ciasto - 164325 przepisów (strona:1685/10955)

Sernik baskijski 60

Sernik baskijski Kremowy, bogaty smak z delikatną nutą karmelu, która powstaje dzięki mocnemu przypieczeniu wierzchu. Wnętrze ciasta jest wilgotne i delikatne, niemal rozpływające się w ustach. Brak spodu sprawia, że całą uwagę skupia się na niepowtarzalnym smaku tego sernika, a lekko „spalony” wierzch dodaje mu unikalnego charakteru. Sernik baskijski niektórzy uznają za najlepszy sernik na świecie(...)chyba muszę się zgodzić, uwielbiam go. Piekłam to ciasto już kilka razy i zawsze wychodzi, trzeba się tylko trzymać przepisu. Sernik pieczemy krótko w wysokiej temperaturze, po tym czasie jest wysoki, spieczony z wierzchu, ale falujący w środku, tak ma być. Po ostudzeniu i długim schłodzeniu zetnie się w środku i będzie miał ten wyjątkowy smak smak oraz kremową konsystencję

Blog z Apetytem
Babka drożdżowa "w rumie" / Babà al rum 52

abà al rum  to klasyczne włoskie (a właściwie francusko-neapolitańskie) ciasto drożdżowe, bardzo puszyste, nasączone syropem z rumem. Podawane jest często z kremem, bitą śmietaną albo owocami. Oto klasyczny przepis : Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej (najlepiej typ 550) 3 jajka 50 g masła (roztopionego) 2 łyżki cukru 10 g świeżych drożdży lub 4 g suchych szczypta soli(...)ciemnego rumu (według smaku) Sposób przygotowania: Zaczyn: W ciepłym mleku rozpuść drożdże z odrobiną cukru i łyżką mąki. Odstaw na 10–15 minut, aż się spieni. Ciasto: W dużej misie ubij jajka z cukrem i szczyptą soli, dodaj zaczyn, resztę mąki i mieszaj mikserem z hakiem (lub ręcznie). Na końcu wlej roztopione masło. Ciasto powinno być elastyczne i dość rzadkie

Zakamarki mojej kuchni
Mazurek kakaowy 51

Mazurek to tradycyjne ciasto wielkanocne, którego nie może zabraknąć na żadnym polskim stole. Ciasto to na naszych wielkanocnych stołach gości już od XVIIw. i najprawdopodobniej przywędrowało do nas aż z Turcji, choć istnieje także teoria, że pochodzi ono z Mazowsza, a jego nazwa wzięła się od mieszkańców tego rejonu, których zwano Mazurami. Mazurek kakaowy - przepis Do przygotowania ciasta będą(...)potrzebne: 500g mielonego twarogu, 50g ksylitolu zmielonego na puder, 1-1,5 łyżki kakao, łyżeczka ekstraktu z wanilii. Dodatki: suszona żurawina, suszone morele, migdały w słupkach. 1. Składniki ciasta zagnieć lub wrzuć do misy robota i wyrób. 2. Wyklej ciastem formę wysmarowaną tłuszczem i wstaw na 30 minut do lodówki. 3. Spód ciasta ponakłuwaj widelcem. 4. Piecz ciasto w piekarniku

Z notatnika dietetyka
Ciasto" Styropian "z Kokosem 52

puszysty wypiek, który smakiem przypomina sernik, choć nie zawiera sera. Jego wyjątkowość tkwi w lekkiej masie jogurtowo-kokosowej, która doskonale komponuje się z kakaowym, kruchym spodem i chrupiącą warstwą ciasta na wierzchu. To doskonała propozycja dla miłośników subtelnych, kokosowych smaków i prostych, domowych wypieków. Składniki Kruche ciasto (spód i wierzch) 3 szklanki mąki pszennej 200 g masła (zimnego) 3 łyżki(...)białka 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 budyń waniliowy (proszek) 100 g wiórków kokosowych 50 g masła (roztopionego dżem z czarnej porzeczki Przygotowanie Przygotowanie kruchego ciasta: Zagnieść mąkę, kakao, cukier puder, proszek do pieczenia i masło. Dodać żółtka i śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części – jedną włożyć do lodówki, drugą do zamrażarki

