ciasto - 162907 przepisów (strona:1668/10861)

Lavas - turecki płaski chlebek 226

Pyszne chlebki tureckie, znakomite do zawijania mięsa i nie tylko.  Ciasto świetnie się wyrabia, chlebki smaży się szybko i bezproblemowo. Bardzo polecam, zwłaszcza do grillowanych mięs. Przepis z książki "Istanbul" Rebecca Seal składniki 350 ml letniej wody 1 łyżka suszonych drożdży  1 łyżka cukru pudru (użyłam mniej) 2 łyżki oliwy z oliwek 500 g mąki pszennej chlebowej(...)drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie powinny utworzyć grubą gęsta pianę. Do dużej miski wsypać mąkę i sól, dodać mieszaninę drożdży i dokładnie wymieszać. Na tym etapie ciasto będzie dość lepkie. Na posypanej mąką powierzchni, zagniatać ciasto przez 10 minut,  aż będzie gładkie i elastyczne. (Jeśli jest  naprawdę zbyt lepkie, aby to zrobić, dodać łyżkę

Stare Gary
bagietka 198

Smaczne bagietki upieczone na podstawie przepisu  ze strony Moje Wypieki  . W przepisie dodano sezam do środka ciasta, pominęłam ten dodatek, moje bagietki są tylko posypane sezamem. Ciasto szykowałam przy pomocy maszyny do chleba, nie testowałam więc wersji tradycyjnej. Moje bagietki bardziej przypominały bułkę paryską niż bagietki ale to nie zmienia faktu, że były pyszne i co jakiś czas(...)Dodać masło i posiekać, by otrzymać mniej więcej kruszonkę. Pośrodku zrobić wgłębienie i wlać drożdże z wodą. Wyrobić, aż cała mąka zostanie wchłonięta, dodać ostatnią szklankę mąki, wyrobić gładkie ciasto. Stolnicę oprószyć mąką, pozwolić ciastu odpocząć 10 minut (przykryć). Następnie znów dobrze wyrobić, uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Ciasto wyjąć

Stare Gary
Pszenne tortille 122

Świetny przepis na pszenne tortille. Są łatwe do przygotowania i bardzo smaczne. Jeżeli porcja jest dla nas zbyt duża,  i tak warto przygotować cała porcję, i część surowego ciasta zamrozić. Zamrażałam już rozwałkowane packi, owinięte pojedynczo w folię i ta metoda świetnie się sprawdziła. Jedyna wada tych tortilli jest taka, że jak raz je zrobimy,  mała jest szansa(...)mikser na średnie obroty i wymieszać suche składniki.  Dodać olej i wodę cały czas mieszając na średnich obrotach. Mieszać przez 1 minutę, zatrzymując jeżeli to konieczne aby zeskrobać ciasto z brzegów miski.  Po upływie około 1 minuty lub gdy ciasto zaczyna tworzyć kulę, zmniejszenie szybkości mieszania do małej. Mieszać jeszcze przez 1 minutę albo do czasu aż ciasto

Stare Gary
Uszka do barszczu 201

Pyszne grzybowe uszka, im mniejsze, tym lepsze. W oryginalnym przepisie  ciasto składa się tylko z mąki, jajka i soli. W czasach gdy zagniatałam ciasto ręcznie, właśnie takie robiłam. ( stopniowo  dosypywałam  mąkę  do jaja ). Ciasto wyrabiane w maszynie wymagało jednak niewielkiego dodatku wody. Ale było bardzo dobre, dało  się  cieniutko rozwałkować. Ciasto z jajkiem jest(...)przypadku uszek pływających w barszczu - to zaleta a nie wada.  Przepis z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" - Maria Lemnis i Henryk Vitry składniki ciasto na pierogi 150 g mąki 1 jajko szczypta soli 1/4 szklanki letniej wody łyżka oliwy farsz    (na ok 48 szt) ugotowane grzyby ( z 40 g suszonych grzybów) 1 mała

Stare Gary
Pierniczki alpejskie z nadzieniem 359

przepadacie za piernikami, na których niekiedy można sobie połamać zęby, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Będziecie zachwyceni smakiem mięciutkich pierniczków. Ich przygotowanie trzeba rozłożyć sobie na 2 dni, ponieważ ciasto potrzebuje doby, aby zgęstnieć w lodówce. Jeśli nie macie ochoty bawić się w nadziewanie pierniczków dżemem (jest to dość pracochłonne), rozwałkujcie ciasto nieco grubiej (na około 5 mm) i foremką(...)czas ubijając. Dodajemy żółtka i miksujemy. Ubitą masę jajeczną wlewamy do mąki i delikatnie mieszamy. Dodajemy miód i dalej mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę z sodą i mieszamy. Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy do lodówki, w ciągu 24 godzin zgęstnieje. W dniu pieczenia: Ciasto wyjmujemy z lodówki. Odrywamy część ciasta i wałkujemy na lekko

