Zazwyczaj jeśli robimy roladę z dwóch mięs, jedno z nich jest mielone a drugie w całości Ja jednak połączyłam dwa mięsa mielone. Rolada drobiowo-wieprzowa jest pyszna zarówno na gorąco, jako danie główne lub na zimno, jako wędlina. Świetnie pasuje do wszelkich sosów. U mnie podana została w towarzystwie sosu pieczarkowego. Rolada drobiowo-wieprzowa Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego(...)piersi z kurczaka 2 małe jajka ulubione przyprawy (u mnie: czosnek granulowany, papryka ostra, papryka słodka, mielone ziele angielskie, pieprz) sól Mięso z kurczaka mielimy. Wrzucamy je do miski, dodajemy jedno jajko, przyprawy i solimy. Dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy mięso wieprzowe z przyprawami, solą i jednym jajkiem. Mięso wieprzowe wykładamy na papier do pieczenia i rozprowadzamy je równomiernie
PatiGotujePoliczki wieprzowe, brzmi może trochę dziwnie, ale to jedno z najdelikatniejszych mięs. To także bardzo wykwintne i meeega smaczne danie. Pierwszy raz miałam okazję spróbować policzków jakieś 3 lata temu, pełne zaskoczenie i niebiańska rozkosz. To mięso po prostu rozpływa się w ustach. Kubki smakowe szaleją. Wcześniej przygotowywałam już policzki wołowe, choć były dobre, to jednak wieprzowe są zdecydowanie(...)bulionu jarzynowego (lub rosołu) - sól - świeżo mielony pieprz - 2 małe listki laurowe (lub 1 większy) - 3-4 kulki ziela angielskiego - 2 łyżki oleju kokosowego (u mnie bezzapachowy) lub smalcu Mięso umyć, lekko osuszyć ręcznikiem, obciąć błonki (choć myślę, że nie jest to konieczne). Na patelni lub w garnku rozgrzać olej kokosowy (lub smalec), obsmażyć kawałki mięsa z każdej strony. Podsmażone
Smaczne Zdrowesmaku pasztetowi. Co jest fajne w domowych wyrobach? Sami decydujecie o ich smaku. Możecie zrobić klasyczny, ale to naprawdę klasyczny ciężki pasztet, lub też lżejszy wariant z większą ilością mięsa drobiowego. Obojętnie jakie mięsko wybierzecie, Wasz pasztet będzie o niebo zdrowszy i pewnie lepszy od tych sklepowych. Pamiętajcie, że nie możemy dodać do pasztetu jedynie chudego mięsa, bo coś(...)należy do najlżejszych dań, przynajmniej ten tradycyjny A tłuszcz jest jakby nie było, nośnikiem smaku. Aha, żurawinę podobnie jak grzyby, możecie posiekać, dodać w całości lub przekręcić z mięsem w maszynce. Ja wybrałam przekręcenie grzybów a dodanie żurawiny w całości. Tyle mięsno-pasztetowej teorii. Jedziemy z pasztetem! Składniki na 3 keksówki {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content
Mieszam w Garnkugwarancja doskonałego smaku bez potrzeby użycia polepszaczy i co najważniejsze, jest bezglutenowy. Podany z kluseczkami śląskimi i surówką z kiszonej kapusty - cud miód :-) Bardzo polecam! Składniki: 500-700 g mięsa wieprzowego (w moim daniu z szynki) 5-6 cebul 2 pietruszki (korzeń) 2 marchewki 1/4 selera (korzeń) 2 łodygi selera naciowego 2-3 ząbki czosnku spora garść liści laurowych spora(...)słodka w proszku (cała paczka) sól, pieprz masło oliwa do smażenia (najlepsza z wytłoczyn) ok. 4 łyżki mąki kukurydzianej ok. 1 l przegotowanej wody lub więcej Wykonanie: 1. Mięso kroimy w kosteczkę. 2. Dobry gulasz to tyle cebul ile mięsa. W moim daniu 6 cebul, które trzeba pokroić bardzo drobno i dusić na oliwie na patelni nieprzywierającej ze sporą
Kawa z mlekiemwyrobów i z każdym kolejnym wychodzą mi coraz smaczniejsze i lepsze. Posiadam szynkowar mały (1,5 kg) i dla naszej trójki jest wystarczający, na raz wkładam do niego kilogram mięsa. Do szynkowaru potrzebne są dwa termometry- jeden ze szpikulcem do mierzenia temperatury mięsa w szynkowarze ( u mnie był w zestawie z szynkowarem) i drugi do mierzenia temperatury wody. Do tego(...)peklowej 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 czubate łyżeczki majeranku 1/3 szklanki zimnej wody 2 łyżeczki żelatyny Szynkę pokroić w drobną kostkę ok 1cm x 1cm. Następnie 300 g pokrojonego mięsa zmielić w maszynce na średnich oczkach. Do miski przełożyć mięso pokrojone i zmielone. Dodać sól, majeranek, paprykę i żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać wodę i jeszcze raz dokładnie wszystko