Zakamarki mojej kuchni
Babka Kinder Bueno 74

orzechów laskowych czasami można znaleźć również w supermarketach. W jakiej formie upiec babkę wielkanocną? Babkę możesz upiec zarówno w formie na babkę, jak i w keksówce (podłużnej formie na ciasto). Ja użyłam formy o szerokości 23 cm i wysokości 11 cm, ale każda inna średniej wielkości forma na babkę będzie dobrym wyborem. Jak przechowywać babkę piaskową? Babkę piaskową(...)laskowymi i polewy w dwóch… Drukuj Proporcje na: 1 babkę Czas przygotowania: 1,5 godz. Czas pieczenia/gotowania: 40 min Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki Składniki na ciasto: 120 g masła (o temp. pokojowej) 100 g cukru pudru 3 jajka 70 ml mleka 30 g pasty z orzechów laskowych (100% orzechów) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 170 g mąki

Via Gusto
Muffiny Reeses z masłem orzechowym 57

orzechów. Jak upiec idealne muffiny? Aby upiec idealne muffiny, osobno wymieszaj suche składniki, a osobno mokre. Następnie do suchych składników wlej mokre i wszystko wymieszaj tylko do połączenia składników. Ciasto przełóż do papilotek (do 2/3 wysokości) i piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika. Jak zrobić orzechowy krem do dekoracji muffinek(...)muffiny rozpływają się w ustach… Drukuj Proporcje na: 12 sztuk Czas przygotowania: 1 godz. Czas pieczenia/gotowania: 20 min Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki Składniki na kakaowe ciasto na muffiny: 150 g mąki pszennej (tortowej) 60 g kakao 130 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła 100 g śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 jajka

Via Gusto
Sernik nowojorski 64

Sernik nowojorski to jedno z lepszych tego typu ciast, które jadłam. Do zrobienia tego deseru najlepszy jest serek Philadelphia, jednak ze względu na jego dość wysoką cenę używam serka twarogowego z wiaderka firmy President. Muszę przyznać, że ten wybór był trafiony, sernik nowojorski jest delikatny i kremowy. Sernik nowojorski to ciasto, które pieczemy w kąpieli wodnej, co sprawia(...)rośnie on zbyt wysoki i nie opada, ani nie pęka po upieczeniu. Jego konsystencja jest aksamitna, gładka i kremowa. Piekąc ciasto w ten sposób ważne jest dokładne owinięcie tortownicy z zewnątrz folią aluminiową, aby woda nie dostała się do środka formy. Ja do zabezpieczenia tortownicy wykorzystałam rękaw piekarniczy, a mianowicie rozcięłam go, następnie włożyłam w formę i obwiązałam nitką. Nadmiar

Danka Pichci
Oponki serowe z piekarnika – puszyste i mięciutkie 192

przesiej do miski. Dodaj do niej 2 jajka i 1 żółtko, twaróg (wyjęte wcześniej z lodówki, aby nie były zimne), resztę ciepłego mleka, olej, cukier i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiaj ręcznie albo za pomocą miksera z hakiem przez około 8-10 minut. Powinno być dość luźne. Miskę z ciastem nakryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce(...)podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ciasto przełóż na blat lub stolnicę, oprósz około dwoma łyżkami mąki i wyrabiaj przez chwilę, aż przestanie kleić się do dłoni. Podziel je na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj na placek grubości około 2,5 cm. Jeśli ciasto jeszcze lepi się do wałka, możesz je delikatnie posypać mąką. Z ciasta wykrawaj szklanką koła

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto widelcem mieszane z jabłkami 126

Ciasto widelcem mieszane z jabłkami to szybki i smaczny wypiek, który idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Dzięki prostocie i łatwości przygotowania nawet osoby, które nie mają doświadczenia w pieczeniu, z powodzeniem mogą przygotować ten wypiek. Artykuł Ciasto widelcem mieszane z jabłkami pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
PYSZNE DROŻDŻÓWKI Z ORZECHOWYM NADZIENIEM 76

