składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego krem z serka mascarpone garść leśnych fiołków kiwi pomarańcza ok. 4 kostki startej czekolady wykonanie: Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąty np. 6 x 7 cm, z połowy wyciętych prostokątów wycinamy literatką dziurki i układamy je na prostokąty bez dziurek, dzięki którym powstaną ranty ciastek, sklejamy dociskając np. widelcem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(...)cukier. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i znowu ubijamy, aż się połączy, ale bardzo krótko, żeby masa się nie zważyła. Krem można przygotować wcześniej i schłodzić przed nałożeniem na ciasta. Wykładamy krem na ostygnięte ciasteczka i dekorujemy jadalnymi kwiatkami np. fiołkami i owocami, posypujemy startą czekoladą. Ciasteczka przechowujemy w lodówce. (z ciasta wychodzi
Domowy Smak Jedzeniatorebki wysypało się zaledwie trzy szklanki, więc nie wiele myśląc dosypałam mąkę gryczaną, bo na spacer do sklepu ani czasu ani chęci nie znalazłam. Fajny efekt dała ta mąką, ciasto puszyste, lekkie, a zarazem bardziej sycące. Rozkręcać pizzy w rękach też mi się nie chciało, nie dlatego, że to jakaś pracochłonna technika, ale po prostu taki dzień, więc strasznie chciałam(...)Sosie Słodko - Ostrym. Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki na 2osoby (ilość ciasta również wystarczy na 2 pizze o średnicy 31 cm każda): 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 3 szklanki mąki pszennej niecała 1 szklanka mąki gryczanej 1 łyżka
Blondynka Gotujeznajomym, przyjaciołom i rodzinie zdrowych i pogodnych świąt oraz wspaniałości na stole. I taką jedną wspaniałością pragnę się dziś z Wami podzielić. Dziś na pewno nikt nie będzie piekł ciasta, ale wierzę, że przyda się na sylwestra lub jakąś inną okoliczność. Polecam Wam wspaniałe ciasto Siostry Anastazji. Jest przepyszne i elegancko wygląda, jak zwykle zresztą, wszystkie jej ciasta Biszkopt czekoladowy(...)jajka 8 łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto figowe: 20 dag pokrojonych fig 20 dag rodzynek 20 dag pokrojonych orzechów włoskich 2 łyżki mąki pszennej 10 białek 10 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 10 żółtek 6 łyżek cukru 2 kostki margaryny Wykonanie: Biszkopt -Białka ubijam
Ciasteczkowy PotwórJuż się cieszyłam, że po kusakach będę miała trochę więcej odpoczynku od pieczenia. Jednak moja gromadka ma wielkie wymagania i zostałam zmuszona do upichcenia ciasta. Żeby jeszcze trzeba było mnie do tego zmuszać:) I upiekłam roladę w paski z bitą śmietaną. Rolada jest biszkoptowa, więc pyszna i delikatna, a nadzienie... wiadomo, jak ktoś lubi bitą śmietanę(...)proszkiem do pieczenia i przesiewam do masy jajecznej. Na końcu daję ocet, mieszam i wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zostawiając 2-3 łyżki białego ciasta. Do pozostałego ciasta dodaję kakao i mieszam. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam poprzeczne ciemne paski na białym cieście. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp
Ciasteczkowy Potwórmnie, to sernik przepyszny:) Uwielbiam malinki i równie mocno uwielbiam serniki... i pewnie dlatego mi ten sernik tak bardzo smakuje. Ciasto, nie da się ukryć, jest pracochłonne, ale warto je upiec. Składniki na ciasto: 25 dkg margaryny (ja używam zawsze "Kasię"); 3 szklanki mąki pszennej; 3 łyżki cukru pudru; 5 żółtek; 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; 1 cukier waniliowy(...)cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Składniki wymieszać, dodać margarynę i posiekać razem z sypkimi składnikami. Następnie dodać żółtka (czasami dodaję 2 łyżki kwaśnej śmietany) i zagnieść ciasto. 1/3 ciasta odłożyć do lodówki (lekko zmrozić), natomiast pozostałe ciasto należy rozwałkować, wyłożyć do przygotowanej formy i posmarować dżemem malinowym. Składniki na masę serową: 1,5 kg sera białego
