ściereczką i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Dodajemy żółtka, cukier, sól masło i całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodajemy pozostałą część mąki, migdały i wyrabiamy ciasto, które powinno być gładkie i sprężyste. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia – ok. 30 min. W tym czasie rozgrzewamy dużą patelnię, prażymy na złoty kolor orzechy, przesypujemy(...)patelni roztapiamy biały cukier. Kiedy będzie miał bursztynowy kolor dodajemy do niego orzechy, mieszamy i podgrzewamy tak długo, aż cukier nam się skarmelizuje otaczając orzechy. Pozostawiamy do przestygnięcia. Wyrośnięte ciasto, jeszcze raz zagniatamy. Ciasto w całości możemy przełożyć do małej tortownicy wysmarowanej tłuszczem, lub form sylikonowych, albo podzielić na części i uformować z nich bułeczki Ja ciasto podzieliłam
Moniki SmakołykiPrzeszukałam internet w znalezieniu odpowiedniego dla mnie przepisu na tarte cebulową. Kilka znalazłam ale podczas przygotowania i tak większość zrobiłam po swojemu. Ciasto wyszło bardzo cienkie i kruche, a farsz słodkawy z wyczuwalną ostrością cebuli. Podsumowując wyszło ładnie, smacznie, a samo danie wraz z pieczeniem zajmuje około 1 godziny. Idealne z kieliszkiem białego wina. Na 1 tarte ( foremka średnicy 27cm(...)Potrzebujemy: Ciasto: 100g mąki orkiszowej 150g mąki pszennej ( można dodać tylko mąkę pszenną) 100g zimnego masła 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany sól 1/2 łyżeczki kurkumy Farsz: 0,5kg białej cebuli 1 duża łyżka masła 50ml słodkiego wina 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka cukru sól biały pieprz 2 jajka 100ml jogurtu naturalnego lub śmietany Zaczynamy od ciasta. Wszystkie składniki zagniatamy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Szybka i łatwa w przygotowaniu. Zamiast orzeszków pinii na wierzchu, możemy obsypać płatkami/słupkami migdałów, podprażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Składniki (na formę na tartę o średnicy 23cm): * ciasto: - 1 szklanka mąki pszennej (170g) - 4 łyżki cukru (60g) - 50g zimnego masła - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - skórka z połowy cytryny - szczypta soli * masa serowa: - 1 opakowanie sera(...)jajka - 4-5 łyżek cukru (60-70g) - 1 łyżkę mąki ziemniaczanej (20g) - skórka z połowy cytryny - mała garść orzeszków pini - cukier puder opcjonalnie do oprószenia. Ze składników na ciasto ugnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki. Do miski włożyć ser ricottę, jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną i skórkę z cytryny. Zmiksować na gładką masę. Ciasto rozwałkować
CookYourselfskładniki na ciasto: 300 g mąki 20 g drożdży 160 ml wody 2 łyżki oleju 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli wykonanie: Drożdże mieszamy z cukrem i letnia wodą w dużej misce. Następnie dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 60 min. w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu przekładamy ciasto na blaszkę. składniki na wierzch: 4 pomidory(...)łyżki kaparów 20 oliwek bez pestek 100 g sera żółtego oregano sól, pieprz wykonanie: Na cieście układamy pomidory pokrojono w cząstki, oliwki, oraz opłukane kapary. Posypujemy przyprawami. Pieczemy przez 15 min. w 200 st. C a następnie posypujemy startym serem i ponownie pieczemy przez ok. 5 min. aby ser się roztopił
Domowy Smak Jedzeniałyżka roztopionego masła 2 łyżki oliwy ½ łyżeczki soli 1 szklanka gorącej wody Przepis: Zmieszaj w misce mąkę, sól i wodę. Składniki mieszaj aż powstaną grudki i następnie zagnieć ciasto. Na końcu dodaj oliwę i ponownie zagniataj aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Pozostaw na ok. 10 minut (ciasto musi odpocząć). Po tym czasie rozwałkuj kulkę ciasta na grubość(...)posmaruj wierzch rozpuszczonym masłem i zroluj ciasno w rulonik. Następnie pokrój rulonik na mniejsze części (jak na kopytka). Kawałki ciasta rozwałkowujemy bardzo cienko (naprawdę bardzo cienko). Placki mają mieć średnicę małej patelni naleśnikowej (ok. 22 cm). Postępujemy tak do momentu aż skończy nam się ciasto. Przygotowane cienkie placki kładziemy na sobie tak, aby jeden bok był możliwy do swobodnego
