ciasto - 163312 przepisów (strona:1679/10888)

Ciasto maślankowe z rabarbarem 63

Przepis na wilgotne, pulchne ciasto pełne rabarbaru. Moja rodzina uważa, że takie proste ciasta często są najlepsze. SKŁADNIKI (na blaszkę 24×24) 3 jajka 130 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego (opakowanie 16 g) szczypta soli 230 ml maślanki (prawie cała szklanka) 100 ml oleju 320 g mąki (2 szklanki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)solą na jasną i puszystą masę. Zmniejsz obroty miksera i wlej cienką strużką maślankę, a następnie olej. Na koniec przesiej mąkę z proszkiem i dodaj w kilku turach do ciasta. Mieszaj za pomocą szpatułki lub trzepaczki (nie mikserem), tylko do połączenia składników, nie dłużej bo ciasto wyjdzie twarde. Na cieście poukładaj rabarbar i posyp równomiernie brązowym cukrem. Piecz w piekarniku

Słodki Blog
Rolada marmurkowa, pyszna 72

wsypywać cukier . Nie przerywać ubijania. Następnie dodać po jednym żółtku i delikatnie mieszać. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i powoli dodawać do masy, mieszać delikatnie. 3/4 ciasta wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać górę. Do pozostałego ciasta dodać kakao i wymieszać. Rozłożyć fantazyjnie na jasnym cieście. Piec 10-15 minut w temperaturze 180 C. Sprawdzić(...)ubijać i powoli wsypywać cukier, mieszać jeszcze 1 minutę, obroty 3.5 mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i po łyżce dodawać do masy z białek, wymieszać kopystką. ciasto podzielić 3/4 – 1/4 do tej mniejszej części dodać kakao i delikatnie wymieszać. Jeszcze ciepłe ciasto odwrócić do góry dnem. Zdjąć papier. Ciasto położyć na lnianym ręczniku kuchennym i zwinąć

Kuchnia Pokoleń
Kostka alpejska z truskawkami 58

ciacho skradło moje serce❤️ idealne połączenie smaków. Upiekłam to ciasto na święta a moje dzieci codziennie pytają kiedy go znowu upieczemy, bo jest najlepsze na świecie 😊 koniecznie spróbujcie❤️ ciacho składa się z biszkoptu, kremu na basie kajmaku z kawą i bezami, pianki śmietankowej i musu truskawkowego.  Składniki blaszka 23/33: Biszkopt: Jajka 4 szt,  Cukier 3/4 szklanki, Mąka pszenna(...)cytryny do smaku,  Cukier waniliowy do smaku,  Sposób przygotowania: Biszkopt: Jajka ubić z cukrem przez 10 minut. Następnie dodać suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st C przez 30 minut. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia a następnie ściągnąć łupkę powstałą podczas pieczenia. Biszkopt nasączyć wodą wymieszaną

kulinarne odsłony pati
Babka marchewkowa z rodzynkami i orzechami włoskimi 81

Magda No jak Wielkanoc to babka musi być, nie ma lepszej okazji na to cudowne ciasto. W tym roku baba marchewkowa – decyzja dzieciaków, bezapelacyjna. Wilgotna i słodka dzięki marchewkom, z nutą aromatycznych przypraw, z orzechami i rodzynkami, a na wierzchu przepyszna polewa z kremowego serka. Czego chcieć więcej? No chyba tylko drugiego kawałka. Składniki (na formę na babę(...)przemian z olejem dodajemy suche składniki – trochę oleju cienkim strumykiem i około 1/3 suchych składników – delikatnie miksujemy do połączenia i wykończenia składników. Na sam koniec do ciasta dodajemy esencję waniliową, marchewkę, orzechy oraz rodzynki odsączone z herbaty i już za pomocą szpatułki delikatnie, ale dokładnie mieszamy.   Ciasto przekładamy do formy, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 40-45 minut

Smaczna Strona
Mazurek cytrynowy 67

dodajemy żółtka, masło, cukier puder i sól. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Następnie dodajemy śmietanę i krótko zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Wyjmujemy i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Wycinamy kształt jaja, a ze ścinków ciasta formujemy wałeczki i przyklejamy do ciasta(...)lekko dociskając (można też przykleić za pomocą białka). Ciasto (razem z papierem!) przenosimy na blaszkę do pieczenia, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy około 25 minut. Studzimy. Nadzienie: Do miseczki przekładamy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Gotowy krem przekładamy na upieczone kruche ciasto i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na około godzinę. Dekorujemy pokruszonymi bezami. Smacznego

