mięso - 63110 przepisów (strona:128/4208)

Karkówka pieczona w soli 215

Jakiś czas temu wypróbowałam schab pieczony w mleku . Teraz kolejna dla mnie nowość-mięso na kanapki pieczone w soli. Wybrałam karkówkę. Doprawiłam ją czosnkiem, papryką i majerankiem. Mięsko po upieczeniu jest idealne i nie jest wcale za słone, po prostu takie akurat. To kolejny sposób na pyszną domową wędlinkę z którego skorzystam i to nie raz. składniki(...)karkówki 2 łyżki majeranku 2 łyżki słodkiej papryki 3-4 ząbki czosnku sól ok 1-2 kg Karkówkę doładnie oczyścić z wszelkich błonek. Mięso dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso dokładnie natrzeć majerankiem, papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso w przyprawach owinąć w folię aluminiową lub przełożyć do naczynia żaroodpornego i odstawić do lodówki

Monia miesza i gotuje
Kebab z mięsa mielonego na patyku 187

Opis kebab z mięsa mielonego na patyku: Kebab z mięsa mielonego na patyku to tradycyjne greckie danie. Robi się je zazwyczaj z baraniny lub jagnięciny. Danie to jest inaczej nazywane grecką koftą. Ważny dodatkiem są mocne i wyraziste przyprawy. Danie to jest idealne na grilla. Świetnie smakują z sosami na bazie jogurtu. Jeżeli nie lubicie baraniny czy jagnięciny, możecie wykorzystać(...)oczywiście inne mięso mielone. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego 1 jajko 1 cebula 1 kajzerka Rozmaryn Tymianek Suszona mięta Czosnek granulowany Słodka papryka Gorczyca Sól, pieprz Sposób przygotowania: Cebulę obieramy i drobno siekamy. Następnie kajzerkę moczymy w ciepłej wodzie, kiedy zmięknie odciskamy ją. Do dużej miski dodajemy mięso mielone, posiekana cebulę, jajko, kajzerkę oraz przyprawy. Zagniatamy razem do powstania gładkiej

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Zajączki – wielkanocne paszteciki z mięsem 531

Wielkanocne paszteciki z mięsem Krucho-drożdżowe mięsne paszteciki w kształcie zajączków to idealny pomysł na świąteczną przekąskę, w której przygotowaniu chętnie pomogą nam dzieci. Zajączki są małe i można włożyć je do wielkanocnego koszyczka. Oczywiście paszteciki te równie dobrze sprawdzą się przy każdej innej okazji, na przykład na dziecięcym przyjęciu. Z podanej porcji składników wychodzi około 15 zajączków. Inspirację(...)Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 40 g masła szczypta soli 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka suchych drożdży 100 ml ciepłego mleka 1 jajko   Składniki na farsz: 250g mięsa np. kurczaka (użyłam mięso z rosołu) 1 cebula 1 ząbek czosnku sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa   Dodatkowo: 1 żółtko 2 łyżki mleka suszone śliwki lub żurawina     *** Mąkę

Blog z Apetytem
Pieczona łopatka z białą kiełbasą i boczkiem 241

Święta Wielkanocne nie mogą obejść się bez jajek i białej kiełbasy. Właśnie z tego powodu postanowiliśmy przygotować pieczoną łopatkę z białą kiełbasą i boczkiem – tak przygotowane mięso będzie idealnie wpasowywało się w charakter Świąt Wielkanocnych. Jednak możecie je przygotować także na każdą inną okazję – nadaje się do jedzenia zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealnie sprawdzi się(...)również jako zamiennik wędliny na kanapce . Świetnym dodatkiem do pieczonego mięsa jest domowa ćwikła , albo chrzan . Pieczona łopatka z białą kiełbasą i boczkiem – składniki 2 kg łopatki 12 plastrów wędzonego boczku 2 białe kiełbasy 150 g żółtego sera Pieczona łopatka z białą kiełbasą i boczkiem – składniki na marynatę 5 łyżek oliwy 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pasztet mięsny ze śliwkami 188