Monia miesza i gotujeDomowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów przygotowana ze świeżej i suszonej żurawiny przez Sylwię Chrzanowską, ambasadorkę marki Kohersen Mycook zasmakowała nam do tego stopnia, że w ciągu zaledwie trzech tygodni przygotowałam go dwukrotnie. Pierwszą porcję zapasteryzowałam i zostawiłam na nadchodzące Święta, drugą podzieliłam się z koleżanką. Dziś jednak postanowiłam przygotować nieco inną wersję konfitury ze świeżej żurawiny(...)zdecydowanie bardziej wykwintną, o wyczuwalnym korzennym aromacie. Dzięki niewielkiej modyfikacji mojego wypróbowanego przepisu żurawina do mięsa, serów i nie tylko udało mi się uzyskać zupełnie nowy smak. Własnoręcznie przygotowana żurawina do mięsa zapasteryzowana w słoikach na zimę to gwarancja, że nie będziemy zmuszeni kupować w sklepach gotowych przetworów, często wzbogaconych chemicznymi, zbędnymi dla naszego organizmu, "dodatkami" Domowa konfitura
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataponieważ będą się gotować w tak zwanym własnym sosie . Dziś zapraszam Was na pyszne polędwiczki wieprzowe. Wiadomo, że jest bardzo łatwo je przesuszyć, ponieważ to bardzo delikatne mięso. Metoda sous-vide zachowa je wilgotne i bardzo soczyste, potem wystarczy je tylko przez chwilę przesmażyć i na talerz! Urządzenie do sous vide Unold, czyli gotowanie w próżni "Gotowanie sous(...)Potrawy przygotowane tą metodą są wyjątkowe, wykwintne, charakteryzuje je niepowtarzalny smak i zapach, a także zachowują wszystkie swoje walory odżywcze. Metodą tą możemy przygotować między innymi mięsa, ryby, owoce morza, warzywa i owoce . Dzięki szczelnemu zamknięciu i stałej temperaturze p rodukt końcowy jest pełen naturalnego smaku i aromatu, oraz zachowuje wszelkie drogocenne makro - i mikroelementy
Kulinarne przygody Gatityostatniego okruszka Z tych składników przygotowałam dwie formy pasztetu. Ich wymiary to 30 cm x 8 cm x 6 cm. Pamiętajcie jednak o najważniejszej zasadzie, jeśli zależy Wam na mięsie, zawsze wrzucajcie je do gotującej się wody. Dzięki temu nie straci ono smaku. Zachęcam Was do wypróbowania tego pasztetu. Święta już niedługo, a ten pasztet świetnie będzie się prezentował(...)suszone grzyby zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc. Warzywa obieramy, a królika, boczek i kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki. W bardzo dużym garnku zagotowujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy mięso. Gotujemy 15-20 minut. Po tym czasie zbieramy szumowinę i dorzucamy marchewki, pietruszkę, seler, lubczyk, natkę, liście laurowe, ziele angielskie, ziarnisty pieprz i solimy. Mięso gotujemy do miękkości, co najmniej
PatiGotujejakiś czas pada. W taką pogodę staram się przygotowywać dania, które będą nie tylko rozgrzewające, ale również sycące. Dlatego też chcę Wam dzisiaj zaproponować ten pożywny kociołek z mięsem wołowym i kolorowymi warzywami. SKŁADNIKI 1 kg mięsa wołowego (u mnie z udźca) 2 duże cebule 2 czerwone papryki 500-600 g fasolki szparagowej (u mnie pół na pół żółta(...)ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe oliwa mąka pszenna typ 500 (np. Wrocławska) sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, chilli, słodka papryka WYKONANIE Cebulę obrać i pokroić w duże piórka. Mięso wołowe umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, po czym przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem kolorowym. W dużej brytfannie rozgrzać oliwę. Mięso posypać lub obtoczyć w mące pszennej i wrzucić
Passions hobbies lifezbyt gęsta dodać odrobinę oleju. Obrane ząbki czosnku przekroić na pół i bardzo starannie natrzeć nimi kaczkę z wierzchu i od środka. Czosnek odłożyć na bok. Następnie natarte czosnkiem mięso natrzeć dokładnie przygotowaną pastą przyprawową z wierzchu i w środku. Przyprawy wmasować w mięso, starannie nimi nacierając. Na koniec, do wnętrza tak doprawionej kaczki włożyć odłożony wcześniej czosnek oraz łyżkę(...)masła. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić pod przykryciem do lodówki na około 3 godzin. Można także przygotować wcześniej i wstawić do lodówki na noc. Po przynajmniej 3 godzinach kaczkę wyjąc z lodówki i ułożyć ją stroną z piersiami do dołu. Na dno naczynia wlać około 3 łyżek wody, dodać 2 łyżki oleju oraz 1 łyżkę masła. Naczynie
