ciasto - 162258 przepisów (strona:1667/10818)

Krucha tarta z rabarbarem truskawkami i bezą 148

Każdy lubiący piec ma z pewnością swój ulubiony przepis na kruche ciasto z rabarbarem. Gdy tylko pierwszy rabarbar pojawia się na straganach to już wyobrażam sobie zapach kruchego ciasta wydobywający się z piekarnika. Nie wiem dlaczego wcześniej nie wpadłam na to aby przed pieczeniem podsmażyć rabarbar! Dzięki temu jest o wiele bardziej delikatny, wprost rozpływa się w ustach. Korzystajcie(...)sezonu rabarbarowego i szybko lećcie przygotować to ciasto :) Przepis pochodzi z książki „make cooking easier” Zosi Cudny (recenzję znajdziecie tu —>KLIK). Tam na kruche tartaletki, u mnie wersja w dużym rozmiarze, z małymi zmianami :) ciasto: 300 g mąki 50 g cukru pudru 200 g zimnego masła łyżka wody nadzienie: 4 łodygi rabarbaru 0/5 szklanki truskawek łyżka

Mienta blog
Czekoladowe Ciasto z Malinami 244

Cudownie czekoladowe ciasto przełamane smakiem soczystych malin – poezja, której nie jestem w stanie opisać słowami. Ciasto z wyglądu niepozorne a smakiem zwala z nóg, kolejnych kęsów nie ma końca… Dwa mocno czekoladowe, wilgotne blaty przełożone konfiturą malinową, wierzch udekorowany cudownym czekoladowym ganache i soczystymi, orzeźwiającymi owocami – niebo w gębie to mało powiedziane. Koniecznie musicie wypróbować by przekonać(...)się o czym mowa. Fani czekolady i nie tylko – będziecie ciastem oczarowani. Składniki: 225 g gorzkiej czekolady Goplana 60% kakao 175 g masła 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (granulki) 100 g zmielonych migdałów 2 czubate łyżki mąki pszennej 0,5 łyżeczki soli 5 jaj 140 g cukru trzcinowego Czekoladę i masło rozpuszczamy w garnku

Made By Mom And Son
Szybkie, ucierane, kokosowe ciasto z rabarbarem i truskawkami 249

Pyszne, domowe ciasto, najłatwiejsze na świecie. Do ciasta można dodać dowolne owoce. W wersji majowej nieśmiertelny zestaw rabarbar i truskawka sprawdzi się znakomicie. Dodatek wiórków kokosowych w cieście jest delikatnie wyczuwalny, a ulotny aromat kokosowy z rabarbarem i truskawkami uwodzi kubki smakowe. Ciasto jest na tyle stabilne, że możesz dodać dowolną ilość owoców bez obawy, że podczas pieczenia opadną(...)Amatorów ucieranych ciast z owocami, na drugie, równie pyszne ciasto z rabarbarem oraz owsianą kruszonką zapraszam tutaj. Składniki: 260g mąki 60 g wiórkówk kokosowych 160 g cukru lub ksylitolu 4 jajka M 200 g masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli 1 łyżka cukru pudru 800-1000 g rabarbaru z  truskawkami lub jeszcze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto z rabarbarem i galaretką na biszkopcie 263

Zapraszam na moją nową wariację na temat rabarbaru. Kakaowe ciasto biszkoptowe z masą rabarbarową zagęszczoną budyniem i truskawkową galaretką. Ciasto lekko kwaskowate, nie za słodkie, z pianką z bitej śmietany. Całość lekko waniliowa. Dla mnie ciacho przepyszne i bardzo polecam, a na samym końcu dodałam jeszcze zdjęcie mojego okazałego, pięknego rabarbaru:).   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji(...)mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać. 5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę z kakao i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. 6. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić

Mała Cukierenka
DROŻDŻÓWKA EWY (Z RABARBAREM I BUDYNIOWĄ PIANKĄ) 153

Pyszne drożdżowe ciasto, które uświetnione zostało bezową pianką, kruszonką i rabarbarem.  Świetnie dobrana kompozycja smakowa.  Balans słodyczy bezy i kruszonki i kwaskowatego rabarbaru wspaniale zachowany. Dziękuję Ewie z bloga  Z Cukrem Pudrem  za ten wspaniały przepis, który lekko zmodyfikowałam. Składniki na ciasto drożdżowe:(u mnie blaszka 30cmx22cm) 2,5 s zklanki mąki pszennej 5 żółtek(...)mąki pszennej 0,5 szklanki cukru Mąkę przesiewamy z cukrem i cukrem waniliowym, dorzucamy masło i zagniatamy, do momentu otrzymania konsystencji kruszonki.  Odstawiamy do lodówki na czas robienia ciasta. Masło stapiamy, schładzamy do temperatury pokojowej. Drożdże dokładnie rozprowadzamy w mleku, dodajemy 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia

Walijskie Pichcenie
Tortille szpinakowe 211

Pięknie, pyszne i zielono. Takie tortille możemy podać z zawiniętym w nie dowolnym farszem ( mięso, warzywa) lub maczać je w ulubionym dipie. Ciasto, jest nieco luźniejsze niż w  pszennych tortillach   które kiedyś piekłam, stąd w przepisie dodatkowa mąka.  Póki trwa sezon szparagowy, warto w tortille zawinąć upieczone  szparagi . Polecam! składniki  - 8 placków(...)będzie całkiem rozdrobniony i wymieszany z mąką.  Dodać olej i wodę cały czas mieszając na średnich obrotach. Mieszać przez 1 minutę, zatrzymując jeżeli to konieczne, aby zeskrobać ciasto z brzegów miski.  Po upływie około 1 minuty lub gdy ciasto zaczyna tworzyć kulę, zmniejszyć szybkości mieszania do małej. Mieszać jeszcze przez 1 minutę albo do czasu aż ciasto będzie

Stare Gary
Crostata z marmoladą brzoskwiniową. 215

Włoska klasyka smaku czyli  najpopularniejsze ciasto : crostata di marmellata. Jedno  z niewielu ciast, które piecze się w każdym włoskim domu. Prostota i naturalne składniki to najbardziej charakterystyczne cechy tego zwyczajnego kruchego ciasta z marmoladą. Składniki: 300 g mąki pszennej 125 g  zimnego masła 100 g cukru pudru 1 żółtko 1 jajko szczypta soli skórka starta(...)Wykonanie: -Mąkę i masło  posiekać nożem, dodać  pozostałe składniki i szybko zarobić. -Uformować kulę, owinąć w folię i wstawić do lodówki na ok.30 minut. -Ze schłodzonego ciasta odciąć kawałek /ok.1/3/,  a resztę rozwałkować na grubość  ok.4-5 mm i uformować  okrąg .   - Przy pomocy wałka przełożyć do okrągłej foremki. -Odcięty wcześniej kawałek rozwałkować

Zakamarki mojej kuchni
Ciasto z marmolada (sliwkowo-truskwkowa) i beza czyli poWeekendowe Lakocie odc.89 178

ciasta, za które biorę się za bary za strachem... tak jest z tymi gdzie trzeba kręcić kremy, z sernikami na zimno, do niedawna z tortami. Nie ufam tez recepturom gdzie występuje beza... Postanowiłam jednak zaryzykować i ulec pokusie. Przepis znalazłam w książce "Cukiernia Lidla" i zmodyfikowałam nieznacznie. Efekt co najmniej mnie zaskoczył. Lekkie, wilgotne, bardzo smaczne ciasto i wcale(...)słodkie. Podbiło serce moich dzieciaków i psiapsiółki.    Ciasto z marmolada (sliwkowo-truskwkowa) i beza ciasto : 100 g miękkiego masła (u mnie margaryna bez mleczna) 10 g cukru opakowanie cukru z wanilią 3 żółtka (u nas od kurek zielononóżek, dozwolonych) 210 g mąki pszennej 2 g proszku do pieczenia marmolada: po 250 g truskawek i śliwek (u mnie mrożone

Dzieje kuchennej Wiewióry
Racuchy z jabłkami 168

Jabłka kroimy na plastry o grubości ok. 15 mm. Pozostawiamy skórkę, natomiast wycinamy z plastrów gniazda nasienne. Olej rozgrzewamy na patelni na średnim ogniu. Jabłka obtaczamy bardzo dokładnie w cieście i kładziemy na gorący już olej. Jeśli plaster jabłka pochodzi ze skrajnej części owocu i ma przez to nieco stożkowaty kształt, kładziemy go na patelni stroną o większej powierzchni(...)każdej strony. Następnie kładziemy na talerz do góry tą stroną, która była smażona jako ostatnia i od razu posypujemy ją cukrem. Uwagi Cukier można dodać również do surowego ciasta – zamiast posypywać nim gotowe racuchy. Jeśli po usmażeniu wszystkich jabłek zostanie nam trochę ciasta, możemy zrobić z niego dodatkowy placek już bez owoców – po prostu smażąc je na patelni. Powyższe proporcje

Kulinarna Pokusa
Bajgle z rabarbarem i chia 159

wiele smacznych potraw przygotowywanych przez nianię Zuzannę. Na końcu książki dołączonych jest kilka przepisów kulinarnych, ale nie ma wśród nich przepisu na krakowskie obwarzanki :(   Składniki (na 4 obwarzanki): Ciasto 280 g mąki pszennej 1,5 miarki (łyżeczki) suchych drożdży 2 łyżeczki cukru szczypta soli ok. 200 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy Nadzienie 160 g rabarbaru ok. 20 dużych(...)liści melisy cytrynowej łyżeczka nasion chia łyżka cukru trzcinowego Demerara nasiona sezamu Zagnieść ciasto drożdżowe, oliwę dodając pod koniec zagniatania. Przykryć ciasto wilgotną ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia (ok. 40 minut). W tym czasie przygotować nadzienie: Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki. Wrzucić do rondla i zalać ok. połową szklanki wody. Rabarbar rozgotować. Dodać liście melisy. Gotować

