak w pomarańczowej glazurze nazywa się Orange chicken . Przepisów jak go zrobić znajdziecie dziesiątki. My sprawdziliśmy kilka(...)ostatecznie wybraliśmy przepis z serwisu Seriouseats.com , modyfikując go trochę. W składzie panierki jest wódka, którą możecie pominąć, aczkolwiek alkohiol bardzo ładnie zmiękcza mięso. Jest też wino wytrawne (w oryginale chińskie wino ryżowe), którego też nie musicie dodawać jeśli nie macie wina w domu. Panierka będzie też dobra bez obydwu alkoholi. W chrupiącym kurczaku w pomarańczach świetny jest sposób robienia panierki

Niedzielny kucharz
Środa: Słodko-kwaśny kurczak w sezamie 83

półtorej godziny i są przykłądem na to, jak z tych samych składników można zrobić różne dania. W przypadku obudwu kurczaków wygląda to tak, że do każdego dania sposób przyrządzenia mięsa jest taki sam: kawałki mięsa smażone są w niezwykłej panierce z ciasta naleśnikowego zrobionego z… mąki ziemniaczanej, która sprawia, że panierka jest wspaniale chrupiąca. Różne jest wykończenie obydwu dań(...)łyżki mąki ziemniaczanej, wlej 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki wódki, 2 łyżki wytrawnego wina, 1/4 łyżeczki sody.. Dokładnie wymieszaj całość aż powstanie gładkie ciasto. Krok 3 Przełóż mięso do misy z ciastem i dokładnie obtocz w nim kurczaka. Rozgrzej na patelni 1/2 szklanki oleju. Temperatura powinna być dość wysoka. Najlepiej sprawdzić to w ten sposób: włóż drewniany patyczek

Niedzielny kucharz
Filety drobiowe w pysznym sosie z cukinią 139

Filety drobiowe w pysznym sosie z cukinią Kruche i soczyste mięso z kurczaka duszone w kremowym sosie jogurtowym z cukinią. Super pomysł na szybki i pyszny obiad. Danie podajemy z ryżem, makaronem lub duszonymi ziemniaczkami.     Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 1/2 szklanki mąki 1 mała cebula 1/2 cukinii 1 marchew 300 ml bulionu warzywnego lub rosołu 100ml(...)gęstego jogurtu naturalnego 50ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki olej do smażenia 2 łyżki posiekanego koperku Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka       *** Mięso z kurczaka myjemy osuszamy, kroimy na średniej wielkości kawałki *** *** Mięso przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem *** *** Przyprawione mięso obtaczamy w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy mięso z dwóch stron, do mocnego zrumienienia

Blog z Apetytem
Kolorowe roladki wieprzowe 141

Kolorowe roladki wieprzowe Kruche i soczyste mięso schabowe wypełnione smacznym, kolorowym farsze i duszone w aromatycznym sosie pieczeniowym. Roladki w zestawieniu z ziemniaczkami i ulubioną surówką świetnie sprawdzą się jako rodzinny obiad.     Składniki: ok 0,7 kg schabu pół czerwonej papryki pół żółtej papryki pół pora – zielona część 10dkg boczku wędzonego 1 kulka sera mozzarella(...)szklanka mąki – do obtoczenia mięsa olej do smażenia 300ml bulionu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka sosu sojowego Przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka mielona opcjonalnie: mąka lub śmietanka do zaciągnięcia sosu       *** Mięso kroimy na plastry, cienko rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Papryki oraz pora kroimy w kosteczkę *** *** Boczek wędzony kroimy

Blog z Apetytem
Karkówka pieczona z papryką. Przepis krok po kroku. 120

Karkówka pieczona z papryką. Przepis krok po kroku.   Dzisiaj mam dla Was pomysł na soczysty kawał mięsa z pieca. Karkówka pieczona z papryką to danie, które zawsze wychodzi idealnie i starczy dla kilku wygłodniałych osób. Jeżeli po obiedzie zostanie jeszcze kawałek, można go pokroić w plasterki i kłaść(...)Roleskiego   Przygotowanie:   Karkówkę natrzyj przyprawami: suszonym majerankiem, papryką w proszku, utartym czosnkiem, olejem roślinnym, oraz solą i czarnym pieprzem.   Mięso ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Paprykę i cebulę pokrój w grube “pióra”, przełóż do miski. Karkówkę zapiekaj najpierw 40 minut

kuron.com.pl

Proponowane wyszukiwania