Emcia Pichciszybszym wyrastaniu) 1 łyżka miodu pół filiżanki ziaren (do wyboru, do koloru, ja dałam ziarna dyni i siemienia lnianego) Do miski wlewamy ciepłą wodę, zakwas i pozostałe składniki. Ciasto wyrabiamy ręcznie potrwa to około 12 minut, albo robotem kuchennym z końcówkami do ciasta drożdżowego, wtedy napracujemy się jakieś 8 minut. Ciasto jest dość luźne w swojej konsystencji ale nie trzeba(...)dosypywać, nie martwcie się. ;) Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, najlepiej koło ciepłego kaloryfera i przykrywamy je lnianą ściereczką. Musi tak postać około 2 do 2,5 h, w międzyczasie (w połowie czasu) wystarczy raz zarobić je ręką przez krótką i chwilę i pozostawić do ponownego wzrostu. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 50 stopni. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
MamaOskarkaskładniki na ciasto: 150 g mąki 10 g drożdży 80 ml wody 1 łyżka oleju 1/2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli wykonanie: W misce mieszamy drożdże z letnią wodą oraz cukrem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy kulę, (ja zostawiam w szklanej misce) przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 60 min. do wyrośnięcia. Następnie formujemy cienki(...)natłuszczoną, okrągłą blaszkę (32 cm średnicy). składniki na wierzch: sos lub koncentrat pomidorowy 125 g sera mozzarella 4 plasterki salami 3 pieczarki 1 pomidor liście czosnku niedźwiedziego wykonanie: Ciasto smarujemy sosem, układamy rozdrobnią rękami mozzarellę, następnie układamy salami, plastry pomidora i pieczarek. Pieczemy w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez ok 15 – 20 min. Po upieczeniu podajemy
Domowy Smak Jedzeniatarce, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Doprawiamy doprawiamy tymiankiem, solą, pieprzem oraz papryką. Sos odstawiamy na ok. 10 min. aby składniki się przeżarły. składniki: 1 ciasto francuskie 16 pomidorków koktajlowych 24 oliwek czarnych 8 plasterków salami świeże liski bazylii oliwa z oliwek wykonanie: Z ciasta wycinamy 8 prostokątów i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce(...)Przy pomocy noża robimy delikatne nacięcia wzdłuż każdego z boków ciasta (tworząc mniejszy prostokąt). Na środku każdego ciasta rozsmarowujemy po jednej łyżeczce sosu, układamy plasterek salami, ćwiartki pomidorków oraz oliwki. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 min. Po upieczeniu dekorujemy listkami bazylii i skrapiamy oliwą z oliwek
Domowy Smak Jedzeniaszynką i ananasem. Wyszła przepysznie. Szkoda, że w słowach się nie da wyrazić smaku i zapachu tego co nam udało się stworzyć. Składniki (na trzy pizze i mega wyżerkę): Ciasto 500 gram mąki pszennej 1 opakowanie drożdży w proszku letnia woda do wyrobienia ciasta (100-200 ml) płaska łyżeczka soli łyżka oleju szczypta pieprzu szczypta ziół prowansalskich Składniki: Sos pomidorowy(...)ciasta 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta ziół prowansalskich solidna szczypta pieprzu (niweluje kwaskowatość koncentratu) szczypta cukru odrobina oliwy z oliwek łyżka sosu słodkiego chili Składniki: Dodatki 600 gram sera żółtego Edam (dobrze się topi) 1 niewielka cebula 1/2 małej papryki żółtej 1/2 małej papryki czerwonej mięso mielone smażone w przyprawie tureckiej (smak gyros) kilka plasterków chudej szynki/polędwicy
Kuchnia po mojemusłonej odsłonie do wyboru. Ich przyrządzenie nie zajmuje wiele czasu, a w połączeniu ze szklanką pysznego i zdrowego soku owocowego stanowią smakowity i wartościowy posiłek. Mniam! Sprawdźcie sami. Składniki: ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 4 jajka 40g świeżych drożdży kostka masła lub margaryny do pieczenia 4-5 łyżek śmietany 12 % szczypta soli szczypta cukru Dodatki: keczup 1 średnia cebula(...)plastry świeżego ananasa 20 dag wędliny (szynka, polędwica, ulubiona kiełbasa) 30-40 dag sera żółtego 1 budyń waniliowy 2-3 brzoskwinie z zalewy Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto i wstawiamy pod przykryciem do lodówki na godzinkę by wyrosło. Ważne by ciasto zagniatać ze składników o tej samej temperaturze. W czasie gdy ciasto rośnie szykujemy dodatki: - ser trzemy, - wędlinę kroimy