Smakowity Blog Kulinarny
Babeczki makowo-marcepanowe 234

przepis na babeczki makowo-marcepanowe, które łączą w sobie taki właśnie zestaw smaków. Po upieczeniu uzyskamy delikatne, wilgotne, przepełnione makiem muffinki z marcepanową niespodzianką w środku. Składniki na ciasto: 200 g masy marcepanowej 25 g czekolady mlecznej 130 g zmielonych migdałów 100 g zmielonego maku 250 ml gęstego jogurtu naturalnego 70 g masła lub margaryny 50 g cukru(...)wymieszać w misce. Zmniejszyć obroty miksera i dodać je do utartej masy na przemian z jogurtem. Przygotować formę na muffinki. Wyłożyć ją papilotkami. Każdą z nich wypełnić do połowy ciastem. Na środku ułożyć kulkę marcepanową (fot.2) i przykryć resztą ciasta (fot.3) (ciasto nie rośnie dużo podczas pieczenia).  Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut. Kolejno wyciągać

Świat Ciasta
Murzynek orkiszowy z gruszkami 195

lubi,albo nie zna murzynka?To ulubione ciasto wiekszosci z nas, szczegolnie dzieci,dlatego dzis  rodzinny przepis z ulubionego brulionu zamienia sie w posta. Przepis odswiezylam dodaniem skorki pomaranczowej, dzieki czemu jest bardzo aromatyczny i gruszki,ktora nadala lekkosci i owocowego smaku.Murzynek ma cudowny czekoladowy smak i to bez dodatku czekolady.Wystarczy dobrej jakosci kakao. Czekoladowe ciasto to najlepszy poprawiacz(...)humoru na zimowe dni. Nie polecam jednak tutaj uzycia gruszek w calosci.Raz,ze ciasto z tak upieczonymi gruszkami ladnie sie prezentuje tylko w dniu wypieku.Nazajutrz wyglada juz nieco smetnie,patrz fotorafia ponizej . Skusilo mnie dodanie calych gruszek ,jednak jest to bardzo niepraktyczne ,a ciasto nadaje wlasciwie tylko do zjedzenia w domowym zaciszu . Przy krojeniu ciasto bowiem rozpada sie na kawalki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżowy wieniec truskawkowo-jagodowy 367

Ciasto drozdzowe z masa serowa,a w niej zatopione truskawki z jagodami.Drozdzowe w iscie krolewskim wydaniu,poniewaz puszyste "kulki" drozdzowe nadziane truskawkami ulozone wokol brzegu ciasta wygladaja jak korona.Smak masy serowej uszlachetnia dodatek truskawek i jagod.Jest pyszne.Ciasto ,wbrew przydlugiemu opisowi jest bardzo proste i nie zajmuje wiecej czasu niz zrobienie zwyklych drozdzowek,a wykonanie go przynosi jednak duzo wiecej frajdy.Cieszy(...)tylko oczy ale i podniebienie.Zapraszam zatem do przepisu. Skladniki na ciasto :(na forme o srednicy 30 cm) 420 g maki 200 ml mleka 50 g cukru 50 g masla 1 jajko L 1/2 lyzeczki soli 1 opakowanie suchych drozdzy Skladniki na mase serowa: 250 g sera 3 x mielonego 1 jajko 1 budyn waniliowy 50 g cukru pudru

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżówki z makiem 208

masło się rozpuści dodać serek mascarpone i go również rozpuścić. Do przesianej mąki z drożdżami dodać lekko ciepłe mleko, cukier, szczyptę soli, cukier waniliowy, jajka. Wszystko wyrobić aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić do ręki. (Jeśli bardzo się klei można podsypać mąką.) Przełożyć do miski lekko wysmarowanej olejem i przykryć szczelnie folią przezroczystą. Zostawić w ciepłym miejscu(...)ciasto podwoi objętość czyli na około 1,5 do 2 godzin. 2. Ciasto wyjąć na blat i chwilę delikatnie zagnieść. Rozwałkować ciasto na prostokąt 30 na 50 cm. Rozsmarować masę na całej powierzchni, zostawiając tylko 1 cm na dłuższym brzegu. Zwinąć rulon, tak aby zawijanie zakończyć na tym kawałku nie przykrytym makiem. Ciasto podzielić na 12 kawałków. Żeby były równe

UgotujmyTo.pl
PIERNIK SUŁTAŃSKI 246

równie, bajeczny jak dwór osmański, a zarazem tajemniczy, dzięki rumowi, który idealnie komponuje się z miodem jak i przyprawami korzennymi. Słodycz tą przełamuje  dżem z czarnej porzeczki. SKŁADNIKI CIASTO 15 dag miodu 20 dag masła 50 dag mąki 2 żółtka 4 łyżki śmietany kwaśnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia przypawa do piernika KREM 8 łyżek kaszy manny(...)masła 10 dag cukru pudru cukier waniliowy PONADTO 40 dag dżem z czarnej porzeczki 25 dag bakalii 1-2 kieliszki rumu polewa czekoladowa , lub roztopiona czekolada PRZYGOTOWANIE Ciasto Wszystkie składniki, zagnieść na jednolite gładkie ciasto. Podzielić na cztery równe części, każdą część ciasta rozwałkować przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku 10-15 minut

