rana gotowałam z moim TM – zrobiłam napój cytrusowy, masło i wymyśliłam przepis na drożdżowe bułeczki z letnimi owocami i kruszonką. Ponieważ miałam tylko drożdże suszone, obawiałam się o ciasto. Okazało się, że niepotrzebnie. Wszystko udało się znakomicie, a bułeczki wyszły z piekarnika rumiane, puszyste, pachnące i pyszne. Można je zrobić, jak ja, w thermomixie albo metodą tradycyjną. Obydwie wersje przygotowań(...)Częstujcie się, proszę. Składniki: Na kruszonkę: • 70g mąki pszennej • 50 g masła w kawałkach • 45 g cukru • cukier wanilinowy Na ciasto: • 450 g mąki pszennej • 2 jajka wielkość M (lub 1 duże jajko i 1 żółtko) • 75 g masła • cukier waniliowy • 60 g cukru • ¾ szklanki mleka
W mojej kuchniPopularne ciasto Milky Way na kakaowy biszkopcie zwane też mleczną kanapką - w końcu postanowiłam je wypróbować! Składa się z dwóch, kakaowych blatów biszkoptowych przełożonych mleczno-maślaną masą z dodatkiem mleka w proszku, na wierzchu z polewą czekoladową z gorzkiej oraz mlecznej czekolady. Masa z mlekiem w proszku jak dla mnie bardzo słodka, dlatego postanowiłam biszkopt skropić ponczem z gorzkiego kakao(...)przełamania smaku. Po spróbowaniu samej masy bałam się, że ciasto wyjdzie przesłodzone i tym samym dla mnie niejadalne. Jednak ciasto, choć słodkie, nie wyszło takie złe, ale następnym razem jak będę je robić, na pierwszym biszkopcie rozsmaruję niewielką ilość kwaśnego dżemu. Ciasto prosto z lodówki ma twardą masę, która nie smakuje zbyt dobrze. Dopiero po około godzinie w temperaturze pokojowej
Kuchnia MagdaLenySkładniki: zaczyn: drożdże świeże 5 dag, cukier 1 łyżka, mąka tortowa 1 łyżka, mleko ciepłe 1/2 szklanki ciasto: mąka tortowa 60 dag, cukier 3/4 szklanki, sól 1 szczypta, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jajka 2 sztuki + żółtka 2 sztuki "L", mleko ciepłe 1 szklanka, palma stopiona 100 gram, borówka 50 dag mrożona, kisiel pomarańczowy 1 opakowanie, dżem pomarańczowy niskosłodzony(...)zaczynu wsypać przesianą mąkę, szczyptę soli, resztę cukru, cukier wanilinowy, wlać resztę ciepłego mleka i stopiony letni tłuszcz, dodać jajka i żółtka, hakiem robota wyrabiać nie za mocno gęste ciasto z 8 minut. Misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny, wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wymieszać. Borówkę odmrożoną wymieszać z kisielem pomarańczowym. Forma 34x25
W Mojej Kuchni Lubięprzepis na puszyste i wilgotne ciasto z owocami. Ciasto jest wilgotne między innymi przez dodanie oleju rzepakowego do wypieku. Olej rzepakowy ma neutralny, przyjemny smak i aromat, który nie zmieni smaku naszego ciasta. T o doskonała alternatywa do masła. Zwykle każdy posiada w domu olej do przygotowywania potraw, więc nie ma ryzyka, że akurat nie ma odpowiedniej ilości(...)pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem na białą puszystą masę przez kilka minut. Dodać olej i jogurt krótko zmiksować. Zmieszać obroty miksera i wsypać partiami przesiane suche składniki. Krótko zmiksować. Ciasta jogurtowego nie można długo miksować, ponieważ może wyjść zakalec. Blaszkę, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i równomiernie rozsmarować. Konsystencja ciasta jest dość gęsta. Na wierch ułożyć owoce i lekko
Kulinarne przygodyMarchewka w cieście? Czemu nie… Zapraszam na łatwe w przygotowaniu, delikatne, puszyste ciasto marchewkowe, w sam raz na poranną sobotnią kawę z sąsiadką. No i jeszcze te witaminy zawarte w marchewce… Ciasto samo zdrowie:) Składniki: 4 jajka 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki 2 szklanki startej drobno marchewki (okolo 3-4 marchewki) 1 łyżeczka(...)delikatnie mieszamy łyżką. 5. Masę przekładamy do tortownicy oprószonej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 C przez 40-60 min. (czas zależy od wysokości blaszki – im wyższe ciasto tym dłużej). Po 40 min możecie patyczkiem do szaszłyka sprawdzić czy ciasto już jest gotowe. Jeżeli po wbiciu patyczka i wyjęciu go jest czysty to można wyjmować ciasto. Jeżeli coś