domowej przyprawy grzybowej 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 jajka 2 bułki kajzerki kilkanaście suszonych śliwek bez pestek Wykonanie: Pachwinę, łopatkę i pierś wkładamy do garnka, zalewamy wodą, tak, aby mięso było przykryte. Dodajemy cebule, listki laurowe, jałowiec, ziele angielskie, sól i pieprz, gotujemy, aż mięso będzie bardzo miękkie. Na koniec dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki wątróbkę i zaparzamy(...)gotującym się wywarze. Po 10 minutach wszystkie mięsa i cebule wyjmujemy, zostawiamy aby przestygły. Bułki namaczamy w  wywarze  z mięsa. Następnie mięso i cebulę dwukrotnie mielimy, dodajemy bułki i również mielimy. Mięso możemy również zblędować. Na koniec wrzucamy jajka, dodajemy przyprawy i bardzo dokładnie mieszamy, Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Aluminiowe foremki wypełniamy do połowy mięsem, na środku

Kulinarne przygody Gatity
Policzki wołowe w sosie winno - czekoladowym, grillowanym brokułem, groszkiem, karmelizowaną z masłem orzechowym szarą renetą i 113

wszystkim odpowiednia marynata, która nada odpowiedniego tonu, smaku i charakteru Waszemu mięsiwu a dzięki której nadacie kierunek jazdy Waszemu daniu. Po drugie smażenie, dzięki temu zabiegowi zamknięcie wszystkie pory mięsa, skarmelizujecie je i dzięki denaturacji białek zamknięcie w jego wnętrzu wszystkie soki z całym obłędnie pysznym smakiem. Kolejny krok to długie gotowanie, w winie i bulionie z warzywami. I tutaj(...)porcje): 1 kg policzków wołowych  1 kg włoszczyzny  imbir, anyż, ziele angielskie i liść laurowy  1 litr wina czerwonego  3 litry bulionu  marynata do mięsa: łyżka zmielonych suszonych grzybów, papryka wędzona słodka i pieprz  na koniec do sosu dodaj sól, czekoladę gorzką  olej do smażenia  Dodatki: pieczony w całości, owinięty folią batat

Mango Papaja
Domowa szynka na kanapki 332

smaczniejsza niż sklepowa, a do tego zdrowsza i świeża. Do jej przygotowania nie potrzeba ani wędzarni ani specjalnych urządzeń, wystarczy jeden garnek. Polecam!   Składniki: ok 1,5 kg mięsa od szynki wieprzowej 2 litry wody 2 łyżki majonezu 1/3 szklanki soli (130g) 1 łyżka cukru 1 łyżka pieprzu 1 cebula 5 ząbków czosnku 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela(...)angielskiego pół łyżeczki chilli   Do natarcia mięsa: papryka mielona słodka i ostra zioła: majeranek, bazylia, oregano   *** Do garnka wlewamy wodę, dodajemy majonez, obraną cebulę oraz czosnek i przyprawy (sól, pieprz, chilli, cukier, liście laurowe i ziele angielskie). Całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Po zagotowaniu garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia *** *** Mięso myjemy, osuszamy i związujemy sznurkiem

Blog z Apetytem
Pasztet z królika z żurkiem 145

Domowy pasztet z królika z dodatkiem papryki w glazurze z żurku. Pasztet jest delikatny, dodałam do niego warzywa z którymi się gotowało mięso. Na wielkanocnym stole będzie idealnie pasował i wybornie smakował. pasztet: 50 dkg boczku surowego 1/2 tuszki królika 30 dkg wątróbki drobiowej albo z królika 2 marchewki kawałek pora 1 cebula 1/3 selera korzenia 1 korzeń pietruszki(...)jajka olej rzepakowym glazura: 1 opakowanie zupy żurek 1/2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki żelatyny natka pietruszki 2 jajka ugotowane Warzywa wszystkie obieram i dokładnie myję. Do garnka przekładam umyte mięso bez wątróbki, dodaje warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca, łyżeczkę soli i wlewam wody tyle żeby przykryła mięso. Gotuje na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie około półtorej godziny

wesoła kuchnia
BOCZEK Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ (keto, LCHF, paleo, optymalny) 256