Najczęściej drożdżówki piekę z owocami, serem lub powidłami. Dlatego tym razem postanowiłam coś zmienić, i zrobiłam je z nadzieniem  orzechowym. Przepis na ciasto z dodatkiem śmietany kremówki zaczerpnęłam jakiś czas temu z bloga Krystyny  "Takie tam moje pomysły" . Ciasto jest tłuste, nie klei się i bardzo dobrze się z nim pracuje. Często wykorzystuję je w moich drożdżowych wypiekach(...)rozczyn dobrze wyrośnie.  W tym czasie ubijamy na puch jajko i żółtka, razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy do mąki. Wlewamy również śmietankę kremówkę. Wyrabiamy, aż ciasto stanie się gładkie i jednolite. (Ja robiłam to przy użyciu haków miksera). Wtedy zaczynamy dodawać stopniowo bardzo miękkie masło, ciągle przy tym wyrabiając. Wyrobione - odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno co najmniej

Walijskie Pichcenie
Miodownik 109

Miodownik to ciasto, które mocno kojarzy mi się ze świętami. Te kruche miodowe blaty, które po przełożeniu kremem lub marmoladą miękną i nabierają smaku są uzależniające. Składniki: 400 g mąki pszennej 150 g cukru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 1 żółtko 150 g masła 2 łyżki miodu Krem grysikowy: 700 ml mleka 100 g cukru 130 g kaszy(...)ozdoby (opcjonalnie) Miodowe blaty można upiec dzień wcześniej. Mąkę łączymy z cukrem, sodą i dodajemy pokrojone masło. Chwilę siekamy na blacie, dodajemy jajko, żółtko i miód. Zagniatamy gładkie ciasto, które dzielimy na 4 równe części. Z każdego kawałka ciasta robimy kulkę i wszystkie wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Pierwszą kulkę ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach blaszki (najlepiej rozwałkowywać

Delicious Place
Drożdżowy wieniec makowy 69

międzyczasie do dużej miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy szczyptę soli. Dodajemy miękkie masło, jajko oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy wszystko rękami lub robotem planetarny, na haku, na sprężyste, gładkie ciasto, które łatwo odkleja się od rąk – około 8-10 minut w rękach, 6-8 w robocie. Formujemy kulkę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę(...)godzinie wyrastania ciasta, wyciągamy je z miski i ponownie zagniatamy w rękach na stolnicy podsypanej mąką, około 5 minut lub w robocie – 3 minuty. Ciasto na stolnicy spłaszczamy i wałkiem rozwałkowujemy na duży i cienki prostokąt – około 45×60 centymetrów. Na ciasto rozsmarowujemy równomiernie masę makową. Zawijamy ciasto po dłuższym brzegu na ciasny wałek. Ostrym nożem przecinamy

Smaczna Strona
Piernik Linz na dużą blachę 57

cytrynowej 2 jajka Do przełożenia konfitura, u mnie domowa konfitura z aronii opcjonalnie 1 łyżka rumu Dotarcia do celu: 1 żółtko jaja 2 łyżki zimnego mleka 1 szczotka do ciasta z silikonu Również: Dodatkowa mąka do edycji Przygotowanie krok po kroku Piernik Linz na dużą blachę : Wymieszaj mąkę z mielonymi migdałami, szczyptą soli, proszkiem cynamonowym i mieszanką przypraw do piernika(...)cytryny. Dodaj pokrojone zimne masło do mieszanki mąki i zmiksowane jajka z cukrem. Teraz szybko zagnieć wszystkie składniki rękami lub hakiem robota. Jeśli wszystkie składniki dobrze się połączą, to ciasto ok, przełóż do worka i trzymaj w lodówce przez 1 godzinę. Konfiturę wymieszaj łyżką, ewentualnie delikatnie podgrzej i przetrzyj przez sito i wymieszaj z 1 łyżką rumu. Dużą blachę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię