chabrowe niebo i czyhające na każdym kroku nitki babiego lata. Chwilo trwaj) Wrzesień to również miesiąc ostatnich fig, które uwielbiam. Zapraszam na figi w wersji wytrawnych słodko-słonych tartinek. Ciasto na tartinki, to kruche ciasto na oleju, które już pojawiło się na blogu, a które ponownie proponuję, bo pyszne i lekkie. Jeśli chodzi o nadzienie to zależy co lubicie; jeśli(...)parmeńskiej) 40 g startego parmezanu 1 mała wiązka rozmarynu 2 łyżeczki miodu( u mnie z owoców leśnych) sól, pieprz, czosnek. 4/5 fig Wszystkie składniki na kruchy spód wyrabiamy. Ciasto powinno być elestyczne, gładkie i nie klejące się do rąk. W razie potrzeby należy dodać trochę wody. Wyrobione ciasto zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 30min. Po tym czasie ciasto
Mia Cucina Sofietasemolina) i dodanie suszonej, sproszkowanej skórki pomarańczowej oraz szczypty kardamonu. Serniczek smiało mogę uznać za mój kulinarny sukces, ponieważ nawet moje dziatki, które z reguły nie przepadają za mumusinymi ciastami, skusiły się na całe dwa kawałki, zamawiając je na następny tydzień. Sernik prawie krakowski Składniki na blaszkę 23x33 cm Ciasto: 250 g mąki 1 jajko 150 g masła(...)łyżki mąki ziemniaczanej 2 lyzki kaszy manny( u mnie semolina) cukier waniliowy 100 ml śmietany kremówki 100 g masła 70 g rodzynek szczypta suszonej , sproszkowanej skórki pomarańczowej i kardamonu Ciasto: Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobiamy, zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 40 min. W tym czasie przygotowujemy masę serową: Rodzynki zalewamy ciepłą wodą i moczymy przez
Mia Cucina Sofietapizza jest bardzo często spotykana na blogach postanowiłam upiec jej mniejszy odpowiednik jakimi są – pizzerinki! Nie różniłyby się może znacznie od swojej „większej siostry” gdyby nie ciasto, w którym głównym składnikiem zaraz po mące jest.. twaróg! Rewelacyjną pizzę na grubym cieście z dodatkiem twarogu znam od dawna, ponieważ ma ją w zwyczaju robić moja mama. Jednak w tym wydaniu(...)pizzę, jak i na te właśnie pizzerinki można dobrać oczywiście wedle własnego gustu – to jest jedynie moja propozycja. Zapraszamy! Składniki (na 8-9 sztuk, w tartaletkach o średnicy 15cm): Ciasto: 280g mąki pszennej 200g twarogu półtłustego 7 łyżek oliwy z oliwek 1 jajko Pół łyżeczki sody oczyszczonej Łyżka kurkumy – głównie dla koloru Szczypta soli Farsz pierwszy (na połowę pizzerinek): Pół
Symfonia Smakówłyżki octu balsamicznego 1 łyżka oleju szczypta płatków chili lub chili w proszku jedna łyżka dowolnego likieru owocowego (można pominąć) Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto: mąkę i kakao przesiewamy na stolnicę dodajemy kawałeczki zimnego masła. Składniki siekamy nożem lub rozcieramy palcami w celu jak najdokładniejszego ich połączenia. Do miseczki wlewamy żółtka, dodajemy śmietanę, aromat amaretto, cukier, cukier(...)prawdziwą wanilią i rozcieramy wszystko razem mikserem lub szybko mieszając yżką. Masę płynną oraz sezam dodajemy do mąki i masła i zręcznie zagniatamy gładkie, zwarte ciasto. Całą powierzchnię kokilek wysmarowujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy wyścielonej wartswą mąki do grubości ok. 2-2,5cm. Tak rozwałkowanym ciastem wylepiamy dno i ściany kokilek do ok 3/4 wysokości. Kokilki z ciastem
Symfonia Smakówcukrem pudrem przesiewamy do miski, wbijamy do niej jaja oraz wsypujemy przyprawę z kandyzowanymi owocami(opcjonalnie). Początkowo mieszamy łyżką aż do jak najdokładniejszego połączenia składników, kolejno wyrabiamy ciasto rękoma na gładkie, jednolite i elastyczne ciasto. (Jeśli ciasto będzie lepiło się do rąk posypujemy dłonie mąką i dalej wyrabiamy). Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski i przykrywamy lnianą ściereczką. Zostawiamy(...)ciepłym miejscu na 30-45minut , aby ciasto "wypoczęło". Po upłynięciu tego czasu ciasto dzielimy na 5 lub 6 równych części. Z każdej części formujemy wałek o grubości około 2 cm, kolejno kroimy wzdłuż, jak kopytka na porcje o grubości również ok. 2cm. Z każdej porcji formujemy dość zgrabną kulkę. Kulki odkładamy na stolnicę i przykrywamy lnianą ściereczką
Symfonia SmakówJesień zdecydowanie królują u nas jabłeczniki i szarlotki:) Zaraz po jabłeczniku z budyniem najbardziej lubimy szarlotkę z dużą ilością kruchego ciasta i chrupiącej bezy na wierzchu... Zresztą jak sama nazwa mówi, szarlotka jest po prostu wyśmienita... Ciasto: 5 żółtek, 3 szklanki mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, 250g masła lub margaryny(...)kilka kropel aromatu śmietankowego. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać posiekane masło, żółtka oraz kilka kropel aromatu śmietankowego. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na 3 części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na przygotowaną blachę o wym. 25x36cm. Pozostałe dwie części ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Dodatkowo
Z miłości do słodkościdodatkiem dyni lub jabłek. A jeśli jabłka to przeważnie szarlotka;) Podałam Wam już kilka różnych przepisów jak zrobić pyszną szarlotkę. Dzisiaj kolejna propozycja. Jest to szarlotka na kruchym cieście, z dodatkiem płatków kukurydzianych, dużej ilości jabłek, cynamonu i delikatnej bezy na wierzchu. Ciasto: 2 żółtka, 2 i 1/2 szklanki mąki, szczypta soli, 250g margaryny, 1/2 szklanki cukru, łyżeczka proszku(...)wbić do szklanki, dolać mleka do 2/3 jej wysokości. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać sól, cukier, posiekaną margarynę, żółtka z mlekiem oraz śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto, podzielić je na 2 części. Jedną rozwałkować i wyłożyć na nie natłuszczoną blaszkę o wym. 23x33cm. Dodatkowo: szklanka płatków kukurydzianych, 10 średnich jabłek, *1/2 szklanki cukru cynamonowego, 2 łyżki
Z miłości do słodkościZazwyczaj piekę tradycyjne, duże torty, jednak czasem potrzebny jest mały, symboliczny torcik:) Ten jest malutki i zupełnie inny od tradycyjnego tortu. Przede wszystkim ciasto jest bardzo wilgotne a krem bardzo prosty, aczkolwiek niecodzienny:) Do ciasta wykorzystałam Olej ze słonecznika , który otrzymałam jakiś czas temu do przetestowania... Ciasto: 200g mąki pszennej , 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki kakao(...)150ml oleju ze słonecznika Zielony Nurt, 150ml mleka. Mąkę wraz przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać cukier. Dodać jajka, olej oraz mleko. Całość wymieszać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie gładkie. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o śr. 18cm. Piec około 40minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 3 blaty. Krem: 300ml śmietany
Z miłości do słodkościSzybka i łatwa w przygotowaniu, nie za słodka i bardzo smaczna - taka jest właśnie ta crostata;) Kruche ciasto, bez jajek i bez dodatku cukru. Do tego duszone jabłka i domowy dżem, u mnie akurat powidła śliwkowe. Całość wieńczy kratka z ciasta oraz puszek z cukru pudru... Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 250g masła, szczypta(...)soli, 4 łyżki zimnej wody. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli oraz masło. Posiekać nożem, dodać zimną wodę, zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię i włożyć na 30minut do lodówki. 3/4 ciasta wylepić dno i boki formy na tartę o śr. 20cm. Nakłuć widelcem. Piec około 20-25minut w temp. 180st. Dodatkowo: 5 jabłek
Z miłości do słodkościTradycyjne ciasta wielkanocne to babka oraz mazurek, czyli tak zwany "dziad". Na moim świątecznym stole nie może go zabraknąć:) Stale jednak eksperymentuję i wymyślam nowe wersje tych ciast. Dzisiaj polecam mazurka pokrytego pyszną masą z mleka w proszku... Ciasto kruche: 200g mąki pszennej, 100g masła, jajko, 2 łyżki cukru waniliowego, 3 łyżki cukru pudru(...)Mąkę przesiać, dodać cukier puder oraz cukier waniliowy. Wbić jajko, dodać masło. Całość posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć ma 30 minut do lodówki. Następnie 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić dno formy o wym. 24x27cm. Z reszty ciasta toczyć wałeczki i splatać. Ułożyć na około ciasta, tworząc brzeg. Nakłuć widelcem. Piec 20-25minut
