ciasto - 163312 przepisów (strona:1688/10888)

Wuzetka 91

WUZETKA Ciemne ciasto nasączone rumem do tego bita śmietana. Kultowe ciasto PRL-u. U nas pieczone do dziś. SKŁADNIKI Ciasto mąka 250 g margaryna 130 g cukier 100 g 1/2 słoika dżemu 2 jajka mleko 12-16 łyżek kakao 2 łyżki soda oczyszczona 1 łyżeczka rum do polania Krem śmietana 30 % 800 ml cukier puder 1-2 łyżki cukier waniliowy(...)łyżeczka ew. śmietan-fix trochę dżemu Polewa margaryna 50 g mleko 2 łyżki cukier puder 120 g kakao 2 łyżki Ciasto. Miękką margarynę utrzeć dodając cukier. Następnie stopniowo dodawać resztę składników, dokładnie ubijając. Ciasto wylać na wysmarowaną i posypaną bułką blachę. Piec w 180 C ok. 30 minut. Krem. Schłodzoną śmietanę ubić, pod koniec dodać cukry i fix. Polewa. Margarynę

Smaczne moje
Bajeczny snickers bez pieczenia 221

Bajeczny snickers bez pieczenia Sprawdzony przepis na pyszne ciasto z herbatnikami, delikatnym mlecznym kremem, masą kajmakową i orzeszkami w czekoladzie. Szybkie i proste w przygotowaniu, a w smaku prawdziwa petarda!     Składniki: na blaszkę o wymiarach 21×21 cm Herbatniki – około 50 sztuk 200g pełnego mleka w proszku 100g masła 3/4 szklanki mleka 1/3 szklanki cukru(...)rozsmarowujemy pozostały kajmak *** *** Orzeszki kroimy na mniejsze kawałki (kupiłam orzeszki już uprażone, jeżeli jednak nie uda Wam się takich dostać, można podprażyć je na patelni) *** *** Orzeszki rozkładamy równomiernie na cieście *** *** W małym garnuszku podgrzewamy śmietankę, gdy zacznie wrzeć, zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy połamaną czekoladę po chwili całość dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita polewa *** *** Tak powstałą masą polewamy ciasto

Blog z Apetytem
Sernik królewski. 96

łyżki mąki pszennej – 2 łyżki mąki ziemniaczanej – 1 cukier waniliowy Jajka i twaróg powinny mieć temperaturę pokojową. W misce wymieszaj wszystkie składniki potrzebne do wykonania ciasta. Powstanie gładkie ciasto. Następnie podziel je na dwie równe części. Owiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez około 1,5 do 2 godzin. W między czasie wykonaj masę serową. Masło(...)soli na sztywną masę. Gotową pianę przełóż do masy serowej, wsyp rodzynki. Delikatnie wymieszaj łyżką. Blachę o wymiarach 23×34 cm posmaruj tłuszczem i rozwałkuj jedną część schłodzonego ciasta i wyłóż nim spód blachy. Wlej delikatnie masę serową, wyrównaj delikatnie. Z lodówki wyciągnij drugi kawałek ciasta kakaowego i zetrzyj go na tarce na grubych oczkach. Starte ciasto rozłóż delikatnie

Zdrowy Styl Joanny
pyszne ciasto ucierane z musem jabłkowym... 91

minuty na najwyższych obrotach do spienienia, masa będzie grudkowata. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, mikserem utrzeć tylko (krótko) do połączenia składników na dość gęste i gładkie ciasto. Forma keksówka 35x15 cm z papierem do pieczenia (może być inna większa forma) , do formy wyłożyć łyżką 3/4 ciasta, wygładzić wierzch. Na ciasto wyłożyć wystudzony mus jabłkowy, wygładzić wierzch. Na jabłkach rozsmarować(...)resztę ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić, najlepiej upiec wieczorem i do rana w chłodnym miejscu zostawić, przed podaniem posypać puder cukier - bardzo łatwe, szybkie, tanie ciasto ucierane, jest idealną bazą jak ciasto do wielu owoców, tutaj jest mocno nadziane musem jabłkowym........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Fale Dunaju z brzoskwiniami i galaretką agrestową 85

Fale Dunaju to pyszne ciasto, lecz jego modyfikacja z brzoskwiniami i galaretką smakuje o niebo lepiej! Składniki: Ciasto: 3/4 kostki masła lub Kasi 4 jaja 2 szklanki maki tortowej 100 g cukru 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia brzoskwinie z puszki odsączone Krem: gotowy krem budyniowy (np.typu Karpatka) 1/2 kostki masła Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe trochę kakao(...)posypania ciasta na wierzchu Wykonanie: Masło dobrze utrzeć z cukrem, dodać żółtka cały czas miksując. Następnie przesiać make, dodać do mąki proszek, połączyć wszystko ,cały czas miksując, ubić piane z pozostałych białek z odrobina cukru – dodać do ciasta, również chwilę miksując. Podzielić ciasto na 2 części. Do jednej dodajemy kakao. Następnie wylewamy jasna masę na blachę; potem ciemna