In my kitchenprawdę to ten przepis przewinął się już wiele razy na różnych stronach internetowych i wiele osób to ciasto już piekło. Szarlotka była chwalona i chwalona i ja również podzielam zdanie moich poprzedników i też te szarlotkę chwalę... Cóż tu dużo mówić? To ciasto z jabłkami jest najpyszniejsze spośród wszystkich jakie do tej pory jadłam!!! Do upieczenia tej pięknej szarlotki zainspirowała(...)mnie Dorotus , a autorką przepisu jest kolejna mistrzyni w pieczeniu Bajaderka Polecam Wam te szarlotkę, na prawdę warto ją upiec! Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 szklanka cukru pudru; 375 g masła; 6 dużych żółtek; 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany; Wykonanie: Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać przez sito do naczynia
In my kitchenkremowy i jak dla mnie, to pyszny:) Sernik ten piekę już od dobrych kilku lat i jeszcze mi się nie znudził. Zresztą nie tylko mnie, bo przepis na to ciasto przewija się po wielu blogach kulinarnych. A to oznacza, że nie tylko mnie ten serniczek smakuje:) Składniki na ciasto: 30 dkg mąki pszennej; 10 dkg cukru pudru; 2 łyżeczki proszku(...)stolnicę przesiać przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Do sypkich składników dodać margarynę i smalec, dobrze posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i jajko i zagnieść ciasto. Dużą formę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Ser, jaja, żółtka i cukier utrzeć mikserem, następnie cały czas ucierając dodawać stopniowo olej, budyń śmietankowy, proszek
In my kitchenbystrym okiem natychmiast wypatrzyłam przepis. A jakby tego było mało, to Wam powiem, że wszystkie serniki uwielbiam, a owoce w nich zaostrzają mój i tak ogromny apetyt na słodycze:) Ciasto okazało się bardzo dobre, apetyczne i zdaje się, że jego pieczenie powtórzę sobie jeszcze nie raz, nie dwa...:) Polecam:) Składniki na ciasto kruche: 200 g mąki; 2 łyżeczki kakao(...)cukrem i wysypać na stolnicę. W pryzmie zrobić wgłębienie i do środka wbić całe jajko. Wokół rozłożyć wiórka zimnego masła i wszystko razem posiekać tak, aby powstały niewielkie grudki. Ciasto wyrobić, uformować w kulę i wstawić do lodówki na około 30 minut. Składniki na masę serową: 500 g twarogu; 125 g cukru pudru; 50 g mąki ziemniaczanej; 4 jajka
In my kitchenkandyzowane ananasy, itp.); tłuszcz i bułka tarta do formy; Wykonanie: Margarynę lub masło utrzeć z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodawać kolejno po jednym całym jajku i nadal ucierać ciasto na puszystą masę. Następnie dodać esencję waniliową lub cukier waniliowy i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Do ciasta wsypać wszystkie bakalie i jeszcze raz wymieszać. Ciasto przełożyć(...)formy keksowej (dł. 30cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Keks piec w 180 st.C około 1 godzinę. Jeśli ciasto zarumieni się zbyt szybko, to należy w trakcie pieczenia nakryć jego wierzch papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Po upieczeniu keks lekko przestudzić, następnie okroić brzegi ciasta delikatnie nożem i wyjąć ciasto z formy. Wystudzić. Moje uwagi: 1. Schłodzone ciasto
In my kitchenWinne, smaczne, nie słodkie i wilgotne. Pycha! I Tobie też będzie smakować, jeśli to ciasto poskładasz w jedno z ulubionego drożdżowego, ulubionego budyniu, pysznych truskawek i swojej kruszonki. I co? Jestem pewna, że po upieczeniu i pierwszym kęsie powiesz: "mmmmm, pycha:)" A moje ciasto składało się: z ulubionego drożdżowego - tutaj ; z 1 l budyniu waniliowego ugotowanego(...)mleka i 2 łyżkach cukru; truskawek; kruszonki zrobionej z 50 g masła, 70 g cukru kryształu i 70 g mąki krupczatki. Ciasto drożdżowe przygotowałam według przepisu, odstawiłam do wyrośnięcia, następnie lekko zagniotłam je jeszcze raz i wyłożyłam na dużą prostokątną formę wyłożoną papierem pergaminowym. Ciasto odstawiłam jeszcze raz na chwilę do lekkiego wyrośnięcia. Po około 15 minutach na ciasto wyłożyłam