Z miłości do słodkościwiec jak ktos ma czas i ochote albo jak ja nie ma innego wyjscia to moze te pyszne rogale zrobic sobie sam. Tradycyjny rogal marcinski powinien byc zrobiony z ciasta drozdzowego polfrancuskiego z nadzieniem z balego maku, orzechow i migdalow. Do tego jego waga powinna byc miedzy 200g a 250g. Ja niestety nie dysponuje bialym makem(...)wiec z niebieskiego maku, ale cala reszta jest jak byc powinna. Przyznaje, ze jest troche pracy, ale za to ten cudowny smak wynagradza czas spedzony w kuchni. skladniki na ciasto: 3,5 szklanki maki 3 lyzki cukru 2 zoltka + 1 jajko 1,5 szklanki letniego mleka 3 dkg drozdzy 1 lyzka stopionego tluszczu 150g masla Masa makowo-orzechowa: 100g bialego
Przysmaki Karolkigoraczej herbaty. Nadal bylo zimno i nieprzyjemnie. Na taki dzien jak ten najlepsza jest czekolada. Ona poprawia mi zdecydowanie nastroj. Wlasnie wypatrzylam na blogu Moje wypieki przepis na proste ciasto czekoladowe , ot takie brownies. Przyszykowalam foremke i zaczelam odmierzac skladniki. Starannie polaczylam je ze soba. W kuchni unosil sie delikatny zapach czekolady, nic wiec dziwnego, ze zaraz znalazla sie przy(...)mnie Viki. Jak zawsze byla gotowa na wylizywanie miski. Buzia od razu sie Jej rozpromienila :D Przyznam, ze i ja chetnie powyjadalam to pyszne ciasto, jak zawsze zreszta. Wlalam zawartosc miski do foremki i nagle niespodzianka! Zajeta wyjadaniem nie zauwazylam jak Viki majstrowala przy foremce i rozpiela mi tortownice. Na szczescie szybko uratowalam ciasto zanim cale wycieklo na blat
Przysmaki Karolkichwilke zapomnienia, a dzis przepisem dziele sie z Wami. Mam nadzieje, ze bedzie Wam tak samo smakowac jak mi i reszcie mojej rodziny. Tarta czekoladowa z gruszkami skladniki na ciasto: 120g masla szczypta soli 50g cukru pudru 50g cukru 20g startych migdalow 1 opakowanie cukru waniliowego 1 zoltko 170g maki 1 lyzka kakao wykonanie: W misce mieszamy make, cukier puder(...)cukier, migdaly, sol, cukier waniliowy i kakao. Dodajemy pokrojone w kostke maslo i zoltko. Wyrabiamy jak na kruszanke. Mozemy dodac odrobine wody zeby ciasto lepiej sie skleilo. Formujemy kulke i odstawiamy na pol godziny do lodowki. Dobrze schlodzone ciasto wkladamy miedzy dwa kawalki foli i walkujemy na okragly placek. Wykladamy nim natluszczona foremke do tart. Obciazamy ciasto fasola i pieczemy
Przysmaki Karolkitarta. A ponieważ sezon na pomarańcze jest w pełni to i ich smak jest wyjątkowy, a sama tarta cudnie kremowa. Czegoż można chcieć więcej? Kremowa tarta pomarańczowa składniki na ciasto: 150 g mąki 25 g mielonych migdałów 80 g masła 60 g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli składniki na krem: 5 pomarańczy starta skórka z 1 limonki(...)mleka 100 g cukru 3 żółtka 4 łyżki mąki 10 g masła 1 łyżka białego rumu wykonanie Składniki ciasta zagniatamy ze sobą dokładnie wyrabiając ciasto. Formujemy z niego kule lub plaski krążek, owijamy w folie by ciasto nie wyschło i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość
Przysmaki KarolkiTarta jest idealnym pomysłem na szybki i pyszny obiadek świetnie także pasuje jako przekąska na zimno. Kruche ciasto możemy przygotować wieczorem, a na drugi dzień pozostaje upieczenie tary. Prosta delikatna i smaczna na kruchym cieście z kurczakiem, pieczarkami oraz kaparami. Polecam ! Składniki na kruche ciasto: 200 g mąki 100 g masła 1 jajko 1 łyżeczka soku z cytryny(...)ząbek czosnku Mąkę, sól, oregano wsypać do miski i wymieszać, dodać masło i wyrabiać aż otrzymamy strukturę kaszy. Dodać jajko i sok z cytryny, zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez około 30 minut. Przygotować formę do taty o średnicy 25 cm, wysmarować masłem i odstawić. Piekarnik rozgrzać do 200ºC. W tym czasie
Zabawa smakiem