Składniki: 2 kg boczku ze skórą 50 g musztardy pieprz biały sól himalajska lub kłodawska opcjonalnie przyprawy np papryka , majeranek , 10 ząbków czosnku (umieścić w otworach zrobionych nożem w mięsie) Wybrać mięsny kawałek boczku ze skórą. Mięso umyć, oczyścić z ewentualnej sierści opalając palnikiem. Mięso natrzeć grubo i dokładnie solą oraz białym pieprzem z każdej strony. Od spodu mięso można(...)dodatkowo posmarować musztardą. Przygotowane mięso zostawić w lodówce minimum na całą noc. U mnie na ogół stoi 1,5 doby. Zamarynowane mięso ułożyć w głębokiej blaszce skórą do dołu i zalać wlać na dno ok 1 cm wody. Piec bez przykrycia 40 min w temperaturze 180 °C. Po tym czasie wyjąć blachę, odwrócić mięso by ponacinać skórę w kratę. Ponownie

Ola la LCHF
Jak zrobić dobry rosół? Zasady! 801

Dobry rosół! Klarowny i złoty rosół- tak powinien wyglądać każdy prawidłowo przygotowany bulion. Rosół pachnie mięsem i warzywami, działa rozgrzewająco i dla wielu z Nas jest typowym daniem na niedzielny obiad. Czy wiesz jak prawidłowo przygotować rosół? Dzisiaj zdradzę Wam wszystkie triki na tą zupę! Zrobienie rosołu wcale nie wydaje się trudne, ale w praktyce to już bywa różnie(...)rosołu mojej teściowej. O i się zaczęło! Wreszcie przypomniał mi się smak rosołu mojej babci z lat dzieciństwa. Bo dobrego rosołu nie zrobimy na byle czym. Potrzebujemy uczciwego kawałka mięsa, a że moja Teściowa, ma własne kury, kaczki, ba czasami nawet indyki- jak poszaleje, to rosół z wiejskiej kury wymiata!  Zatem zasada nr 1 Kup dobre mięso

SMYKWKUCHNI
MIĘSO ZE SŁOIKA Z GALARETKĄ + FILMIK 146

Mięso ze słoika smakuje wybornie, smaczne, pachnące i otulone galaretką. Prawdziwy smak dzieciństwa.   SKŁADNIKI : 2 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg boczku 50 g peklosoli 6-7 ząbków czosnku 1 łyżka pieprzu majeranek tylko do smaku  1 łyżeczka utartej kolendry 1 szklanka wody 3 łyżki żelatyny spożywczej(...)KAŻDY SŁOIK : 1-2 kulki ziela angielskie po liściu laurowym kilka kulek pieprzu około 6-8 słoików 0,5 l PRZYGOTOWANIE :   Mięso myjemy, wycinamy wszystkie tłuste kawałki. Chude mięso kroimy w większą kostkę a tłuste łącznie z boczkiem, w drobną kostkę.  Przekładamy je do miski, wsypujemy całą peklosól i dokładnie mieszamy. Mięso odkładamy do lodówki na 24 godziny