Weekendy w domu i ogrodzie
Piersi z kurczaka w cieście czosnkowym 590

olej do smażenia Sos czosnkowy: 4 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu 300 ml jogurtu naturalnego odrobina cukru opcjonalnie 2-3 łyżki posiekanego koperku Przepis na piersi z kurczaka w cieście czosnkowym to wyśmienita propozycja na danie obiadowe. Kurczak w cieście jest delikatny i mięciutki - a w zestawieniu z sosem czosnkowym daje niepowtarzalną całość, która może stanowić zarówno samodzielne danie(...)dodatek do ziemniaków i surówki. Polecam. Filety z kurczaka dokładnie umyć. Osuszyć i pokroić na mniejsze kotlety. Lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem. Mąkę wymieszać ze szklanką wody (ciasto powinno mieć konsystencję gęstszego ciasta naleśnikowego). Dodać sól, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać na gładkie ciasto. Do tak przygotowanego ciasta przełożyć filety, delikatnie przemieszać, żeby mięso było dobrze obtoczone

Świat Domowej Kuchni
Chleb pszenny z płatkami owsianymi i suszoną żurawiną 189

taki chleb nawet miałam ochotę, bo bardziej wolę suszoną żurawinę niż rodzynki. Skórka jest super chrupiąca, miękki środek. Jest słodki i bardziej przypomina mi ciasto drożdżowe niż chleb zwłaszcza jak kromkę posmaruje się masłem. Zamiast wody dodałam mleko, dzięki czemu chleb ma delikatniejszy miąższ. Ale do rzeczy : Najpierw odmierzyłam 1/2 szklanki suszonej żurawiny - sparzyłam ją gorącą wodą i odsączyłam(...)szklanki mąki typ 650 przesiałam do miski, wsypałam 1/2 szklanki płatków owsianych i dolałam 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Całość wymieszałam i odstawiłam na 15 minut - ciasto na tym etapie jest luźne, ale takie ma być. Po tym czasie dodałam kolejno : łyżkę cukru, łyżeczkę soli i 3 łyżki zakwasu żytniego razowego. Wymieszałam łyżką, żeby składniki się połączyły

apetytnapieczenie
Calzone, zielone rożki i gwiazdki z farszem z kaszy kuskus i serka "Pomidory z bazylią" 116

syty obiad. Nie tylko domownicy, ale i goście będą zachwyceni wyglądem i smakiem! Na pomysł calzone wpadłam z okazji konkursu i robiłam je pierwszy raz. W trakcie zagniatania ciasta przyszło mi do głowy, aby urozmaicić wygląd barwnikiem spożywczym - dodałam i jestem zadowolona z efektu. Barwnik nie zmienia smaku, a nadaje ładny kolor :) takie zielone gwiazdki można nadziać np. kapustą(...)grzybami na Wigilię - będą smaczną ozdobą stołu :) Można oczywiście używać też naturalnych barwników - moje następne calzone będzie buraczkowe :) oczywiście normalne - tradycyjne też będę robić :) Składniki na ciasto: 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. letniego mleka 1 łyżeczka soli 1 op suszonych drożdży 2 łyżki oleju Dodatkowo: 1/2 tubki zielonego barwnika spożywczego 1 łyżka mąki olej Farsz: 1/2 szkl

Kolorowy Przepisownik
Pizza na średnim cieście 126

Pizza tak dawno za mną "chodziła", że się na nią skusiłam :) uwielbiamy pizzę! Z podanych proporcji wyjdą nam 2 duże okrągłe pizze (chociaż to w zależności od grubości ciasta jakie lubimy, bo jeśli cienkie to nawet 3 duże pizze!) lub jedna na całą prostokątną brytfannę :) ja właśnie taką jedną wielką zrobiłam, bo lubię na średnim i grubym cieście :) W pizzy(...)dobre jest też to, że jeśli wiemy, że nie zjemy - możemy zamrozić i wyjąć, gdy przyjdzie ochota :) dlatego jeśli już zabieramy się za zagniatanie ciasta warto zrobić go więcej - skróci to czas przygotowania pizzy następnym razem :) a mrozić możemy zarówno przed, jak i po upieczeniu (ale najlepiej przed). A nawet sam spód bez dodatków! Dodatki to zawsze kwestia naszych upodobań

Kolorowy Przepisownik

Proponowane wyszukiwania