Kulinarna Patilogiałososiem. Świetnie się sprawdzają w przypadku niezapowiedzianych wizyt gości. Lekkie, delikatnie słone – idealne na przekąskę. No i zdrowo zjeść rybkę od czasu do czasu Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie łososia wędzonego 2 jajka 250 g śmietany 4 łyżki posiekanego koperku sól i pieprz Przygotowanie: Koperek myjemy i drobno siekamy. W miseczce mieszamy śmietanę, jajka, sól, pieprz(...)koperek. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty o wielkości dopasowanej do foremek jakie posiadacie. Każdą foremkę wykładamy ciastem francuskim. Ciasto powino siegać jej brzegów lub wystawać poza nie. Do każdej wyłożonej ciastem foremki wkładamy kawałek wędzonego łososia (ja całe opakowanie 150 g rozkaładam na tyle babeczek ile mam czyli zwykle ok 12 – mam małe foremki), posypujemy go najlepiej świeżo zmielonym
Kulinarna Patilogiałyżeczki proszku do pieczenia 12 i 1/2 dag gorzkiej czekolady lub ciemnego kakao- dałam pół na pół 1 łyżeczka cynamonu pół łyżeczki zmielonych goździków powidła śliwkowe- do przełożenia ciasta Przygotowanie: Do cukru dodać miękkie masło- utrzeć Do masy dodawać po jednym żółtku i ponownie ucierać Mąkę zmieszać z utartą czekoladą i kakao, proszkiem do pieczenia, goździkami i cynamonem- dodawać(...)masy- ucierać Białka ubić na pianę i dodać delikatnie do powstałej masy Przełożyć do natłuszczonej foremki, piec w nagrzanym do 180*C piekarniku przez ok. 60 min.Sprawdzić ciasto patyczkiem- musi być suchy Po przestudzeniu przekroić i posmarować najlepiej powidłami śliwkowymi Polać polewą czekoladową. Składniki na polewę: 100 ml śmietany 30% 90 ml gorzkiej dobrej czekolady Rozpuścić w rondelku ciągle
Proste PotrawyPrzygotuj pyszną babkę nawet jeśli nie masz piekarnika w domu. Wystarczy foremkę z ciastem włożyć do garnka i upiec ciasto jak w tradycyjnym piekarniku. Multicooker czyli jeden garnek, a wiele możliwości. Jest to urządzenie 11 w 1 daje możliwość przygotowywania potraw na różne sposoby takie jak: Gotowanie pod ciśnieniem Wolne gotowanie Gotowanie na parze Smażenie jak na patelni Podgrzewanie(...)mleko, olej, jajka i mieszamy. Do mokrych produktów wsypujemy partiami suche i mieszamy do połączenia składników. Wystarczy wymieszać łyżką. Na koniec dodać powidła lub dżem i wymieszać. Ciasto przelać do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Instant Pot uruchamiamy na funkcji "bake" ustawiamy czas 50 minut oraz temperaturę 180 stopni. Po ok. 2 minutach garnek jest
Kulinarne przygodyPrzepis na Mazurek Czterowarstwowy siostry Anastazji. Cztery różne placki przełożone masą jabłkową i udekorowane polewa czekoladową. Idealny na Święta Wielkanocne. Polecam. Przepis pochodzi z książki ,,103 ciasta siostry Anastazji'' Książka w promocyjnej cenie dostępna TUTAJ Jak zrobić taki czterowarstwowy mazurek pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania. Subskrybuj za darmo kanał RITA creative , a będziesz na bieżąco(...)stopniowo mąkę, oraz proszek do pieczenia. Na koniec dodać zmiksowane orzechy włoskie i dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy orzechowej i wymieszać szpatułką. Przelać ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 *C przez 30 min. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w foremce do wystudzenia. 2. Placek 2. Placek