Kuchnia po mojemudodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Dodajemy wodę, olej i mieszamy np. drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem, wszystko mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25,5 x 21 cm). Pieczemy przez ok. 30 min w 170 st. C. Po upieczeniu schładzamy i przekrawamy na dwa blaty. składniki(...)warstwę namoczonych w ponczu biszkoptów i lekko oprószamy je kakaem. Biszkopty przykrywamy drugim blatem posmarowanym cienką warstwą kremu, górę biszkoptu ponczujemy, smarujemy resztą masy, układamy namoczone w ponczu biszkopty. Ciasto schładzamy, wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Przed podaniem posypujemy kakaem
Domowy Smak JedzeniaSKŁADNIKI 2,5 dag świeżych drożdży 1/2 szklanki letniej wody 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli 1/4 szklanki oliwy 4 szklanki mąki pszennej (jeżeli ciasto będzie lepić się do rąk można dosypać więcej mąki ale nie więcej niż 1/2 szklanki) 1 jajko do posmarowania ciasta Łączymy mleko z wodą. Do osobnej szklanki odlewamy 2 łyżki(...)kilka minut. Do miski wbijamy jajko, dolewamy wodę z mlekiem i oliwę, wsypujemy sól i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy miksturę drożdżową. Stopniowo wsypujemy mąkę. Po dodaniu całej mąki ciasto wyrabiamy aż będzie miękkie i elastyczne. Zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę, wałkujemy do grubości ok 1-1,5 cm, kroimy w paseczki
MarciochaKucharzyprawdziwe domowe ciasto, to wiadomo kto zrobił :D Mój mistrz cukiernik :P Nawet nie umiem opisać tego szczęścia, jak się przychodzi do domu, a już w progu czuć zapach pieczonej szarlotki :* Pierwsza w tym roku jesienna szarlotka SKŁADNIKI: Jabłka: 2 kg jabłek (najlepsza szara reneta) 1/2 szklanki rodzynek 3 łyżeczki cynamonu 1 opakowanie cukru wanilinowego Ciasto(...)mąki pszennej 125 g masła roślinnego 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 żółtko 1 łyżka śmietany Wszystkie składniki razem posiekać, szybko zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce. Rozwałkować i wyłożyć ciastem wysoką tortową formę, zostawiając 1/3 ilości ciasta na wierzch. Podgrzać piekarnik do 150℃. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, chwile odczekać i wycisnąć z nich
MarciochaKucharzyskładniki na ciasto: 100 g mąki 100 g cukru 4 jajka 200 g czekolady gorzkiej 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli dodatkowo: 1/2 szkl naparu z kawy wykonanie: Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej i ostawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy z solą następnie, gdy białka będą ubite dodajemy stopniowo żółtka i cukier i cały czas ubijamy. Następnie dodajemy(...)pieczenia i mieszamy np. drewnianą łyżką. Masę przekładamy do blaszki (21 x 30 cm) wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystudzenia i przekrawamy na dwa blaty. składniki na krem: 200 g suszonych śliwek 100 ml spirytusu 3 żółtka 375 ml mleka 50 g cukru 30 g mąki ziemniaczanej
Domowy Smak JedzeniaTakie bułeczki robi się szybko i są tanie . Oczywiście pomijam czas wyrastania ciasta , ale tego nie da się już przyspieszyć. Idealnie pasują do kubka kawy czy mleka. Składniki : (20 sztuk) Ciasto: 3 i pół szklanki mąki (600g) 1 szklanka mleka (250ml) pół szklanki cukru (110g) 2 żółtka 1 jajko 1/4 szklanki oleju (60ml) 4 dkg drożdży świeżych szczypta soli(...)łyżki mąki , wkruszyć drożdże i i odstawić zaczyn do wyrośnięcia (ok 10 min) Do miski wsypać pozostałą mąką , cukier , sól , wbić jaja , dodać wyrośnięty zaczyn i wyrabiać ciasto , Ja to robię używając haków miksera , ale można również ręką . Dolewamy olej i nadal wyrabiamy ciasto , poświęcając na to ok 5 minut . Ciasto drożdżowe lubi długie wyrabianie
Malinowa Kawiarenka