mięso - 63110 przepisów (strona:133/4208)

Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać 148

składników i utrzymywanie ich przez długi czas w temperaturze poniżej poziomu wrzenia.   Zapobiega to kipieniu i przypalaniu posiłków, a zawartość naczynia jest ogrzewana równomiernie. Gotowanie w ten sposób mięsa powoduje, że włókna stają się bardzo miękkie i delikatne, a warzywa nie tracą jędrności i wrażliwych na wysokie temperatury, cennych dla zdrowia witamin .   Dzięki temu, że podczas gotowania(...)problemu Urządzenie pracuje w dwóch lub trzech trybach: High – potrawa jest podgrzewana szybciej i osiąga temperaturę około 90°C. Ta opcja jest idealna do potraw z wołowiny, dziczyzny i mięs niskiej jakości. Można z niej korzystać także wówczas, kiedy zależy nam na szybszym przygotowaniu dań z delikatnych składników. Korzystając z tej opcji można też upiec… chleb. Low – potrawa jest podgrzewana

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pieczona łopatka z białą kiełbasą i boczkiem 202

Święta Wielkanocne nie mogą obejść się bez jajek i białej kiełbasy. Właśnie z tego powodu postanowiliśmy przygotować pieczoną łopatkę z białą kiełbasą i boczkiem – tak przygotowane mięso będzie idealnie wpasowywało się w charakter Świąt Wielkanocnych. Jednak możecie je przygotować także na każdą inną okazję – nadaje się do jedzenia zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealnie sprawdzi się(...)również jako zamiennik wędliny na kanapce . Świetnym dodatkiem do pieczonego mięsa jest domowa ćwikła , albo chrzan . Pieczona łopatka z białą kiełbasą i boczkiem – składniki 2 kg łopatki 12 plastrów wędzonego boczku 2 białe kiełbasy 150 g żółtego sera Pieczona łopatka z białą kiełbasą i boczkiem – składniki na marynatę 5 łyżek oliwy 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Nuggetsy z kurczaka – pieczone 502

zakończone. I faktycznie – od lat robię głównie te nuggetsy. Są pyszne, delikatne, mięciutkie. Cały smak zawdzięczają panierce – miodowi i musztardzie oraz płatkom kukurydzianym z dodatkiem pieprzu, samego mięsa nie przyprawiamy. Tutaj wersja z równie smacznymi nuggetsami smażonymi. filety z kurczaka (u mnie 3 pojedyncze piersi) płatki kukurydziane 1 jajko 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżka płynnego miodu pieprz(...)Mięso myjemy, kroimy na mniejsze porcje. Płatki kukurydziane przesypujemy do mocnego woreczka i za pomocą wałka rozkruszamy je na mniejsze części (im drobniejsze płatki, tym łatwiej jest panierować mięsko, jednak najlepszą opcją są średnie kawałki). Pokruszone płatki wsypujemy na talerz i posypujemy całkiem sporą szczyptą pieprzu, mieszamy (ilości płatków celowo nie podaję, z pewnością potrzeba ich sporo. Ja zwykle rozkruszam

Smaki Na Talerzu
Zrazy wołowe – tradycyjny obiad – prosty przepis 229

przyrządzać, a nie słusznie, bo nie jest to wielka filozofia. Dla tych, co nie boją się nieco przełamać tradycyjne smaki – przepis na wołowe zrazy z delikatnie zmienionymi składnikami. Mięso wołowe na zrazy Ogórki w occie Papryka w occie Cebula Chrzan (może być musztarda) Suszone pomidory z czosnkiem (gotowa przyprawa – można zastąpić świeżym czosnkiem) Liść laurowy i ziele angielskie Sól(...)pieprz Kawałek tłustszego mięsa Mięso na zrazy myjemy i suszymy, Kroimy w porcje i rozbijamy. Można kupić już gotowe do zawijania kawałki mięsa. Każdy kawałek przyprawiamy solą i pieprzem. Wewnętrzną stronę nacieramy świeżo startym chrzanem (to wersja doskonała na Wielkanoc. Zamiast chrzanu można jednak użyć dowolnej musztardy). Dodajemy ogórka i paprykę w occie oraz nieco cebuli. Ja dodałem również suszone