RITA food channelpuszysta babka cytrynowa wielkanocna . Za tydzień Wielkanoc więc najwyższa pora na wybranie przepisu na Menu na Wielkanoc . Na Wielkanoc oprócz całej masy faszerowanych jajek , pasztetów , nie może zabraknąć ciast. Obowiązkowymi wypiekami w wielu polskich domach są mazurki , serniki i babki wielkanocne . z całej gamy babeczek, bab i babek wielkanocnych. Dzisiejsza propozycja to pachnąca cytrynami babka, która jest ciastem idealnie pasującym(...)Wielkanoc i nie tylko, wielokrotnie piekłam ją jako zwykłe ciasto do kawy. Taka babka cytrynową może być pieczona przez cały rok, a nie tylko od święta. Jest szybka, tania i bardzo prosta do przygotowania. Obok mazurka i sernika, ta babka z dodatkiem soku i skórki z cytryny często pojawia się u mnie na wielkanocnym stole zamiennie z innymi babkami. Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędodajemy żółtka, masło, cukier puder i sól. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Następnie dodajemy śmietanę i krótko zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Wyjmujemy i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Wycinamy prostokąt o wymiarach około 34 x 24 cm, a ze ścinków ciasta(...)formujemy wałeczki i przyklejamy do ciasta lekko dociskając (można też przykleić za pomocą białka). Ciasto (razem z papierem!) przenosimy na blaszkę do pieczenia, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy około 25 minut. Studzimy. Nadzienie: Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni. Wsypujemy do kielicha blendera i mocno mielimy na gładką pastę. Następnie przekładamy do miseczki
Oryginalny smakzapasy, by cieszyć się słodkimi świętami :) Z kodem: deliciousplace20 zrobisz zakupy w sklepie www.kajmak.com.pl z 20% zniżką. Rabat ważny jest od dzisiaj przez cały tydzień :) Składniki (6-8 porcji): Ciasto: 150 g. mąki pszennej tortowej 100 g. mąki krupczatki 60 g. zimnego masła 2 łyżki cukru pudru 1/4 łyżeczki soli 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany Krem z kaszy(...)płatki migdałów do ozdoby Obie mąki wymieszaj na stolnicy z cukrem pudrem i solą. Dodaj kosteczki masła i posiekaj nożem. Dodaj żółtka i śmietanę, wymieszaj i zagnieć krótko gładkie ciasto. Podziel je na pół i włóż do lodówki na 30 minut. Blaszkę o wym. około 21/25 cm. wyłóż papierem do pieczenia. Rozwałkuj jeden kawałek ciasta i wylep nim dokładnie
Delicious PlaceSerniczek – ciasto deserowe, którego głównym składnikiem jest biały ser. Dziś proponuję wam pyszny serniczek z przepisu mojej mamy. Smaczny na kruchym cieście z dodatkiem rodzynek i niesamowicie pyszną masą serową, która wręcz rozpływa się w ustach. Zawsze się udaje, a goście proszą o przepis. Jeżeli nie macie pomysłu na serniczek to zachęcam do skorzystania z mojego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Sernik z rodzynkami – składniki: KRUCHE CIASTO: 3 szklanki mąki tortowej 200 g masła 1 cale jajko 1 żółtko 2 łyżki śmietany 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA SEROWA: 1 kg twarogu 3 krotnie mielonego 5 jajek 1 szklanka cukru pół kostki masła budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 garście
Olcia gotuje!brutalna, że nie dziwię się już, że bułeczki są tak słodkie. Potrzeba podwójnej dawki słodkości, żeby ją jakoś przetrawić :) Przepis na rumuńskie Mucenici: Składniki : na 8 sztuk na ciasto: 20 g świeżych drożdży lub paczuszka suchych 150 g cukru, ja daje 4 stołowe łyżki 125 ml ciepłego mleka 125 ml ciepłej wody 80 g masła 1 jajko szczypta soli(...)Masło rozpuścić i troszkę ostudzić. Dodać do rozczynu. 3. Dodać jajko, szczyptę soli i resztę mąki i dobrze zagnieść. Nakryć ściereczką i zostawić, żeby dobrze wyrosło. 4. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze krótko wyrobić. Następnie podzielić na 8 kawałków. Z każdego kawałka uformować długi paseczek. Połączyć w kółko, a następnie przełożyć tak, aby powstała ósemka. Robię dwa rodzaje ósemek: proste
dolcevitainmykitchen