Oryginalny smak
Strucla kokosowa z lukrem marakuja 69

nutką orzeźwiającej marakui stworzyłam w ramach współpracy z De Care. Składniki: Zaczyn: 20 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 3 łyżki mąki pszennej 200 ml mleczka kokosowego Kara Ciasto: 330 g mąki pszennej+ok 4 łyżek do podsypania szczypta soli 70 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego 75 g miękkiego masła Nadzienie: 200 g wiórków kokosowych(...)małe jajko do posmarowania Mleczko kokosowe na zaczyn podgrzewamy w rondelku, następnie mieszamy z pokruszonymi drożdżami, cukrem i mąką. Odstawiamy na 15 minut. W misie mieszamy mąkę na ciasto razem z solą, cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jajko i wyrośnięty zaczyn i zaczynamy zarabiać ciasto. Po chwili dodajemy miękkie masło i wyrabiamy gładkie ciasto około 10 minut. Przykrywamy ściereczką

Delicious Place
Mazurki orzechowe 89

łyżki cukru     *** Do miski wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy żółtka oraz pokrojone na kawałki masło i całość zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem na gładkie ciasto *** *** Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wycinamy(...)mazurki w kształcie jajka (mogą być małe lub duże) *** *** Z resztek ciasta formujemy wałeczki na otoczki do mazurków. Mazurki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przyklejamy otoczki i nakłuwamy w środku widelcem *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia *** *** Przygotowujemy nadzienie orzechowe. W garnuszku rozpuszczamy masło z cukrem i miodem *** *** Następnie

Blog z Apetytem
Stare przepisy naszych Babć 564

Przepisy ze starych zeszytów Wejdź i zobacz jak zrobić pyszne, proste ciasta ze starych przepisów. Stare przepisy naszych Babć to niedościgniony wzorzec smaku i beztroski. I ja i Ty mimo dorosłości lubimy wracać do dzieciństwa aby choć przez chwilę poczuć ten smak prostego ciasta Babci, Mamy czy też kogoś innego. Osoby którą mimo upływu lat wspominamy ciepło i z nostalgią(...)Stare przepisy na ciasta W czym tkwi tajemnica starych przepisów na ciasta? Odpowiedź jest bardzo proste, w sposobie wykonania. Te ciasta z dawnych lat są proste, łatwe bez wymyślnych składników, nic trudnego. Bez miksera, wystarczyła drewniana pałka lub trzepaczka sprężynka. Na wielu z nich My sami rozpoczynaliśmy przygodę z kuchnią czy wypiekami. Dlatego zapraszam na małą podróż do przeszłości

Dieta moja pasja
Babka drożdżowa z makiem 63

Lubicie ciasta z makiem? Dziś mam dla was przepis na pyszną babkę drożdżową z makiem, która idealnie sprawdzi się na święta i nie tylko. Babka z makiem jest wilgotna, puszysta i ładnie wygląda. To rewelacyjny wypiek, który posmakuje każdemu. – tylko kilka prostych i ogólnodostępnych składników – bardzo prosta w przygotowaniu – ładnie prezentuje się na stole BABKA DROŻDŻOWA(...)czekolady gorzkiej 80 ml śmietanki kremówki Dodatkowo garść posiekanych orzechów płatki migdałów Przygotowanie 1. Do miski przełożyć mąkę, jajko, żółtko, cukier, suche drożdże, mleko i roztopione masło. Wyrobić ciasto ręcznie lub za pomocą robota. 2. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, do wyrośnięcia. 3. Po upływie czasu, ciasto przełożyć na stolnicę obsypaną mąką i uformować

Alle Dobre!
Wilgotna babka kakaowa na żółtkach 217

Wilgotna babka kakaowa na żółtkach Kiedy zostaną ci żółtka po wypieku np. bezy albo ciasta białkowego, możesz je wykorzystać do upieczenia pysznej i bardzo prostej babki w polewie czekoladowej. Robi się ją łatwo i wprost ekspresowo, bo nawet bez potrzeby użycia miksera. Polecam!     Składniki: * Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 5 żółtek 350g mąki pszennej 2 łyżeczki(...)dokładnie mieszamy *** *** Do osobnej miski przekładamy suche składniki: mąkę , proszek, cukry, kakao i sól. Całość dokładnie mieszamy *** *** Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki. Ciasto nie będzie gładkie, będzie miało grudkowatą konsystencję, ważne aby nie było widać sypkiej mąki *** *** Ciasto przekładamy do dużej foremki na babkę *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy

Blog z Apetytem
*Najszybsze Kapuśniaczki: Prosty Przepis na Rozgrzewającą Przekąskę* 89