Olcia gotuje!
Orzechowy jabłecznik-pychotka 78

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki; Ciasto kruche; 3 szklanki. mąki tortowej 2/3 szklanki cukru kostka tłuszczu(może być kasia) 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa; 1,5 kg jabłek(lub duży słoik musu jabłkowego) 150 g rodzynek 2 galaretki cytrynowe Masa orzechowa; 300g orzechów włoskich 80g masła 3 łyżki cukru 2 łyżki miodu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Wykonanie; Wszystkie składniki ciasta kruchego wkładamy do miseczki i zagniatamy .Ciasto dzielimy na 3 części .W dwóch takich samych blaszkach pieczemy 2 kruche ciasta, ok.25 min w temp.200st.Trzecią część ciasta odkładamy.W tym czasie przygotowujemy masę jabłkową: jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i na patelni smażyć na złoty kolor.Rodzynki sparzyć.Do gorącego musu dodać rodzynki

Olcia gotuje!
Ciasto Biskup 78

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Biskup-warstwowe, na różne okazje. Bardzo smaczne  z kremem budyniowym,  bezą kokosowo -makową oraz galaretką. Ciasto samo rozpływa się w ustach. Połączenie galaretki ,bezy i maku daje niesamowity smak. Serdecznie zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt: 5 jaj  1 szklanka cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki(...)mąki ziemniaczanej 200 g miękkiego masła szczypta soli  Składniki na polewę czekoladową: 100 g czekolady gorzkiej 64 % 2 łyżki śmietany kremówki 30 % 2 łyżki masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Biskup przepis: Blaszkę o wymiarach 23×33 cm,(jeżeli mamy trochę mniejszą wyjdzie wyższe ciasto)posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać

Olcia gotuje!
Margaretka – ciasto bez pieczenia! 65

Ciasto Margaretka to bardzo pyszny deser który sam rozpływa się w ustach i w dodatku bez pieczenia.Swoją nazwę zawdzięcza ciasteczkom,które ułożone są na wierzchu.Nie każdy ma chęć i ochotę ,aby spędzić dużo czasu na przygotowanie ciasta domowej roboty. Tak więc proponuję Margaretkę, która jest smaczna ,szybka w przygotowaniu i na dodatek nie potrzeba piekarnika.Idealna na święta,przyjęcia rodzinne(...)spotkanie ze znajomymi. Jeżeli szukasz ciasta łatwego, szybkiego i smacznego ! to zachęcam do skorzystania mojego sprawdzonego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Margaretka składniki: Na blaszkę 23×30 Biszkopty 200g (ja zakupiłam w Biedronce jedno opakowanie) galaretka przezroczysta 3 szt galaretka cytrynowa 2 szt Śmietana 30% -500 ml 1 opakowanie ciasteczek z nadzieniem (dostępne w Biedronce) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto

Olcia gotuje!
Sernik leśny 189

Sernik leśny Jest obłędnie smaczny! Lekko kwaskowy mus owocowy świetnie komponuje się z delikatnym i kremowym w smaku serniczkiem. Po prostu pycha!     Składniki: Spód ciasta: ok 200g herbatników Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego (użyłam ser z wiaderka) 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego 60g masła 6 jajek 130g cukru szczypta soli 225ml śmietanki kremówki Mus owocowy(...)mrożone (jagody, maliny, porzeczki, jeżyny, itp.) 2 łyżki soku z cytryny 1/3 szklanki wody 2 łyżki żelatyny + około 3-4 łyżki wody 3 łyżki cukru świeże owoce do przyozdobienia ciasta     *** Przygotowujemy masę serową: masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia *** *** Żółtka jaj ucieramy z cukrem *** *** Do utartych żółtek dodajemy ser, przestudzone masło, śmietankę oraz budyń w proszku *** *** Wszystko razem

Blog z Apetytem
Tarta z frangipanem i figami 70

Jeśli miałabym opisać smaki jesieni, z pewnością na mej liścieznalazłyby się figi. Najbardziej smakują mi na surowo, ale pieczone z serem czy jako dodatek do ciast również sprawdzają się doskonale. Tarta z frangipanem i figami jest temu dowodem. Frangipan to taki kuzyn marcepanu, będą pasować do niego również inne owoce, np. wiśnie, śliwki, gruszki.  Zachęcam do wypróbowania! Polecam również(...)inne przepisy na tarty i ciasta z owocami: Galette ze śliwkami Sernikowa tarta z borówkami i brzoskwiniami Tarta cytrynowa z bezą Tarta z truskawkami i rabarbarem Biszkoptowa tarta z serkiem i truskawkami Tarta z jagodami  Rustykalna tarta z rabarbarem Tartaletki z gruszką i serem Tarta z rabarbarem Tarta ze śliwkami i jogurtem Rustykalna tarta z morelami Galette z papierówkami