MarcinChef
Pasztet z sarny 133

cała główka Przyprawa do dziczyzny najlepiej dwie Sól  i pieprz do smaku liść laurowy x6 Owoc Jałowca 8 ziaren 2 suche bułki (kajzerki) Smalec gęsi - kilka łyżek Sposób: Mięso sarny kroimy w wielka kostkę Tak samo boczek Smażymy na smalcu gęsim często mieszając i dusimy na małym ogniu dodaaj jedna pokrojona cebule w piórka owoc jałowca liść laurowy(...)przyprawy Warzywa :marchew pietruszka korzeń jedna cebula wrzucić do bulionu (może być kostka rosołowa) i zagotować później dodajemy mięso . I tak dusić około 2.5 do 3 godzin ponieważ mięso musi być bardzo miękkie  Pamiętajmy o  częstym mieszaniu czosnek możemy wycisnąć ja kroje zawsze drobno w kosteczkę Podczas smażenia mięso sarny wypuści soki nie zlewajcie wytworzy się sos własny

Viola cooks with passion
Pieczeń wołowa 157

Wołowina to mięso o bardzo specyficznym smaku. Ma ona wielu miłośników jak i przeciwników, mój mężuś to zdecydowanie miłośnik tego mięsa, a poza tym jest to jego ulubiony rodzaj. W związku z tym upiekłam mu solidny kawał wołowy, który podałam na ciepło z sosem pieczeniowym do obiadu, a pozostałość pokroiłam w plasterki jako dodatek do pieczywa. Mięso do obiadu świetnie(...)się komponuje z pieczonymi lub duszonymi ziemniakami, a wędlina doskonała jest z dodatkiem wyrazistego sosu na przykład chrzanowego lub czosnkowego. Zapraszam na przepis 😊 Składniki: mięso wołowe 1600 g, wino czerwone wytrawne 1 szklanka, owoc jałowca 10 ziaren, rozmaryn suszony pół łyżeczki, majeranek pół łyżeczki, cząber pół łyżeczki, sól i pieprz, liść laurowy 3 szt, czosnek 2 ząbki, Sposób przygotowania: Mięso

kulinarne odsłony pati
Suszona wołowina na chleb 144

Ligawa- wołowe mięsko. Nie jest to tania część mięska, ale pyszna. Lubię sobie sama zrobić wędlinkę na chlebek. Wiem co jem i satysfakcja duża. Wyszła pyszna i krucha, polecam. Mięso umyć i osuszyć. Do miski wsypać wszystkie składniki marynaty, dokładnie wymieszać. Mocno natrzeć mięso ze wszystkich stron marynatą. Włożyć mięso do miski i przykryć. Teraz przez trzy dni dwa razy(...)dziennie mięso przewracać i ponownie obtoczyć w przyprawach. Wodę która się wytworzy wylać przez sitko, tak żeby przyprawy zachować i ponownie położyć na mięso. Czwartego dnia wyjąć z lodówki, nagrzać piekarnik do 80 C i wstawić mięso na raszkach. Pod spodem postawić blaszkę. Suszyć mięso 1 godzinę, następnie zmniejszyć do 50 C, termoobieg i suszyć 2 godziny, zostawić w piekarniku