Kulinarne Fantazje Marioli
Gulasz na winie z marchewką 181

Przepis ten podpatrzyłam wieki temu w jednym z pierwszych programów Anny Olson na kanale Kuchnia+ . Nawet nie pamiętam dokładnej nazwy programu, a tym bardziej odcinka. Autorka gulasz przygotowywała z mięsa wołowego, ja z kolei zastąpiłam go mięsem wieprzowym - choć z wołowego ten gulasz również już kiedyś robiłam . Od czasu jak po raz pierwszy podałam na stół to danie, na stałe(...)przygotowanie (nadmiarem czasu przy świątecznym rozgardiaszu przecież nie dysponuję) , a jednocześnie wyborny w smaku efekt końcowy (z powodzeniem zachwyci gości) :) Składniki na porcje dla minimum 4 osób: 1 kg mięsa na gulasz - u mnie akurat wieprzowe, ale można użyć też wołowego 200g surowego boczku - można ewentualnie zastąpić 1 kostką bulionową o smaku wędzonego boczku   2 cebule - śœrednie

Grunt to przepis!
Pieczona pierś kaczki i sos z czerwonego wina 219

czyli z sosem z zielonym pieprzem. Dzisiaj proponuję pieczoną pierś kaczki z sosem z czerwonego wina. Pieczona pierś kaczki ma wspaniała chrupiącą skórkę. Cały tłuszcz wytapia się podczas pieczenie. Mięso jest delikatne i kruche, ja lubię medium rare, więc pięknie różowe. Piersi kaczki są dosyć małe, więc dla moich żarłoków w domu przeznaczam jedną porcję na głowę. Pieczenia kaczki(...)zajmuje dużo czasu. Najlepiej użyć termometru, aby mięso się było właściwie upieczone. Idealna temperatura upieczonego mięsa to 60 – 62 stopnie. Pieczona pierś kaczki Składniki: na 4 porcje 4 filety z piersi z kaczki ze skórką, około 800 g 1 łyżeczka soli 1 ½ łyżeczki czarnego pieprzu młotkowanego 1½ łyżeczki suszonego tymianku Sos z czerwonego wina 1 szalotka 30 g masła

codojedzenia
Gulasz staropolski 161

send', 'pageview'); Składniki: - 50 dag wołowiny  - 10 dag wędzonej słoniny - cebula - szklanka białego wytrawnego wina - sól - pieprz - kminek zmiażdżony w moździerzu - sok z cytryny - mąka do obtoczenia mięsa   Pokrojoną w średnią kostkę wołowinę oprószamy mąką. Na rozgrzanej patelni topimy pokrojoną w kostkę słoninę. Gdy skwarki zaczną się rumienić, zdejmujemy je za pomocą łyżki cedzakowej, a na tłuszcz(...)wrzucamy przygotowane gulaszowe mięso. Na ostrym ogniu obsmażamy z każdej strony na rumiano. Nie mieszamy mięsa w trakcie smażenia, aby nie puściło soków. Gotowe mięso przekładamy do rondla w którym będzie się dusiło. Podlewamy odrobiną wody, dodajemy odłożone wcześniej skwarki. Na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i dodajemy do mięsa. Posypujemy kminkiem. Ja dorzuciłam jeszcze

Kulinarne przemyslenia
Pierożki z nadzieniem z kurczaka, czyli indyjskie Samosos 171

minuty, interwał reszta jak wyżej Wykonanie nadzienia w thermomix włożyć kawałki sera i zmiksować, obroty 6, czas 3-4 sekundy do naczynia miksującego dodać pokrojone na mniejsze kawałki mięso, cebulę pokrojoną w kawałki i pieczarki, zmielić obroty obroty 5, czas 6 sekund. Proponuje jednak nie zakładać miarki i obserwować jak zmielone jest mięso. Czas zależy jakie kawałki wrzucicie, więc czasami(...)czas musi być dłuższy. Nie zmielcie mięso na papkę !!! do mięsa dodać pozostałe składniki oprócz sera i wody, smażyć temperatura 100 C, czas 1,5 minuty,obroty 2 wsteczne , doprawić solą i pieprzem wlać wodę i gotować czas 1,5 minuty temp. 100 C, obroty 2 wsteczne dodać ser, wymieszać obroty 3 wsteczne, czas 5 sekund Wykonanie nadzienia – piersi

Kuchnia Pokoleń