In my kitchensłodki, z lekką nutką wina:) Do tego pyszne winogronka:) Mniammmmm....:) Przepis z "Tiny" nr 9/2006. Przepis troszkę zmieniłam pod własne potrzeby i taki też podaję tutaj. Składniki na ciasto biszkoptowe: 3 jajka; 100 g cukru kryształu; 2 łyżeczki kakao; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; 100 g mąki pszennej; Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i nadal(...)ubijać, aż cukier się rozpuści, a piana będzie lśniąca. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodać kakao, proszek do pieczenia i mąkę pszenną i znowu delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm (dno tortownicy przesmarować lekko olejem), wyrównać i piec w nagrzanym do 180 st.C piekarniku około 25 minut. Upieczony biszkopt przestudzić, wyłożyć z tortownicy i przekroić
In my kitchentemu. O tym jak te pierożki są pyszne świadczy fakt, że mimo tylu różnych przepisów nadal i wciąż je piekę. Spróbuj i Ty je upiec, nie pożałujesz:) Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej; 30 g świeżych drożdży; 125 ml śmietany 18%; 150 g masła; 150 g margaryny; 2 całe jajka; 3 żółtka jajek; Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito. Drożdże(...)śmietaną. Do przesianej mąki dodać schłodzone masło i margarynę i dobrze posiekać nożem, następnie lekko rozetrzeć w palcach. Dodać śmietanę z drożdżami, jajka i żółtka i dobrze zarobić ciasto. Ciasto ma mieć mniej więcej konsystencję ciasta na pierogi gotowane. Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą (tak na "luzie", bo ciasto lekko może podrosnąć) i włożyć do lodówki na minimum
In my kitchenproszku do pieczenia sprawia, że wypiek ten nie udać się nie może:) Polecam Wam ten przepis, bo warto go wypróbować:) Dzięki Madziu za fajną propozycję!:) Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej; 160 g masła; 200 g cukru pudru; 4 żółtka; 500 ml mocnej herbaty; 160 g rodzynek; 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)czubatej łyżce mąki. Masło utrzeć z cukrem, sukcesywnie dodając żółtka, skórkę z cytryny, przesianą mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Cały czas ucierając do ciasta wlewać zimną herbatę. Na koniec dodać przygotowane wcześniej rodzynki. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać z wierzchu. Piec około 50-60 minut w temperaturze 180st.C. Pod koniec pieczenia dobrze jest sprawdzić ciasto patyczkiem
In my kitchenprzepyszne, najlepiej zacząć je jeść w następnym dniu po upieczeniu i nadzianiu kremem. Wszystkim smakują:) Mnie zresztą też:) Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki tortowej; 1,5 kostki margaryny "Kasia" lub masła; 1 szklanka kwaśnej śmietany; Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito, dodać margarynę lub masło i posiekać tłuszcz razem z mąką. Następnie dodać śmietanę i zarobić ciasto. Ciasto(...)mieć konsystencję ciasta na pierogi. Zarobione ciasto schłodzić w lodówce przez 1 godzinę (minimum). Kiedy ciasto jest już schłodzone, to wałkować na stolnicy placki (jak na pierogi), kroić radełkiem paski o szerokości około 2 cm, nawijać te paski ciasta na foremki do rurek. Następnie nawinięte ciasto na rurkę z jednej strony namoczyć w białku i cukrze krysztale. Układać na blaszce
In my kitchenDelikatne, puszyste, lekko wilgotne... Podczas pieczenia zapach z piekarnika roznosił się po całym domu i kusił...:) Przepis na to smaczne ciasto znalazłam u Aleksandry . Gorąco polecam ten przepis. Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 łyżeczka sody oczyszczonej; 1 łyżeczka cynamonu; 0,5 łyżeczki soli; 1 szklanka cukru brązowego; 2/3 szklanki oleju(...)stopniowo przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę, Delikatnie wymieszać (mikserem na niskich obrotach). Następnie należy dodać olej i sok i delikatnie mieszać, aż składniki się połączą a ciasto będzie miało gładką konsystencję. Na koniec dodać marchew, cynamon, skórkę pomarańczową i orzechy, delikatnie wymieszać. Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 28x20cm wyłożyć papierem pergaminowym i wylać ciasto. Piec
In my kitchen