Kuchnia Pokoleń
Pasztet z kurczaka z żurawinami 167

kupuję gotowego. Uważam, że najlepsze są domowe. Nie ma przy nich dużo pracy a efekt... Pasztety można zrobić różne. Każdy w innym smaku. Upiekłam pasztet z różnych rodzajów mięsa, pasztet drobiowy , oraz pasztet jarski z jajkiem . Dzisiaj mam dla Was przepis na pasztet z kurczaka z żurawinami. Łatwy do zrobienia, bez kłopotu. Wspaniały, wyrazisty w smaku i ...jakże(...)kawałek selera 150 g suszonej żurawiny kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu 3 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego szczypta gałki muszkatołowej świeżo startej 1 łyżka oliwy (brak na zdjęciu) Wykonanie: Mięso i boczek   umyłam i włożyłam do dużego garnka. Dodałam oczyszczone i umyte warzywa. Na wierzchu rozsypałam przyprawy i zalałam zimną wodą tak, żeby wszystko przykryła. Wstawiłam do gotowania

Kuchnia u Krysi
Pasztet wielkanocny w indykiem 120

piekę na każde święta. Zawsze piekę większą ilość i zamrażam. Przygotowanie jest czasochłonne, dlatego jeśli już robię, to od razu hurtowo :) Dzisiejszy pasztet przygotowałam z dodatkiem śliwki. Lubimy połączenie mięs z owocami. Idealny do pasztetu jest również chutney. Możecie go przygotować z moich przepisów   tutaj.  Polecam! Pasztet wielkanocny w indykiem Składniki na 4 keksówki o wymiarach(...)łopatki wieprzowej 3 udka z kurczaka 1 kg mięsa z udźca indyka (bez kości) 500g surowego boczku wieprzowego 300g wątróbki drobiowej 3 jajka 3 czerstwe bułki 4 cebule pęczek włoszczyzny garść suszonych śliwek przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek Wykonanie: Łopatkę i boczek kroimy w dużą kostkę, wkładamy do dużego garnka, dodajemy udka i pokrojone mięso z  indyka. Zalewamy

Smak mojej kuchni
KURCZAK BEZ KOŚCI, NADZIEWANY MIĘSEM + FILMIK 208

Kurczak nadziewany jest idealny do podania na ciepło lub zimno. Ja wstępnie go wytrybowałam i nadziałam mięsem mielonym z pieczarkami, następnie owinęłam dratwą i zapiekałam około 1 godziny.  Efekt końcowy jest rewelacyjny a mięso i nadzienie przepyszne. Polecam tak przygotowanego kurczaka podać na obiad lub jako zastępstwo wędliny(...)FARSZ :  500 g mięsa mielonego 300 g pieczarek 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki natki pietruszki 3 łyżki oleju  1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu  1 łyżeczka papryki słodkiej  1 łyżka majeranku

Kulinarne Fantazje Marioli
Pasztet z indyka (z żurawiną) 168

miał być pasztet z żurawiną. Kremowy, rozpływający się w ustach... Już widziałam plaster tego pasztetu na kromce domowego chleba. Przygotowałam wszystkie składniki, mięso dusiło się na małym ogniu. Ja w międzyczasie porobiłam jeszcze kilka innych spraw, później zmieliłam mięso, wymieszałam, doprawiłam, przełożyłam do foremki i wstawiłam do piekarnika. Już zacierałam ręce i wychodziłam z kuchni, aż nagle na stole zauważyłam(...)świeżego tymianku 2 łyżki oleju 50ml brandy lub koniaku 3 jajka sól pieprz gałka muszkatołowa olej i bułka tarta do posmarowani i wysypania formy garść żurawiny lub orzechów  Mięso umyć, osuszyć, pokroić w duże kawałki. Zrumienić na oleju z każdej strony. Cebule obrać, przekroić na pół włożyć do mięsa, dodać przyprawy, suszone jabłko, zalać winem i gorącą wodą, żeby