Ciastka - domowe słodkościdodają i cztery łyżki. Szanuję swoje kubki smakowe i nie chcę ich przepalić Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy i rozdzielamy pomiędzy dwie miski, w których podamy dan dan noodles. MIĘSO Mielone mięso dokładnie mieszamy z solą, pieprzem i jasnym sosem sojowym. W woku rozgrzewamy dwie łyżki oleju sezamowego. Wrzucamy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce imbir(...)Dodajemy płatki chili i wszystko razem smażymy aż uwolni mocny zapach, bez rumienienia i przypalenia czosnku. Dodajemy do woka mięso i smażymy z przyprawami stale mieszając, żeby szybko się zamknęło i smażyło bez puszczania wody – mięso powinno się lekko zrumienić. Gdy już przestanie być surowe dodajemy do niego ciemny sos sojowy i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pastę
Karo in the KitchenOdpowiednia marynata do mięsa, to często klucz do kulinarnego sukcesu. Ale co zrobić, aby przygotowywane przez nas mięsne dania były kruche, soczyste i pyszne? Poniżej znajdziecie kilka przydatnych wskazówek: Odpowiednia grubość mięsa Marynowane kawałki mięsa powinny być jednakowej grubości, wówczas będziemy mieć gwarancję, że marynata wchłonie się równomiernie. Jeśli jednak tak nie jest większe kawałki mięsa oraz te ze skórą(...)warto ponakłuwać nożem lub widelcem, co ułatwi wchłanianie się marynaty w głąb mięsa. Odpowiednie proporcje Odpowiednie proporcje składników marynaty są niezwykle ważne. Nie należy nadużywać przypraw, bo mogą zdominować smak. Warto stosować się do podstawowych proporcji przy tworzeniu marynaty: 1 łyżka oleju, 1 łyżeczka przyprawy kwaśnej, 2 łyżeczki przyprawy. Oczywiście dawki zwiększamy proporcjonalnie do potrzeb. Jaki smak? W zależności
Słodkie okruszkiDoskonałe mięso, które może być serwowane: do obiadu, na przystawkę, na zimno i na ciepło. Potrzebujemy schab, śliwki suszone, smalec, przyprawy, naczynie i piekarnik. Duży kawałek schabu około 2 kg, obrabiamy nożem odcinając zbędne kawałki ~0,5 kg. Odcięte kawałki mięsa wykorzystamy do przygotowania np. wieprzowiny w sosie. Przez środek mięsa przebijamy długi nóż, żeby przygotować miejsce(...)nadzienie. Następnie nadziewamy suszone śliwki, z obu stron wejdzie po 15 szt. suszonych owoców. Potem mięso przyprawiamy solą, pieprzem i papryką... można użyć gotowej przyprawy do mięsa. Wówczas dajemy 2 łyżki przyprawy na 1 kg mięsa, u mnie wyszło 3 łyżki na 1,5 kg schabu. Do naczynia na spód wkładamy pokrojone kawałki smalcu około pół kostki 100 g. Pieczemy
chleba naszegoWołowina rzadko u nas gości bo nie jesteśmy miłośnikami tego mięsa. Jednak czasem zdarza mi się coś przygotować pod warunkiem, że uda mi się kupić dobrą wołowinę bo nawet nie mam dobrego i sprawdzonego źródła. Polecam pyszny gulasz paprykowy. Jego przygotowanie zajmuje trochę bo mięso trzeba długo dusić ale potem mięsko rozpływa się w ustach. składniki: 700 g wołowiny(...)czerwone papryki olej do smażenia 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki ostra papryka 2 listki laurowe 2-3 kulki angielskiego ziela sól,pieprz mąka do oprószenia mięsa woda lub bulion wołowy Cebulę pokroić w drobną kostkę. Mięso pokroić w niedużą kostkę. Pokrojone mięso oprószyć mąką, strzepać jej nadmiar. Następnie na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju zrumienić lekko
Monia miesza i gotujewięc postaram się częściej coś smacznego publikować :) Dzisiaj zapraszam na pyszny, soczysty gulasz indyczy, tym razem z młodą cukinią. Zasmakował nam bardzo, więc będą częste powtórki. Mięso z indyka jest dietetyczne, więc zachęcam do jego konsumpcji:) 1 kg gulaszowego z indyka 3 młode cukinie Do marynaty: Olej z czosnkiem Czosnek granulki lub ząbki świeżego(...)przeciśnięte przez praskę Cebula liofilizowana Chili Papryka słodka Przyprawa do mięs ( czerwona) Kminek mielony Pieprz mielony Dodatkowo Listki laurowe Ziele angielskie Włoszczyzna suszona Skrobia Mięso gulaszowe przepłukuję, osuszam i kroję na mniejsze kawałki. Obrane i umyte cukinie, kroję w większą kostkę. Mięso najpierw marynuję, posypuję przyprawami dodaję olej
Takie tam pichcenie