Rozgrzewającą Przekąskę* ( tu już spakowane w pudełku do pracy o poranku )   Bardzo lubię kapuśniaczki, wczoraj koleżanka idąc do sklepu po śniadanie przyniosła mi kapuśniaczka. To była buła z ciasta francuskiego z minimalną ilością kapusty kiszonej, jak tak można ? Tak powstał poniższy przepis ! *Najszybsze Kapuśniaczki: Prosty Przepis na Rozgrzewającą Przekąskę* Jeśli szukasz szybkiego, smacznego i rozgrzewającego przepisu na przyjemną przekąskę(...)podzielę się z Wami prostym sposobem na przygotowanie pysznych Kapuśniaczek, które idealnie sprawdzą się jako przekąska na chłodne dni czy też jako dodatek do obiadu. Kapuśniaczki to połączenie chrupiącego ciasta francuskiego z wyrazistym smakiem kapusty kiszonej, które z pewnością rozgrzeje Wasze podniebienia i dostarczy niezapomnianych doznań kulinarnej przyjemności.   Szybki Przepis na Kapuśniaczki: Składniki: – Płat ciasta francuskiego

Kuchnia na wzgórzu
Babka drożdżowa bananowa 84

Babka drożdżowa bananowa to moja propozycja na ciasto, które ogranicza cukier dodany. Banany to owoce, które zawsze musimy mieć na stanie bo dzieci bardzo je lubią na przekąski, chociażby w ciągu dnia kiedy poczują głód. Wiadomo jednak, że czasem apetyt większy, czasem mniejszy i czasem zostawały nam dojrzałe banany z plamkami na które szukałam pomysłu, tak by je wykorzystać(...)się nie zmarnowało. Z czasem odkryłam, że takie dojrzałe banany świetnie zastępują cukier w różnego typu daniach śniadaniowych, plackach a nawet ciastach. Bananów więc zaczęłam kupować więcej z premedytacją, bo stały się po prostu potrzebnym składnikiem wielu dań, które przygotowuję. Dzisiaj babka drożdżowa bananowa, do której potrzebujemy tylko łyżkę cukru dla drożdży do zaczynu a resztę roboty robią banany

Dorota Smakuje
Sernik piernikowo - pomarańczowy 70

zrobienia go użyłam sera z wiaderka i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Tak stwierdziłam, że to moje smaki i spróbuję takiego połączenia. Polecam wypróbowanie :-) Blaszka 24x34 cm Kruche ciasto czekoladowe: 200 g mąki pszennej typ 650 15 g kakao 5 g przyprawy do piernika 75 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 150 g masła 1 żółtko Mąkę i kakao przesiewamy do misy(...)miksera, dodajemy przyprawę do piernika, cukier, cukier wanilinowy oraz masło. Wszystkie składniki wyrabiamy za pomocą miksera lub zagniatamy na stolnicy (ja zagniotłam ciasto), w trakcie dodajemy żółtko. Jak składniki nam się połączą owijamy ciasto folią aluminiowa i wkładamy do lodówki/zamrażalnika na 40 minut. Spód piernikowy: 180 g masła 140 g czekolady deserowej 100 g miodu 15 g przyprawy

kruche babeczki
SERNIK BEZ SERA - NA JOGURTACH GRECKICH 60

Pyszne i półkruchym cieście z delikatną jogurtową pianką.        CIASTO :  5 jajek "M"  3/4 szklanki cukru pudru  200 g miękkiego masła  3 szklanki z czubkiem mąki pszennej - tortowej (szklanka ma pojemność 250 ml ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia       MASA :  5 białek 1/2 szklanka cukru 1 cukier waniliowy(...)jogurtu greckiego, gęstego  2 budynie waniliowe z cukrem  PRZYGOTOWANIE :  Z podanych składników zagniatamy półkruche ciasto. Dzielimy je większą i mniejszą część ciasta. Blaszkę o rozmiarze 25 na 35 cm liczyłam z bokami wyłożyłam papierem do pieczenia i tutaj rozkładam większą część ciasta trochę zostawiamy na wierzch, rozkładam na dnie.  Białka ubijam

Kulinarne Fantazje Marioli
Szybkie oponki serowe 58

Puszyste, szybkie oponki serowe to przepyszny pomysł na karnawałowy deser. Nie potrzebujesz miksera, by przygotować te pyszne oponki z serem – składniki możesz wymieszać łyżką. Ciasto nie wymaga zagniatania i wyrastania, jak w przypadku drożdżowych słodkości, więc przygotujesz je dosłownie w 20 minut! Przepis na szybkie oponki serowe Tłusty czwartek tuż tuż, więc to najwyższy czas na karnawałowe słodkości(...)tłuszczu. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Co zrobić, żeby oponki serowe były miękkie? Te szybkie i proste oponki serowe wyjdą idealnie miękkie i puszyste, jeśli oprzesz się pokusie obfitego podsypywania ciasta mąką podczas wałkowania. Z doświadczenia przyznam, że to jeden z najtrudniejszych elementów w ich przygotowaniu 😉 Ciasto jest mocno klejące, ale im mniej mąki, tym lżejsze, bardziej puszyste i dłużej świeże

Na-talerzu.pl