Obiad gotowy
Pasztet wieprzowo-drobiowy 172

Smaczny domowy pasztet z mięsa wieprzowego i drobiowego bardzo dobrze się kroi nawet w cienkie plastry. Idealny na święta, a także na co dzień na kanapki. Składniki: (2 średnie keksówki lub duża i mała) 800-900 g mięsa wieprzowego (dałam łopatkę) 400 g wątróbki drobiowej 2 udka z kurczaka 300 g słoniny 2 duże cebule 2 marchewki 2 pietruszki kawałek(...)selera 7 dużych jajek 1 czerstwa bułka gałka muszkatołowa sól, pieprz natka pietruszki 3 liście laurowe 1 ziarna ziela angielskiego zioła prowansalskie mleko do namoczenia bułki Mięso pokroić na kawałki, włożyć do garnka, dodać pokrojoną w większe kawałki słoninę i udka kurczaka, zalać zimną wodą i zagotować. Kiedy pojawią się szumowiny zebrać je i dodać obraną włoszczyznę, liście laurową, ziele

talerz przyjemności
Gulasz na piwie 122

kluskami kładzionymi, ale można je również podać z ziemniakami, świeżym pieczywem lub kaszą. Zamiast piwa można użyć bulionu warzywnego. Polecam! Gulasz na piwie Składniki na 4 porcje: 600g mięsa gulaszowego (wieprzowego lub wołowego) 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 marchewki 250ml jasnego piwa 200ml bulionu warzywnego przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, szczypta cynamonu, liść laurowy, ziele angielskie łyżeczka brązowego cukru(...)mąka do obtoczenia mięsa Na kluski kładzione: 1 jajko pół szklanki mąki szczypta soli łyżka posiekanej natki pietruszki 2-3 łyżki zimnej wody Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Oprószamy solą, pieprzem, słodką papryką, mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Cebulę kroimy w piórka, marchew w plasterki. Mięso obtaczamy

Smak mojej kuchni
Gulasz grzybowy 103

Aromatyczny, mocno grzybowy gulasz to kolejna propozycja na świąteczny stół. Gulasz można podać ze świeżym pieczywem lub kaszą. Rodzaj mięsa jest dowolny, jednak najlepsza będzie wołowina. Polecam! Gulasz grzybowy Składniki: 800g mięsa gulaszowego (wieprzowego lub wołowego) 2 szalotki szklanka suszonych grzybów 8 pieczarek pół szklanki czerwonego, wytrawnego wina szklanka bulionu warzywnego mąka do oprószenia mięsa przyprawy: sól, pieprz, tymianek, ziele(...)angielskie, liść laurowy Wykonanie: Grzybki zalewamy szklanką wrzątku, moczymy 30 minut, a następnie odcedzamy zachowując wodę i drobno siekamy. Mięso kroimy w kostkę 2 x 2cm, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i suszonym tymiankiem. Odstawiamy na godzinę. Następnie mięso oprószamy mąką i partiami obsmażamy na maśle klarowanym do zrumienienia. Mięso przekładamy do większego garnka. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone

Smak mojej kuchni
Pyzy ziemniaczane z mięsem mielonym, z ziemniaków gotowanych 151

Witajcie :) Dziś pokażę Wam mój przepis na pyzy ziemniaczane z gotowanych ziemniaków i z mięsem mielonym, a do tego pyszna zasmażka z cebuli i szynki do posypania na wierzch! :)  Z podanych proporcji wyszło mi ok. 20 pyz. Składniki: 8 średniej wielkości ziemniaków 500g mięsa mielonego (ja ugotowałam zmielone już mięso wieprzowe z łopatki, ugotowane z dodatkiem soli, pieprzu(...)kawałki i wrzucamy do gotującej i osolonej wody i gotujemy do miękkości.  Po odlaniu wody najlepiej wrzucić ziemniaki do jakiejś miski żeby przestygły (lub przygotujcie ziemniaki dzień wcześniej) :) Mięso również gotujemy w garnku(też można dzień wcześniej) ja akurat miałam już zmielone od razu mięso i takie gotowałam, ale możecie użyć np. mięsa z rosołu i zmielić

Gotuj z Mąką

Proponowane wyszukiwania