RAROSSA
Rożki morelowe 159

Składniki na 14 sztuk: gotowe ciasto francuskie 275g 1/2 torebki budyniu waniliowego z cukrem 4/5 szklanki mleka 40 ml likieru migdałowego mała puszka moreli w syropie 10 dag czekolady mlecznej do ozdoby Ciasto francuskie rozmrozić. Wykroić 14 podłużnych trójkątów (fot.1) . Budyń wymieszać z 3 łyżkami mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlać mieszankę budyniową i ponownie zagotować. Wlać likier. Budyń wystudzić, mieszając(...)Morele odsączyć z syropu i pokroić na małe kawałki. Na każdym trójkącie położyć około łyżeczki masy budyniowej i kilka kawałków moreli (fot.2) . Nadzienie nakładać po szerszej stronie trójkątów z ciasta, żeby nie wypłynęło podczas pieczenia. Zwinąć rożki w kierunku szpica. Na koniec zwinięte ciasto zgiąć, tworząc kształt rożka.   Rożki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut

Świat Ciasta
Wielkanocny baranek 138

łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Nie ma Świąt Wielkanocnych - bez świątecznego baranka :) Tym razem przypomnę prosty przepis, który można wykorzystać do wykonania figurek z ciasta, pieczonych w specjalnych do tego celu przeznaczonych foremkach. Jajka utrzeć z masłem. Ucierając, dodać cukier, cukier waniliowy, sól i oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać ekstrakt waniliowy(...)dokładnie wymieszać. Formę na baranka rozłożyć i obie jej połówki dokładnie wysmarować masłem i posypać (najlepiej przez sitko) mąką (fot.1) . Następnie formę złożyć, odwróć do góry dnem, wlać ciasto do wysokości 2/3 foremki (fot.2) . Wstawić w tej pozycji do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Piec około 40 minut. Jeżeli zostanie nam trochę ciasta, można z niego upiec małe babeczki

Świat Ciasta
Babeczki z truskawkami 197

razem babeczki. Mąkę przesiać do miski, dodać miękką margarynę, sól, cukier puder i wbić jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę. Wlać mleko i delikatnie połączyć z ciastem. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Nagrzać piekarnik do 190℃. Przygotować foremki do babeczek o średnicy 10 cm. Wysmarować je dobrze tłuszczem. Wyjąć(...)ciasto. Odrywać kolejno po małym kawałku i wyklejać nim cienko foremki do babeczek (fot.1) . Bokiem noża przesunąć po krawędzi foremki, usuwając nadmiar ciasta. Widelcem podziurkować spód. Piec przez około 20 minut na złoty kolor, ostudzić. Truskawki wymyć i pokroić na drobną kostkę (fot.2) . Przesypać obficie cukrem i odstawić w chłodne miejsce. Przygotować polewę z Tortenguss rot wg instrukcji na opakowaniu

Świat Ciasta
Faworki 195

udało... taki właśnie przepis znalazłam na blogu White Plate .  Z mąki, żółtek, śmietany (najpierw dodać tylko 200 g - ilość zwiększyć tylko w razie potrzeby), soli i octu zagnieść gładkie ciasto. Następnie energicznie wybić drewnianym wałkiem (fot.1) , żeby napowietrzyć ciasto, które dzięki temu po usmażeniu będzie miało pęcherzyki. Zawinąć w folię aluminiową i schłodzić przez 1 godzinę w lodówce. Po wyjęciu(...)odcinać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na możliwie jak najcieńsze, prawie przeźroczyste placki. Pozostałą cześć ciasta, której nie wałkujemy, trzymać pod ściereczką, żeby nie wysychało. Z rozwałkowanego placka teraz należy formować faworki: pociąć na paski długości 12 cm i szerokości 4 cm (fot.2) , w środku wzdłuż naciąć ostrym nożem i koniec faworka przewlekać przez środek nacięcia (fot.3) . Rozgrzać olej

Świat Ciasta
Słodkie doniczki z tulipanem 150

płatków czekoladowych Składniki na 12 szt. ciasteczek kwiatków: 150 g mąki szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 50 g margaryny 50 g cukru 1 jajko Dodatkowo: kolorowe lukry do ciasta drewniane patyczki (takie jak do szaszłyków) 250 g zielonej masy cukrowej ½ szklanki cukru pudru około 2 łyżek wody Okazuje się, że wiosenne kwiatki w doniczkach – mogą być również jadalne(...)razem troszkę inny sposób na muffinki. Najpierw upieczemy nasze kwiatki. Ze składników na ciasteczka zagnieść kruche ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3-4 mm i za pomocą foremki lub dowolnego szablonu wyciąć 12 kwiatków. Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Kwiatki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie ponabijać

Świat Ciasta