Obiad gotowy
Fit szarlotka z kratką 88

szarlotka! Długo zabierałam się do wykonania takiej z kratką, bo zawsze podobała mi się kiedy widziałam ją na zdjęciach czy filmach. Wykonanie wbrew pozorom nie jest trudne, a wizualnie ciasto naprawdę świetnie wygląda. Taka szarlotka to idealny deser na jesienne chłody. W mojej wersji jest ona dodatkowo nieco odchudzona. Składniki (forma o średnicy 24 cm): 250 g mąki orkiszowej(...)miski wsypać mąkę, dodać sól, ksylitol oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko oraz śmietanę i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Następnie podzielić je w proporcji na 3/4 i 1/4 i włożyć do lodówki na około 30 minut. Formę na tarte (użyłam szklanej) posmarować masłem. Większą część ciasta pokroić na plasterki

Healthy food explorer
OWOCE JESIENI 89

Składniki: Ciasto:  3 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka proszku do pieczenia 250 g margaryny 2 łyżki śmietany 2 całe jajka  Owoce: 0,5 kg białego winogrona 0,5 kg czerwonego winogrona 0,5 kg śliwek 0,5 jabłek 3 opakowania galaretki np. o smaku arbuzowym cukier do smaku 2 łyżki(...)smaku. Odstawić do zimnej wody do lekkiego stężenia. Rada - można najpierw dodać 2 opakowania galaretki arbuzowej, ja dodałam więcej gdyż moje owoce były bardzo soczyste (miały dużo soku). Ciasto :   mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier. Dodać zimną margarynę i wysiekać. Gdy powstanie kruszonka, uformować kopczyk, w kopczyku zrobić dołeczek i wbić do niego 2 jajka, dodać śmietanę

Ciastka - domowe słodkości
Ekspresowe rogaliki Kinder 198

Rogaliki Kinder z ciasta francuskiego to bardzo smaczna przekąska, uwielbiania przez nasze pociechy. My z mężem również chętnie po nie sięgamy, szczególnie do filiżanki kawy. Kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego, sięgam po ciasto francuskie i przygotowuję to smakowite Kinder rogaliki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na francuskie rogaliki z Kinder czekoladą jest banalnie prosty, a przygotowanie rogalików zajmuje dosłownie(...)minut. W naszym domu zawsze leży ciasto francuskie oraz paczka Kinder czekolady i kiedy tylko nachodzi nas ochota, przygotowujemy te smakołyki. Rogaliki Kinder świetnie smakują z polewą z mlecznej czekolady, dlatego też wzbogaciłam je o jej dodatek. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. EKSPRESOWE ROGALIKI KINDER – PRZEPIS Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie Kinder czekolady

Przepiski.pl
Domowe rogaliki twarogowe – błyskawiczne do zrobienia 105

kupicie w każdym sklepie. Świetnie sprawdzą się jako deser do popołudniowej kawy, można je również wziąć ze sobą do pracy, szkoły czy na wycieczkę. Są puszyste i mięciutkie, a ciasto w swoje strukturze przypomina ciasto francuskie. Do nadziania rogalików użyłam masła czekoladowego, ale równie dobrze może to być twarożek, marmolada czy budyń. Jak przygotować domowe rogaliki twarogowe? Z masła, twarogu(...)mąki i żółtka zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki. Następnie rozwałkowujemy je, dzielimy na trójkąty i zwijamy rogaliki. Rogaliki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez pół godziny. Gotowe! Nawet osoby niezbyt obeznane z pieczeniem powinny sobie poradzić. Składniki na domowe rogaliki twarogowe (8-10 sztuk): Ciasto: 200 g mąki pszennej typ 500 (1,5 szklanki) 250 g twarogu półtłustego

e-PrzepisyKulinarne
Brownie 11695

Brownie czekoladowe to kultowe ciasto, uwielbiane przez wszystkich miłośników czekolady i nie tylko. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do filiżanki ulubionej kawy i nie tylko. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Konsystencja brownie jest dosyć zwarta a samo ciasto mocno czekoladowe. Moim zdaniem najlepiej smakuje na ciepło, dlatego przed podaniem zazwyczaj podgrzewam je w mikrofali. Jak przygotować domowe brownie(...)podczas wlewania masę delikatnie mieszamy trzepaczką. Przygotowaną masę wykładamy do tortownicy 18 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 stopniach przez 50 minut, grzanie góra-dół. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do przestygnięcia. Polewa: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz ze śmietanką. Mieszamy do połączenia składników. Polewę wykładamy na ciasto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Brownie pochodzi

Przepiski.pl